Hei,
Jeg skal føre deg opp som deltager i lesesirkelen.

Velkommen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mandag 5. august 2019

Hei,

Er det greit at vi starter opp igjen (med forslagsstilling) om tre uker (26.08)?

Neste bok blir nr. 9 i kategorien Nyere nordisk litteratur (Nn9).

Fortsatt god sommer! :-))

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mye besøk de siste dagene, men har begynt på Hisham Matar og hans bok Hjemkomsten. Har bare så vidt startet og får se hvor mye jeg får lest i helgen. Ellers har jeg fått endel bøker i hus som jeg har ønsket meg lenge, så dem ser jeg fram til etter hvert.
God helg til alle bokelskere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I 1908 ble Knut Hamsuns romaner "Benoni" og "Rosa" utgitt. Romanene blir oppfattet som en dobbeltroman, fordi handlingen i "Rosa" er en fortsettelse av handlingen i "Benoni". Persongalleriet er ganske identisk i de to romanene. I "Rosa" er det en student Parelius som er jeg-forteller, mens fortelleren i "Benoni" er ganske allvitende, og handlingen fortelles i tredje-person.
Hamsun benytter ofte personer fra tidligere bøker i sine romaner. Handelsmann Mack på Sirilund dukker først opp i "Pan" (1904) og har en framtredende rolle i 1908-romanene. Hans datter Edvarda som har en av hovedrollene i "Pan" er også med i "Rosa". Hun har vanskelig for å glemme løytnant Glahn, og innleder diverse forhold med andre menn på Sirilund. Edvarda er en av de mest interessante kvinnelige karakterer Hamsun har skapt. En uutgrunnelig litterær skikkelse. Og munken Vendt (jfr. Hamsuns skuespill i bunden form) er også med i "Rosa".

Jeg leser nå "Benoni" og "Rosa" på nytt. Først og fremst pga. romanenes litterære verdi og humoristiske personskildringer, men også fordi vi har fått et nasjonalt jektefartsmuseum i Bodø (med nordlandsjenta "Anna Karoline" som hovedattraksjon), og da er det spennende å lese skjønnlitteratur om jektefart og fisketransport i gamle dager. Utpå høsten kommer det visstnok en fagbok (sakprosa?) om jekta. Tror tittelen blir "Nordlandsjekta - eventyrets farkost". Må ha.

PS.
TV-serien "Benoni og Rosa" finnes i NRKs arkiv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Været er upåklagelig, det er sikkert. Har begynt å lese om igjen de bøkene jeg har gitt full pott på terningen. Gjorde unna Stoner denne uka og nå skal jeg begynne på Uroens bok av Fernando Pessoa. Litt usikker på hvor mye lesing det blir, kommer antagelig noen feriebesøk i løpet av helgen.
God helg til alle, med eller uten bøker, i all slags vær.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Nå har jeg faktisk hatt noe som ligner lesetørke en periode, har lest lell, men ikke med noe særlig entusiasme. Leste Søsken til evig tid av Ivar Myklebust Longvasøl om søskenparet på Kleiva i Naustdal. Utrolig at det går an å drive en gard på den måten i våre dager. Det er ei utrolig og sår historie, men utrolig bra. Dette resulterte i ny leselyst, så nå er jeg igang med Som en klovn ser det av Heinrich Bøll. Og den er virkelig bra. Mange,mange år siden jeg leste den.
Ellers har det vært ei uke på Østlandet hos familie, men nå er det pass av to hunder ei ukes tid. Blir i hvertfall et par gåturer om dagen.
God helg til alle.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Øystein Rottem har skrevet de tre siste bindene i min åttebinds litteraturhistorie. Kanskje de også er utgitt som eget verk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar
Jeg har en litt eldre utgave av P.T. Andersens litteraturhistorie. Litt dumt og kostbart å kjøpe den nye utgaven bare for å få med de siste årene. Hadde vært fint om det kunne utgis supplementsbind med noen års mellomrom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Trondheim og Steinkjer i helgen,men har med meg Reisen til Al-Andalus av Per Erik Borge.Roman om prinsesse Kristina av Tunsberg som dro til Spania for å giftes.Ellers har jeg lest mye fra eget boklager i det siste og trives med det. Nå regner det mye her i kveld,så nå blir det lesing på hotellrommet.
God lesehelg til alle bokelskere.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mandag 17. juni 2019

