Bra tema for en tråd, Wolfcat - psevdonymer er interessant og kjekt å kunne slå opp! Men jeg håper du ikke synes det er dumt at jeg henger på en tilleggsoppfordring til alle bokelskere med interesse for og kunnskaper om forfatterpsevdonymer: del dem på Wikipedia også! Jeg ser Ava har delt lenke til Store Norske Leksikons (SNL) psevdonymliste nedenfor - jeg har faktisk ikke sett den listen før, men den er fin. På wikipedia kan vi imidlertid alle bidra - og for noen år siden "la jeg fra meg" en del (= litt over 20) psevdonymer på norsk Wikipedia, nettopp fordi jeg syntes det var kjekt å ha så mange som mulig samlet på ett sted.

For å bidra på Wikipedia er det bare å opprette en profil og sette i gang - husk bare at du ikke kan kopiere inn tekst som en annen person har forfattet (du må bruke egne ord - jeg visste ikke dét da jeg startet, så da fikk jeg en vennlig melding fra en av de frivillige som kontinuerlig sjekker nye redigeringer på WP), og at alle opplysninger du legger inn, må ha en kildeangivelse. (Slik at folk etterpå kan sjekke at det er hold i opplysningene.) Alle nye bidragsytere vil få litt ekstra oppfølging av de frivillige patruljørene, som også sjekker at artikkelendringer og nye artikler er i tråd med Wikipedias standardoppsett.

Her er norsk Wikipedias liste over psevdonymer: http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Pseudonymer - hvis du vet om et psevdonym (og hvem som skjuler seg bak!), så sjekk om det har kommet med på Wikipedias liste. Hvis ikke, er min oppfordring at du legger det til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Interessant! Jeg ser opplysningen er med i bibliografien i den engelske Wikipedia-artikkelen om Paul Auster - såvidt det er. Der står det at boken het "Squeeze Play" og kom i 1982 - ganske riktig under navnet Paul Benjamin. Og siden forfatterens fulle navn ifølge artikkelen er Paul Benjamin Auster, så gikk han ikke så langt for å finne seg et psevdonym... ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Atonement har jeg hatt liggende siden den var ny, men i mellomtiden har jeg sett filmatiseringen, så da prioriterer jeg nok Amsterdam, som jeg rasket med meg fra bruktsjappa sammen med The Child in Time. Solar - var ikke det den om de naturvitenskapsmennene, eller i alle fall akademikerne? Mente å huske at den fikk gode kritikker, jeg - men du skal se jeg blander sammen med noe annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne romanen kom jeg ikke ordentlig inn i før etter godt over 100 sider - og det tok meg et par måneder å komme så langt. Dette er også mitt første møte med Ian McEwans forfatterskap, og jeg tenkte lenge at McEwan kanskje ikke var noe for meg...

Historien utspiller seg i en ikke nærmere tidfestet fremtid, der det engelske samfunnet har antatt visse totalitære trekk. Hovedpersonen Stephen har lidd et stort tap, og vi følger ham i hans kamp for å takle den nye hverdagen. Jeg er generelt ikke så fascinert av science fiction og fremtidsvisjoner, og i starten av boken syntes jeg det ble "for mye samfunn og for lite mennesker av kjøtt og blod" i historien. Men et godt stykke inn i boken begynte handlingen å engasjere meg. Jeg tror det skyldes at McEwan omsider lot bipersonene få mer dybde, eller rett og slett egne liv - lenge var de bare statister med omtrent like mye liv som Stephens kjøkkenbord. Gradvis ble boken levende for meg, og på slutten var den blitt en page-turner. Jeg endte opp med å gi The Child in Time terningkast fem - noe jeg ville forsverget mens jeg holdt på med de første hundreogførti sidene! Jeg har bunkret opp et par titler til av samme forfatter - så nå er jeg spent på hva jeg har i vente...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den første er Samuel Pepys' Diary. (Pepys uttales pips med litt lang I-lyd.) Den finnes i massevis av utgaver, lange og sterkt forkortede, på norsk og engelsk. Og Kenneth Branagh har lest dagboknotatene inn på lydbok (d.v.s. som mange cd'er - jeg har én dobbelt-cd som dekker et par av årene; bra innlesning!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hurra tiltredes! Jeg visste jo at jeg hadde den. Nå spørs det om jeg finner de andre jeg egentlig leter etter... Rapport skal bli. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant, jeg fant - jeg fant den i en bokstabel i går, skjult mellom diverse titler av Saul Bellow (får håpe jeg liker Saul Bellow, så mange bøker av ham som jeg har slått kloa i) og litt Herman Bang, Johan Borgen (hmmm - nei, dette er ikke egentlig en bokstabel for forfattere på B) og annet jeg har funnet brukt. Jeg fant "The Pearl"-utgaven min da jeg egentlig jaktet på tre bøker av henholdsvis Sinclair Lewis og Upton Sinclair - i denne stabelen fant jeg bare en av dem (som til gjengjeld pussig nok var "Babbit", så det virker som om stabelen har et B-element likevel.

