Det er viktig, tenkte jeg. Når man slutter å drømme, er det over. Da mister livet sin glans.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alle hadde sin historie. Det var de som motiverte meg til å skrive. Alle de ufortalte historiene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bare hyggelig!
Har du forresten sett at NRK begynner å sende Les Misérables i morgen, søndag 6.1., NRK 1 kl. 21.35. Ser ut som det er en ny serie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er akkurat ferdig med "Greven av Monte Christo". Første leseutfordringsbok i år. Og som du nevnte Hilde. En veldig god bok. Nå leser jeg "Huset på Sugar Beach" også en leseutfordringsbok. God start på det nye året. En egen bok og en fra biblioteket.

God lesehelg til alle bokelskere!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Knallgod bok! Denne likte jeg godt. En passe blanding av refleksjoner, nerve og det at jeg sitter igjen med noe etter siste side.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dagsavisene var blitt vår tids desidert største spreder av sladder.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ikke alltid lett med disse definisjonene nei :-). På punkt fire har jeg selv valgt. Blant slaver og sjørøvere. Her er det jo heller ikke hovedpersonen som er sjørøver, men valgte likevel denne boken fordi jeg følte den passet. Så kommer vel litt ann på hvor bokstavelig vi velger å ta punktene, tenker jeg. Håper at det er greit med "litt slingringsmonn" liksom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Også jeg som hadde dårlig samvittighet for mine 787 uleste :-). Heldig du som har så mange skatter liggende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min første bok er 15. A book by an author from a Mediterranean country or set in a Mediterranean country. Her har jeg valgt Greven av Monte Cristo - av Alexandre Dumas
Neste bok ut er : 4. A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc). Her har jeg valgt Blant slaver og sjørøvere - en bergensskippers forunderlige skjebne
av Tore L. Nilsen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har vi noe å se frem til!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for ditt svar og lenke til en interessant artikkel. Jeg er, som du sikkert skjønner, opptatt av medisinsk historie og skal lese artikkelen grundig.

I flere bøker om jordmødrenes/sykepleiernes historie er årstallet 1818 oppgitt som starten på jordmorutdannelsen i Norge. Blant annet i Kari Martiensens Freidige og uforsagte diakonisser. Jordmorutdanningen feiret sitt 200-årsjubileum i februar 2018.

Så viser det seg altså at det har blitt utdannet jordmødre i distriktene før Fødestiftelsen og utdannelsen ble etablert i hovedstaden. Det er vel ganske betegnende for historieskriving generelt sett.

Jeg tror som deg, kanskje hadde det vært bedre for Astrid Hekne å holde seg til den lokale fødekonen. Jeg har nå gitt «Søsterklokkene» terningkast 6, og håper at du har rett også når det gjelder en oppfølger. 

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Utfordringen for det nye året blir for meg å lese flere bøker fra egne hyller. og samtidig prøve å ikke fylle opp like mange nye....

Ellers har jeg hektet meg på 2 forskjellige leseutfordringer i år. 104 bøker tilsammen. 42 er fra egne hyller, så må vel si meg fornøyd med det. :-)

Godt nytt leseår til alle bokelskere! :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

MULIG SPOILER

Reidun, du skriver at jordmorutdannelsen i Norge kom i gang i 1784. Kan det stemme, og hvor har du det i så fall fra? Jeg mener at den første jordmorskolen ble etablert i Kristiania i 1818. Jordmorutdannelsen i Norge feiret 200-årsjubileum i februar 2018.

Også jeg stusset litt over den urene fødselstangen. På den annen side har Mytting rådført seg med en lege med kunnskap i medisinsk historie, så jeg går ut fra at han har sine ord i behold.

Når det gjelder den hygieniske standarden på denne tiden, kan jeg minne om den ungarsk-østerrikske fødselslegen Ignaz Semmelweis (1818-65). Semmelweis observerte at svært mange kvinner døde av barselfeber på den fødeavdelingen der leger og medisinerstudenter arbeidet, og nesten ingen på jordmødrenes avdeling. Den store forskjellen lå i at legene gikk direkte fra obduksjonssalen til fødestuen, fra å obdusere lik til å ta imot nyfødte, uten noen form for håndvask. Legene påførte derved kvinnene den dødelige smitten. Semmelweis møtte sterk motbør av sine kollegaer da han innførte desinfeksjon av hendene med klorkalk. Lengere var man altså ikke kommet rundt 1860 – på en anerkjent fødeanstalt i Wien. Hvordan sto det da til i Kristiania i 1880? Og det på en fødeklinikk for fattige jenter, hvorav mange ikke var gift? Interessant om du sjekker meg din jordmor-venninne.

Jeg merker meg at fødekonen i bygda i Gudbrandsdalen hadde større forståelse for vaskingens betydning enn legene i Kristiania. Dette harmonerer med Semmelweis' historie.

Jeg slutter meg til alle lovordene som er skrevet om «Søsterklokkene». En meg god bok. Men når den helt opp til 6-eren (må la den synke inn før jeg bestemmer meg).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Januar:
Så langt har jeg valgt meg 3 bøker:
10. A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title : - Huset på Sugar beach
på leting etter en tapt afrikansk barndom - av Helene Cooper
16. A book with a question in the title - Hvem var Jason Bourne? - av Robert Ludlum
29. A book with “love” in the title - Kjærlighet - av Toni Morrison

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For en gangs skyld vil jeg si at du trygt kan se både film og musikal før du leser boken. Selv leste jeg «De elendige» etter å ha sett flere musikalske oppsetninger, og det ødela på ingen måte gleden for meg. Boken rommer så mye, mye mer. Og, som du sier, det kan være greit å kjenne de grove trekkene i handlingen før du leser.

En god bok – lykke til med lesingen!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fullstendig enig i omtalen din. Hovedessensen med forholdet mellom professoren og studenten, var veldig underordnet i boken og slett ikke slik det var fremstilt fra forlagets side. Ellers ingen dårlig bok, men manglet noe for å nå igjennom hos meg også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka klarte ikke å treffe meg helt. Det ble for mye følelser og beskrivelser av tanker og følelser, og selv om jeg visste hva jeg gikk til, så leste jeg boka med en utålmodighet og klarte ikke å ta innover meg strømmen av tanker og refleksjoner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var rett og slett en veldig god bok. Godt skrevet om klasse, mennesketyper og det å høre til og å finne seg selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I år har jeg også som ambisjon å få lest en del fra egne hyller. Klarte å plassere mange av dem i listen, så det er jo bra. På popsugar starter jeg med punkt 29. A book with "love" in the title. Her har jeg valgt "Kjærlighet" av Toni Morrison. Fra egen hylle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeKirsten LundElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenJulie StensethMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar Tømmerstø