Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Året er 1806. England er i en utmattende krig mot Napoleon. Nyheten om den sky og tilbaketrukne magikeren herr Norrell fra Hurtfew Abbey sprer seg gjennom landet, og herr Norrell reiser til London med et ønske om å bistå regjeringen i kampen mot franskmennene. I London møter han en lysende ung magiker som blir hans elev. Jonathan Strange er sjarmerende, rik og arrogant, herr Norells rake motsetning. Snart vendes samarbeidet til rivalisering. Kampen mellom disse to mennene utvikler seg til å overskygge krigen mellom England og Frankrike, og deres egne personlige besetteleser og hemmelige befatning med magiens mørke krefter og den mystiske Ravnekongen kommer til å få uante konsekvenser.
Omtale fra forlaget
Året er 1806. England er i en utmattende krig mot Napoleon. Nyheten om den sky og tilbaketrukne magikeren herr Norrell fra Hurtfew Abbey sprer seg gjennom landet, og herr Norrell reiser til London med et ønske om å bistå regjeringen i kampen mot franskmennene. I London møter han en lysende ung magiker som blir hans elev. Jonathan Strange er sjarmerende, rik og arrogant, herr Norells rake motsetning. Snart vendes samarbeidet til rivalisering. Kampen mellom disse to mennene utvikler seg til å overskygge krigen mellom England og Frankrike, og deres egne personlige besetteleser og hemmelige befatning med magiens mørke krefter og den mystiske Ravnekongen kommer til å få uante konsekvenser.
Forlag Bloomsbury
Utgivelsesår 2005
Format Heftet
ISBN13 9780747580690
EAN 9780747580690
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted England
Språk Engelsk
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
England 1806:
Det er hundrevis av år siden magien har vært sentral i landet. Det finnes mange teoretiske magikere i England, men kun en praktiserende.
Herr Norrell bor tilbaketrukket i Hurtfew Abbey, med et imponerende bibliotek. Etter å ha blitt utfordret av magikere i York, utfører han spektakulær magi, og flytter deretter til London. Regjeringen vil ha hjelp i krigen mot Napoleon.
Det skjer ikke mye i begynnelsen, men så klarer Norrell å vekke en død kvinne til live, og nå er navnet hans på alles lepper.
Da Jonathan Strange også dukker opp i hovedstaden, blir Norrell fascinert, og han tilbyr Strange å bli hans lærling.
De to magikerne er veldig ulike, men de fungerer tilsynelatende bra sammen. Tiden går, og samarbeidet blir til rivalisering. Denne skal etterhvert overgå den pågående krigen.
Ganske treg og omstendelig start, men den tok seg heldigvis opp. Litt langdryg innimellom, og digresjonene kan av og til virke forstyrrende.
Nå er det utrolig lenge siden jeg har skrevet noe sist, og det er spesielt lenge siden jeg har anmeldt en bok. Oooops... Sorry, Jonathan Strange & Mr Norrell har bare tatt så utrolig lang tid å lese. Presset inn mellom de siste prøvene på skolen, turer til Oslo og diverse vennebesøk og andre julebesøk, har jeg endelig greid å lese ferdig boka.
Nesten 800 sider er ikke så mye når jeg tenker på andre bøker jeg har lest, men det er få bøker jeg har brukt så lang tid på som Jonathan Strange & Mr Norrell. Det er vel kun Ringenes herre, med det er en helt annen sak... Hadde du sett den utgaven av boka jeg låner av pappa, hadde du mest sannsynlig trodd at det var mange flere sider enn 782. Det trodde i hvert fall jeg. Det er litt av en murstein, og i tillegg er skriften veldig liten. Dette er noen av grunnene til at boka har tatt meg så lang tid.
Jeg startet på Jonathan Strange & Mr Norrell fordi jeg fikk vite at BBC lager en TV-serie av boka. Det skal ikke være så veldig lenge til serien kommer ut, og jeg hadde lyst til å lese boka først. Jeg har lenge planlagt å lese Jonathan Strange & Mr Norrell, men den har ikke vært øverst på leselista mi. I følge pappa er dette en av de beste fantasybøkene som er skrevet dette tiåret, og det kan jeg si meg enig i.
