Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Temaet for boken er livskvalitet og lykke. Forfatteren peker på at levestandarden i landet vårt for de aller fleste er svært høy - likevel klager vi. Han spør videre om hva som skal til for å ha det bra, og om det finnes noen fellesnevner for "det gode liv".
Omtale fra forlaget
Vi lever i paradiset, men likevel klager vi. Levealderen er høyere enn noen gang. Vi jobber mindre og er sunnere enn tidligere generasjoner. Vi kan spise den maten vi vil, høre på den musikken vi vil, lese hva vi vil. Alle har minst én måned ferie i året. Likevel er vi ikke fornøyde. Studier tyder faktisk på at livskvaliteten har sunket siden 1950-årene. Overfloden har altså ikke gjort oss lykkelige . det gode liv er noe helt annet enn det vi later som. Denne originale boken blander vitenskapelige funn, historier fra skjønnlitteraturen og personlige anekdoter i et forsøk på å finne ut hva som gjør livet verdt å leve. Ideene i boken er på samme tid både gjenkjennelige og overraskende, og bakenfor ligger et politisk sprengstoff som vil måtte få konsekvenser for livet utover i det 21. århundret.
Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi og forskningsleder på «Kulturell kompleksitet» (CULCOM) ved UIO. Av hans mange tidligere bøker, er det særlig Øyeblikkets tyranni (2001) og Røtter og føtter (2004) denne boken bygger videre på.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788203291265
EAN 9788203291265
Språk Bokmål
Sider 279
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Hvis du klarer å være interessert i alt, er det ingen ting som blir kjedelig.
Den friske har mange ønsker - den syke har bare ett.
Den rike har mange ønsker - den fattige har bare ett.
Den frie har mange ønsker - fangen har bare ett.
Den viktigste årsaken til at vi lever lenger nå enn for 100 år siden, er neppe gulrotspising eller jobbing, men at de fleste slipper å slite seg ut på tungt, helsefarlig arbeid.
Hvordan du har det, kommer an på hvem du sammenligner deg med. Og hvem du sammenligner deg med, avhenger av hva slags livsverden du oppholder deg i. Den er delvis ditt eget verk, men også skapt av omgivelser og omstendigheter du ikke har valgt.
Det største problemet med religion sett som religiøsitet er kanskje tendensen til at gudsdyrkingen går på bekostning av hensynet til medmenneskelighet. Å følge religionens regler blir i verste fall viktigere enn at andre har det bra.
Ingen klarer seg lenge uten noen å stole på, og noen som stoler på dem.
Når vi sier til våre barn at "det viktigste i livet er gratis", mener vi det faktisk. Ikke slik å forstå at disse godene ikke koster noe, men de koster noe annet enn penger.
Filosofien bør ikke klø seg der det ikke klør.
Sett fra et livskvelitetsperspektiv, er materiell utjevning av det gode. IKEA og bokklubbene er markedets gave til alle som liker møbler og bøker, men som har annet å gjøre enn å bruke halve livet på å bli spesialister.
Noe av det vanskeligste som finnes, og som kvinner opp gjennom historien har spesialisert seg på, består i multitasking, altså å gjøre rundt seks ting samtidig; for eksempel å stoppe en sokk samtidig som man gir det minste barnet mat, konverserer med husbonden, tenker på morgendagen, hører på radio og passer på at de større barna gjør lekser.