Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også, men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening – i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse. Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med «serien Norske klassikere» legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. For å lette tilegnelsen er språket i utgavene derfor lett modernisert. Kommentarer og etterord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv. God lesning! Arno Vigmostad Forlegger Torbjørn Granlien bor på skyggesiden av dalen og er forelsket i Synnøve som bor på solsiden. Torbjørn er i stadig konflikt både med faren og med folket i bygda. Før han får den han elsker, må han lære seg å temme temperamentet og stoltheten sin. Synnøve Solbakken er en kjærlighetsfortelling. Motsetningene mellom de lysere og de mørkere sidene i livet er vevd sammen, både rent bokstavelig og i overført betydning. Bjørnstjerne Bjørnson (1832–1910) debuterte med bondefortellingen Synnøve Solbakken i 1857 og fikk sitt kunstneriske gjennombrudd med denne boken. Bare fem år etter fikk han dikterlønn av Stortinget. Bjørnson var en virkelig "åndshøvding" i sin tid, og han var en av Norges beste talere noensinne. Han fikk nobelprisen i litteratur i 1903.
Forlag Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår 2007
Format Innbundet
ISBN13 9788241904783
EAN 9788241904783
Serie Norske klassikere
Språk Bokmål
Sider 93
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Torbjørn Granlien bor på skyggesiden i dalen, mens Synnøve Solbakken bor på solsiden. Torbjørn er forelsket i Synnøve, men det er ikke lett for ham å nærme seg Synnøve, fordi hun som haugianer ikke deltar på tilstelninger for ungdommene på stedet.
Torbjørn kommer stadig opp i konflikter, og folkesnakket går. Han er stolt og temperamentsfull, og en gang holder dette nesten på å koste ham livet. Før han kan få Synnøve, må han imidlertid temme sin stolthet og sitt temperament.
Boka er selvsagt en klassiker. Bakteppet i romanen er livet på bygda for godt over 100 år siden, her beskrevet i nasjonalromantisk stil.
Jeg har nå gjenlest (egentlig hørt) Synnøve Solbakken for første gang på over femti år, og jeg må bare si at jeg hadde stor glede av det! I en anmeldelse her inne blir boken nærmest avskrevet fordi den ikke er aktuell i dag, men jeg setter stor pris på bøker som nettopp gir oss innblikk i forgangne tider og som blir sett med datidens øyne og skildret med datidens ord. Det var rett og slett deilig å høre det gammelmodige språket (som var radikalt i en bok dengang!) og interessant å få innblikk i seder og skikker blant bondestanden anno 1850, og – ikke minst – også her å oppdage sannheten i Sigrid Undsets ord om at seder og skikker endrer seg, men ikke menneskehjertene. For det er jo de som ligger i grunnen her, Torbjørns og Synnøves hjerter, et evig eksempel på (litt) bad guy og snill pike. Men vi treffer jo også andre, gjenkjennelige typer, skarpt sett og skildret av Bjørnson, og jeg stopper ikke å undre meg over hvor like menneskene på mange måter er opp gjennom århundrene. Møtet mellom de to familiene fra Granlien og Solbakken på kirkebakken mot slutten av boken er mesterlig skildret! Jeg satte stor pris på boken og gir den terningkast fem.
Vel. Hvordan skal en vurdere denne boka da i 2014? Det var en sterk bok i sin tid, og mange 10-år etterpå, men nå er det så mange andre gode bøker, at det blir vanskelig å gi mer enn terningkast 3.
Da klappet faren ham på hodet og strøk hans kinn; det hadde han ikke gjort så langt tilbake gutten kunne huske, og derfor ble han så varm om hjertet og over hele kroppen at frykten rant av ham som is for solstikk.
hans ene Ben hang ned, med det andet laa han og sparkede til en fin Trøje, som hang over Sengestolpen - "Lad være Trøjen min!" raabte hin Gut som stod op efter Væggen. - "Lad være Døtrene mine," svarede han som laa.
og skjønt han selv ikke husket å bøye hodet da bønnen ble lest, var det dog som bøyd ved synet av flere hundre hoder
Folket stod stille langs Kirkemuren og husene, førte en hviskende samtale og saa blot til hverandre fra Siden af. Vejen, som førte forbi muren, var ikke bred, Husene laa tet til paa den andre Siden, og nu stod Kvindfolkene gjærne langs med Muren, Mandfolkene midt i mot dem langs Husene. Først senere vovede de at gaa over til hverandre, og om kjendt Folk saa hverandre paa Afstand, lod de, som de ikke kjendtes, før denne Tid kom
Liste over gode bøker under 100 sider. For deg som gremmest over å lese mykje men som så verkeleg vil.
Kommenter og legg gjerne ut dine bøker med like snevert sidetal..
Bøker skrive av Nobelprisvinnarar, og som eg har lest eller har leseklare i bokhylla. Sortert etter året forfattaren fekk Nobelprisen, dernest etter årstalet boka kom ut.
Vinnere av nobelprisen.
Nobelprisen ble ikke utdelt i 1914, 1918, 1935 og 1940-1943. To personer mottok prisen i 1904, 1917, 1966 og 1974.
I romjulen ble jeg utfordret av min lillesøster til å ta del i "2015 reading challenge". Utfordringen går ut på å lese 52 bøker i løpet av 2015, hvilket tilsier en bok i uka. Dette er jo krevende i seg selv (vanligvis synes jeg at jeg har hatt et godt leseår om jeg er oppe i ti bøker), men i tillegg følger en liste med kriterier som må oppfylles. Når en bok er lest kan den kun oppfylle et krav. Kriteriene er som følger:
Trykk her for å se den originale listen. Jeg oppdaterer så fort jeg har fått lest en bok, så får vi se hvor langt jeg har kommet når året er omme.
Skjønnlitteratur på pensum i norsk 2+3 og engelsk 1 i lærerutdanningen på HiVE. Mange gode bøker!