Hva med å danne en lesesirkel her på bokelskere?

For eksempel kunne vi lese ny og eldre "klassisk" litteratur (norsk og utenlandsk) etter en slags avstemning om hvilken bok vi skal lese som neste, dvs. lese (og diskutere) en bok ferdig sammen og deretter stemme for en ny bok.

Kanskje danne en lesesirkel-gruppe, der folk melder sin interesse eller tegner seg som medlem.

???

Lesesirkel på Bokelskere.no (TRÅD 2)


BØKER VI HAR LEST SAMMEN:

6 januar - 20. februar 2014:

George Eliot: Middlemarch

Hovedtråd for "Middlemarch", med lenker til diskusjonstrådene


5 mars - 23. mars 2014:

Jón Kalman Stefánsson: Himmelrike og helvete

Diskusjonstråd for Himmelrike og helvete


26 mars - 4. mai 2014:

Michail Bulgakov: Mesteren og Margarita

Diskusjonstråd for Mesteren og Margarita


19 mai - 20. juni 2014:

Arne Garborg: Haugtussa

Diskusjonstråd (hovedtråd med linker) for Haugtussa

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Viser 196 svar.

22 februar 2014: Redigering av denne trådens hovedinnlegg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ettersom denne tråden etter hvert er blitt lang og uoversiktlig, har jeg laget en ny TRÅD 2.

Du finner den her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mandag, 10. februar 2014.

Da er det bare én uke til vi skal prøve å finne ut hvilken bok (Bok nr. 2) vi skal lese sammen i kategorien Nordisk etterkrigslitteratur.

Dere kan jo så smått begynne å tenke på hvilke bøker (maks. 5 stk.) dere vil foreslå.
Ikke skriv forslagene i denne tråden. Jeg lager en ny tråd i løpet av førstkommende søndag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ser at det diskuteres en del om valg av neste bok (Bok nr. 2) i lesesirkelen.

Etter planen skal vi være ferdig med felleslesingen av "Middlemarch" 20. februar.

Jeg regner med å lage en ny tråd for bokforslag og avstemming av Bok nr. 2
mandag 17. februar.

Kategorien blir Nyere nordisk litteratur (utgitt etter 1945)og hver deltager kan foreslå maks 5 bøker.

Jeg mener at det vil passe å starte neste felleslesing ca. 1. mars.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Tiltredes!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det høres kjempebra ut:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig bra, kjell k :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forslag; kan vi ikke nå lage en ny tråd når det gjelder neste leseprosjekt. Skal du som "sjef" lage en liste vi stemmer over eller skal hver enkelt av oss komme med personlige ønsker? Kunne tenke meg at neste bok ble avgjort snart, enten om jeg blir med eller må skaffe boken eller rett og slett for at jeg ikke ønsker å havne så bakpå som jeg gjorde med Middlemarch.

Personlig har jeg et ønske for neste bok, at du ikke publiserer trådene før vi faktisk skal diskutere de. Hos meg skaper det stress, vil så gjerne være flink jente, lese å ta igjen de andre, vet ikke om jeg er alene om å føle det sånn, men tør si at det sikkert ikke er bare meg.

Prosjektet ble veldig stressende for meg fra begynnelsen. Men nå har jeg sittet pal i 4 dager og dermed klart å ta igjen dere andre, men det er ikke så veldig tilfredsstillende. Det er lettere for de som ligger foran å finne på noe annet å lese i mellomtiden, enn de som henger etter der de stresser for å holde følge. Og sjelden har jeg lest en bok som er vanskeligere å lese fort enn akkurat Middlemarch. Det er viktig å huske at det er et mindretall av de som leser boken som faktisk uttaler seg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er jeg faktisk litt uenig med deg, gretemor. Jeg må innrømme at jeg blir mer stresset når vi allerede nå tenker på neste bok.

Jeg foretrekker at vi gjør oss ferdig med nåværende bok før vi begynner å diskutere hva neste bok skal være. På den måten får de som henger etter tid til å bli ferdig og vi får fordøyd boken før vi begynner på neste. Det tror jeg også kan føre til at de avsluttende diskusjonene kan bli litt mer omfattende.
Det gjør vel ikke noe om vi får en liten pause mellom bøkene, de fleste har kanskje andre bøker de ønsker å lese i tillegg? At vi får nok tid til å skaffe boken før vi begynner på den tar jeg som en selvfølge.

Siden denne lesesirkelen er helt ny regner jeg med at det er litt ekstra diskusjoner på grunn av dette. Etterhvert kommer vi sikkert inn i en rytme som passer de fleste, men jeg ønsker bare å lufte mine tanker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ser den, Vibeke. Jeg har absolutt ikke hastverk med å begynne på bok nr. 2, tvert imot. Middlemarch er både en svært lang, men også en omstendelig roman, og mange av oss trenger litt tid på å lese den ut og å fordøye inntrykkene. Skulle bare så gjerne visst hvilken bok som ble valgt :)

Pause mellom bøkene reguleres av at kjell k venter med å lage nye tråder, tenker jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det skjønner jeg :-) Kanskje vi skulle brukt ett par uker på å velge de 3-4 neste bøkene med en gang? Eller blir det litt for komplisert?

Du foreslo tidligere å legge inn en liten pause midt i boken, det er ikke en dum ide når boken er såpass lang og omfattende. Å vente med å legge ut tråden til riktig periode synes jeg uansett er en god ide.

Vi lærer og tilpasser oss sikkert etterhvert :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror kanskje Middlemarch er spesiell på mange måter. Jeg vet at dette er en bok jeg ønsker å lese om igjen, og det som er mest positivt er at den åpner øynene våre for den litteraturen som gir oss mest tilbake.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gode forslag.

"ikke publiserer trådene før vi faktisk skal diskutere de".
Det er helt greit for meg personlig, men hva synes dere andre?

"kan vi ikke nå lage en ny tråd når det gjelder neste leseprosjekt."
Det er ingenting i veien for å lage en ny tråd nå, og jeg mener at hver enkelt bør få komme med personlige ønsker (f. eks. maks fem titler) innen en tidsfrist. Så bruker vi noen dager for å foreslå bøker + noen dager til for å stemme.

Jeg vil gjerne vite om jeg skal lage en ny tråd nå, og om vi skal bruke samme fremgangsmåte som sist for å velge bok nr. 2 (Norsk etterkrigslitteratur).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper du bare kan lage en ny tråd, erfaringsmessig så er det ikke så mange som uttaler seg. Det at vi kan komme med 5 individuelle forslag er spennende, og så oppfordrer jeg på initiativ fra Strindin at også lista kan inneholde ikke bare norsk, men all nordisk etterkrigslitteratur. likeledes med den klassiske. Det blir så utrolig mye mer å velge mellom :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil gjenta forslaget mitt om at kategorien blir nordisk etterkrigslitteratur og ikke kun norsk. Rett og slett fordi verden er så stor og Norge så lite. Jeg synes det blir litt råflott å begrense en hel kategori og leseperiode kun til Norge. Jeg leser nå Is fra Åland som var nominert til Nordisk Råds litteraturpris, Leine, dansken som vant står i hylla. Det gjør også flere av Sofi Oksanen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant.

