Chimera

øko-thriller

av (forfatter).

Cappelen Damm 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.48 (156 terningkast.)

443 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Beate Ekrems eksemplar av Chimera - øko-thriller

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ulest i bokhylla mi

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I Kongos regnskog studerer ei gruppe forskere hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene. Den norske zoologen Karl Iver Lyngvin blir rekruttert til å jobbe ved denne forskningsstasjonen, kalt CORAC. Sammen med den australske entomologen Zoe Wildt opplever han noe som kan komme til å få svært dramatiske konsekvenser, både for han selv og for klodens framtid.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788202363307

EAN 9788202363307

Genre Spenning

Omtalt sted Kongo, den demokratiske republikken

Språk Bokmål

Sider 414

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

21 58 57 16 3 1

Bokomtaler

Katastrofe-thriller om verdens fremtid

I Gert Nygårdshaugs siste bok befinner vi oss i regnskogen i Kongo, og det er litt av en gjeng som er samlet ved forskningsstasjonen hvor handlingen finner sted. Her forskes det på hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene, og det er svært dramatiske fremtidsutsikter vi etter hvert skal bli kjent med etter som handlingen skrider frem.

Nordmannen Karl Iver Lyngvin, headhuntet av CORAK, er både zoolog, veterinær og skarpskytter, og det er han som er hovedpersonen i boka. I tillegg møter vi bl.a. Tom Bombadil, Heinz Schlendrian, Zoe Wildt - og fagfeltene botanikk, entomologi, ornitologi, zoologi og biokjemi er representert blant de tyvetalls forskere som bebor forskningsstasjonen.

Innledningsvis blir vi vitne til en sjimpanse som går amokk i flokken sin. Hva skjedde egentlig med ham? Forskerne får selvfølgelig tak i liket, og det er urovekkende funn som gjøres, og som får f.eks. HIV- og Ebola-viruset til å blekne i sammenligning. Men aller verst er funnet av en landsby hvis beboere er døde - med unntak av en liten gutt, som nå er foreldreløs. Hvorfor er han i live, og ingen av de andre? Det grufulle viruset som etter hvert får navnet Chimera oppdages. Et virus med en relativt lang og symptomfri inkubasjonstid, og som smitter ved utpust ... Og som gir den eller dem som har viruset i sin besittelse, makt over liv og død på jorden ... Og som, fordi vedkommende også kjenner kodene, vet hva som skal til for å overleve ...

I forbindelse med intervjuer med Gert Nygårdshaug kan jeg lese at det ligger enormt mye research bak denne boka. Det har jeg ingen problemer med å forstå. Boka er spekket til randen med detaljer på et meget høyt nivå, og jeg var under lesningen aldri i tvil om at dette er et problemkompleks forfatteren kjenner svært godt. Så hvorfor ble jeg likevel ikke veldig engasjert mens jeg leste (dvs. hørte meg gjennom) denne boka? Jeg tror det er nettopp detaljrikdommen som tok knekken på det vesentligste av spenningen for mitt vedkommende. Nygårdshaug skriver veldig godt, og rent språklig er det lite eller ingenting å sette fingeren på. Men det ble like fullt for mye oppramsing av detaljer. Kanskje hadde boka tjent på å være litt tykkere, og med mer handling mellom alle detaljene, tross alt?

Jeg har etter hvert lest mange av Nygårdshaugs bøker (åtte av hans bøker har jeg tidligere omtalt i denne bloggen - de fleste av dem dessverre nokså summarisk), men fremdeles står "Mengele Zoo" som hans beste. Fellesnevneren for "Mengele Zoo" og "Chimera" er miljøspørsmål og spørsmål vår klodes fremtid. Kanskje falt ikke boka i smak fordi jeg aldri helt har hatt sansen verken for filmer eller bøker som spår jordens undergang, og hvor ansvaret for fremtiden ligger i et eneste menneskes hender - mens en heltefigur jobber frenetisk for å redde jordens befolkning og alltid klarer dette i siste sekund? Jeg føler meg litt slem når jeg gir denne boka terningkast fire, fordi jeg vet at de aller fleste har trykket denne boka til sitt bryst, og antakelig vil føle seg støtt av min dom. Jeg har for øvrig intet imot kompliserte bøker med mange detaljer, men det er dette i kombinasjon med en oppramsende stil jeg ikke helt vet om jeg liker ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Chimera", Gert Nygårdshaug

"From childhood's hour I have not been
As others were - I have not seen
As others saw I could not bring
My passions form a common spring-"
- Sa Edgar Allan Poe i "Alone".

