Begjær og besvær
«Jeg dro ned til bror. Tok bussen langs kysten og hoppet av ved efire. Så gikk jeg mot bygda. Det snødde tett og veien blåste igjen. Fnuggene boltret seg på innsiden av de lave støvlene og anklene frøs som i barndommen».
Slik begynner debutromanen til Karin Smirnoff, og for finnmarkinger og folk fra nord, er det et velkjent landskap hun beskriver, både kulturelt og geografisk.
De som har lest anmeldelsene mine de siste årene har nok fått med seg at jeg har en forkjærlighet for litteratur fra Nordkalotten, og Jordmora (2013) av Katja Kettu har lenge vært en av mine største litterære opplevelser. Men nå har Kettu fått konkurranse av Karin Smirnoff som debuterte med denne første boka i Kippo-trilogien.
Hovedpersonen og jeg-fortelleren er Jana Kippo. Hun dukker opp i den fiktive bygda Smalånger i Nord-Sverige etter mange år borte. I denne boka får vi ikke vite hva hun bedrev tiden med, og hvor hun har vært før hun kom tilbake til Smalånger. Når Jana kommer hjem er det for å redde tvillingbroren som heter Bror, og som holder på å drikke seg i hjel. Teksteksemplet er fra de første sidene der Jana har kastet ut enorme mengder søppel og skrot og nå er det tid for å vaske:
«Det sies at alle mennesker er gode til noe. Jeg nøt å se det åremønstrede såpegulvet tre fram og limfargen på brystpanelet lyse igjen. Nøt at kokende vann løste opp mat fett oppkast og andre substanser som hadde fått ligge igjen som en hard skorpe på fliser og benker i kjøleskap og i det store spiskammerset. Jeg nøt til og med å se den snurrende vaskemaskinen løse opp måneder kanskje år av skitt på sengetøy gardiner tepper og klær og til slutt å få henge dem opp i tørkeskapet. Jeg skulle vaske bort angsten til broren min akkurat slik jeg vasker bort min egen. Det var som å spille tetris. Bitene falt på plass og skubbet bort alle tilløp til andre tanker.
Bror satt i kjøkkensofaen og så likegyldig på. Av og til tok han en slurk øl. Da flaska var tom gikk han til spiskammerset og hentet én til. Kanskje jeg hadde kommet for seint»
Grusom barndom
Jana prøvde å drepe faren med en høygaffel da hun var tretten år. Hun lyktes ikke, og hver gang hun tenker på faren er det med «må du hvile i ufred.» Faren var et monster, en brutal og hjerteløs mann, og moren var så underkuet at hun ikke kunne stoppe ham, verken for egen del eller når han gikk løs på tvillingene. Det er grove overgrep som gradvis blir avdekket uten at jeg skal avsløre for mye nå.
Hjemmetjenesten i Smalånger trenger vikarer, og Jana får seg jobb der. Hun blir kjørende rundt i den ligge bygda for å stelle syke og døende mennesker som stadig vekk minner henne på hvem hun var, og hvem faren var. Hun blir kjent med John, naboen som bor alene i et hus uten strøm, og som har mange indre demoner å kjempe med. John er den harde, hårete, ruglete mannen som er blitt beskylt for å drepe Maria, en kvinne Jana aldri hadde hørt om før hun kom tilbake til Smalånger, men som viser seg å være hennes halvsøster. Jana prøver å holde seg borte fra John, men hun trekkes likevel stadig mot han og det han kan tilby henne.
Oversetter Monica Aasprong har gjort en utmerket jobb selv om Karin Smirnoff ikke har gjort det lett for henne. Smirnoff har tatt noen uvanlige litterære grep som fungerer godt, men som må ha vært en stor utfordring for Aasprong. Det finnes ikke et eneste komma i teksten, og de fleste egennavnene blir skrevet med liten forbokstav og med både for og etternavn sammen; janakippo og brorkippo. Dialogene er ganske ofte på dialekt, og her har oversetteren blandet dialekter fra Troms og Finnmark og skapt noe helt nytt.
Jeg dro ned til bror er en av disse bøkene som jeg aldri kommer til å glemme, og jeg håper mange får øynene opp for Karin Smirnoff og hennes forfatterskap. Jana Kippo fremstår som en blanding av Lisbeth Salander og Shuggie Bain. Knallhard, sårbar og skadeskutt, men likevel full av livslyst og begjær. Romanen ble nominert til August-prisen i Sverige, og bøkene om Jana Kippo har nå solgt over 500 000 eksemplarer i Sverige. Karin Smirnoff (f.1964) har tidligere jobbet som fotograf, journalist, karateinstruktør og i restaurantbransjen. Smirnoff er bosatt i Piteå
-Ødelegger han bøkene? sa Anna Hissig.
-Han har ikke lyst til det, sa fru Monsen.
-Han gjør det fordi han må. Biblioteksjefen sier at bøker tar for mye plass. Milton berg er like glad i bøker som du og jeg. Hvis han ikke ødelegger dem, mister han jobben sin.
