På sin 11 års dag, i Charleston 1803, får Sarah sin egen slave - Hetty. Sarah er imot slaveriet og nekter å ta imot gaven, men det er nytteløst. Sarah og Hetty utvikler et vennskap, og boka følger dem gjennom barndommen og fram til de er middelaldrende kvinner.
Boka er basert på en sann historie, og det gir den en ekstra dimensjon.
Grusom, interessant, lærerik og opplysende.
Litteraturforskerne Roland og Maud jakter på forbindelsen mellom to viktorianske diktere. Hittil ukjente dokumenter ser dagens lys, og kappløpet om å finne sannheten er i gang.
Interessant og spennende, men det blir av og til litt tungt med alle dikt og fortellinger på gammelmodig språk, så litt skumlesing måtte til for min del. Likevel interessant nok til å lese boka ferdig.
Året er 1963. Stedet er Mississippi. Starla er 9 år, og i følge farmoren et opprørskt barn som fortjener straff for det meste. Starla elsker nasjonaledagen med fyrverkeri og piknik, men selvsagt ender hun opp med husarrest. Da bestemmer hun seg for å rømme til sin berømte mor i Nashville. På veien møter hun Eula. Hun er farget, men med i bilen har hun et spedbarn som er hvitt. Starla aner ugler i mosen, og reisen sammen med Eula skal bli et vendepunkt i begges liv.
En rørende historie.
Avslutningen av Innsirklingtrilogien om David, hvor vi får mange og overraskende svar.
Drivende godt håndverk.
Man humrer, ler høyt, gisper i sjokk og vantro gjennom alle sidene.
Forfatteren googlet seg selv, og fant ut at den gode, snille og omtenksomme morfaraen hennes hadde vært SS-mann, frontkjemper og redaktør i "Germaneren" under andre verdenskrig.
Denne boka er historien om hvordan hun nøstet opp i saken, hvordan familien reagerte, og ikke minst sine egne følelser rundt det å ha en nazist i nærmeste famlie.
Veldig god og lærerik historie som bør leses!
Island 1829. Agnes er dømt til døden ved halshugging for medvirkning til dobbeltdrap. Mens hun venter på henrettelsesdatoen, blir hun plassert hos lensmannen og hans familie. Familien prøver å unngå Agnes, og føler både avsky og frykt. Den unge hjelpepresten Tóti er den eneste som prater, og hører på henne, men når Agnes`historie rulles opp, endres også familiens innstilling til henne.
Boka er basert på en sann historie, og selv om den er dyster og mørk, er det veldig interessant lesning.
Bestemor Gudny bisettes fra Paulus kirke på Grünerløkka. Barnebarnet Carla sitter på andre rad og tenker gjennom både sitt eget og bestemorens liv. Gudny fikk Carla til å love at hun ikke måtte få barn. "Vi må få stoppa arva etter dissa gærne ittaljenera", sa bestemoren til Carla.
En herlig slektssaga fra et miljø som jeg visste lite om fra før. Full av fargerike skikkelser man ikke kan unngå å bli fascinert av!
Alison er synsk, og ansetter Colette som sin assistent. Det blir starten på et turbulent forhold. Alison hjemsøkes nemlig av ånder fra barndommen, og det blir vanskelig for Colette å forstå og å takle det nye livet sammen med Alison.
En spøkelseshistorie som er litt for ullen for min del. Det finnes høydepunkter, men Mantel har skrevet mye bedre enn dette synes jeg.
Henry, Lee, Kip og Ronny vokser opp i småbyen Little Wing i Wisconsin. Ronny er rodeorytter, og har flyttet hjem etter flere år ute. Lee har blitt en kjent rockestjerne, som reiser verden rundt. Kip er en suksessrik børsmegler i Chicago, mens Henry har blitt igjen i småbyen med kona Beth og barna. Til slutt flytter de alle tilbake til Little Wing, men ingenting er som det en gang var...
En varm og rå historie om hvordan en sammensveiset vennegjeng må gå flere runder med seg selv for å kunne gå videre etter utilgivelige svik.
Les den!
Jeg fant en artikkel på Wikipedia der det viser seg at forfatteren var antisemitt og aktiv medlem av Ku Klux Klan på 50-tallet. Han prøvde senere å fornekte sin fortid og tok navnet Forrest Carter. Sine fire sønner kuttet han all kontakt med. "Lille Tre" ble lansert som hans selvbiografi, men det viste seg at han var eldst av fire søsken og vokste opp hos foreldrene sine. Det er heller ikke bevist at han har cherokeeblod i årene, som han hevdet. Cherokeeindianere som har lest boka, hevdet også at han ikke hadde kunnskap om hvordan de levde. Boka ble etter dette trukket fra sakprosaavdelingen til skjønnlitteraturavdelingen.
På tross av dette synes jeg boka er god, og flott skrevet sett fra et barns perspektiv, men synes den fikk en ekstra dimensjon p.g.a disse opplysningene om forfatteren.
