Jonathan Strange og herr Norrell

av (forfatter), Portia Rosenberg (illustratør) og Bodil Engen (gjendikter).

Aschehoug 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (83 terningkast.)

385 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Året er 1806. England er i en utmattende krig mot Napoleon. Nyheten om den sky og tilbaketrukne magikeren herr Norrell fra Hurtfew Abbey sprer seg gjennom landet, og herr Norrell reiser til London med et ønske om å bistå regjeringen i kampen mot franskmennene. I London møter han en lysende ung magiker som blir hans elev. Jonathan Strange er sjarmerende, rik og arrogant, herr Norells rake motsetning. Snart vendes samarbeidet til rivalisering. Kampen mellom disse to mennene utvikler seg til å overskygge krigen mellom England og Frankrike, og deres egne personlige besetteleser og hemmelige befatning med magiens mørke krefter og den mystiske Ravnekongen kommer til å få uante konsekvenser.

Omtale fra forlaget

Året er 1806. England er i krig mot Napoleon, og magien har forsvunnet inn i nasjonens fortid. Men det finnes én praktiserende magiker igjen i England: den sky og tilbaketrukne herr Norrell.
Herr Norrell reiser til London for å bistå regjeringen i kampen mot Frankrike. Her imponerer han alle ved å vekke den vakre, unge hustruen til en minister opp fra de døde. Han møter unge Jonathan Strange, en sjarmerende, rik og arrogant magiker, og tar han som elev.
England blendes av de to svært ulike magikernes bedrifter, men samarbeidet vendes til en rivaliserende kamp som overskygger krigen. Deres personlige besettelser og hemmelige befatning med magiens mørke krefter og den mystiske Ravnekongen kommer til å få uante konsekvenser.
Susanna Clarkes bemerkelsesverdige og prisbelønte debut er blitt en internasjonal suksess og er solgt i over en halv million i Storbritannia og USA.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788203208577

EAN 9788203208577

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 888

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 31 20 6 2 2

Bokomtaler

Nå er det utrolig lenge siden jeg har skrevet noe sist, og det er spesielt lenge siden jeg har anmeldt en bok. Oooops... Sorry, Jonathan Strange & Mr Norrell har bare tatt så utrolig lang tid å lese. Presset inn mellom de siste prøvene på skolen, turer til Oslo og diverse vennebesøk og andre julebesøk, har jeg endelig greid å lese ferdig boka.

Nesten 800 sider er ikke så mye når jeg tenker på andre bøker jeg har lest, men det er få bøker jeg har brukt så lang tid på som Jonathan Strange & Mr Norrell. Det er vel kun Ringenes herre, med det er en helt annen sak... Hadde du sett den utgaven av boka jeg låner av pappa, hadde du mest sannsynlig trodd at det var mange flere sider enn 782. Det trodde i hvert fall jeg. Det er litt av en murstein, og i tillegg er skriften veldig liten. Dette er noen av grunnene til at boka har tatt meg så lang tid.

Jeg startet på Jonathan Strange & Mr Norrell fordi jeg fikk vite at BBC lager en TV-serie av boka. Det skal ikke være så veldig lenge til serien kommer ut, og jeg hadde lyst til å lese boka først. Jeg har lenge planlagt å lese Jonathan Strange & Mr Norrell, men den har ikke vært øverst på leselista mi. I følge pappa er dette en av de beste fantasybøkene som er skrevet dette tiåret, og det kan jeg si meg enig i.

Jonathan Strange & Mr Norrell er en utrolig sterk debutroman. Susanna Clarke begynte å skrive på romanen i 1993, og boka ble gitt ut i 2004. Underveis har hun skrevet noveller fra samme univers, men hun har ikke skrevet flere bøker. Jeg er utrolig imponert over det hun har fått til!!!

Jeg er veldig glad i både fantasy og historisk fiksjon, og sammen ble det utrolig kult og fascinerende. Jeg har ikke lest mye i historisk fantasy-sjangeren før, men jeg kommer definitivt til å lese mer av det. Det at Susanna Clarke har valgt Napoleonskrigene som bakteppe, liker jeg spesielt godt. Det er noe med hele attenhundretallsatmosfæren som passer spesielt godt til denne formen for magi. I tillegg har jeg alltid funnet attenhundretallet fascinerende.

Karakterene i Jonathan Strange & Mr Norrell er utrolig godt skrevet. Hverken Jonathan Strange eller Mr Norrell er slik jeg trodde de skulle være, og det var en gledelig overraskelse. Begge er svært grå i beskrivelsene, og selv om ikke alle i boka er like "likeable", er alle veldig gode karakterer. Jeg er utrolig imponert over persongalleriet!