Norden (iflg. Wikipedia):
Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Grønland, Færøyene, Åland.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig, Strindin, også fordi når vi velger litteratur fra verden forøvrig, så vil de nordiske landene bli oversett. Unnskyld at jeg sier det, men det finnes vel så mye god litteratur der, som i Norge.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Foruten "Vredens Druer" av John Steinbeck, så har jeg ikke lest en klassisk roman de senere årene som inneholder så mange emner for diskusjon, for ikke å forglemme forfatteren selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er enig i at Middlemarch er omfattende, og jeg er av de som skulle ønske at vi hadde brukt litt mer tid. Men jeg vet at jeg kommer til å lese den om igjen. Middlemarch står høyt på listene over klassiske verker som leses igjen og igjen, og veldig mange sier at den trenger minst én gjennomgang. Kjempefornøyd med valget av bok :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vi må bare prøve oss frem, Cindy. Det viktigste er å lese bøker som gir oss noe, enten det er føde for sjelen eller en nødvendig flukt fra hverdagen. Personlig går jeg for begge deler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig i at det er vanskelig å diskutere underveis. Jeg danner meg ofte ikke veldig klare oppfatninger før etter jeg har lest en bok. Av praktiske årsaker forstår jeg likevel at det blir mer en felleslesing når det gjøres slik. Håper likevel at vi tar oss litt tid helt til slutt også, når vi ikke trenger være redd for å avsløre noe andre ikke har lest og når vi ser verket mer helhetlig.

Så er jeg uenig i at Middlemarch ikke egnet seg og er for omstendelig. For meg er det tvert i mot. Jeg synes ikke språket er ugjennomtrengelig, men veldig klart. I mange passasjerer er Eliot kanskje den aller mest presise forfatteren jeg har lest. På den måten uttrykker Eliot ambivalensen som er i alle mennesker, kompleksiteten i måten vi tenker, føler og handler på. En bok uten mye handling sier noen, jeg er ikke helt med på det heller, men i så fall blir språket enda viktigere. Det er det som gjør personskildringene verdt å lese og jeg er enig i at personene er sentrum i denne romanen. Et språk strippet for forbehold og omveier ville i denne romanen blitt platt og uinteressant, tror jeg. Det ville blitt som dameromanene Eliot selv kritiserte.

Og til slutt, jeg er enig i at meningsutvekslingene kunne vært flere. Ikke nødvendigvis i form av diskusjon i betydningen av uenighet. For meg dreier manglende bidrag seg om manglende tid. For Middlemarch byr på et hav av muligheter, den er skrevet i en rik kontekst der det er mulig å ta fatt i både historie, kvinnesyn, kunst og kultur. Hennes liv, samtidige forfattere osv osv. Så slik sett mener jeg også at den er svært godt egnet for felleslesing.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da har jeg misforstått deg når det gjelder språket. Både i dette innlegget og et annet jeg har svart på. Jeg synes mange innfallsvinkler og emner virker kvalifiserende for en felleslesing. Ikke alle trenger berøres hver gang. Å yte et verk av litteraturhistorisk betydning rettferdighet kan vel vanskelig gjøres i våre uskolerte hobbyprosjekter, men jeg ønsker meg ikke mindre utfordringer av den grunn:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Her tror jeg alle forslag er like gode fordi veldig få av oss (ingen?) er drevne i å være med i boksirkler på nett. Så brenner du inne med noen ideer så håper jeg du kommer med forslag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er uenig.
Så mye diskusjon har det kanskje ikke blitt, siden vi har vært så samstemte i vurderingene av Middlemarch. Likevel har jeg har jeg stort utbytte av å lese boken sammen med dere – høre hva andre har lagt merke til og trekke frem, vurderinger av ulike sider ved boken, og ikke minst kunnskap om en forfatter jeg med skam å melde kun kjente navnet til. Inspirerende og lærerikt og utveksle synspunkter underveis!

Jeg synes nettopp bøker med flere lag og fortellinger, flere muligheter for observasjoner, refleksjoner og tolkninger, er spesielt godt egnet for felleslesing. Lengden er for så vidt underordnet. Vi hadde noen friske diskusjoner rundt Steinbecks Om mus og menn på vel hundre sider!

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Fint å høre hva andre mener.

Jeg mener at noe av hensikten med felleslesing er å diskutere underveis. Og det vil ofte øke interessen for boka å lese andres synspunkter / analyser.

Det kan godt hende at vi velger en bok av mindre format neste gang.
Men da må jo den få flest stemmer, selv om den kanskje ikke får halvparten
(eller mer) av stemmene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Etter planen skal vi nå være omtrent halvveis i lesingen av første verk: Middlemarch.

Er det enighet om å velge et verk fra nyere norsk litteratur / samtidslitteratur som neste bok for felleslesing?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det plass til flere???:-) har jo ikke vært med fra starten av,så det er kanskje for sent??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er bare å bli med.

Vi er kommet omtrent halvveis i første felleslesing, Middlemarch.
Rull litt nedover, så finner du lenker til diskusjonstrådene.

Velkommen, og lykke til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for svar:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje det kunne være lurt å starte en ny tråd for å diskutere hva som skal bli neste verk? Denne tråden har blitt så sinnssvakt lang nå, og derfor veldig uoversiktlig. Du kan jo bare lenke fra den nye trådstarten til denne tråden? Og fra denne tråden til den nye - så blir det innbyrdes sammenheng i lesesirkelprosjekt-trådene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det skal jeg gjøre.
Takk for godt forslag. :-))

Jeg vil lage en ny diskusjonstråd om et par uker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så hvis jeg vil være med i lesesirkel bør jeg følge med om et par uker?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei, jeg håper det er plass til en til i lesesirkelen? Jeg synes dette var et veldig bra tiltak, og har vært på utkikk etter noe sånt :). Jeg har startet å lese Middlemarch, og har så langt lest til kapittel 6. Jeg fryder meg over språket og formuleringene så langt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er det god plass.

Velkommen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje litt tidlig ute, men:

Skal vi vente til vi er ferdig med felleslesingen av Middlemarch før vi velger neste bok?

Er det greit at vi velger et verk fra norsk (evt. nordisk) nyere litteratur / samtidslitteratur?

Noen som har forslag til en "bedre" måte å velge bok på enn vi gjorde sist?

Haster ikke med å få svar på disse spørsmålene, men vi kan jo ha dem i bakhodet og prøve å finne svar i løpet av en måneds tid.

Lykke til med Middlemarch.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er omlag 3,5 veke att av den stipulerte lesetida for Middlemarch, og eg gjeng ut frå at nominering av og stemming over neste bok startar om 1-2 veker frå no. Eg meiner rulleringsskjemaet du har satt opp er glimrende, og at neste bok bør bli norsk (nordisk) samtidslitteratur. Men innan den tid er det vel to ting som må avklarast:

1 - skal det vere norsk eller nordisk bok?
2 - kvar skal ein setje grensa (årstal) for kva som er samtidslitteratur?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  1. Jeg mener at det skal være ei norsk bok.
    Litteratur fra de andre nordiske land bør være med under valg av 'verdenslitteratur' (samtids-, klassisk)

  2. Ser at UiO definerer samtidslitteratur som litteratur fra 1990-tallet og fram til i dag.
    Hva om vi gjør det samme?

Mitt forslag:
Neste bok for lesesirkelens felleslesing (start i slutten av februar):

Et norsk litterært verk utgitt i tidsrommet 1990 - dd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sidan debatten omkring forslaget har vært forholdsvis moderat tipper eg du kan sjå på forslaget som vedtatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje det.

Tenkte vi kunne velge neste bok fra og med mandag 10. februar.
Hvor lang tid vi skal bruke på det, får vi finne ut av etter hvert.

Jeg lager en ny tråd til dette formålet.

Og jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger på om det er greit at vi velger ei norsk bok,
utgitt i perioden 1990 til dd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Føler at bøker fra 1990 er litt snaut, Hva med 1970 til dd? Før det igjen kan en kanskje kalle det "etterkrigslitteratur"? Bare et forslag.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da syns jeg heller vi kan kalle denne kategorien 'Norsk etterkrigslitteratur', dvs bøker fra siste halvdel av 1940-tallet og fram til i dag.
Norsk litteratur fra tiden før det vil da komme i kategorien 'Norsk litteratur - klassiske verk'.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Godt forslag!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stiller meg bak:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt forslag som jeg støtter, Kjell! Synes dette høres ut som en fin inndeling, fanger opp mye mer enn det opprinnelige forslaget.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jeg helt enig med dere i, Karin og Kristine Louise. Synes vi utelukket mange interessante og fine bøker med en så snever definisjon av samtidslitteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Litt av hensikten med å sette et bestemt årstall er å utelukke bøker.