Jonathan Strange & Mr Norrell er en utrolig sterk debutroman. Susanna Clarke begynte å skrive på romanen i 1993, og boka ble gitt ut i 2004. Underveis har hun skrevet noveller fra samme univers, men hun har ikke skrevet flere bøker. Jeg er utrolig imponert over det hun har fått til!!!
Jeg er veldig glad i både fantasy og historisk fiksjon, og sammen ble det utrolig kult og fascinerende. Jeg har ikke lest mye i historisk fantasy-sjangeren før, men jeg kommer definitivt til å lese mer av det. Det at Susanna Clarke har valgt Napoleonskrigene som bakteppe, liker jeg spesielt godt. Det er noe med hele attenhundretallsatmosfæren som passer spesielt godt til denne formen for magi. I tillegg har jeg alltid funnet attenhundretallet fascinerende.
Karakterene i Jonathan Strange & Mr Norrell er utrolig godt skrevet. Hverken Jonathan Strange eller Mr Norrell er slik jeg trodde de skulle være, og det var en gledelig overraskelse. Begge er svært grå i beskrivelsene, og selv om ikke alle i boka er like "likeable", er alle veldig gode karakterer. Jeg er utrolig imponert over persongalleriet!
Det er flere av karakterene jeg ikke ble så veldig glad i, nesten flere enn jeg faktisk likte... Drawlight for eksempel, den lille sniken, eller Lascelles. Selv om de to byttet plass i mine øyne etter hvert. Jeg ble heller aldri så veldig glad i Mr Norrell. Jeg synes han av og til oppførte seg som et bortskjemt barn. Mine sympatier lå med Jonathan Strange. Det må jeg innrømme. Selv om han var utrolig vimsete og ofte neglisjerte dem han burde ta vare på, skjønte jeg ham bedre enn Mr Norrell.
Er det en ting med denne boka jeg kan klage på, er det at den tar litt tid å komme inn i. Boka starter med Mr Norrell, som er en tørrpinn og rett og slett litt ubehagelig. Det er ikke det at jeg ikke likte å lese det. Det er mer det at de første sidene var veldig tunge, om du skjønner hva jeg mener... Det tar seg opp med en gang Jonathan Strange kommer på banen, og boka blir utrolig spennende mot slutten. Jeg er kjempefornøyd med boka, men det er ingen ungdomsbok, så jeg regnet ikke med at den kom til å bli like fast paced som en ungdomsroman.
Jonathan Strange & Mr Norrell er fantastisk skrevet! Språket er poetisk og veldig vakkert. Det er lett å se for seg det som skjer, og dette er noe av det jeg liker aller best med boka. Til tider er boka morsom, andre ganger er den mørk, spennende, av og til litt forvirrende - men da er det meningen. Spesielt godt liker jeg en scene hvor Childermass; Norrells tjener og høyre hånd, blir angrepet av magi og blir nesten transportert inn i feverdenen. Akkurat den scenen gjorde sterkt inntrykk på meg, og har festes seg i hukommelsen min. Dette sier vel ikke dere som ikke har lest boka så mye, men jeg vil dele et sitat fra denne scenen.
"... the sky looked at him. He felt the earth shrug because it felt him upon its back.
The sky spoke to him.
It was a language he had never heard before. He was not even certain there were words. Perhaps it only spoke to him in the black writing the birds made. He was small and unprotected and there was no escape. He was caught between earth and sky as if cupped between to hands. They could crush him if they chose.
The sky spoke to him again.
'I do not understand,' he said."
I boka er det med jevne mellomrom noen bilder. Jeg likte dem veldig godt. De var med på å skape en atmosfære rundt historien, og de var et lite avbrekk fra all teksten. Illustrasjonene er tegnet av Portia Rosenberg.