Det er flere av karakterene jeg ikke ble så veldig glad i, nesten flere enn jeg faktisk likte... Drawlight for eksempel, den lille sniken, eller Lascelles. Selv om de to byttet plass i mine øyne etter hvert. Jeg ble heller aldri så veldig glad i Mr Norrell. Jeg synes han av og til oppførte seg som et bortskjemt barn. Mine sympatier lå med Jonathan Strange. Det må jeg innrømme. Selv om han var utrolig vimsete og ofte neglisjerte dem han burde ta vare på, skjønte jeg ham bedre enn Mr Norrell.

Er det en ting med denne boka jeg kan klage på, er det at den tar litt tid å komme inn i. Boka starter med Mr Norrell, som er en tørrpinn og rett og slett litt ubehagelig. Det er ikke det at jeg ikke likte å lese det. Det er mer det at de første sidene var veldig tunge, om du skjønner hva jeg mener... Det tar seg opp med en gang Jonathan Strange kommer på banen, og boka blir utrolig spennende mot slutten. Jeg er kjempefornøyd med boka, men det er ingen ungdomsbok, så jeg regnet ikke med at den kom til å bli like fast paced som en ungdomsroman.

Jonathan Strange & Mr Norrell er fantastisk skrevet! Språket er poetisk og veldig vakkert. Det er lett å se for seg det som skjer, og dette er noe av det jeg liker aller best med boka. Til tider er boka morsom, andre ganger er den mørk, spennende, av og til litt forvirrende - men da er det meningen. Spesielt godt liker jeg en scene hvor Childermass; Norrells tjener og høyre hånd, blir angrepet av magi og blir nesten transportert inn i feverdenen. Akkurat den scenen gjorde sterkt inntrykk på meg, og har festes seg i hukommelsen min. Dette sier vel ikke dere som ikke har lest boka så mye, men jeg vil dele et sitat fra denne scenen.

"... the sky looked at him. He felt the earth shrug because it felt him upon its back.
The sky spoke to him.
It was a language he had never heard before. He was not even certain there were words. Perhaps it only spoke to him in the black writing the birds made. He was small and unprotected and there was no escape. He was caught between earth and sky as if cupped between to hands. They could crush him if they chose.
The sky spoke to him again.
'I do not understand,' he said."

I boka er det med jevne mellomrom noen bilder. Jeg likte dem veldig godt. De var med på å skape en atmosfære rundt historien, og de var et lite avbrekk fra all teksten. Illustrasjonene er tegnet av Portia Rosenberg.

Boka er også full av fotnoter. Helt siden pappa leste Bartimeus-trilogien av Jonathan Stroud for meg og Anders har jeg likt fotnoter veldig godt. I Jonathan Strange & Mr Norrell forteller fotnotene det historien ikke forteller, av og til med en litt sarkastisk tone. Jeg likte disse fotnotene veldig godt!

Jeg har, som du skjønner, svært lite å påpeke på ved Jonathan Strange & Mr Norrell. Dette er en fantastisk bok, og jeg håper virkelig at serien kommer til å være boka verdig. Jeg anbefaler virkelig Jonathan Strange & Mr Norrell!!!

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En overdose sorg kan like meget utløse et anfall av galskap som en overdose av hva som helst annet.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"Kan en magiker drepe et menneske med magi?" spurte Lord Wellington.
Strange rynket pannen. Han så ut til å mislike spørsmålet. "En magiker kan nok det," medga han, "men en gentleman ville aldri gjøre det."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

The first thing a student of magic learns is that there are books about magic and books of magic.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå, man skal vel ikke engasjere en magiker og deretter beklage seg over at han ikke oppfører seg som andre folk

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Houses, like people, are apt to become rather eccentric if left too much on their own; this house was the architectural equivalent of an old gentleman in a worn dressing-gown and torn slippers, who got up and went to bed at odd times of day, and who kept up a continual conversation with friends no one else could see.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er rett og slett mine mest fantastiske fantasy favoritter! Har prøvd å begrense meg til en eller to av hver enkelt forfatter,for ellers hadde listen blitt veldig lang. Listen er ikke redigert med tanke på hvilken bok jeg liker best,rekkefølgen er tilfeldig. Kommer nok flere etterhvert.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fra Tickld
Listen er rangert. Der de har satt opp en hel bokserie, har jeg satt opp første boka i bokserien, når jeg ikke fant hele serien samlet.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg begynner på masse bøker og blir liksom aldri ferdig, jeg skal bli ferdig, men det er så mange av dem.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her har jeg vinnere av Hugo Award

