Jeg fikk "Ulvetid" og "Falkejakt" av Hilary Mantel. Akkurat det jeg ønsket meg:)
Det er lett å svare på. Årets eneste sekser gikk til "Middelsex" av Jeffrey Eugenides.
Jeg har også flere bøker i serien "Verdensbiblioteket" og har som deg lært leksen med å aldri lese forordet. Som du sier passer de ofte mye bedre som etterord.
Denne boken går rett inn på listen over favoritter og den får høyeste terningkast. Etter min mening har denne boken alt: en god og drivende historie, et fantastisk persongalleri og et sjeldent godt språk. Jeg kunne nesten ønske jeg hadde denne ulest.
Les, les, les!!!!
Orwell, "1984": Storebror ser deg - alltid skremmende aktuell
Ibsen, "Peer Gynt": Bli kjent med den menneskelige natur
Morante, "Historien": En annerledes roman fra andre verdenskrig. Verdens tristeste bok
Dumas, "Greven av Monte Christo": Lite fenger mer enn jakten på den søte hevn
Austen, "Stolthet og fordom": Romantikk og herlig humor i skjønn forening
Brontë, "Jane Eyre": Fattig guvernante møter mystisk rik aristokrat. Kan det slå feil?
Galsworthy, "Forsytesagaen": Lang slektshistorie med handling lagt til perioden 1870 - 1930
Tolkien, "Ringenes herre": Eventyr for voksne (og store barn...)
Steinbeck, "Øst for eden": Inspirert av historien om Kain og Abel. Nydelig skrevet
Lee, "Drep ikke en sangfugl": Rasisme og urettferdighet gjennom barns øyne
Jeg anbefaler "Kong Leopolds arv" av Adam Hochchild på det varmeste. Det er en rystende beskrivelse av den belgiske kongens utnyttelse av befolkningen i Kongo.
Heldige deg som har en så fantastisk jobb!
Her kommer noen forslag på bøker jeg tenker kan fenge 16- til 18-åringer. Jeg har forsøkt å legge vekt på at de skal være velskrevne, fange bredt med sin stil og at unge voksne skal kunne relatere seg til handlingen.
Beatles av Lars Saabye Christensen
Kompani Orheim av Tore Renberg
Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug
Den motvillige fundamentalist av Moshin Hamid
Når jeg søker på "Den siste revejakta" av Ambjørnsen og klikker meg inn på den boken som kommer opp, ligger det flere utgaver av boken helt nederst på siden. Det er bl.a. tre heftede utgaver (1983, 1988 og 2003) og en lydbok. Er boken du leter etter en av disse?
Basert på de terningkast jeg har gitt blir listene mine noe sånt som (ikke rangert):
Norsk:
- Ibsen: Peer Gynt
- Fosnes Hansen: Beretninger om beskyttelse
- Wiese: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede
- Eggen: Trynefaktoren
- Nygårdshaug: Mengele Zoo
- Langeland: Wonderboy
- Renberg: Kompani Orheim
- Saabye Christensen: Beatles
- Kjærstad: Forføreren
- Heivoll: Før jeg brenner ned
Utenlandsk:
- Austen: Emma + Stolthet og fordom
- Orwell: 1984
- Niffenegger: Den tidsreisendes kvinne
- Kaarsbøl: Den lukkede bok
- Morante: Historien
- Dumas: Greven av Monte Cristo
- Wolfe: Forfengelighetens fyrverkeri
- Hochschild: Kong Leopolds arv
- Irving: En bønn for Owen Meany
Jeg hadde samme spørsmål for en stund siden. Svaret jeg fikk var at dersom du søker på boken og klikker deg inn så ligger alle utgaver nederst på siden. Tidligere fikk man jo opp alle utgaver når man søkte på boken. Nå må man altså inn på en utgave for å se andre utgaver. Ikke helt logisk i mine øyne, men nå vet jeg jo at det er sånn...
Enig, Marit. Fanny er et persilleblad. Og ikke minst så moralsk overlegen at hun er på grensen til kjedelig. Nei takke meg til Eliza Bennet!
Hvis jeg har forstått det riktig må man følge bøker dersom man ønsker å legge de til i boksamlingen sin. Derfra kan man velge om boken leses, har blitt lest, eventuell lesedato etc.