Lille Tre mister foreldrene sine som 5 åring, og havner hos Besta og Bestefar, som er cherokee-indianere, i fjellene. Lille Tre trives godt og lærer om naturen og whiskeybrenning av Bestefar. Besta lærer ham å lese, og av Mr. Wine lærer Lille Tre å regne. Allikevel mener myndighetene at Besta og Bestefar ikke er skikket til å oppdra Lille Tre, og han blir sendt på barnehjem.
En nydelig liten historie, som får en ekstra dimensjon om man har litt bakgrunnskunnskap om forfatteren...
Clay lever og ånder for den digitale verden, men jobber allikevel i en gammel bokhandel. Bokhandelen er døgnåpen, og Clay jobber nattskiftet. Han jobber seg ikke i hjel, for det er få kunder, men de som kommer innom utmerker seg desto mer. Mange av dem er desperate etter å få tak i en spesiell bok. Dessuten kjøper de ikke bøkene, men bytter dem inn med bøker de allerede har lest. De har også et slags lånekort, og Clay må notere alt om "transaksjonen" ned i loggboken. Clay er nysgjerrig på dette spesielle brorskapet av lesere, og finner ut at målet deres er å løse en flere hundre år gammel gåte. Er det mulig at denne gåten kan løses digitalt? Clay møter Kat som jobber hos Google, og Kat tar utfordringen.
En veldig annerledes fantasybok med mange kontraster. Lesverdig!
En røverhistorie om kokken Rose, som har overlevd folkemord og to verdenskriger ved å være kjapp i hodet, og mannfolkgal... Kan minne såvidt om "Hundreåringen", men den blir for platt til å nå opp.
William Stoner blir født inn i en lutfattig bondefamilie, men faren klarer likevel å skrape sammen nok penger så William kan starte på universitetet for å studere agronomi. Stoner forelsker seg i skolen, og det hele ender med at han aldri forlater den.
En stillferdig historie som rommer så mye. Den må bare leses!
Gran Gran er tidigere slave og gammel. Hun er utstøtt av samfunnet, men en dag kommer Violet inn i livet hennes under dramatiske omstendigheter. Violet er i sjokk etter et tragisk tap, og snakker ikke lenger, men hun er levende interessert i Gran Grans historier fra slavetiden. Så Gran Gran forteller om tante Sylvie, Silas, Lille-Lord, Charity, herren, fruen og ikke minst om Polly Shine som endret alt.
En rørende historie fra både før og etter slavetiden. Boka får en ekstra dimensjon av forfatterens kommentar. Vel verdt å lese.
Andre bok om guttegjengen fra Gulleråsen. Ti år har gått siden sist, og 90-tallet har såvidt begynt. Lars flytter sammen i kollektiv med Nico og Marius, og så dukker Hauk opp. Ingen har sett ham siden han plutselig forsvant fra klassen i niende. Lars er nysgjerrig på hva som skjedde den gangen, men ingen er særlig meddelsomme, men en Meltzer gir seg ikke så lett!
Nok en god bok av Langeland, og jeg gleder meg allerede til å følge gjengen videre, for det må da komme mer???
Hattie får en rå og brutal start på livet som mor.
Gjennom nærmere 60 år følger vi henne og alle hennes barn, som sliter med både det ene og det andre. Det de alle har til felles er de ambivalente følelsene for moren, som ikke akkurat har vært raus med klemmer og ømhet opp gjennom barnas oppvekst.
En mektig historie om en fascinerende kvinne, som det er vel verdt å bruke tiden sin på!
Hoda vokser opp med to eldre brødre på vertshuset Tree of Life i Giza, med pyramidene som nærmeste nabo. På vertshuset tar de imot vestlige turister, mens de selv lever som muslimer med et strengt familieliv. Hodas to brødre flytter etter hvert ut for å studere, og det blir snart på tide å få Hoda gift. Hodas far, Mo, hyrer inn to jenter som skal hjelpe til i huset, og det får uante konsekvenser for familien.
Dette er første bok i en trilogi, og jeg gleder meg allerede til å lese mer om Hoda.
Svenske Sofia skal jobbe med bistand ved den svenske ambassaden i Dhaka, Bangladesh. Med seg tar hun ektemannen Janne og de to barna. Parallelt følger vi to søstre som rømmer fra landsbygda for å unngå giftemål. Søstrene havner etter hvert hos Sofia og familien, og kulturforskjellene blir tydelige.
En lærerik bok om Bangladesh og ikke minst om bistand og byråkrati. Meget lesverdig!
Forfatteren rydder barndomshjemmet sammen med sine to søsken. Moren er på institusjon med Alzheimer, og huset skal selges. Under oppryddingen finner hun morens julegavelister helt tilbake til tidlig 60-tall. Gjennom disse listene får vi familiehistorien fortalt, samtidig som vi følger morens vei inn i glemselen.
En rørende og ikke minst selvutleverende historie som anbefales sterkt!