Jeg har valgt engelske versjoner av bøkene

1953 The Demolished Man - Alfred Bester
1955 They'd Rather Be Right (also known as The Forever Machine) - Mark Clifton, Frank Riley
1956 Double Star - Robert A. Heinlein
1958 The Big Time - Fritz Leiber
1959 A Case of Conscience - James Blish
1960 Starship Troopers - Robert A. Heinlein
1962 Stranger in a Strange Land - Robert A. Heinlein
1963 The Man in the High Castle - Philip K. Dick
1964 Here Gather the Stars (also known as Way Station) - Clifford D. Simak
1965 The Wanderer - Fritz Leiber
1966 Dune - Frank Herbert
1966 ...And Call Me Conrad (also known as This Immortal) - Roger Zelazny
1967 The Moon Is a Harsh Mistress[Note 2] - Robert A. Heinlein
1968 Lord of Light - Roger Zelazny
1969 Stand on Zanzibar - John Brunner
1970 The Left Hand of Darkness - Ursula K. Le Guin
1971 Ringworld - Larry Niven
1972 To Your Scattered Bodies Go - Philip José Farmer
1973 The Gods Themselves - Isaac Asimov
1974 Rendezvous with Rama - Arthur C. Clarke
1975 The Dispossessed - Ursula K. Le Guin
1976 The Forever War - Joe Haldeman
1977 Where Late the Sweet Birds Sang - Kate Wilhelm
1978 Gateway - Frederik Pohl
1979 Dreamsnake - Vonda N. McIntyre
1980 The Fountains of Paradise - Arthur C. Clarke
1981 The Snow Queen - Joan D. Vinge
1982 Downbelow Station - C. J. Cherryh
1983 Foundation's Edge - Isaac Asimov
1984 Startide Rising - David Brin
1985 Neuromancer - William Gibson
1986 Ender's Game - Orson Scott Card
1987 Speaker for the Dead - Orson Scott Card
1988 The Uplift War - David Brin
1989 Cyteen - C. J. Cherryh
1990 Hyperion - Dan Simmons
1991 The Vor Game - Lois McMaster Bujold
1992 Barrayar - Lois McMaster Bujold
1993 A Fire Upon the Deep - Vernor Vinge
1993 Doomsday Book - Connie Willis
1994 Green Mars - Kim Stanley Robinson
1995 Mirror Dance - Lois McMaster Bujold
1996 The Diamond Age - Neal Stephenson
1997 Blue Mars - Kim Stanley Robinson
1998 Forever Peace - Joe Haldeman
1999 To Say Nothing of the Dog - Connie Willis
2000 A Deepness in the Sky - Vernor Vinge
2001 Harry Potter and the Goblet of Fire - J. K. Rowling
2002 American Gods - Neil Gaiman
2003 Hominids - Robert J. Sawyer
2004 Paladin of Souls - Lois McMaster Bujold
2005 Jonathan Strange & Mr Norrell - Susanna Clarke
2006 Spin - Robert Charles Wilson
2007 Rainbows End - Vernor Vinge
2008 The Yiddish Policemen's Union - Michael Chabon
2009 The Graveyard Book - Neil Gaiman
2010 The Windup Girl - Paolo Bacigalupi
2010 The City & the City - China Miéville
2011 Blackout/All Clear* - Connie Willis
2012 Among Others - Jo Walton
2013 Redshirts - John Scalzi
2014 Ancillary Justice - Ann Leckie

*Blackout og All clear er satt opp som to bøker siden det ikke finnes noen versjon med begge

Det hadde vært fint om en kunne skrive en kommentar til hver bok i lista siden f.eks årstallet ville ikke passet som kommentar til den enkelte bok


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mine favoritter


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Neverwhere - London under" av Neil Gaiman
 • "Løgneren Locke Lamora" av Scott Lynch
 • "The Sandman Vol. 8 - Worlds' End" av Neil Gaiman
 • "The Sandman Vol. 7 - Brief Lives" av Neil Gaiman
 • "The Sandman Vol. 4 - Season of Mists" av Neil Gaiman
 • "Anansi boys" av Neil Gaiman
 • "Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå - roman" av Douglas Adams
 • "The Sandman Vol. 5 - A Game of You" av Neil Gaiman
 • "Stardust" av Neil Gaiman
 • "Magiens kilde - legenden om skiveverdenen" av Terry Pratchett
 • "The Sandman Vol. 1 - Preludes and Nocturnes" av Neil Gaiman
 • "The Sandman Vol. 2 - The Doll's House" av Neil Gaiman
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver