Hvis de hadde det like godt som oss, og det jeg husker sier meg at sånn var det, og de hadde det mye lenger - hvordan kan en klare seg etterpå, det kan en ikke, det kunne ikke far, det kan ikke jeg heller. Sorg gjør menneskene sjuke, sønnen etter faren, og ingen kan si hvor mye et menneske tåler. Alt er urimelig, galt og forferdelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har heller ikke lest noe om boken, så dette blir spennende :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liker romanen, men den er vanskelig å beskrive. Limer inn omtalen på det norske forlaget, Skald:

Ein, ingen og hundre tusen (1926) er ein surrealistisk, vittig, skarp og reinskoren monologisk roman. Hovudpersonen Vitangelo Moscarda oppdagar at nasa hans er skeiv, noko som kastar han ut i ei djup identitetskrise. Romanen er sett på som det mest konsentrerte og klaraste uttrykket for Luigi Pirandellos syn på livet som eit narrespel. Nobelprisvinnaren skreiv romanen over ein periode på 19 år, frå 1907 til 1926, åra då han produserte dei mest kjende verka sine og meisla ut sitt eksistensialistiske menneskesyn.

Pirandello blir ofte samanlikna med Samuel Beckett, og verka hans er minst like grunnleggjande for 1900-talets nyskapande litteratur. Det litterære språket hans er filosofisk reflekterande, men beintfram og ber preg av at forfattaren hadde føtene godt planta i den sicilianske landsbygda.

snl.no skriver bla:

Blant de mest interessante romanene er Il fu Mattia Pascal (1904; norsk oversettelse Mattias Pascal, 1935) og Uno, nessuno e centomila (1926), som vil vise hvordan et menneskes personlighet oppløses i omgivelsenes reaksjoner

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg fortsetter italienskprosjektet, og denne helgen leser/hører jeg UNO, Nessuno e Centomila / One, No One and One Hundred Thousand av Luigi Pirandello, som vant nobelprisen i litteratur i 1934.

På øret har jeg også I ruiner, den tredje romanen i Morten Papes Amager-trilogi, som virker veldig lovende. Likte de to første – Planen og Guds bedste børn – veldig godt. Av en eller annen grunn er det bare Guds beste barn som er oversatt til norsk.

På Kindlen leser jeg The God of Nightmares, en roman av en av yndlingsforfatterne mine, Paula Fox.

God søndag!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

KJENSGJERNINGER

Å ligge tett inntil et hjerte
men med den tynne sommergardinen av hud mellom
er å være utestengt.

Å lete innover øyne
er å høre ekkoet fra den andre siden av en
uoverstigelig ensomhet.

Å være glad i
er å legge grunnsteinen
til et savn.

  • Kollbein Falkeid

Diktet er hentet fra Samlede dikt utgitt på Cappelen Damm i 2016

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men God damn it, det kunne ta på å være engelskmann i et land hvor man hadde gjort kjedsomheten til en dyd, tenker han mens han svelger unna smakfulle strimler av oksekjøtt og tar en slurk øl. Man så det tydelig av de enormt populære sakte-TV-programmene - som tok for seg alt fra Bergensbanen til Hurtigruta. Nordmenn skjønte ikke selv hvor horribelt det tok seg ut på avstand - sett for eksempel fra det sønderbombede Damaskus: et helt folk som i sin bekymringsfrie tilværelse ikke hadde annet å gjøre enn å sitte foran en skjerm og se på at ingenting hendte. Var det definisjonen på avsondrethet - å ha tid til dette?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var en gang en mann som var født i Østerrike-Ungarn, gikk på skole i Polen, giftet seg i Tyskland, fikk barn i Sovjetunionen og døde i Ukraina. Og aldri i hele sitt liv, slik gikk vitsen, forlot han landsbyen!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En norsk flyktning deklamerer et dikt av en nazistisk forfatter til en jødisk kvinne fra Wien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

L'amore è opaco come i vetri delle finestre dei cessi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det er etter min mening veldig gode romaner, men sterk kost.

Den første, Planen, handler om forfatterens oppvekst i Planen, drabantbyen Urbanplanen i Vestamager i København.

Selv likte jeg den andre, Guds bedste børn, best. Romanen bygger på en sann historie om en seksten år gammel innvandrergutt som ble drept av rasister – det står en interessant artikkel om boka på Litteratursiden.dk.. Den er også oversatt til norsk, Guds beste barn, og kom på Aschehoug tidligere i år.

PS: Han fikk i 2015 BogForums Debutantpris for Planen og i 2019 Dansk Radios romanpris, DR Romanprisen, for Guds bedste børn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan absolutt anbefale Kim Leine. Har lest alt han har gitt ut hittil bortsett fra Tunu, og den har jeg lastet ned som lydbok og skal lese etter hvert.

Vil særlig trekke fram de to første romanene i Grønlandstrilogien, Profeterne i Evighedsfjorden og Rød mand/Sort mand, som jeg ga henholdsvis en femmer og en sekser på terningen. Skrev også en bokomtale om Rød mand/Sort mand hvis du er nysgjerrig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lenge hatt lyst til å lese noe av Ingeborg Arvola, så jeg blir med :-) Måtte uansett på biblioteket i dag, så jeg lånte den med meg. Det er en tynn flis av en bok, snaue 160 sider.

