Denne boka likte jeg selv om den er litt murstein, både i tyngde og størrelse (over 1000 sider).

Den er en godteributikk når det gjelder språk og finurlige karakterer. Bokas handling er lagt til England på 1800 tallet. Det hele starter med et møte i en klubb for magikere i York. Saken er den at alle magikere er kun teoretiske magikere, og det praktiske delen av faget, for virkelig er dette et vitenskaplig fag, har for lengst gått i glemmeboka – hvis den noen gang har eksistert da? Så dukker Mr. Norell opp på scenen – en praktiserende magiker. Men ikke en mørk, vakker, ung magiker – men en liten, grå, redd og ganske utspekulert engelsk gentleman som ikke umiddelbart vekker leserens sympati. Og det gjør han i grunn aldri helt, selv om han er et unikum av en litterær skikkelse.

Susanna Clarke har brukt 12 år på å skrive boka og det merkes. Dette er solid håndverk tvers gjennom. Hun maler fram et engelsk landskap og et engelsk gentelmans samfunn – mye humor, og sikkert veldig mye humor som går meg hus forbi siden jeg ikke har kulturen under huden. Jeg tror hun gjør mye narr av engelskmenn samtidig som boka er en kjærlighetserklæring til England. Boka er veldig britisk – på alle måter. Styrken hennes ligger i karakterskildringene – aller personene er sære og egne med stor personlighet.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 7 svar.

En helt fantastisk bok. Rett og slett en sann fornøyelse å lese. Spennende å se om den blir filmatisert etter hvert. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er så enig med deg i alt du skriver her!

Jeg la inn en kommentar for 10 måneder siden (helt nederst) om at jeg hadde likt den da jeg leste den i 2006, men sikkert ville få enda mer ut av den ved neste gangs gjenlesning. Og som sagt, så gjort. Har kost meg i noen høstkvelder nå sammen med magikerne, både i England, Italia, Spania og Alveland... ;)

Det er imponerende at forfatteren har brukt 12 år på å skrive boka, men som du påpeker så vises det også. Her er det solid arbeid. Jeg likte spesielt godt alle fotnotene, enten de skal være "vitenskapelige" opplysende eller utdyper hendelser og lignende, og i blant er frittstående historier i seg selv.

Avslutningen er også helt riktig. Jeg kan ikke se at den kunne ha endt på et annet vis, men jeg skulle gjerne ha lest mer! Her er det flere minneverdige karakterer og situasjoner å ta med seg videre, etter at boka er klappet sammen og lagt bort.
Jeg kan skjønne at dette kan være en bok som flere avbryter, men hold ut! Plutselig er du helt oppslukt likevel!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tok litt tid før jeg fant flyten i den,men plutselig var boka slutt. Fantastisk bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har hatt denne boka på skal lese-lista en god stund. Nå fikk du meg til å ville flytte den fram i køen! Gleder meg til den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig i at det er en veldig god bok, men det plaget meg litt at konflikten ikke spisset seg til noe særlig før det hadde gått typ, 800 sider. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ha ha! Det var morsomt. Men det sier jo noe om at karakterene i boka er knallgode, når vi må vente 800 sider på litt action, og boka likevel er god. Neida - det skjer mye, men det er sant det - at man må vente lenge på at konflikten topper seg. Men den som venter på noe godt...osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er lenge siden jeg leste den nå, men jeg husker det tok en god stund før jeg ble skikkelig interessert og syntes den var spennende, ja. Samtidig så synes jeg den var knallgod likevel! Tror nok jeg hadde fått mer utav den om jeg hadde lest den nå, nå som jeg er eldre og litt mer glad i tyngre bøker også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

MarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie Uvaag