Deler samme inntrykk som dere. Jeg følte også at fortellerstemmen var en gutt hele veien og lurte på hvorfor den ikke kunne vært det, men da hadde jo historien blitt en helt annen. Allikevel så trekker det ned, enig i det Lillevi.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men han skreiv nytt, lange krunglete tekstar. Dei kom ut av blyanten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var vår, og flyttfuglane kom i flokkar gjennom småskogen og sette seg her og der og song så ein skulle tru at fuglehjarto ville bresta.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"As long as there have been humans, we have searched for our place in the Cosmos. In the childhood of our species (when our ancestors gazed a little idly at the stars), among the Ionian scientists of ancient Greece, and in our own age, we have been transfixed by this question: Where are we? Who are we?"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt av meninga er vel at vi ikke får vite det. Men forstår det slik at det er hans halvbror. Ari har en annen mor (som dør ung, som vi hører mye om i boka). Så gifter faren hans seg på nytt. Hvorvidt denne halvbroren er født etter det eller fra før, er ikke åpenbart. Men de bodde sammen da de var unge og hadde Asmundúr som felles fetter, blant annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En fin skildring av solformørkelser og av forhold mellom mennesker... og først og fremst en god skildring av et voldtektsoffers situasjon. Hvem av partene har den mest troverdige historien, og stiller sterkest? Ikke offeret, slik er det bare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne er så elendig at man skulle ikke tro det var mulig. Teksten er pepret med ordet "smellvetes" som et slags rim på "helvetes". Kanskje morsomt første gangen; deretter bare usigelig dumt og platt. Flere nyord er "spesbo" og "blod-bol". Virker som bokens eneste, krampaktige forsøk på å gjøre personene interessante. De er ikke det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oversettelsen er jevnt over god, men jeg fikk meg en støkk på s. 124, der det står at "vi ligger og fryser forferdelig om natten pga den permanente sterke susingen fra det elektriske lufteanlegget som skaper en avskyelig togluft." - TOGLUFT, hørt om det? Det er riktig at Zug betyr "tog", men Zugluft betyr "trekk". Rart at en oversetter ikke er kjent med noe så grunnleggende - jeg har ikke hatt tysk siden videregående, men vet da at Zug kommer av verbet ziehen (å trekke), så oversettelsen gir seg selv - også ut fra sammenhengen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ville egentlig bare berømme deg for dette innlegget. Jeg tror mange, spesielt menn, har en del fordommer mot kvinnelige forfattere. Men få ønsker å innrømme det. Så takk for at du ønsker å utvide horisonten din!

Som feminist ser jeg nok dette som en del av det at mannen fremdeles sees som "standarden" i samfunnet, på en slik måte at historier om menn = historier om mennesker, universelle historier; mens historier om kvinner = historier om kvinner, ikke relevante for andre. Og slik er det jo ikke. For det første fordi både menn og kvinner utgjør vår felles menneskehet, og dermed er begge perspektiver interessante. Og for det andre fordi også historier om kvinneliv kan være relevante for alle, handle om ting som alle kan kjenne seg igjen i. Familie, kjærlighet, svik, vold, psykiske lidelser, politikk, historie - det er mye å velge mellom!

Mange er her nevnt, men om du liker science fiction er også Octavia Butler og Ursula le Guin å anbefale. Jeg syns sistnevntes Jordsjø/Earthsea-serie er overvurdert, men flere av de andre bøkene hennes er gode, og går dypere enn veldig mange andre sci-fi-serier.

OBS, tillegg: Jeg ser du har fått noen Margaret Atwood-forslag, men ikke to av de kanskje mest kjente. Det er jo hun som har skrevet "Tjenerinnens beretning", som HBO-serien er basert på, og det samme med "Alias Grace", som Netflix har laget en serie basert på.

Er du interessert i historie og krigshistorie anbefaler jeg blant annet Ida Jacksons "Morfar, Hitler og jeg" - som er en personlig bok om hvordan du forholder deg til at bestefaren din var nazist - og Marte Michelets "Den største forbrytelsen", som handler om jødeutryddelsen i Norge, om både overløpere og hjelpere, om desperate fluktforsøk og nordmenn som anga eller lot jødene gjemme seg hos dem. Boka forteller en mer nyansert historie enn det vi gjerne har lært, og tar opp en del ubehagelige sannheter, som at antisemittismen også var stor i Norge og at svært mange nordmenn samarbeida med myndighetene om å angi jødene, ofte mest fordi de frykta konsekvensene av å ikke gjøre det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Støtter de aller fleste tips her. Ellers vil jeg råde deg til å oppsøke nærmeste bibliotek og spørre på barneavdelinga. De har god oversikt over hvilke bøker som er svært populære nå / som det lånes ut mest av, og som oftest også noen egne favoritter å anbefale :) bibliotekarene er undervurdert fagkunnskap. Så spør dem, er mitt beste råd.