-Finnes det bøker ingen låner? spurte Anna.
-Ja, ganske mange faktisk.
-Hvorfor er det ingen som låner dem?
-Fordi deter mange folk som ikke vet hva de går glipp av, sa fru Monsen lavt.
En overraskende bra samling historier, ikke det man forventer, men jeg tror ikke man blir skuffet!
Verdt tiden det tar å komme inn i den.
Ved små Oppmerksomheter,
En Blomst, eller en Bok,
Sås frøene til smil -
I mørket blomstrer de opp.
Jeg leste 248 bøker i 2015.
Her er mine 48 favoritter blant dem.
Rangeringen er tilfeldig, etter når de ble lest.
This is not the end, of course. Every story we read, every film we watch, continues in our imagination if we allow it.
Variabelt.
Jeg liker ikke lange innledninger, men de kan jeg for så vidt hoppe over i verste fall.
Noen ganger avbryter jeg en bok rett og slett fordi jeg låner den av noen, folk eller bibliotek, og den må leveres tilbake før jeg rakk å bli ferdig med den. Så spørs det hvor engasjerende den var i forhold til om jeg prøver å få tak i den igjen.
Jeg kan avbryte en bok pga språket, men sjeldent uten at det er i kombinasjon med noe annet. Hvis det er vanskelig språk Og uengasjerende historie f.eks, så ryker den nok. Samme med komposisjon + uengasjement. Her kan jeg trekke frem Web som et eksempel. Måten kapitlene var delt inn på, i tillegg til at jeg brydde meg 0 om hva som skjedde i historien gjorde at jeg etterhvert bare ga opp hele boken da den uansett måtte leveres tilbake. Har aldri følt for å pukke den opp igjen, hittil.
Jeg avbryter fagbøker hvis jeg finner innholdet intetsigende, eller verre; påståelig uten ordentlige kilder.
Kort oppsummert så er det viktigste at jeg blir engasjert når jeg leser. Man kan komme seg gjennom mye rart med lidenskap. (Harry Potter-bøkene åpnet en stor verden av engelsk skjønnlitteratur for min del - etter at jeg flumset meg gjennom de og fant ut at det egentlig gikk helt fint).
De aller fleste tenker at "mitt barn mobber ikke", men noens barn mobber.
Spill/utfordringer med livet som innsats, gjerne med ufrivillige deltakere.
Redslesong
Eg høyrer at redsla roper
og alt er ein gapande vind
Eg høyrer at redsla roper
der i mitt så splitta sinn
Eg høyrer at redsla klynkar
og ber for sitt skimrande liv
Eg høyrer at redsla klynkar
og feirar som vind i siv
Eg høyrer at redsla blir borte
og lèt att ei opnande dør
Eg høyrer at redsla blir borte
og redsla er der som før
Dine augo dei opnar mitt hjarta
og seier at livet finst til
Dine augo dei opnar mitt hjarte
og gjer at eg nok ein gong vil
Jeg leser romaner (generelle) for alle aldre, billedbøker (om enn ikke så ofte), novellesamlinger og antologier, diktsamlinger, krim, grafiske romaner og tegneserier, sci-fi og fantasy, historier fra virkeligheten, filmmanus, kunstbøker, faglitteratur om en del temaer,
Akkurat nå leser jeg helst ikke:
- Biografier (med unntak av selvbiografier med interessante historier), spesielt om kjente politikere osv. men det er mest ut fra fordommer, jeg tror egentlig ikke at jeg har lest en eneste biografi om akkurat det.
- Feelbad (men liksom-good fordi de er fulle av håp og visdomsord og sånt) bøker om folk med kreft.
- Bli best i et eller annet-bøker.
min kropp avgrensar
verda
held meg
att
Dråpar sprett frå elva
og vert til sprø is langs kantane
Innanfor er eit landskap for snø
Eg går over markene i ei blå kåpe
På armene ber eg tunge korger
fulle av vinterfrukt
Når våren kjem
vil spora mine smelte fyrst av alt
verte til grøne opningar i snøen
Noko kjem til å vekse der
Den sommaren leiken stilna
mellom epletrea i tunet
skar vi bokstavane våre inn
i kvar einaste stamme
I såra pipla sevja langsamt fram
Vi la tungene våre mot borken
og saug i oss den bitre smaken
av rått tre
Heile hausten seiv gylne perler
i rader nedetter trestammane
Sola hang fast i den mjuke kjernen
medan epla fall og fall
Etter å ha lest Kaoshjerte av Lise Grimnes og Hulder av Tonje Tornes er jeg på vei inn i en tilstand av besettelse av huldrer generelt, og lager derfor en liste med skjønnlitteratur hvor dette mytiske vesenet i større eller mindre grad spiller en rolle.
Hjelp meg gjerne med å fylle på flere titler! Har skuffende få hittil.