Evna

av (forfatter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.36 (159 terningkast.)

354 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Nalas eksemplar av Evna

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fantasy

Lesedato

2016

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205458680

EAN 9788205458680

Serie Ravneringene (3)

Genre Fantasy

Språk Bokmål

Sider 502

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Sørlandets litteraturpris 2016 Havmannprisen 2015

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

79 60 19 1 0 0

Bokomtaler

Først og fremst, alt for kort! Litt vanskelig å kose meg så mye som jeg ville gjort ellers, når jeg vet at det er slutten på eventyret.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jada! Alle tråder samles, de fleste mysterier oppklares, vi lærer masse nytt om både personer og verdener og jeg finner ikke en eneste klisje! Ikke mange som både tenker og skriver like godt som Siri Pettersen. Kom igjen! Skriv mer! :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Flott bok! <3

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har skrevet om boka her

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boken "Evna" av Siri Pettersen er den siste boken i triologien om Hirka. I boken blir hun sent til en hittil ukjent verden, hvor hun må tilpasse seg omgivelsene og de som lever der. Jeg likte boken, i og med at selve historien er spennende og bra skrevet. Jeg anbefaler boken for alle som liker fantasy.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noen har ønsket at jeg skriver oppfølgere med spoilere, men det tør jeg ikke. Selv om man markerer spoilere kan man risikere å få kjeft likevel. Dessuten foretrekker jeg å skrive bokanmeldelser om oppfølgere på helt vanlig måte som i andre bokanmeldelser, uten å røpe noe.

I 2013 møtte vi for første gang Hirka, som riktig nok som befinner seg i en helt annen tid, nemlig i norrøn tid. Hirka er i tidlig tenårene, og hun har ikke hale. I alle bøkene er hun i forskjellige verdener som jeg helst ikke vil skrive nærmere om fordi det avslører for mye for de som ikke har lest de tidligere bøkene i trilogien. Men det jeg kan si om Evna, som er den siste boka er at Hirka prøver å tilpasse seg i en verden hun ikke føler seg helt hjemme i. Så hun får testet tilpasningsevnene sine grundig denne gang. Samtidig har ikke Hirka noe valg enn å overleve den sitiuasjonen hun er i.

Endelig en forandring på standardformelen i fantasysjangeren
Dette er altså slutten på Ravneringene trilogien, og til tross for at jeg synes at den første boka, Odinsbarn er best, så er hele trilogien verdt å få med seg. Jeg bruker som regel ikke å like bøker som andre liker og omvendt. Så jeg automatisk forventet ikke at jeg ville like denne trilogien, men jeg likte den mye bedre enn forventet. Grunnene er at dette er en original fantasyserie med forfriskende nye elementer. Et lite avbrekk fra standardfantasy som man har fått de siste årene, og jeg sier ikke nei til forandringer når det gjelder litteratur. Man blir jo lei av den samme formelen, men her får man noe nytt. Det er ikke bare instalove (gutten og jenta i en bok blir hodestups forelsket i hverandre med en gang), og at de har overnaturlige evner. Ravneringene byr på mer enn det som er standardoppskriften i fantasybøker som har vært i det siste. Standardoppskrifter blir man jo etter hvert lei av.

Ikke like betatt som mange andre
Mange har blitt betatt av denne trilogien, men for meg er nok den første den beste. Bok to; Råta var grei som oppfølger og holdt på interessen til å lese tredje og siste bok; Evna. Det var ikke bokas tykkelse som trakk ned leseopplevelsen for jeg er vant til tykke bøker, men syntes bare ikke den hadde den samme gnisten som jeg vet at Siri Pettersen kan skape med språket. Men en trilogi er aldri helt jevn. Ofte har jeg opplevd at første bok har vært best, og at bok nummer to ofte har vært bare et bindeledd til bok tre og ikke noe mer enn det, og at den tredje og siste boka ikke alltid har levd opp til forventningene. Så det er ikke med Ravneringene det for første gang skjer. Jeg har aldri lest en trilogi eller en serie hvor alle bøkene har vært like bra og like jevnt.

Evna er en tykk bok med en langsom start som gjør oss kjent med omgivelsene Hirka befinner seg i og denne gang befinner hun seg i en kald verden på mange måter, både når det gjelder de hun har rundt seg og været. I tredje og siste bok står Hirka overfor en av de vanskeligste utfordringene hun noen gang har hatt. Nemlig å finne ut hvem og hvor hun tilhører; er det de blinde eller ætlingene? Hun står nå foran et vanskelig valg. Gjennom hele trilogien blir vi vitne til Hirkas store forandringer.