Og så har jeg et tips til en senere felleslesing: Dei tilsette av danske Olga Ravn (originaltittel: De ansatte) som fikk strålende anmeldelse og terningkast 6 Dagbladet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, bokhøsten er så avgjort over oss, og boka jeg gleder meg mest til er Efter åndemaneren, det siste bindet i Kim Leines Grønlandstrilogi, som kommer på dansk og norsk 21. oktober. Er også nysgjerrig på siste bind i en annen trilogi, også den av en dansk forfatter, nemlig Amager-trilogien til Morten Pape. Den heter I ruiner og kommer på dansk neste uke.
Og så leste jeg om Vetle Lid Larssens roman, Lucias siste reise. Han har jobbet med den i fem år, og den ventes utgitt 25. oktober. Den vil jeg lese.

Leser som vanlig mange bøker, men denne helgen regner jeg med å bli ferdig med Elena Ferrantes La vita bugiarda degli adulti / Voksnes løgnagtige liv. I motsetning til Napoli-kvartetten har jeg ikke lest den før. Utrolig god bok – og umiskjennelig ferrantesk.

Har akkurat lest ut Svanesang av Nikolaj Frobenius - og det ble en femmer på terningen. Neste bok på Kindlen er 1795 av Niklas Natt och Dag.

Skal også lese videre i Den siste overlevende er død av Mattis Øybø, som Karen Ramsvik gjorde meg nysgjerrig på i en tidligere helgetråd. Takk, Karen :-)

Ønsker alle en fortsatt god helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Da er jeg ferdig med Skjønne verden, hvor er du av Sally Rooney. Brukte lang tid på å komme inn i den. Likte romanen, men ikke like godt som Alle andre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fortsetter italienskoppfriskningsprosjektet. Etter Napoli-kvarteten har nå gått løs på La vita bugiarda degli adulti / Voksnes løgnagtige liv – også av Ferrante, men denne har jeg ikke lest/hørt før. Koser meg :-)

På Kindlen har jeg Skjønne verden, hvor er du av Sally Rooney, som jeg regner med å bli ferdig med i dag. Neste ut blir Svanesang, den nye til Nikolaj Frobenius, tror jeg.

Er også i gang med Den siste overlevende er død av Mattis Øybø og lydboken The Miniaturist av Jessie Burton og – får se om jeg kommer videre i en av dem.

Fortsatt god helg, alle!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En hunds hukommelse skal man bestemt ikke undervurdere; ligesom elefanter og slanger kan disse firbenede væsner tilskrives evnen til livsvarigt at kunne genkende deres fjender, og de finder verken rist eller ro, før de har taget en blodig hævn.

Fra Altings bedrøvelighed av Dimitri Verhulst

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Atter svant alt bort , bare luktesansen var tilbake., det duftet uutholdelig sterkt av skog og tøende snø. Alt steg så usedvanlig klart frem - skogen og natten og veien og det , at nå snart , om et øyeblikk skulle de henges.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rapt og flinkt rullet hjulene, de små vognene slingret på det smale sporet, løp omsorgsfullt og forsiktig. Ved hver omdreining og ved hver overgang fløytet lokomotivføreren lenge og omhyggelig, han var redd for å kjøre over noen. Det var underlig å tenke på, at det behøvdes så mye dagligdags påpasselighet, så meget menneskelig omhu og dyktighet for å henge folk , at det mest sinnssvake av alt på jord ble utført så jevnt og fornuftig. Og vognen ilte av sted , - og de reiste som folk pleier å reise. - Og de kom til en stasjon og som vanlig ble det ropt " fem minutters opphold".
Og inn rykket døden,- evigheten - den store gåte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Underlig nok føler nesten alle som kjører av sted til retterstedet det samme. De er grepet av skrekk og redsel, men samtidig føler de en uklar glede over det usedvanlige som skal foregå. Virkeligheten beruser seg i vanviddet , døden inngår en pakt med livet og frembringer synsforvillelser . Det ville ikke ha vært urimelig om husene var flaggsmykket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du vil

Har du varme
nok?
Du har.
Søvnen, tankene
er gitt deg gratis.
Men varmen i deg
må du gi
og gi igjen.

Også du
kan si et ord om glede.
Du har en hånd,
varm,
om du vil.

  • Rolf Jacobsen
    Diktet er hentet fra Alle mine dikt - utgitt på Gyldendal 1990
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

St. YngheadAnn ChristinKirsten LundPiippokattaTherese HolmBjørg Marit TinholtSolNicolai Alexander StyveKarina HillestadAnneWangIngvild STorill RevheimRandiAJakob SæthreKarin BergEirin EftevandMarenmarithcEster SIreneleserHedvigBeathe SolbergGro-Anita RoenHelge-Mikal HartvedtMarianne  SkageVibekeAndré NesseVariosaSiv ÅrdalIngebjørgHarald KSigrid Blytt TøsdalSissel ElisabethHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikEllen E. MartolBirkaGroSynnøve H HoelLinda Rasten