Boka er også full av fotnoter. Helt siden pappa leste Bartimeus-trilogien av Jonathan Stroud for meg og Anders har jeg likt fotnoter veldig godt. I Jonathan Strange & Mr Norrell forteller fotnotene det historien ikke forteller, av og til med en litt sarkastisk tone. Jeg likte disse fotnotene veldig godt!
Jeg har, som du skjønner, svært lite å påpeke på ved Jonathan Strange & Mr Norrell. Dette er en fantastisk bok, og jeg håper virkelig at serien kommer til å være boka verdig. Jeg anbefaler virkelig Jonathan Strange & Mr Norrell!!!
Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.
En omtale som beskriver handlingen i denne boken er helt bortkastet. Det man må forsøke å beskrive er de sylskarpe personkarakteristikkene, overraskende ordvalgene, stemningen og atmosfæren som trekker inn i leseren direkte fra et mangfold av lokasjoner, og hvordan forfatteren aldri viker fra den akademisk overbevisende tonen i fremstillingen av umulige hendelser. Dette er World Invention på nivå med Tolkien.
En overdose sorg kan like meget utløse et anfall av galskap som en overdose av hva som helst annet.
"Kan en magiker drepe et menneske med magi?" spurte Lord Wellington.
Strange rynket pannen. Han så ut til å mislike spørsmålet. "En magiker kan nok det," medga han, "men en gentleman ville aldri gjøre det."
The first thing a student of magic learns is that there are books about magic and books of magic.
Nå, man skal vel ikke engasjere en magiker og deretter beklage seg over at han ikke oppfører seg som andre folk
Houses, like people, are apt to become rather eccentric if left too much on their own; this house was the architectural equivalent of an old gentleman in a worn dressing-gown and torn slippers, who got up and went to bed at odd times of day, and who kept up a continual conversation with friends no one else could see.
All doorways in Venice are picturesque - and sometimes the people who linger in them are too.
En mann drømte at han ble jaget opp i et tre av en mannevond lammestek. Han satt i treet og gråt av sult mens lammesteken løp rundt og fektet med knoken mot ham på en truende måte. Like etter fikk lammesteken selskap med seks hatske kokte egg som hvisket de styggeste løgner om ham.
... the sky looked at him. He felt the earth shrug because it felt him upon its back.
The sky spoke to him.
It was a language he had never heard before. He was not even certain there were words. Perhaps it only spoke to him in the black writing the birds made. He was small and unprotected and there was no escape. He was caught between earth and sky as if cupped between to hands. They could crush him if they chose.
The sky spoke to him again.
"I do not understand," he said.
Childermass forsikret ham om av tidspunktet var gunstig, og Childermass kjente verden. Childermass visste hvilke leker barna lekte på gatehjørnene - leker som alle andre voksne forlengst har glemt. Childermass visste hva gamle mennesker tenker på når de sitter ved kaminen, selv om ingen har spurt dem om det på årevis. Childermass visste hva unge menn hører i trommehvirvlene og fløytetrillene som får dem til å forlate sine hjem og dra i krigen - og han visste at det som ventet dem, var et fingerbøl med heder og en tønne med lidelse. Childermass kunne se på en elegant sakfører på gaten og si hva han hadde i lommene på skjøtefrakken. Og alt det Childermass visste, fikk ham til å smile, og noe av det han visste, fikk ham til å le høyt, og ingenting av det ham visste, vakte så mye som et grann medlidenhet i ham.
The practice of magic is full of frustrations and disappointments, but the study of magic is a continual delight.
Dette er rett og slett mine mest fantastiske fantasy favoritter! Har prøvd å begrense meg til en eller to av hver enkelt forfatter,for ellers hadde listen blitt veldig lang. Listen er ikke redigert med tanke på hvilken bok jeg liker best,rekkefølgen er tilfeldig. Kommer nok flere etterhvert.