Hvis sønnen din er interessert i gamle dager / vikingtida osv., kan det hende Torill Thorstad Hauger er noe for ham. Husker jeg slukte Sigurd Drakedreper, Ravnejenta, Det kom et skip til Bjørgvin osv. da jeg var liten. Men han er nok muligens litt for ung for disse ennå...? I den ene møter du blant annet et barn som er trell, altså slave, og det kan jo kanskje være litt for tøft for en 8-åring. Også en del død og sykdom i spesielt Bjørgvin-boka, som jo handler om svartedauden. Men anbefaler absolutt bøkene!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selv har jeg ikke blitt helt grepet av krigsseilerbøkene hans. Jeg syns den første var altfor lang, og historien fenget meg ikke helt, selv om du får et inntrykk av både det hverdagslige og nervepirrende med disse konvoiene. Har lenge planlagt å begynne på bok nummer to, lest et kapittel eller tre, så mista interessen igjen. Men jeg har nå lovet meg selv å gi skogsmatrosen en ny sjanse. Dette verket var viktig for Michelet, og viktig for krigsseilerne.

Selv leser jeg nå "Brev fra de troende", hvor Michelet blant annet filosoferer en del rundt bakgrunnen for eget livssyn, og også sitt forhold til døden. Den syns jeg er meget interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi ble lest for. Både Astrid Lindgren-klassikere, småhistorier og Harry Potter. Jeg har alltid vært en leseløve, og begge foreldrene mine er bibliotekarer, så jeg var nok hakket mer interessert i bøker enn mange i klassen sånn generelt. Men ja, jeg tror det å bli lest for er utrolig viktig! Det gjelder også i hjemmet. Den beste måten å skape en bokelsker ut av barn, er å lese for dem, vise dem bøkenes utrolige verden fra ung alder, mens fantasien fremdeles er på topp og barna fremdeles er små nok til å ville bli lest for om kvelden!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tips: Og etter å ha lest Ishiguro kan man gjerne gå videre til Ninni Holmqvists "Enheten" (2007) som presenterer et enda mer eksplisitt og mørkere landskap....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Gkabul ble ikke skapt av Abi på instruks fra Yolah, slik vi seriøst og alvorlig har undervist siden 2084, den kommer av noe helt annet. Gkabul oppsto som et avvik fra en eldre religion som før i tiden gjorde heder og ære på mange og store folkegrupper både i ørken og lavland, men etter en voldsom og uharmonisk anvendelse gjennom for mange århundrer, var den indre mekanismen slitt, og verre ble det på grunn av mangel på kompetente reparatører og gode ledere. Gkabul kom til verden på grunn av den manglende pleie som skulle vært gitt til en religion som oppfattet seg selv som summen og kvintessensen av alle tidligere religioner, og som dermed så på seg selv som verdens fremtid."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Krig er det som trengs for at folk skal tro og klamre seg til troen, virkelig krig som aldri slutter, med mange døde og en fiende man ikke ser eller ser overalt uten å se den."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Ingen, ikke en eneste verdig troende har noen gang tenkt at disse farefulle pilegrimsferdene var en effektiv måte å holde de blodrike massene borte fra byene på og gi dem en vakker død på vei mot fullbyrdelse. Og ingen har heller noen gang tenkt at Den hellige krig hadde samme mål: Gjøre disse skrale og unyttige troende til hederlige og lønnsomme matyrter."

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den greske bokstaven psi har form som en tulipan. Ut av sidens tette alfabetskog begynte det plutselig å dukke opp små svarte tulipaner i et hurtig, tilfeldig mønster, som fallende regndråper

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sjokket første gang jeg så et bjørketre om natten, det raget opp i mørket like uforferdet og slankt som et gjenferd. Og nettene, som var større enn noen forestillinger om dem: svarte og forblåste og veldige, uryddige og ville av stjerner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ble bare nysgjerrig: hvorfor ga du terningkastet du gjorde? Hadde jeg kun lest omtalen din, ville jeg tenkt at du likta boka godt, og tippa på at du ville gitt den en firer eller deromkring. Men det virker som du primært kritiserer at det var deler du syns var kjedelig, likevel lander du på toer? (Er bare veldig nysgjerrig, selv er jeg nok motsatt og gir "for høye" terningkast)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Berit RNinaTanteMamieAnne-Stine Ruud HusevågsvarteperHarald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne Sjønnesen