Bonus ved gjensynet: min bittelille Penguin-utgave viser seg å inneholde ikke bare "The Pearl", men også "Burning Bright" - aner intet om sistnevnte, og sparer researchen til jeg har lest The Pearl. Er såvidt i gang...

Jeg gleder meg til å lese kommentarene i denne tråden når jeg er igjennom "The Pearl"!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som en av de involverte den gang kan jeg opplyse at Prinsesse Ragnhilding viste seg å være skumlere enn først antatt, så jeg holder en knapp på Bendik Rugaasing som et formodentlig sunnere alternativ. (Ja, dette er veldig internt, og nei, vi kom aldri til bunns i noen av disse skapene. Så jeg er fortsatt kun på teori-stadiet. Men jeg savner galskapen(e), det må jeg innrømme. Tusen takk Bjørg, du fikk meg til å vende tilbake til den tråden og mimre over en lav (og kobberfarget) sko.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er de bokelskerne som sist var i aktivitet (la inn bøker, skrev et innlegg, ga en stjerne...) her inne på nettstedet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Absolutt - og så kommer det vel også an på hvilken stemning man selv er i når lesingen starter. Jeg har bladd i mange av hennes titler uten å måtte ha dem, men Gravedigger's Daughter har jeg hatt lyst til å lese siden den kom - jeg husker jeg så et bokprogram med Oates den gangen. Men når jeg har vært i innkjøpsmodus, har de (heldigvis for lommeboken?) ikke hatt den hos bokhandelen....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste Oates' Black Girl, White Girl for noen år siden, og var like begeistret for den som du er over A Fair Maiden. Så leste jeg We were the Mulvaneys, og den tok liksom aldri av - for meg. Jeg er litt usikker på om jeg leste den ferdig, faktisk. Men Black Girl, White Girl ga likevel mersmak, så nå har jeg ganske nylig kjøpt Big Mouth & Ugly Girl - den er jeg spent på, og nå har jeg også merket meg din anbefaling - ja, den er jo underforstått i bokomtalen din, Marit!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra, da! I kveld har jeg faktisk vært på Litteraturhuset i Oslo og hørt Ingvild Rishøi, Kjersti Annesdatter Skomsvold og Margareth Olin fortelle om sine arbeidsprosesser og resultatene av dem - veldig inspirerende, og så benyttet jeg anledningen til å kjøpe meg Rishøis Vinternoveller. Jeg gleder meg til å lese mer Rishøi!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men jeg tar det til meg! - for du forstod meg rett, Ellen: jeg kan såvisst ergre meg om jeg må pløye gjennom mye "oppatt-att"-innlegg der jeg forventer å finne variasjon. Men nå tenker jeg ikke på dét (altså endeløse repetisjoner) som et stort problem hva gjelder sitatene her inne, så dette var et "worst case scenario". (Jeg finner det mye mer irriterende med folk som skal ha meg til å forlate bokelskere.no for å lese bokomtaler på bloggen deres - men nå heller jeg bensin på bålet, så klart. Og jeg klarer å styre min irritasjon og bare blåse i å følge de eksterne lenkene. Jeg gidder nemlig ikke å bruke tid på slike ekstraturer ut i det blå...) Og for all del: jeg mener ikke at hva jeg måtte ergre meg over av sånne ting, generelt skal være normgivende for andres adferd her inne. Det er jo slik, at det som for meg fremstår som den eneste logiske handlemåten, kan være heeeeelt fjernt for andre. Så jeg støtter deg vel i at det ikke bør være noe mål at vi slår hverandre i hodet med en masse uskrevne regler for dette forumet - jeg tror vi kommer langt med bare kardemomme-loven... ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg foreslår Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter - gå inn på første bind Kransen på Nasjonalbibliotekets digitale boksamling www.bokhylla.no, så kan du begynne å lese litt.

Dessuten anbefaler jeg Alexander Kiellands roman Gift - lenken går til en digital utgave på bokhylla.no som også inneholder Kiellands to "oppfølger-romaner", men du kan fint lese bare Gift. Kielland har skrevet masse bra i tillegg til denne trilogien, men Gift er et bra sted å starte.

Lykke til - og fortell oss gjerne hvordan det går med klassikerprosjektet ditt!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ingvild Rishøi kom nå i januar 2014 med novellesamlingen Vinternoveller - som består av tre noveller. Det er ikke noveller spesifikt for ungdom, men de to første novellesamlingene hennes kunne etter mitt syn godt egne seg for ungdom også. Denne har jeg ikke rukket å lese ennå, men forespørselen din fikk meg til å koble dithen. Du kan jo følge lenken og se om beskrivelsen fra bokdatabasen virker kjent?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, var ikke det programmet bra? Jeg måtte jo bare tipse! Om man forter seg, kan historieinteresserte forresten også finne en interessant annen serie på nrk nett-tv nå: Kunst i mellomalderen. De to første episodene (av fire) er ikke tilgjengelige lenger, men episode 3 ligger på nett i fire dager til (regnet fra søndag 26.01.14), og denne uken sender nrk2 fjerde og siste episode.

Episode 3 beskrives slik:

Br. dokumentarserie. Waldemar Januszczak følgjer spora etter islam som oppstod på den arabiske halvøya og spreidde seg over Nord-Afrika og vidare inn i Europa. Han undersøkjer den unike kunsten og vitskapen til dei første muslimane. (The Dark Ages: An Age of Light: The Wonder of Islam) (3:4)

Og episode 4 - som nrk altså sender uken som kommer:

Br. dokumentarserie. Vikingane markerte territoria sine med runeskrift og dekorerte skipa med intrikate mønster. Irane og anglo-saxarane laga smykke og vakre manuskript, og karolingarane viste teikn på at dei kom til å ta over romanarane si leiande rolle i Europa. Mellomalderen var slett ikkje så mørk og barbarisk som vi har trudd, hevdar programleiaren Waldemar Januszczak. (The Dark Ages: An Age of Light) (4:4)

Ikke direkte relatert til skjønnlitteratur den dokumentarserien, altså - men fint for å få et bedre generelt grunnlag for mangt og mye av både historiske romaner og verdenspolitiske begivenheter...

Ad Don Quijote og Cervantes: Jeg synes virkelig ikke du skal være beskjemmet over ditt inntrykk av DQ den gangen, Lillevi - i alle fall ikke mer enn meg når jeg konstaterer at DQ i seg selv nok ikke hadde blitt den store page-turneren for meg. Men med alle de interessante opplysningene og diskusjonene som dukket opp under samlesningen her inne, ble Don Quijote-lesingen en stor opplevelse. Som innebar mye lesing av støttelitteratur for mitt (og ikke bare mitt!) vedkommende, og selv om man vet at slik tilleggslektyre beriker opplevelsen, så er det for de fleste av oss litt krevende å gå så grundig til verks støtt og stadig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes på ingen måte det er respektløst å sitere det samme som noen andre - bare litt unødvendig og plasskrevende. Det ville irritert meg å skumme gjennom en sitatliste og finne mange identiske sitater på samme bok-siden - jeg forventer at hvert innlegg skal gi meg et nytt sitat, ikke gjentagelser. Nå kan jeg ikke huske å ha sett bøker med en kjempelang "sitat-liste" her inne, men om mange lesere la inn det samme sitatet på nytt og på nytt, ville det fort blitt uoversiktlig, synes du ikke det? Nye gullkorn kunne forsvinne innimellom alle gjentagelsene? Om noen hadde kommet meg i forkjøpet, ville jeg gitt forgjengeren en stjerne og vært glad for at jeg slapp å skrive inn sitatet selv - tid spart = mer tid til lesing! ;)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Kanskje det kunne være lurt å starte en ny tråd for å diskutere hva som skal bli neste verk? Denne tråden har blitt så sinnssvakt lang nå, og derfor veldig uoversiktlig. Du kan jo bare lenke fra den nye trådstarten til denne tråden? Og fra denne tråden til den nye - så blir det innbyrdes sammenheng i lesesirkelprosjekt-trådene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nrk har i det siste vist en dansk serie på tre programmer om europeiske slaver i Nord-Afrika.
Episode 1 handler om Cervantes' fangenskap, og hvordan det endret hans liv og førte til at han ble forfatter. Programmet De hvite slaver - Cervantes kan sees på nrk nett-tv (følg lenken) i to uker til (regnet fra i dag, lørdag 25.01.2014). Ny Cervantes-forskning i Spania og Danmark går til bunns i den unge Cervantes' fem-årige opphold som slave i Algerie, og hvordan opplevelsene hans i fangenskapet skulle komme til å prege ham som forfatter. Vi som leste Don Quijote sammen her på bokelskere.no vil blant annet huske at adelsmannen og Sancho Panza underveis på sin ferd møter på en frigitt slave som forteller sin historie - dette bygger åpenbart på Cervantes' egne erfaringer. Her er omtalen av episode 1 på nrk's nettsider:

En million europeere ble holdt som slaver i Nord-Afrika i perioden 1500-1830. Pirater tok sjøfolk og passasjerer til fange, eller bortførte mennesker som bodde i fjerne kystområder. Den spanske soldaten Miguel Cervantes ble fanget på Middelhavet i 1575 og ført til Algerie da han var 28 år. Siden skulle han bli en av verdens største og mest leste forfattere.

Også de to påfølgende programmene i serien kan sees på nett-tv i noen uker fremover, og jeg kan anbefale samtlige episoder!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

Helena ENickBookiacJohn LarsenAmanda ATrude OmaDemeterSigrid Blytt TøsdalSverreBjørg L.Astrid Terese Bjorland SkjeggerudJulie StensethNicolai Alexander StyveJoannTorill RevheimKirsten LundMorten MüllerMarit AamdalMarenKaren PatriciaElisabeth SveeTore OlsenJakob SæthreTonje-Elisabeth StørkersenHavÅsmund ÅdnøyJarmo LarsenHenrik  Holtvedt AndersenLars MæhlumAnniken RøilbrekellinoronilleEvaVibekeMats L.Karamasov11Emil ChristiansenIngeborg GLailaIna Elisabeth Bøgh Vigre