Fra Tickld
Listen er rangert. Der de har satt opp en hel bokserie, har jeg satt opp første boka i bokserien, når jeg ikke fant hele serien samlet.
Jeg begynner på masse bøker og blir liksom aldri ferdig, jeg skal bli ferdig, men det er så mange av dem.
Her har jeg vinnere av Hugo Award
Jeg har valgt engelske versjoner av bøkene
1953 The Demolished Man - Alfred Bester
1955 They'd Rather Be Right (also known as The Forever Machine) - Mark Clifton, Frank Riley
1956 Double Star - Robert A. Heinlein
1958 The Big Time - Fritz Leiber
1959 A Case of Conscience - James Blish
1960 Starship Troopers - Robert A. Heinlein
1962 Stranger in a Strange Land - Robert A. Heinlein
1963 The Man in the High Castle - Philip K. Dick
1964 Here Gather the Stars (also known as Way Station) - Clifford D. Simak
1965 The Wanderer - Fritz Leiber
1966 Dune - Frank Herbert
1966 ...And Call Me Conrad (also known as This Immortal) - Roger Zelazny
1967 The Moon Is a Harsh Mistress[Note 2] - Robert A. Heinlein
1968 Lord of Light - Roger Zelazny
1969 Stand on Zanzibar - John Brunner
1970 The Left Hand of Darkness - Ursula K. Le Guin
1971 Ringworld - Larry Niven
1972 To Your Scattered Bodies Go - Philip José Farmer
1973 The Gods Themselves - Isaac Asimov
1974 Rendezvous with Rama - Arthur C. Clarke
1975 The Dispossessed - Ursula K. Le Guin
1976 The Forever War - Joe Haldeman
1977 Where Late the Sweet Birds Sang - Kate Wilhelm
1978 Gateway - Frederik Pohl
1979 Dreamsnake - Vonda N. McIntyre
1980 The Fountains of Paradise - Arthur C. Clarke
1981 The Snow Queen - Joan D. Vinge
1982 Downbelow Station - C. J. Cherryh
1983 Foundation's Edge - Isaac Asimov
1984 Startide Rising - David Brin
1985 Neuromancer - William Gibson
1986 Ender's Game - Orson Scott Card
1987 Speaker for the Dead - Orson Scott Card
1988 The Uplift War - David Brin
1989 Cyteen - C. J. Cherryh
1990 Hyperion - Dan Simmons
1991 The Vor Game - Lois McMaster Bujold
1992 Barrayar - Lois McMaster Bujold
1993 A Fire Upon the Deep - Vernor Vinge
1993 Doomsday Book - Connie Willis
1994 Green Mars - Kim Stanley Robinson
1995 Mirror Dance - Lois McMaster Bujold
1996 The Diamond Age - Neal Stephenson
1997 Blue Mars - Kim Stanley Robinson
1998 Forever Peace - Joe Haldeman
1999 To Say Nothing of the Dog - Connie Willis
2000 A Deepness in the Sky - Vernor Vinge
2001 Harry Potter and the Goblet of Fire - J. K. Rowling
2002 American Gods - Neil Gaiman
2003 Hominids - Robert J. Sawyer
2004 Paladin of Souls - Lois McMaster Bujold
2005 Jonathan Strange & Mr Norrell - Susanna Clarke
2006 Spin - Robert Charles Wilson
2007 Rainbows End - Vernor Vinge
2008 The Yiddish Policemen's Union - Michael Chabon
2009 The Graveyard Book - Neil Gaiman
2010 The Windup Girl - Paolo Bacigalupi
2010 The City & the City - China Miéville
2011 Blackout/All Clear* - Connie Willis
2012 Among Others - Jo Walton
2013 Redshirts - John Scalzi
2014 Ancillary Justice - Ann Leckie
*Blackout og All clear er satt opp som to bøker siden det ikke finnes noen versjon med begge
Det hadde vært fint om en kunne skrive en kommentar til hver bok i lista siden f.eks årstallet ville ikke passet som kommentar til den enkelte bok