Det er egentlig ikke så mye mer å se om Evna i fare for å avsløre for mye. Det vil jeg helst unngå. Evna var ingen avslutningsbok som tok meg med storm, men det er vemodig å avslutte denne trilogien, men alt tar jo slutt en eller annen gang. Selv om avslutningen ikke ble så voldsom og hjemsøkende som jeg hadde håpet på, så var Evna en verdifull siste bok i en original fantasytrilogi. Første bok, Odinsbarn er selvfølgelig best, men hele trilogien er verdt å få med seg og dette er en type trilogi som passer både for ungdom og voksne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Elsker du kvalitetsfantasy som har alt ; drama, kjærleik, snørr og tårer, spenning, er denne en must read. 'nuff said.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg prøvde å lese sakte. Eg prøvde å lese andre bøker. Eg prøvde å gjere andre ting. Men, no må eg berre innsjå det: eg har lest ferdig siste del av Ravneringene! For ein fantastisk trilogi! Håpar alle les den og at forfattaren har hove fullt av nye bøker til oss!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Beste fantasy serien jeg har lest på lenge!
Jeg måtte tvinge meg til å ikke lese Evna ut med en gang, så god er den!
Satt med et stort smil når jeg hadde lest ut serien. Håper det kommer mer i fremtiden :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Glimrende avslutning på en fantastisk trilogi

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg skulle ønske jeg kunne si at å finne ut av rett og galt blir enklere med årene, men sånn er det ikke. Tvert imot. jo eldre man blir, jo mer har man sett. Og jeg har sett for mye av folks feil og mangler til å tro at det er enkelt å velge riktig.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er ikke alt du kan helbrede. Og ikke alt som repareres blir vakrere. Av og til blir det bare ødelagt. Ingenting annet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

«Så verden vil ende? Det er det du sier?»
«Det er en god slutning,» svarte Rime.
«Ja, da er det bare én ting å gjøre.» Lindri reiste seg langsomt. Rynkene i ansiktet skar dypere. Avslørte verken i knoklene.
«Hva da?» spurte Rime.
«Lage te.»

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var det som var problemet med folk. Alle folk, fra alle verdener. De reparerte ikke ting. De bare ødela.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det finnes ikke noe dem. Det finnes bare folk, og folk er forskjellige.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rettferdighet var som stein. Alle trodde den var solid. Evig og konstant. Men hun hadde sett noe annet. Den var mer en tilfeldig samling med sandkorn som hang sammen på nåde. Flyktig og foranderlig under de rette omstendighetene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Styrke, makt og råskap. Men tror du det er en forskjell som sss...ssitter i kroppen? [...] Nei, vi er lagd av det samme. Makten sitter i hodet. Dreyri oppfostres som overlegne, og forblir overlegne."
"Kulde? Dere tåler mer. jeg har sett det mange ganger. Skerri kan gå halvnaken i en storm!"
"Kan hende..." han så på henne. "Eller kan hende hun har blitt fortalt at hun tåler mer, siden hun ble født."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Problemet er ikke at vi har glemt. Problemet er at dere fremdeles husker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har aldri blitt lært hva som er rett å gjøre. Du har blitt lært at så lenge det er du som gjør det, så er det det rette. [...] Likevel kjemper du en kamp mot deg selv, og det gjør deg til en god mann, Rime. En sterk mann. Bare sterke menn tåler å miste alt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Han kom med et gammelt ordtak en kveld. 'Kaniner som senest skifter pels er de som dør', sa han. De blir lysere om vinteren, ikke sant? Og dersom de er sent ute, så blir de lettere sett av rovdyr."
Han krummet ryggen. Lente seg mot henne. "Skolm sa det var sprøyt, så klart. At ny pels ikke var noen garanti for å unngå rovdyr. Så vi begynte å krangle, da. Til slutt ble vi enige om at noen kaniner blir tatt uten å ha skiftet pels. Andre blir tatt fordi de skiftet pels. Man kan ikke vite. Skjønner du?"
Hirka nikket. "Det var det jeg trodde." [...] "Jeg skjønner at det ikke spiller noen rolle hva man gjør. Man kan gjøre alt riktig, og likevel dø. Du har for eksempel skiftet pels hele ditt liv, og trodd det skulle gjøre deg tryggere. Men det har bare gjort ting verre. Kaniner dør. Uansett. Du kan like gjerne gjøre det som ligger i din natur å gjøre."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Leseutfordring for 2016 fra Pop Sugar, mest for moro skyld. Ideen var å fylle flest mulig av punktene med uleste bøker fra egen bokhylle og ønskeliste i den grad det lot seg gjøre. Jeg kom gjennom 40 av 41 bøker i 2016. Siste boken, Wonderboy, ble med meg inn i nyåret.

Takk for innspill fra andre bokelskere her inne til aktuelle bøker:)

Se listen i sin helhet her.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Egen oversikt over leste bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her kommer jeg til å fortløpende legge inn de bøkene jeg har lest i år.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2018.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Forbannet" av Tonje Tornes
 • "Jernulven" av Siri Pettersen
 • "Råta" av Siri Pettersen
 • "Bobla" av Siri Pettersen
 • "Maretorn" av Tone Almhjell
 • "Hulder" av Tonje Tornes
 • "Nøkkelen" av Mats Strandberg
 • "Vundersmed - Morrigans kall" av Jessica Townsend
 • "Odinsbarn" av Siri Pettersen
 • "Marlens historie" av Sigbjørn Mostue
 • "Kaoshjerte" av Lise Forfang Grimnes
 • "Norrøne guder - Bok 1" av Neil Gaiman
Alle bokanbefalinger for dette verket