Aner ikke hva som er tenkt med begrepet "følg boken", men det er ikke så viktig. Alle de mulighetene man tidligere hadde mht lesedato, terningskast etc er jo der fremdeles. Og ikke krever det mange tastetrykk heller.
Dersom man ønsker å lese Uri mener jeg de beste valgene er "De beste blant oss" og "Dyp rød 315". "Honningtunger" skuffet meg veldig. Jeg syntes karakterene ble for karikerte og endimensjonale.
Jeg har en sterk tro på at det skal mye til for at barn av lesehester ikke selv utvikler leseglede. Å begynne tidlig med høytlesing, å omgi seg med bokhyller som flyter over og å se andre familiemedlemmer med nesen nesten konstant i en bok MÅ jo bidra positivt. Kan ikke skjønne noe annet.
Tja. Jeg er tildels enig med deg, Stian. For meg havnet den midt på treet. Det er flere her som kommenterer at boken enten treffer en eller ei - at man enten elsker den eller bare blir sittende hoderistende tilbake. Men når man ser på terningskastene som er gitt er det like mange som har gitt boken fire og tre som de som har gitt den en femmer. Det er altså mange som meg som syntes den var helt middelmådig.
Min skuffelse bunner ikke i dårlig språk eller i Holdens "irriterende" skikkelse. Tvert om fikk jeg sympati med Holden. Jeg tok aldri hans "gi faen" holding så bokstavelig, men så heller på det som et noe umodent og usikkert trekk - typisk for 16-åringer. Og språket bakker opp om dette bildet av ham. Derimot fant jeg selve historien til tider kjedelig. Flere steder følte jeg at det bygget seg opp til et klimaks, men så ble det ingenting av det. Jeg satt igjen med en følelse av å ikke forstå hvorfor Holden ønsket å fortelle denne historien. Og det er jeg fremdeles usikker på.
Jeg har akkurat gjort meg ferdig med The catcher in the rye. Endelig får jeg vel nesten si - den fenget meg aldri helt.
Nå er det Middelsex som står for tur. Jeg håper det blir en opptur etter tre bøker på rad som har vært under middels.
Min dårligste leseropplevelse er uten tvil De 39 trinn av John Buchan - det er den eneste boken som har fått 1 på terningen av meg. Platt, ingen etablering av karakterer og ingen spenningstopper var bare noe av det som fikk meg til å ville rive boken i fillebiter. I tillegg var oversettelsen så dårlig at jeg burde ha krevet pengene mine tilbake fra Fritt Forlag. De har etter hva jeg har hørt gått konkurs, så der er det vel lite å hente...
Tett på overnevnte bok kommer Guden for de små ting. Språket med sine hauger av bilder og metaforer virket bare anstrengt og overlesset på meg. Så nå har jeg lovet meg selv å holde meg unna indisk litteratur (ikke begeistret for Balansekunst heller) en god stund fremover.
Les Forsythesagaen! Den består av totalt 10 bøker der handlingen er lagt til England fra 1850 til 1920-ish. Familien Forsythe er en stor og fornem familie, men også de har sine sorte får. Persongalleriet er helt fantastisk og handlingen suger deg inn. Dette er en skikkelig klassiker!
Takk Vibeke. Der lå det jo.
Litt lite logisk kanskje at andre utgivelser bare er tilgjengelig ved å klikke seg inn på den ene utgivelsen som kommer opp når man søker?
Jeg skulle legge inn den nyeste utgivelsen av "Honningtunger" av Helene Uri nå i dag tidlig. Men der lå kun den forrige utgivelsen. Fordi jeg syntes det var litt merkelig (tidligere har jeg funnet stort sett alt jeg har lest av både gammelt og helt nytt), så sjekket jeg opp en annen bok av samme forfatter. Boken "Dyp rød 315" har jeg liggende i mitt bibliotek fra tidligere - i en ny utgivelse. Men når jeg søker på boken under "Finn en bok" er det kun en gammel utgivelse som vises. Den nye utgivelsen vises altså i mitt bibliotek, men ikke når man søker opp boken under "Finn en bok".
Hva er det som skjer?