Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Andalucía er temaet for denne diktsamlinga. I et metaforsterkt og symbolladet språk, vekker forfatteren til live en dikttradisjon med røtter tilbake til spansk gullalder.
Omtale fra forlaget
Endelig foreligger Lorcas litterære gjennombrudd på norsk. I 1928 kom hans Romancero gitano, en ballade-, eller kanskje heller romansesamling, med røtter tilbake til spansk gullalder som skulle selge i flere opplag i årene før den spanske borgerkrigen. Romancero er fellesbetegnelsen på en rekke dikt med episke karakter, gjerne med historiske motiver som Lorca vekket til live igjen i sitt metaforsterke og symbolladede språk. I disse diktene kan man se Lorcas dype fascinasjon for og forankring i det lokale, andalusiske. Samtidig peker diktene langt ut over dette, mot en mer eksistensiell, universell tematikk. Gjennom sin behandling av sigøynernes mytologi og tradisjon og møtet med samtidens instrumentelle "fornuft" trekker Lorca fortiden inn i nåtiden, og slik møtes også det tradisjonelle og det modernistiske. En opprivende og vakker diktsamling med et sterkt uttalt og sanselig billedspråk som igjen og igjen kretser om de menneskelige vilkår, uvegerlig knyttet til lengsel, seksualitet, vold og død.
Forlag Bokvennen
Utgivelsesår 2005
Format Innbundet
ISBN13 9788274881426
EAN 9788274881426
Omtalt sted Spania
Språk Bokmål
Sider 91
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ikke snakk til meg om havet, / for den mørke smerten spirer / i oliventrærnes jord / under raslingen fra løvet.
Ballade om månen, månen
Månen kom til smien
i krinoline av nardus.
Barnet stirrer og stirrer.
Barnet står der og stirrer.
I den urolige vinden
brer månen ut sine armer
og blotter, skamløs og ren,
to bryster av hardeste tinn.
– Flykt måne, måne, måne.
Skulle sigøynerne komme,
tar de ditt hjerte og smir det
til halsbånd og hvite ringer.
(...)
Den femogtyvende juni
slo Amargo øynene opp.
Femogtyvende august
lukket han dem for alltid.
Menn gikk nedover gaten
for å se på den forstøtte
da han plasserte på muren
sin fredfylte ensomhet.
Og det uplettede laken
med hard og romersk aksent
skjenket likevekt til døden
gjennom svøpets skarpe bretter.
Fra Ballade om den skjebnedømte
Fra www.bokklubben.no:
På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."
Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)
Siden mange bokelskere til tider kan bli oppgitt over alle bøkene som stadig gjenstår å bli lest, så har jeg laget en liste over bøker som er både svært gode og korte.
Gi gjerne beskjed hvis dere vet om gode bøker som mangler på listen.
Jeg er imponert over dette initiativet fra De norske Bokklubbene. Verdenslitteraturens skattkiste må stadig vernes. Ikke bare yngre mennesker, men også de eldre, trenger en påminnelse om hvor vidunderlig, variert, rik og omfattende litteraturen er.
Doris Lessing
Bare å starte i den ene enden, skal bli de 100 beste
Dette er bøker fra Verdensbiblioteket
Velg blant 2,6 millioner titler
Her er listen over tidenes 100 beste bøker ifølge avstemningen.
Her er skjønnlitterære bøker frå 2011, litt hulter til bulter pga.teknisk feil. Det var eit godt leseår.