Gleder meg til å lese! Henger meg på din ubetingede hyllest til en av Norges aller største forfattere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For det første stusset jeg litt på tittelen din. Animert betyr jo beruset. Jeg vil tro du mener synlig beveget eller kanskje emosjonell. Spørsmålet er vel om vi har evne til å holde følelsene våre skjult eller om vi kan leses som "åpne bøker". :)

Her er det sikkert forskjell på menn og kvinner. Menn er jo opplært til ikke å vise følelser. Derfor sitter vi som ubevegelige statuer og leser. Jeg er intet unntak. Selv om følelsene river og sliter i meg, holder jeg maska! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er trist når forlagene ikke bruker tilstrekkelige ressurser på språkvask. Selv har jeg utgitt en roman og kan garantere at Mester Tyrkleif har holdt sine fingrer langt unna mitt produkt. Dette ble sikret ved at både forlaget og jeg leste gjennom manus flere ganger, samt at vi hadde proffe språkvaskere til å sjekke all rettskrivning og grammatikk.

Det er særlig trist og viser en ignorant holdning overfor leserne når slurvefeil trykkes i bøker med store opplag og som er pengemaskiner for forlagene. Jeg tenker for eksempel på Nesbøs siste. Jeg ga etter hvert opp å telle.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det kommer helt an på situasjonen. Noen ganger blir jeg så opptatt av en forfatter at jeg nesten ikke kan vente med å bli ferdig med en bok før jeg starter med neste. Andre ganger kan jeg holde på med flere bøker på en gang. Men oftest går det litt tid mellom hver litterære opplevelse. Jeg leser som regel når jeg er på reise. Nå er det 3 uker siden jeg var på farten og 3 uker siden jeg åpnet en bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mysterier er også min favoritt, men vi må ikke glemme Sult. Forfattere som tilhører en annen tid vil selvsagt ha et annet språk. Jeg opplever det mer som en omstilling enn at det er tungt eller vanskelig å få til. Fosse, Tiller og Fløgstad skriver et moderne språk, men fordi de skriver på nynorsk innebærer det også en omstilling når vi leser dem. Det samme gjelder å lese Jette Kaarsbøl på hennes originalspråk. Jeg ser det ikke som noe tyngre å lese disse moderne forfatterne enn å lese Hamsun. Eller Falkberget for den sakens skyld. Kun litt uvant i starten, noe som krever en smule tålmodighet. Men det at det tar litt lengre tid å lese en bok, er jo bare positivt, eller hva?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, det var den ja. Så den med Mark Little i London. Da het den Defending the Caveman. Staselig stykke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:)) Har du lest Rob Beckers utmerkede bok Defending the Caveman? (Eller sett Nordins norske versjon Huleboeren på scenen?) Den viser vel egentlig at du har rett. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et byttetorg for bøker her inne er en veldig god idé. Den bør du legge fram for André her inne. Bytting i butikk, antikvariat eller liknende er vanskelig. De tar sjelden imot bøker hvis ikke det er noe helt spesielt. Alternativet blir å selge dem (for eksempel på Vestkanttorget i Oslo en lørdag) eller å gi dem bort. Jeg vet at både Frelsesarmeen og enkelte veldedige organisasjoner, skoler, barnehager og sykehus/pleiehjem tar imot bøker, hvis du vil gi dem bort.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Husker også den tiden, MiaMaria, men gleder meg likevel til å se hva de har fått til. Forventer meg lyse og oversiktelige lokaler med sittegrupper og lette farger. Noe ala de største Waterstones-bokhandlene i London.