Eldre norsk litteratur vil komme med i kategorien "Norsk litteratur - klassiske verk", så det er kanskje riktig å gå litt lengre tilbake i tid enn 1990.

jfr. mitt svar / forslag til Karin.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jeg helt med på:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stemmer for å vente til vi er i den siste delen av Middlemarch. Grei stemmemåte sist; bør kanskje ta omsyn til kva fleirtalet vil når vi er organiserte på denne måten og ikkje er ein fast gjeng møtest fysisk for å diskutere neste bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tenkte i grunnen på det samme når det gjelder tidspunkt for å velge neste bok. Det vil da bli i løpet av uke 7 og uke 8 (ca. 10 februar).

"bør kanskje ta omsyn til kva fleirtalet vil",
mener du da at ei bok må ha minst 50% av stemmene?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, hadde ikkje tenkt i detalj. Som før sagt: Har full tillit til organisatoren her! Synest du kan bestemme (og sjå om det kjem sterke motreaksjon) om kva slags fleirtalsform vi kan han. Men får bok A 32 prosent og bok B 30 prosent (og dei andre langt mindre), bør vi vel h ein finale der vi stemmer over dei som har fått mest - eller ta bok A som den fyrste boka etter Middlemarch" og bok B som nr. to etter Middlemarch"?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei!
Jeg er litt på etterskudd på grunn av lang juleferie (internett-ferie også), men kan jeg hive meg på lesesirkelen nå likevel? (Jeg har lest "Middlemarch" tidligere og likte den godt, så det blir fint med en liten gjenoppfriskning)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, det er bare å hive seg på.

Velkommen :))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lager diskusjonstråd for første leseøkt (Fortale, Bok 1 og Bok 2) av Middlemarch innen 5. januar.

Redigering:

Den finnes her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har startet og syntes dette virker veldig lovende :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest 3-4 kapitler. Det blir spennende å se hva andre synes om boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har så vidt luktet på forordet og første kapittel, men tenker jeg ikke starter for fullt før mandag. Jeg satte stor pris på persongalleriet du la ut, Kjell K, og tror jeg kommer til å bruke det aktivt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Må heve tråden litt.

Når det gjelder Middlemarch har jeg lagt inn noen relevante internett- adresser her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Eg blir også gjerne med på denne felleslesinga og har bestilt utgåva frå Oxford World’s Classics. Ifølgje Adlibris bestilte eg boka i tide til å få henne seinast julaftan, men eg har mine tvil ...

Eg vil iallfall prøve å få lese mest mogleg no i juleferien, for etter jul blir det utveksling til Lancaster University i England og meir enn nok av anna lesestoff i faga «Shakespeare» og «American Literature from 1900». Ser fram til det! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott.

Lurer på hvor mange som har tenkt å lese Middlemarch på originalspråket.

Jeg for min del vil nok holde meg til min norske utgave. Stort sett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg forsøker meg på originalspråket, men har lånt både engelsk og norsk utgave på biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, jeg blir gjerne med også:-) Hilsen Eli

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo flere, jo bedre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Felleslesing.

BOK 1:
George Eliot: Middlemarch

Jeg har tenkt å lage en tidsplan for lesing og diskusjon, men vil gjerne ha reaksjoner på mine forslag:

Vi bruker ca. seks uker på hele romanen (lese og kommentere / diskutere)

Jeg lager fire diskusjonstråder med tidsfrister.

Oppstart for innlegg og kommentarer: 6. januar 2014.

Jeg har laget en egen tråd for mer generelle kommentarer / innlegg om Middlemarch, George Eliot og hennes liv og forfatterskap:

Lesesirkel: MIDDLEMARCH og George Eliot

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei. Jeg blir gjerne med på denne felleslesningen, har lastet ned fra Kindle, så det blir min første e-bok. Ser ut som rammene er romslige, det er fint.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Velkommen skal du være.

Tror du at du blir med på andre felleslesinger i denne lesesirkelen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne tro det, men tør ikke love noe. Hadde vært fint om jeg kunne hørt på lydbok frem og tilbake på jobb, da blir det på engelsk. Å lese på denne skjermen (Kindle) virket ikke akkurat motiverende, men mange svake åpninger har vist seg å bli avhengighetsskapende, nå sist med med Homeland, som har stjelt mange timer fra bøkenes verden. Bra tiltak å sette i gang med klassikerne!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Middlemarch

FORSLAG TIL LESEPLAN:

mandag .6. jan. - søndag 19. jan.: Fortale + Bok 1 + Bok 2

mandag 20. jan. - onsdag 29. jan.: Bok 3 + Bok 4

torsdag 30. jan. - søndag 9. feb.: Bok 5 + Bok 6

mandag 10. feb. - torsdag 20. feb.: Bok 7 + Bok 8 + Epilog


Leseplanen finnes også her

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Har lagt leseplanen i hovedtråden for "Middlemarch"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tidsrammene er helt greie. Steinbeck-lesingen er ikke helt i mål, og jeg er bortreist de to første ukene i januar (tar med meg første bind). Regner med at vi kan pendle litt att og fram mellom bolkene i eget tempo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette ser veldig greit ut for min del. Jeg fikk akkurat boken i posten, takk til Jostein for bokklubb -tipset. Gleder meg til å starte på en bok jeg helt sikkert ikke hadde lest for meg selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Samme her. Denne boken hadde jeg nok ikke lest på egen hånd. Boken var ukjent for meg og at George Eliot egentlig er Mary Ann Evans fant jeg nylig ut.
Boken som kom i posten her om dagen var ingen liten bok så ble litt satt ut med en gang.
Har lest litt innledning og bladd litt i boken og gleder meg veldig til å begynne å lese :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Synes du har grunn til å glede deg, men så er det jo dette med smak og behag, da.

Og det er jo fullt tillatt å tyvstarte.
Julelektyre?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, nei vil ikke tyvstarte hehe
Forlater Vestfjorddalen i morgen til fordel for min mor og julefeiring og boken er altfor stor til å få være med. Har pakket med meg Madame Bovary som ikke tar så stor plass. Gleder meg veldig til å lese den i julen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei.
Plass til en til?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jada, men vi har allerede valgt bok til første felleslesing:
Middlemarch av George Eliot.

Velkommen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Jeg vil gjerne være med hvis det er åpent for flere!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Joda, her er det åpent for flere.

Velkommen :))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forslag:

Jeg foreslår at vi bruker denne tråden til å diskutere hvordan vi skal velge ut bøker og så lage nye tråder for hver bok som skal velges. Trådene kan kalles
(BOK 1), BOK 2, BOK 3, osv.

Så da er det BOK 1 vi snart skal ta fatt på.

For å variere litt fra bok til bok foreslår jeg:

(BOK 1: Verdenslitteratur: klassikere fra tidligere epoker)

BOK 2: Norsk (evt. nordisk) samtidslitteratur

BOK 3: Verdenslitteratur: samtids-litt.

BOK 4: Norsk (evt. nordisk) klassikere fra tidligere epoker

BOK 5: Verdenslitteratur: klassikere fra tidligere epoker

osv.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hadde det vore kjekt å hatt ein 5 kategori som tar føre seg litteratur som ikkje er bunde til romanforma? Til dømes skodespel og novellesamlingar. No kan ikkje eg anklagst for å vere noko pedant eller formalist, men det tar seg i grunnen betre ut med 5 enn 4 kategoriar ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

jeg har iallfall flere skuespill på min liste, som jeg kunne tenkt meg å lese sammen med noen :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det går sikkert an.

Er ikke sikker på om at jeg har nevnt at den litteraturen vi skal lese må være bundet til romanforma.

Personlig kan jeg godt tenke meg å lese både drama og noveller sammen med andre.
Men verker i disse sjangerne kan også foreslås i en eller flere av de 4 kategoriene som jeg har listet opp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har så lyst til å foreslå En passende ung mann - Vikram Seth til verdenslitteraturen. Den har jeg hatt lyst til å lese lenge:-) eller er det litt tidlig å komme med forslag? Sliter litt på å holde oversikten i trådene jeg nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tja, det er ikke så enkelt å strukturere disse trådene.

Når det gjelder denne lesesirkelen, har jeg foreløpig laget to tråder. Denne hovedtråden + en som skulle brukes for valg av BOK 1.

Det er igrunnen litt tidlig å komme med forslag, men det er greit å tenke høyt.

Tror det blir enda mer uoversiktlig dersom vi skal begynne å velge bok / bøker for de neste felleslesningene. Ser for meg at det må lages en ny tråd for hver avstemming, ellers blir det temmelig umulig å finne fram.

De to trådene jeg har laget til denne sirkelen er allerede temmelig uoversiktlige, men brukbare.

PS.
Som du ser har jeg satt BOK 1 i parentes. Det er fordi den boken vi skal lese først (tilfeldigvis) hører inn under kategorien "Verdenslitteratur - klassisk".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt forslag - jeg har gått de siste dagene og tenkt at bl.a. Vikram Seths "A suitable young man" er en av bøkene jeg ville foreslått til en samlesning av "ikkje-vestleg" litteratur (sitat Olav Taklo, derfor nynorsken). Og jeg sliter som deg med å holde oversikt over hva som skjer rundt omkring i disse lesesirkel-trådene, jeg også. E.m.m. er det lurt å pensjonere gamle tråder før diskusjonene og starte en ny når diskusjonene om neste bok i sirkelen her tar til...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Støttes!
Selv om jeg kjenner at jeg får en liten utfordring med samtidslitteraturen, spesielt den norske... Men det var vel nettopp noe av poenget :-)

Gleder meg til å komme i gang!
(Og selv om det er malplassert i denne tråden, minner jeg om at vi som leser Steinbeck, har Turen med Charley igjen i romjulen; en del av de samme "fellesleserne" går jo igjen.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ser at dere regner med å være ferdig med Turen med Charley 10. januar.

Jeg hadde tenkt å lage nye tråder for felleslesing av BOK 1 i løpet av julen.
Både for at folk skal få tid og anskaffe boken og fordi mange sikkert har diverse andre gjøremål i juleferien enn å delta i lesesirkelen.

Skal prøve å gjøre klar diskusjonstråd(er) innen 6. januar.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kjell k annonserte også felleslesing av Markens grøde i januar dersom eg hugsar rett. Eller er denne lagt på is?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Joda, jeg gjorde nok det.
Før jeg fikk ideen om denne lesesirkelen.

Så akkurat det prosjektet legger jeg på is.

De som ønsker en felleslesing av Markens grøde kan foreslå den når vi skal velge en av de neste bøkene.

(Det blir vel under kategorien 'Norske (nordiske) klassikere'. (BOK 4?))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper Markens grøde kommer på leseplanen for jeg har den stående ulest i hylla. Hadde planer om å lese den i løpet av 2014 og det ville vært supert å lese den med flere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det håper jeg også.
(Er nesten litt misunnelig på deg som ikke har lest den ennå)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres veldig greit ut, kjell k. Fint å variere mellom gamle klassikere og samtidslitteratur :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Foreløpig (14.12) er vi 22 bokelskere som vil være med i denne lesesirkelen.

Det er jo bra, men det hadde gjort seg med enda flere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne være med. Stemmer for Moby Dick.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Psst - Lise! jeg tror du bør stemme på bok i den nyeste tråden nå!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg går for Middlemarch av G. Eliot

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette høres kjekt ut. Er det for sent å melde seg på eller kan jeg også være med? :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er aldri for sent.

Velkommen :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk da jeg har tenkt litt på hva jeg vil lese, men det skulle vel skrives på den andre samtaletråden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg laget en ny tråd hvor jeg har laget en liste over de bøkene som er foreslått til første forelesning.

Tråden finner du her

(+ forslag om videre måte å velge bok fra listen)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott tiltak! I likhet med flere andre kan jeg tenke meg å delta på enkelte titler, men uten å være med i utvelgelsen av bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette forslaget likte jeg :)
Jeg blir selvfølgelig med på det.
Har jo vært med å lese noen bøker i fellesskap med flere her inne og det har fungert veldig bra. Jeg har hatt stort utbytte av felleslesning hvor man diskuterer boken underveis.
Jeg er glad i eldre norsk litteratur og håper det kommer litt av det på leseplanen.
Gleder meg til å se leseplanen, men håper det blir satt av tid til å skaffe seg bøkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott.
Joda, vi må nok avsette tid til å skaffe bøkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her skal jeg si snøballen ruller! Det som i utgangspunktet så ganske enkelt ut, er nå blitt et virvar av forslag om struktur, planer, sjangere, geografi og gud vet hva. Inntil videre velger jeg derfor å holde meg på sidelinja. Jeg kommer trolig tilbake når noen har greid å komme fram til hva som skal "samleses".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Felt så negativ du var i dag. Selv om opplegget har tatt litt andre retninger enn hva initativtaker trolig hadde i tankene da tråden ble startet, betyr ikke det at det går mot en mindre riktig løsning. Etter å ha lest gjennom hele diskusjonen ser jeg at utganskpunktet var litt håpløst - hvordan bli enige i hva som skal lesest uten noen ramme, og der alle har sine egne oppfatninger om hva som bør lesest. Jeg heller nok mot at leseprosjektet, bør ha en rød tråd, men det er jo umulig å vite hva flertallet mener når det bare er noen få som gir uttrykk for ønsker. Splittelsen blir vel ikke mindre når andre ikke har annet å komme med enn kritikk?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men kjære, det var da ikke kritikk? Ikke var det negativt ment heller. Jeg bare kunngjorde at jeg avventer et resultat uten å presentere enda flere konstruktive forslag enn de som allerede er kommet. For øvrig synes jeg ikke utgangspunktet var håpløst. Rammene som ble antydet, var riktignok ganske romslige, men det finnes faktisk en masse lesesirkler som greier å samlese i år etter år uten rammer i det hele tatt. Som sagt, jeg er fortsatt med, men overlater beslutningsprosessen til dem som har sterkere meninger om rammer og planer enn jeg har.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi er i kaos-fasen; det går over :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er givende å lese sammen med andre her inne, så jeg slutter meg til applausen for forslaget ditt om en lesesirkel!

I praksis vil jeg imidlertid tro at det kan bli krevende å realisere en lesesirkel her inne som ikke har en viss tematisk ramme - for selv om jeg selvfølgelig skjønner at man kan velge å "stå over" bøker innimellom, er vel tanken din at det skal være en viss kontinuitet, slik at endel av de samme leserne er med over et lengre tidsrom? I så fall bør det kanskje være noen fellesnevnere mellom bøkene - kanskje jeg tar feil, men jeg tenker at et for stort sprik på leselisten kan svekke følelsen av at man har et fellesprosjekt på gang. Det skulle være mulig å velge et løselig fellestema som gir en variert leseliste, samtidig som det da blir meningsfylt å trekke paralleller fra den ene boken til en tidligere bok på leselisten. Mulige temaer kunne være "historiske romaner", "norsk skjønnlitteratur", "nordisk skjønnlitteratur", "skjønnlitteratur fra 1900-tallet", "skjønnlitteratur fra 2000-tallet", "skjønnlitteratur fra andre land enn Europa og Nord-Amerika" - eller noe helt annet, selvfølgelig. Jeg tror også en slik tematisering ville kunne gjøre det lettere å enes om en felles leseliste...

Jeg ser slett ikke bort fra at jeg kan komme til å hive meg på lesesirkelen, men for min del vil det avhenge av to ting:

1) bøkene på leselisten
2) organiseringen av lesingen. Jeg ser at for min del stopper det opp når samlesningen fordrer at jeg skal lese veldig lange bolker (eller hele bøker) av gangen. Det som gjør samlesning givende for meg, er at man kan bore litt dypt i teksten, og da bør alle som deltar befinne seg omtrent på samme sted fra gang til gang, slik at det gir mening å stoppe opp ved utvalgte passasjer og granske dem sammen. Om man skal lese en hel bok (eller altså veldig lange bolker) før diskusjonstråden startes, blir det fryktelig mye å fordøye og motivasjonen til å diskutere detaljer man merket seg for 200 sider siden, blir ikke så stor. Mulig dette bare gjelder meg, men for meg blir altså felleslesning mer fristende om bøker stykkes opp i kortere bolker med diskusjonstråder for hver bolk. (Unntaket er kortere bøker som Steinbecks "Tortilla Flat", "The Moon is Down" o.l.) Er det andre som har noen synspunkter på dette?

Og så ville jeg gjerne slå et slag for å inkludere en eller flere noveller på en leseliste. Saktens kunne man lage en egen lesesirkel basert på en novelleantologi, som for eksempel Hølmebakks Cargo! :D

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mange gode forslag.

Håper de kan utprøves etterhvert. Når vi er kommet over barnesykdommene, dvs. har lest i alle fall én bok etter nåværende (foreløpige) opplegg.

Jeg er enig i at bøkene bør deles opp i mindre bolker med egne diskusjonstråder, men hvordan det skal gjøres tror jeg det er best å bli enige om underveis og for hver bok som skal leses.

Andre synspunkter?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Personer (21) som foreløpig (lørdag 14. desember 2013) har meldt sin interesse:

Strindin
Øystein Lillås
Cindy
Øystein Visth
Kristine Louise
Olav Taklo
kjell k
Marit Håverstad
Lillevi
Karin Jensen
Alexander Næss Skjønberg
Kjetil Eriksen
Hilda
Ingunn S
Eivind Vaksvik
Vibeke Hulback
Hedvig
Anniken L
Silje Strand
krira
Celia

Mange har oppgitt bøker som de ønsker å lese sammen.
I løpet av førstkommende helg skal jeg lage en ny tråd der jeg lister opp alle foreslåtte bøker.
Bøker som flere har foreslått bør vel være med i en senere (avsluttende) avstemning? Og kanskje bøker som oppfyller visse kriterier som vi kan stemme over (norsk, utenlandsk, tidsperiode etc.).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blir gjerne med i lesesirkelen :-) Stemmer på G. Flaubert sin Madame Bovary :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil også gjerne være med :-) Er nok yngre og langt mindre belest enn de fleste her, men ønsker å få lest flere klassikere og synes dette høres spennende ut!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velkommen.
Håper du blir med på de felleslesningene som interesserer.
Lykke til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er også med :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette blir jeg gjerne med på, jeg ser at det er en del "tungvektere" som er med så jeg satser på at de bøkene dere velger er verdt å få med seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja det er viktig å dilte etter tungvekterne ;) Ikke for å være frekk, men poenget med leseprosjektet er ikke å lese de bøkene som "tungvekterne" plukker ut, men å lese de bøkene som får mest oppslutning av flertalet. Det dreier seg om et demokratisk valg, ikke en oligarkisk bestemmelse. Jeg håper i alle fall dette er tilfellet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter min mening er alle bokelskere tungvektere.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Et glimrende svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Poenget med leseprosjektet, for meg, er å utvide min bokverden og få nye impulser, forhåpentligvis gode diskusjoner og ny innsikt. Jeg har vært med på felleslesninger her tidligere og fått mye ut av det.
Jeg har sett gjennom forslagene og har ikke noe å utsette på noen av de, flere av de har jeg hatt lyst til å lese en god stund. Mange av de som har meldt interesse er bokelskere som jeg kjenner til og jeg mener å ha en viss ide om at bøkene de har foreslått er verdt å få med seg. Derfor velger jeg å bli med uten å foreslå bøker. Om du ser på det som å dilte etter så gjør jeg gjerne det i dette tilfellet.

Sånn jeg har forstått det er det fullt mulig å være med i lesesirkelen uten å komme med bokønsker. Ligger det ikke i demokratisk valg at man kan velge å ikke stemme?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nokså bra svar, og jeg er enig at utvidelse av horisonten bør være det viktigste. Jeg mener likevel at du ved å bruke ordet tungvekter verdibestemmer bokelskere. Men nå skal jeg slutte å kverulere. Det blir spennende å se hva som blir resultatet av hele opplegget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kveruler så mye du vil du, det er bare sunt å bli utfordret på holdninger innimellom :-)
For å oppklare så mener jeg erfarne bokelskere når jeg nevner "tungvektere", men jeg ser hvordan du kan mene at det er å verdibestemme bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, kan nok melde interesse, men eg har lese ein god del av dei bøkene som har vorte nemnde, så det blir vel til at eg følgjer med i utviklinga og blir med i diskusjonen der det passar. Godt initiativ!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres gøy ut:)

Hva med annenhver gang på månedsbasis ut i fra kriteriene tid og sted?

For eksempel fortid, utenfor Norden (januar), samtid utenfor Norden (fastlagt f.eks til utgitt e.1990)i februar, fortid Norden (mars), samtid Norden (april) osv?

Myldring av ideer om neste bok underveis i lesemåneden, før koordinator lister opp de tre- fem som er hyppigst nevnt og kaller til avstemming? Ved stemmelikhet har initiativtaker og koordinator dobbeltstemme:)?

Bare et forslag.

Da kunne det f.eks endt med Middelmarch, Americanah (Adichie), Landstrykere og Stalins kyr (Oksanen). Bare for å gi et eksempel på hvor variert et kunne blitt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kan være andre ting enn bare norsk...Mye av verdensliteraturens klasikere er ikke akkurat herfra....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes andre enn Hamsun og Ibsen som har skrevet verdensliteratur, vet du, og noe av dette kan leses også i en lesesirkel...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Forstod/forstår bare ikke hvorfor du opplyser om dette, som jeg antar at er innlysende for de fleste, som en respons på mitt innlegg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tipper det skulle vere eit svar til innlegget under ditt. Det er fort gjort å blingse på svar-knappen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan godt tenke meg å være med i en lesesirkel. Som en av mange, må jeg ta hensyn til hva flertallet bestemmer. Kanskje blir det flere sirkler.
Jeg har ikke noen spesielle bokønsker her og nå. Jeg er noe opptatt av norsk litteratur fra 1890 til 1940. Mange å ta av i denne perioden og ikke bare Undset og Hamsun. Hva med forfattere som Duun, Falkberget, Bojer, Vesaas ( også noe før 1940), Ragnhild Jølsen og mange flere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Duun er en av mine favorittforfattere. Leste Skrifter i samling for ganske mange år siden.
Juvikfolke
Ragnhild-trilogien (spesielt Medmenneske)
Menneske og maktene

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg begynte som lærer i havgapet utenfor Florø i 1972. For min første lønning kjøpte jeg en radio med kassettspiller, for lønn nr to kjøpte jeg Olav Duuns samlede verker. Ragnhildtrilogien hadde jeg lest tidligere, kom ut i Bokklubben i slutten av 60- årene. I mange ensomme kvelder med regn og storm ble Juvikfolket lest, også noen av hans andre romaner. Boksamlingen min innholder også mange bøker om Olav Duun og analyser/ kommentarer over hans forfatterskap.
Nå har Olav Duun vært taus hos meg i flere tiår, men han er overhode ikke glemt. Stadig minnes jeg på hans forfatterskap. Da jeg leste han, var han ubestridt min yndlingsforfatter, og det er han nok i dag også. Jeg har store planer om et nytt dykk inn i hans verden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vi leste Hellemyrsfolket, de to første Sjur Gabriel og To venner på skola.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det car først og fremst Sjur Gabriel som ble lest, og der blir han jo selv alkis etter at sønnen dør. Ikke min type litteratur, men ok å lese...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser ut som det er en viss interesse for å lage en lesesirkel her inne.
Avventer litt og håper på at enda flere vil være med.

Tenkte å lage en ny tråd der folk kan komme med forslag om bok / bøker som de ønsker skal være første verk ut i denne felleslesingen.

Når passer det å legge ut en slik forslags-tråd?
Kanskje vi kan bruke jula til å diskutere hva vi ønsker å lese først, og så starte lesinga av valgt bok et par uker utpå nyåret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir gjerne med:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det bør nok lages nye diskusjonstråder etter hvert, både når det gjelder å finne neste bok for felleslesing, og når det gjelder innlegg om hver enkelt bok.

Tråder som omhandler for mye har en lei tendens til å bli lange og uoversiktlige.

Hvordan dette bør gjøres, finner vi nok ut av (prøving og feiling).

Forslag?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det går jo an å forsøke, så finner du nok ut om det er noe for deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eg synes det høyres ut som ein god ide. Det er kjekt å få i gang gode diskusjonar, og dei tidlegare samlesingsprosjekta har jo vist seg å vere fruktbare. Men noko bindande medlemskap burde ein kanskje styre unna.

Eit lite problem med flere av dei tidlegare leseprosjekta har vore at dei har vore avgrensa til eit enkelt forfattarskap, noko som kan verte litt einsidig i lengda. Då er det betre at leseprosjektet tar utgangspunkt i til dømes: ei bok frå kvart tiår frå 1800 - 2000, eller ei bok frå kvar nobelprisvinnar dei siste 20 åra, der "medlema" stemmer fram kva som skal lesast.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nå synes ikke jeg at det har vært noe problem at tidligere leseprosjekter har begrenset seg til ett forfatterskap (at det har vært oppslutning om de leseprosjektene, viser jo at de har hatt livets rett, synes du ikke?) - men jeg synes absolutt at det også kan være interessant med leseprosjekter der fellesnevneren er "ei bok frå kvart tiår frå 1800 - 2000" eller lignende - "ei bok frå kvar nobelprisvinnar dei siste 20 åra" synes jeg dessuten var et særdeles spennende forslag! Lenger oppe i tråden tok jeg til orde for en viss tematisering av leselisten, og den tankegangen fant jeg igjen i innlegget ditt. Dermed antar jeg at du også er ute etter en aldri så liten rød tråd i den kommende leselisten... ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nobelprisvinnere synes jeg er en god idé som en samlende tråd! Men hvorfor begrense dem til de tyve siste årene. Mitt forslag er en bok av en nobelprisvinner fra hvert tiår (en fra 1901 – 09, en fra 1910 -19, en fra 1920-29 osv. fram til i dag).

Det kan gi god spredning, samt bør borge for kvalitet. Jeg har hatt mange gode lesestunder med nobelprisvinnere. Ønsker flere - og å dele dem md dere!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så gjerne, så gjerne - det var Olav Taklo som kom med forslag om de ferskeste vinnerne, og jeg synes forslaget er godt. Det samme er ditt "utvidede forslag" - du vet jeg leser mer enn gjerne gammalt og glemt også, jeg ;P. Rabindranath Tagore for eksempel - han er jeg skikkelig nysgjerrig på, og håper å finne ham på et bruktmarked en vakker dag...

(Forresten - apropos at du og jeg har "snakket" om Somerset Maugham før - begynte jeg i dag så vidt på en ny (ny for meg) Somerset Maugham, Then and Now, som handler om Machiavelli, jeg hadde nær sagt av alle ting. Veldig kjekk og hendig liten pingvin som passer utmerket i vesken - i lesende stund står Machiavelli bokstavelig talt på terskelen til sitt første møte med Cesare Borgia...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er en liste over nobelprisvinnere, så dere kan se hvilke vi ev. har å velge blant. Riktignok en overvekt av hvite, vestlige menn ...

Ang. Maugham - jo da, jeg har lest flere gode av han etter at jeg tilfeldig fant han i en hotellresepsjon i Spania. Then and now høres spennende, spesielt siden jeg nå har lest Machiavelli. Takk for tipset! Vet du om den er oversatt til norsk?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...og for å følge opp nobelprisvinnerne og ikke bare Somerset Maugham: jepp, husker godt vi diskuterte nobelprisen i litteratur her inne, og da var jeg i likhet med flere inne og sjekket den oversikten - som tåler et gjensyn, bra du henter den frem! I tiden som har gått etter den nevnte nobelpris-diskusjonen har jeg faktisk både lest litt Grazia Deledda (1926) og sikret meg noen bøker av Gerhard Hauptmann (1912). Jeg fant dem brukt (d.v.s. Deledda oppdaget jeg i hyllen i mitt barndomshjem), og tenkte at "denne sjansen kommer neppe igjen". Har ikke lest dem heller ennå, men et samlesningsprosjekt kunne kanskje fått meg i gang...

Med nobelprisvinnerne, i alle fall de "eldre", kan det forresten bli en utfordring å få tak i bøkene på et språk man kan lese - men den tid, den sorg. Samlesning av nobelprisvinnere kunne bli bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det visste jeg ikke - før jeg gikk inn på nb.no og søkte, og der var den, vet du! Den gang som i dag heter den, og trykker du på lenken kan du gå inn og lese hele boken (ikke store saken, ikke min penguin-utgave i alle fall) inne på Nasjonalbibliotekets sider. Oversetteren heter Randi Heddeland, og den norske utgaven har beholdt originalens illustrasjoner.

(Du har jo anbefalt "The Moon and Sixpence" ("Skillingen og drømmen") for meg flere ganger - den er fremdeles på vent i bokhyllen min, er jeg redd. Men i sommer leste jeg en god del av novellene hans, som forberedelse til en ferietur til Malaysia. Ulempen med "The Moon..." er at jeg har den i et bind med flere andre romaner, ergo er den mindre egnet til å ta med i vesken. Og da krever lesingen større "innsats" fra min side...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Delevis einig, men eg føler likevel at det har noko meir heilskapleg over seg når ein velgjer verk frå etterfølgande nobelprisvinnarar. Ved å konsentrere seg om ein bestemt periode konsentrerer ein leseprosjektet, i staden for å ekskluderer 90 prosent av nobelprisvinnarane. Ein vil også unngå å oversjå mindre kjente vinnarar, noko som truleg vil skje om ein skal stemme fram 1 av 10 frå kvart tiår.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt å høyre at eg ikkje står aleine på barrikadane i min kamp mot "kaos", manglande struktur og planlaus lesing (her nyttar eg meg av overdriving). Me får drive litt lobbyverksemd for å fremje skapinga av ein raud tråd i leseprosjektet. Eg må innrømme at eg synes begge forslaga mine var knakande gode (her nyttar eg ikkje overdriving), og kunne tenkje meg ein tilsvarande tematikk i leseprosjektet, eller kanskje ein studie av ikkje-vestleg litteratur frå det 20 århundre - der ein teke for seg eit nytt land for kvar lesing. Uansett kva det blir til ser eg fram til å starte på leseprosjektet, juleferie er oppskrytt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg var inne på den ikkje-vestlege litteraturen som et forslag lenger oppe i tråden, faktisk - benytter anledningen til å anbefale Chimamanda Ngozi Adichies "Americanah" som jeg slukte for et par uker siden - men ellers ser det ut til at det hittil er bare Strindin, du og jeg som har tatt til orde for ikke-vestlige forfattere. Skal lure meg på om det blir en eller flere lesesirkler gående her inne - noe som heller ikke vil være et problem, selvfølgelig. Jeg kjenner personlig en bokelsker som er medlem av tre-fire lesesirkler på en gang - så man kan jo til og med delta i flere parallelle, om boklistene blir interessante. Kaos kan være fruktbart - men leselister tror jeg bør ha en viss struktur. Vi får se hva fremtiden - og kjellk - vil bringe... ;)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for eit interessant boktips. Eg har arbeida ein del med postkolonial litteraturteori i haust og synes derfor ikkje-vestleg litteratur er utrulig fengjande, og ikkje minst vanskeleg å definere. Om det skulle oppstå ein lesesirkel basert på dette, vert det artig å sjå kva som vert foreslått - altså om det vert bøker av forfattarar som vender seg mot vesten, som til dømes Murakami, Coetzee og kanskje Lessing, eller om ein går motsatt veg å velgjer Achebe og Marques.

