2084

verdens undergang

roman

av (forfatter) og Synneve Sundby (oversetter).

Solum Bokvennen 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.43 (7 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Boualem Sansal er en av de sterkeste stemmene i samtidslitteraturen og skapte både debatt og enorm interesse med 2084 da den kom ut i Frankrike i 2015. Boken ble nominert til samtlige av de store franske litteraturprisene.

Handlingen i 2084 finner sted i Abistan, et enormt rike som har fått sitt navn etter profeten Abi, guten Yölahs talsperson på jorden. I Abistan er all selvstendig tenkning forbudt, og et allstedsnærværende overvåkningssystem plukker opp enhver form for avvikende handling eller tankegang. Alle mennesker er tilsynelatende lykkelige og ingen setter spørsmålstegn ved sin kollektive tro. Bokens hovedperson Ati er usikker på disse påtvungne absoluttene. Da en arkeologisk utfravning avslører ten på at det har eksistert en tid hvor flere religioner med hell levde side om side, kaster han seg ut i en jakt som fører ham til en opprørsgruppe som har brutt ut av eneveldet og lever uten religion i ghettolignenede bosetninger.

Med 2084 følger Boualem Sansal i George Orwells fotspor, idet han med humor og narraktig uskyld skildrer hykleriet og de mange feilskjærene i den religiøse radikaliseringen som truer demokratiet.

Bokdetaljer

Forlag Solum Bokvennen

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788274886360

EAN 9788274886360

Genre Science fiction Dystopier

Språk Bokmål

Sider 272

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 1 3 0 1

Bokomtaler

Dette r en filosofisk øvelse i hvordan man kognitivt reagerer hvis man lever i en stat hvor Orwell sine ismer er levereglene. I Abistan leves det etter reglene; krig er fred, frihet er slaveri og uvitenhet er styrke. Og dette er totalt, satt i et system slik at folk ikke vet om de er ufrie eller om det finnes noe annet enn det livet de lever her og nå. Og selvfølgelig er det i en slik kultur naturlig å angi alle som ikke følger normen i samfunnet. Folk føler de gjør en kjempegod jobb hvis de klarer å avsløre noen. Og det sivile brorskap som består av vanlige folk er gjerne de som er med på stadion og er med på drapene.
En bok uten håp, slik bøker uten håp helt på slutten lanserer et lite håp allikevel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En i prinsippet viktig og relevant bok om totalitær statlig religionsutøvelse, men dessverre dørgende kjedelig å lese. Jeg ga opp etter 100 sider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Krig er det som trengs for at folk skal tro og klamre seg til troen, virkelig krig som aldri slutter, med mange døde og en fiende man ikke ser eller ser overalt uten å se den."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Ingen, ikke en eneste verdig troende har noen gang tenkt at disse farefulle pilegrimsferdene var en effektiv måte å holde de blodrike massene borte fra byene på og gi dem en vakker død på vei mot fullbyrdelse. Og ingen har heller noen gang tenkt at Den hellige krig hadde samme mål: Gjøre disse skrale og unyttige troende til hederlige og lønnsomme matyrter."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Gkabul ble ikke skapt av Abi på instruks fra Yolah, slik vi seriøst og alvorlig har undervist siden 2084, den kommer av noe helt annet. Gkabul oppsto som et avvik fra en eldre religion som før i tiden gjorde heder og ære på mange og store folkegrupper både i ørken og lavland, men etter en voldsom og uharmonisk anvendelse gjennom for mange århundrer, var den indre mekanismen slitt, og verre ble det på grunn av mangel på kompetente reparatører og gode ledere. Gkabul kom til verden på grunn av den manglende pleie som skulle vært gitt til en religion som oppfattet seg selv som summen og kvintessensen av alle tidligere religioner, og som dermed så på seg selv som verdens fremtid."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (50) Varsle Svar

Her er en liste over dystopier som man i utgangspunktet tror er en «vanlig» roman


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker som tar for seg kvinnens posisjon i samfunnet, kampen for likestilling og kvinnefrigjøring, og/eller kvinners erfaringer med å leve som «det annet kjønn» og dobbeltmoralen i samfunnet. Bøker om kvinner som bryter alle normer, og bøker som ellers / i tillegg problematiserer kjønnsroller og det binære synet på kjønn og seksualitet.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg, som mange andre, ønsker å fullføre denne "utfordringa" i år. Kan selvsagt ikke jukse, og legge inn bøker jeg har lest før året begynte (som "The girl with all the gifts" i kategorien en bok med gult omslag). Lista oppdateres fortløpende når jeg fullfører en kategori.

En bok utgitt i 2017: "Rigels øyne", Roy Jacobsen

En bok skrevet av en afrikansk forfatter:

En bok som har vunnet The Man Booker Prize:

En bok utgitt det året du fylte 18: "The gathering storm", Robert Jordan og Brandon Sanderson

En bok med gult omslag: "2084", Boualem Sansal

En bok utgitt det året moren eller faren din ble født: "East of Eden", John Steinbeck (1952)

En bok utgitt under et pseudonym: "Towers of Midnight" og de andre Wheel of time-bøkene skrevet av Robert Jordan som jeg har lest i år

En bok med en tittel som begynner på F: "Fiskene har ingen føtter", Jón Kalman Stefánsson

Bok med handling i en annen verden: "Throne of glass", Sarah J. Maas

En bok med kvinnelig hovedperson: "Damenes detektivbyrå nr. 1", Alexander McCall Smith

En bok med en farge i tittelen: "Hvitt hav", Roy Jacobsen

En bok skrevet for barn: "The golden compass", Philip Pullman


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sommerfuglens tyranni - roman" av Frank Schätzing
 • "Motpaven" av Robert Rankin
 • "Norge om våren - roman" av Morten Øen
 • "Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til" av Ole Mathismoen
 • "Skyttergravskrigen - 1914-1918" av Tardi
 • "Naturhistorie - roman" av Marte Huke
 • "Før de henter oss" av Peter Franziskus Strassegger
 • "Så banker det plutselig på" av Etgar Keret
 • "Lik på utstilling" av Hassan Blasim
 • "Kjellermennesker - om populisme og vanskeligheten med å være menneske" av Carsten Jensen
 • "Det står til liv - kortprosa og foto" av Siri Økland
 • "Skadedyr - en roman i tre deler" av Gøhril Gabrielsen
Alle bokanbefalinger for dette verket