Den støvete og mørke bortgjemtfølelsen får jeg i antikvariater og store bibliotek i utlandet. Det blir liksom en helt annen greie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt utgangspunkt for bokvalg er litt annerledes. Jeg lar sjeldent være å lese bøker på bakgrunn av kriterier som tittel eller omslag. Jeg går inn i en bokhandel eller et bibliotek fordi jeg er på jakt etter noe spesifikt. Det kan være en genre, en forfatter eller en konkret boktittel. Selvsagt hender det at jeg gjør impulskjøp, men da er det som regel fordi jeg vet noe om boka eller forfatteren fra før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er kanskje litt gammeldags når det gjelder barne og ungdomsbøker, men har alltid likt Roald Dahl. Passer for alle aldre. Ellers er jeg av den oppfatning at ungdom ned i 12-13 år kan begynne å lese såkalte voksenbøker. De ser voksenfilmer og bør også stifte bekjentskap med god "voksen" litteratur. Av våre nyere norske vil jeg da anbefale Erlend Loe, Roy Jacobsen, Tore Renberg, Jan Kjærstad, Gert Nygårdshaug og mange andre. Av eldre norsk litteratur kan ungdommer få stort utbytte av Tarjei Vesaas, Sigrid Undset og til og med Henrik Ibsen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I et flysete. Eller på ventestol i en avgangshall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gleder meg til nyåpning av Tanum på Carl Johan den 8. september. De lover at dette skal bli Norges flotteste bokhandel og da skrur man jo opp forventningene. Ellers liker jeg Norli i Bogstadveien. Den er ryddig. Det er lett å finne fram. Og de som jobber der er flinke og hyggelige. Dessuten har den en koselig kafé.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tilliten, Hedvig, men her trengs nok først og fremst et forlag og en redaktør. Det er jo ikke noe som skal skrives. Det er skrevet mye bra allerede! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vakker bok og betagende film. Fantastiske skuespiller-prestasjoner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Roy Jacobsen er etter min mening en av våre største samtidsforfattere. Hun kan for eksempel velge 3 ulike bøker, men som alle er spennende lesning og viser bredden i hans forfatterskap: Hoggerne, Marions slør og Vidunderbarn. Totalt ca. 800 lettleste sider, snitt under 300 sider pr. bok. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skammer meg ikke over å si at jeg er Murakami-fan. Betyr det at jeg vil karakterisere bøkene hans som klassikere? Nei, det tror jeg ikke. Ikke idag. I store deler av verden har forfatteren nærmest fått heltestatus. I Japan lager man tegneserier basert på bøkene hans. Vil romanene hans derfor bli stående i litteraturhistorien gjennom generasjoner som geniale mesterverk og etter hvert bli karakterisert som klassikere? Kanskje. Kanskje ikke.

Det som er viktig for meg i dag er å lese bøkene hans og å la meg bli invitert inn i hans spesielle litterære univers, der jeg får møte enkeltmenneskers følelser, tanker og drømmer i et moderne samfunn de sliter med å forholde seg til.

Noe jeg også finner interessant er at Murakami selv lar seg inspirere av litterære klassikere. Det finnes en rekke henvisninger i bøkene hans. For eksempel i Norwegian Wood, der det refereres til The great Gatsby, til Manns Trolldomsfjellet og Remarques Tre kamerater. På denne måten viser Murakami hvilke litterære klassikere han selv inspireres av og som på ulike måter omhandler samme tema som i hans egne bøker.

Om det gjør at Murakamis romaner får plass blant de udødelige, vel det får tiden vise.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den utmerkede norske regissøren Morten Tyldum uttalte i et intervju om filmproduksjonen av Nesbøs Hodejegerne at det å lage en film basert på en bok er som å skrive en ny bok basert på den samme ideen eller historien.

Det er vanskelig å sammenlikne to så ulike uttrykksformer som bok og film. Filmen må sees som et helt nytt kunstnerisk uttrykk, en helt ny fortelling. Derfor blir spørsmålet om hva som er best eller hvilken film som yter en bok mest rettferdighet litt vanskelig for meg å forholde meg til.

Jeg synes Grishams Firmaets mann var en spennende bok. Jeg synes også at filmen var bra. Hva som var best, nei det er det helt umulig å si.

Jeg er fristet til å sitere de to eslene som sto i åsene bakenfor Hollywood og gnagde på hver sin filmrull. Den ene spurte den andre om han syntes det smakte godt og den andre svarte at han egentlig likte boka bedre.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg representerer ikke noe forlag, men undres om ikke forlagbransjen har vist interesse for Bokelskere.no, om enn fra en skjult sidelinje. For maken til unik samling av meninger om bøker og litteratur skal man lete lenge etter. Her finnes alt fra litterære debatter på høyt faglig nivå til grasrot-uttalelser om bestselgere. Alt er like verdifullt, både som interessant lesning for bokinteresserte og for forskere som vil vite mer om folks lesevaner og tanker om bøker.

Det som slår meg er at et uvanlig stort antall medlemmer deltar aktivt i bokdebatten. Dette er også unikt. På de fleste nettsteder om bøker er det kun et fåtall som våger seg frampå med sine synspunkter. På Bokelskere.no hører vi "folkets stemme", og det gjør det ekstra spennende å være her.

Jeg har selv deltatt fra starten, men i perioder er prioritering av sysler slik at man ikke kan være aktiv hele tiden. Likevel er det morsomt å komme tilbake og se at diskusjonene man var med på å starte fortsatt blomstrer.

Dere fra forlagsbransjen som av og til titter innom, vil jeg derfor gi følgende utfordring: Lag en bok med de beste meningsytringene og innleggene fra Bokelskere.no. En slik samling vil være nyttig for alle oss bokinteresserte, for skoleverket og for litteraturforskningen i Norge. Noen som tar utfordringen?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Underskriver på det. Jeg liker godt alle bøkene om Jarle Klepp og gleder meg til "Dette er mine gamle dager" kommer i posten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

FindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiKirsten LundMathildeRonnyKjell F TislevollIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLars MæhlumNinaBjørg L.