Vel, i går las jeg på "nettet" at noen hadde laget en maskin som kunne se og forstå fremtiden. Jaha? George Orwell prøvde seg på å både tenke, se og skrive om hva fremtiden ville bringe oss. Nå som vi er i Orwell sin fremtid, kan vi vel si at han hadde rett i mye. Jeg skal ikke påstå at Gert er George's litterære bror, eller søskenbarn for den del - men at de har nære slektbånd er jeg helt sikker på, og jeg håper for menneskehetens og klodens skyld at Gert bommer kraftig på sine spådommer. Gert skriver som vanlig utrolig detaljert, kunnskapsrikt og overbevisende når han bygger opp sin verden.
I Chimera ser han verden fra midten av Kongos dypeste jungel. Gert kan jungel. Han kan også mye om miljøbalanse og ubalanse, gorillaer, orkideer, pandemier, forskning og personligheter, kjærlighet og herlighet. Når han skriver dette sammen på sin overbevisende måte, blir jeg overbevist om at nå går alt til Helvete snart. Det eneste som holder meg oppe, er at jeg, som Gert, ikke tror at det finnes noe Helvete.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tematikken i denne boken gjør at dette er en av de mest skremmende bøkene jeg har lest. Og dessverre: farlig aktuell og realistisk!!
Elsker at forfattere tør ha klare meninger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Knallgod og tankevekkende. Ingen hyggelig framtid for vår sivilisasjon, men et supervirus som kan snu det meste på hodet. Uventet slutt med spenning til siste ord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den fjerde boka i Mino-serien "forutså" Corona-pandemien!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne var spennende, og faktisk litt vanskelig å legge fra seg. På tross av dette irriterte jeg meg stadig over enkelte elementer. Han gjentar titler, etternavn osv hele tiden. Deler av denne boken, som blir omtalt med ord som "Meget god research" har jeg kommet fram til at egentlig ikke stemmer. Nå gjelder dette kanskje ikke så veldig mange viktige elementer, men småting som "... alltid fem patroner i kammeret..." gjør at jeg sitter igjen men en litt flau smak i munnen (for ordens skyld; en rifle har plass til bare én patron i kammeret, som er der den avfyres. de resterende patronene må pent vente i magasinet til forrige skudd er avfyrt og det lades på nytt). Denne får en treer, fordi jeg vet at GN kan bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"For å forstå en skog, må man klatre opp i mer en ett tre". Gert Nygårdshaug i Chimera.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

En levende tropisk regnskog var et skattkammer. En død regnskog var en tragedie.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En voksen manns gråt kan komme stille og vare lenge.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Mennesket var foreløpig bare et umodent barn som hadde utviklet en altfor avansert teknologi i forhold til sin kognitive utvikling".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Den største testen av menneskets samvittighet, vil være villigheten til å ofre noe for fremtidige generasjoner , hvis takk ikke vil bli hørt" (sitat - Gaylord Nelson, grunnlegger av Earth Day).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tap av biologisk mangfold er i dag en av de største utfordringene for miljøet og den såkalte "bærekraftige utviklingen". Mangfoldet i klodens plante og dyreliv er stadig under press. Konsekvensen er: Et ikke- reversibelt tap av våre muligheter til å ta vare på en biodiversitet tilpasset klimaendringer og de behovene som kommer fra en raskt voksende befolkning. En svært raskt voksende befolkning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Søppelet, avfallet, forurensningen, giften fra vår klodes befolkning, som stadig, og i økende grad krever velstand, mar mat, flottere klær, avansert elektronisk utstyr, TVer, datamaskiner, biler, flyplasser og seksfelts motorveier, vil ikke bare ødelegge havene, men også kreve en dramatisk senkning av bio-mangfoldet på land for å dyrke den maten som skal til for å mette oss alle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi er i evigheten, vi er midt i mellom, vi er oppe, vi er nede og ingen målestokk eller vekt kan si noe sikkert om hvor vi er eller hva vi er, fordi det ikke har noen som helst hensikt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Zoe var en vakker kvinne. Like vakker som de sommerfuglene hun til stadighet omga seg med, tenkte han nå plutselig. Og kanskje like skjør og sårbar; en uvøren berøring kunne føre til at fargene flasset av, forsvant".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

" Carsons fugler synger fremdeles, så lenge det varer. Men under havflaten er det i ferd med å bli stille, - veldig, veldig stille. Det er døden, mister, den stille døden, og den kommer snikende mye raskere enn du aner".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Eg synes i bunn og grunn leselister er noko tull sidan eg til ein kvar tid berre leser det eg føler for å lese. Dette kan likevel vere problematisk sidan ein del bøker krever og fortene ein viss dedikasjon. For å få til ei litt meir strukturert lesing i tida fremover er derfor lesesirkel eit konstruktivt tiltak. I lesesirkelen har vi etter mykje innspel frå meg og lite innspelt frå den andre, verte einige i kva for nokre bøker som skal lesast. Desse bøkene er ei god blanding av litteratur av forfattarar frå heile verda, som vi trur vert koselege å lese.

Etter litt krangling vart vi einige i at det berre er dei 15 første bøkene som må lesast i år.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker vi har lest i lesesirkelen. Første bok var i mai 2009.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkar eg les i 2019 og ei KORT anmelding.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdateres løpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Zoo Europa - roman" av Gert Nygårdshaug
 • "Eclipse i mai - roman" av Gert Nygårdshaug
 • "Nøkkelmakeren - roman" av Gert Nygårdshaug
 • "Budbringeren" av Gert Nygårdshaug
 • "Søthjerte" av Gert Nygårdshaug
 • "Alkymisten" av Gert Nygårdshaug
 • "Pergamentet - kriminalroman" av Gert Nygårdshaug
 • "Dverghesten" av Gert Nygårdshaug
 • "Dødens codex" av Gert Nygårdshaug
 • "Cassandras finger" av Gert Nygårdshaug
 • "Fortellernes marked - historien om Gotvin Solengs oppdagelser" av Gert Nygårdshaug
 • "Det niende prinsipp" av Gert Nygårdshaug
Alle bokanbefalinger for dette verket