Forslaget om fleire leseprosjekt var ingen dårleg ide. Då har ein større sjangse for å støte på noko som interesserer eller ein ikkje har lese før.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg gir også mitt bifall til enda en lesesirkel. Det har jo komt inn mange gode forslag allerede så hvorfor ikke bare lage en ny tråd, der de som er interessert i en tematisk boklesing kan stemme fram temaet, også komme igang med det. Det gjør vel ingenting om det er to lesesirkler på en gang. Jeg er sikker på at det er flere som kan være interessert i å ta del i flere leseprosjekter på en gang.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med Strindin og Annelingua, det hadde vært morsomt om du kunne starte enda et leseprosjekt som baserer seg på noe som man kan avgrense litt. Jeg kunne tenke meg å være med i begge to, slik at jeg har noe å velge mellom, i tillfelle den ene ikke faller i smak. Jeg såg veldig fram til å felleslesing, men dessverre har jeg allerede lest den boken som ligger ann til å vinne avstemmingen, og jeg liker ikke lese samme boken flere ganger, det er jo så mye man aldri har støtt bort i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig med Annelingua under her: kan ikke du starte sirkel? Og gi oss noen stikkord om post-kolonial litt.teori:)? Synes også kriteriene blir litt spennende. Adichie er jo også USA- orientert. Mange gode forfattere med en slik kombinasjon. Værst synes jeg det er når den amerikaniserte forfatteren Khaled Housseini blir beskrevet som "stemmen fra Afghanistan".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For min del gikk jeg rett i bokhyllen og plukket frem Things Fall Apart da jeg var ferdig med Americanah - fordi den førstnevnte boken (som er en moderne klassiker av nigerianske Chinua Achebe, som du jo nevner i innlegget ditt) er en av referansene til hovedpersonene i Americanah. Endelig fikk jeg altså lest Things Fall Apart - som var helt annerledes enn jeg forventet. (Er det ikke gjerne sånn med klassikere?) Enda mer sentral for hovedpersonene i Americanah er Graham Greenes The Heart of the Matter - så etter hvert må jeg få tak i den, slik at jeg skjønner hvorfor! (Det er liksom en bonus, når én bra bok leder deg rett over til andre bra bøker...)

ETA: Jeg sjekket boksamlingen jeg har registrert her inne, og oppdaget at jeg faktisk HAR "The Heart of the Matter" - skulle man sett! Da gjenstår bare å FINNE den i den fysiske samlingen...;P Men takket være dette nettstedet har jeg i alle fall muligheten til å unngå å kjøpe den enda en gang!

Postkolonial litteraturteori høres ut som et veldig interessant studiefelt - heldige du! (Er litt usikker på om jeg er kompetent til å forstå nøyaktig innhold i postkolonial litt-teori - men pyttsan. Du må jo lese selve litteraturen, og dét kan jeg i alle fall forholde meg til.) Kanskje du kan dra i gang en lesesirkel om, jeg mener med, ikke-vestlig litteratur? Det er jo et hav å ta av - men litt mer tilfeldig hva man slumper til å finne frem til på egen hånd. Akkurat nå er et slikt leseprosjekt kanskje litt mer fristende for mitt vedkommende, enn en sirkel som kretser om vestlig litteratur. Kanskje bare fordi jeg har samlest Cervantes og Steinbeck her inne tidligere, så det kunne vært gøy med en litt annen vri. (Og det kunne vært morsomt å kaste ball med ikke-vestlige titler i en egen tråd...)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Neida, det kommer nok ikke til å bli noe bindende medlemskap. Om man danner en slags lesegruppe her på Bokelskere, vil det jo være mulig å melde seg inn eller ut når det måtte passe. Hensikten med et evt. medlemskap vil først og fremst være at det er medlemmene som bestemmer hvilken bok som skal leses neste gang. Og om ikke alle vil være med på den boken som velges, kan de jo stå over og være med på senere felleslesninger.

Jeg synes at man ikke skal legge store begrensninger på hva slags bøker / litteratur man skal ha som leseprosjekt. Mye å velge i, både når det gjelder gammel og ny litteratur, så vel norsk som (såkalt) verdenslitteratur.

Venter litt med å foreslå noe, men kan gi noen eksempler på hva jeg trolig ville vært med på å felleslese dersom det ble foreslått / bestemt:

Moby Dick (Herman Melville),
Middlemarch (George Eliot),
De usynlige (Roy Jacobsen),
Odysseen (Homer),
Brødrene Karamasov (F. M. Dostojevskij),
Landstryker-trilogien (Knut Hamsun),
Blikktrommen (Günter Grass),
Kristin Lavransdatter (Sigrid Undset)
Alberte-trilogien (Cora Sande),
Prosessen (Franz Kafka),

osv., osv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det høres artig ut. Jeg har hatt stort utbytte av felleslesingsprosjektene her og vil gjerne være med på mer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er med :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, absolutt, et kjærkomment tilbud, Kjell! I flere år har jeg ønsket meg en lesesirkel.
Har så gode erfaringer med å lese og diskutere sammen med dere, at dette er jeg med på.
Tenker du at det skal være litt forpliktende (tegne medlemskap, som du sier)? En undergruppe av Bokelskere?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Går sikkert an å lage en lesegruppe her inne. Gjerne med egne medlemmer, men uten å ekskludere andre folk som vil delta i diskusjoner.
Kanskje det bør være et privilegium for medlemmer av gruppen å bestemme hvilke bøker som skal leses i fellesskap.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det høyrest fornuftig ut. Eg kunne til dømes tenke meg å vere med på "bok-til-bok"-basis, og utan å legge meg opp i kva bøker som skal opp på planen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres interessant ut Kjell k.
Det er så inspirerende å lese sammen med andre, så dette er jeg med på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det høres ut som en veldig god ide. Jeg er gjerne med!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ok men hvem skal bestemme hva vi skal lese? fOLK LIKER ALT MULIG....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, jeg hadde tenkt at de som er interessert i å være med kan komme med forslag på hvilken bok de har lyst til å lese, og så etter hvert se hvilke bøker (f.eks 5 stk.) som flere deltakere foreslår.
Deretter kan vi ta en slags avstemning blant disse bøkene for å finne neste bok på leselisten.
Bøker som blir nedstemt kan eventuelt foreslås for senere lesing.

Vi må nok også sette tidsfrister for både avstemning og tid for lesing av hver bok.
Men det finner vi vel ut av sammen etter hvert.

Andre forslag?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes det høres ut som en fornuftig fremgangsmåte. Men det er først og fremst "klassisk" litteratur du tenker på? Jeg vet at det er vanskelig å si hva det er, men det ligger vel en slags begrensning i at det må dreie seg om en bok av en viss alder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, alder har nok en del å si, men det finnes jo masse god samtidslitteratur også, f.eks, verkene til de siste års vinnere av litterære priser (Nobelprisen, Nordisk råds litteraturpris, etc.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, da. Jeg er ikke uenig i det. Jeg lurer mer på om det er hensiktsmessig å begrense utvalget til et tidsrom eller om alt i utgangspunktet er aktuelt. Det blir uansett utfordrende å velge ut fem bøker (eller hva antallet måtte bli) :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir sikkert utfordrende, og jeg er ikke helt sikker på hvordan dette skal gjøres. Derfor vil det være kjærkomment med forslag fra andre interesserte.

Kan jo sende opp en prøveballong:

Hvilke tre bøker ønsker dere skal være de første som blir med i denne felleslesningen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg prøver å hive meg på denne nye trenden. Men jeg tviler jeg blir med på hva som helst.
Flere av forlslagene har vært gode, mine 3 er

T. Mann: Doktor Faustus
W. Faulkner: Absalom, absalom
J. London: Jernhælen

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Uavhengig om dette er den ordentlige avstemningen, har jeg ombestemt meg. Jeg bytter ut Landstrykere med Moby Dick. Jeg må snart få lest den boken. Mine forslag er da:

Herman Melville: Moby Dick
Thomas Mann: Doktor Faustus
F. Dostojevskij: Brødrene Karamasov

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Siden Eliots Middlemarch går igjen i flere forslag, har jeg rett og slett vært føre var og bestilt den! Selv om avstemningen ennå ikke har begynt :-)))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om det ikkje er for seint å melde si interesse, så kunne eg gjerne tenkje meg å vere med?
(Så sant eg ikkje får det for hektisk, sidan eg er med i to lesesirklar..Har vore med på nokre svært givande felleslesingar her inne! :-)

Kan då i så fall foreslå:
- Middlemarch av Eliot
- Mrs Dalloway av Virginina Woolf
- De besatte av Dostojevskij

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forslag:

Alberte og Jakob (evt. hele trilogien) av Cora Sandel
Moby Dick av Melville
Middlemarch av George Eliot

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er mine 3 forslag

Middlemarch av George Eliot
Dr.Zhivago av Boris Pasternak
Donau av Claudio Magris

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dr. Zhivago, ja. Jeg har lest boka og sett filmen et par ganger for mange år siden. Det kan være artig å diskutere den med andre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg foreslår

Tess av slekten D'Urberville av Hardy
Absalom, Absalom av Faulkner
Midnattsbarn av Rushdie

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg regner med at du må ta jobben som koordinator (?) Prøveballongen din er det første skrittet. Hvis du får veldig mange forslag, må du kanskje prøve å luke ut noen, men det vil jo vise seg. Dernest lager du ei liste og ber oss stemme. Kanskje trengs det flere omganger med stemmegivning, men den som ender opp med flest stemmer, blir valgt. (Dette hørtes ut som et landsmøte i en uproff organisasjon). Alle må godta beslutningen uten surmuling og motforslag.

Mine forslag:

Vainö Linna: Ukjent soldat
Johan Borgen: Lillelord (gjerne hele trilogien)
Charles Dickens: Vår felles venn

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alle må godta beslutningen uten surmuling og motforslag.

Nettopp! Noe av poenget, slik jeg ser det, er det ekstra puffet til å lese bøker jeg kanskje ellers ikke ville ha lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He, he, vet du egentlig hva du ha begitt deg ut på ....

Et litt tilfeldig utvalg fra mine uendelig lange lese- og ønskelister:

Huset Buddenbrock av Thomas Mann
Madame Bovary av Gustav Flaubert
Moby Dick av Herman Melville

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er nok ikke helt sikker på hva jeg har gitt meg ut på, nei, men jeg håper at det lar seg gjøre å komme fram til enighet til slutt.
De som ønsker det kan jo begrunne hvorfor de vil lese en bestemt bok, så kanskje andre fatter interrsse. Her er det fritt fram for både reklame og valgkamp.

Jeg regner med at jeg lager en ny tråd der alle bokforslag blir ramset opp. Så kan vi f.eks. stemme utfra ulike kriterier:
Norsk / oversatt
Klassiker / samtidslitteratur
Kvinnelig / mannlig forfatter
Etc.

Fint hvis noen har andre forslag for å minske antall titler (helst til to eller tre) som skal være med i den "endelige" avstemningen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette går så bra Kjell. Enig i at en begrunnelse for bokønsket er en fin ide når vi skal stemme over de vi skal lese, det gjør det ekstra interessant.
De fleste har vel en grunn for å samlese nettopp de bøkene de har foreslått, så det kan bli en artig "valgkamp" dette her etter hvert.
Kom igjen bokelskere, her har dere sjansen, og ta den :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ikke svart på denne tråden tidligere fordi jeg syns at felleslesingen på Bokelskere hittil har fungert greit nok, uten sirkel. Håper jeg kan være med når det passer og gi blaffen når det passer. Jeg har kun lest 73 bøker på "1001 bøker å lese før du dør"-listen og det til tross for at en del av dem står i hylla. Jeg kan jo ikke ramse opp alle sammen så jeg stemmer for noen av dem som er foreslått allerede:
Gustave Flaubert - Madame Bovary som jeg ønsker å lese fordi den stadig dukker opp som referanse i annen litteratur/film.
Fjodor Dostojevskij - Brødrene Karamasov Ble litt skuffet over "Idioten" og trenger drahjelp for å komme igang med Dostojevskij igjen. Han er sikket verdt det...
William Faulkner - Absalom, Absalom Jeg har bestemt meg for å lese mer amerikansk litteratur og dette virker som et bra sted å starte.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En av fordelene med dette forumet (Bokelskere) er at det er så pass anarkistisk som det er. Det samme kommer nok til å gjelde denne lesesirkelen (eller hva man skal kalle det), så det er bare å "være med når det passer og gi blaffen når det passer".

Når det gjelder Brødrene Karamasov blir visstnok den regnet som Dostojevskijs hovedverk, så den er kanskje verdt å lese (gjenlese) for noen av oss.

Etter min mening er en av fordelene med å ha en (mer eller mindre) fast lesesirkel, at man kan oppdage nye bøker og forfatterskap, og får anledning til å lese bøker som mange er interessert i og som man kanskje ellers ikke ville ha visst om eller ville ha lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Einig. Sjølv om tanken om at alle skal lese det fleirtallet bestemmer er så norskt og sosial demokratisk som ein kan få det, velger eg ei sjølvsentrert tilnærming og blir berre med på felleslesing av det som passar meg.

1001 bøker du må lese før du dør har eg og basert mykje av årets lesing på(Eg gjekk frå ca 30 til 110 i løpet av året). Eg synes særleg den er gull verdt når det kjem til å oppdage "nye klassikarar", som Murakami, Ishiguro, Coetzee og Zadie Smith. Lista over gamle klassikarar er jo ganske statisk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det vert sikkert litt lettare å halde styr på kva som skal lesast, om ein har ein overliggande plan. Sjølv om det vert litt mindre fritt, prøvar eg på ny å lufte forslaget om eit meir strukturelt opplegg der ein velgjer ut ei knippe bøker frå ein avgrensa periode, (til dømes 1800 - 1820) og stemmer fram ei av desse. Så flyttar vi oss fram i tid ved neste lesing. På den måten vil ein vere innom fleire epokar, støte på både klassikarar/samtidsbøker, samt forfattarar frå begge kjønn. Ein vil også unngå problemt med alt for mange forslag å ta stilling til.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Joda, det hadde nok vært enklere å gjøre det på den måten du foreslår.

Jeg mener at vi bør prøve den metoden vi såvidt er igang med når det gjelder å velge bok til første felleslesning. Så kan vi eventuelt forandre opplegget senere.

Hva mener dere andre?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kunne tenkt meg:

Thomas Mann: Doktor Faustus

F. Dostojevskij: Brødrene Karamasov

Knut Hamsun: Landstrykere

Av disse har jeg lest Landstrykere tidligere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Stine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten Jensen