GOD SOMMER! :-)

Lesesirkelen starter opp om et par måneder, ultimo august.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har en norsk litteraturhistorie i åtte bind som ble utgitt på slutten av 1990-tallet.
Er det utgitt noe tilsvarende om den nyere norske litteraturen, f.eks et bind 9?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"to ensomme helter som kjemper mot hverandre".
Har nettopp lest om håndbakkampen i vertshuset i Casablanca, og det er nok også ganske amerikansk selv om det foregår i Afrika. Og så er det vel ganske macho, både håndbakvriing og kamp med en diger fisk.

Underveis har jeg lagt merke til at Santiago prater (tenker høyt?) med nesten alt mulig:
Den store fisken, andre fisker, en liten sangfugl, den venstre hånden med krampe i, stjernene, månen, sola.

Det finnes også en god del digresjoner og retrospektive passasjer (jfr. håndbakkampen).

Og så er det gutten som stadig dukker opp i den gamle mannens tanker. Gutten fikk meg til å tenke på Stefanssons trilogi som vi leste første del (Himmelrike og helvete) av tidligere i lesesirkelen.

Jeg regner med å lese ut boka i løpet av et par dager.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Torsdag 6. juni 2019

Startet lesinga av Den gamle mannen og havet

Tove Nilsen (jfr. innledende essay i Verdensbiblioteket-utgaven) leste den tre ganger i løpet av tre måneder. Må jo være verdt det, i alle fall for TN. Kanskje jeg leser den to ganger på én måned (juni).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er tobindsverket i serien "Mesterverk fra verdenslitteraturen"? (som jeg kjøpte fra antikvariat.net).

Mine blir visst liggende en tid, siden jeg har så mange andre bøker med høyere leseprioritet. Luksusproblemer er ikke det verste man har.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har den utgaven du nevner (utgitt 1964), men jeg tror jeg leser Verdensbibliotekets utgave denne gangen. Også den er oversatt av Leo Strøm.
Trodde jeg hadde en samling (pocket) med Hemingway-noveller, men den finner jeg ikke. Må kanskje se etter i sekundærbiblioteket (uteboden). Jeg tror Hemingway skrev en novelle som het noe sånt som "Snøen på Kilimanjaro". Googling neste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kommer til å starte lesingen av Den gamle mannen og havet i løpet av neste uke (uke 23)
(Skal lese ut Edvard Hoems Broren din på prærien først).

Jeg skal lese Verdensbibliotekets utgave (2008) av romanen.

Jeg siterer fra omslaget:

Når man skal sammenfatte Ernest Hemingways liv, er det ikke så lett å skjelne mannen fra myten. Han bidro selv til å skape forestillingen om en hardkokt macho-mann som drev med farlig jakt og konsumerte kvinner og brennevin som få.
Hemingway ble født i Illinois i 1899. Som barn var han sterkt knyttet til faren, som lærte ham alt om jakt og fiske - allerede som tiåring fikk Ernest sitt første jaktgevær. Han var journalist før han dro til Italia for å jobbe som ambulansesjåfør i første verdenskrig, der han ble hardt såret. Hemingway slet lenge med ettervirkningene av sjokket han opplevde i møtet med krigens redsler. I mellomkrigstiden virket han som reporter i Paris, der han var en sentral skikkelse i det kreative miljøet av eksilamerikanere. Han deltok siden både i den spanske borgerkrigen og annen verdenskrig , som stridende og krigskorrespondent.
I 1961 tok Hemingway sitt eget liv med et jaktgevær. Den litterære produksjonen han etterlot seg inneholder ruvende verdensklassikere som Og solen går sin gang (1926), Farvel til våpnene (1929), Klokkene ringer for deg (1940) og Den gamle mannen og havet (1952), i tillegg til en lang rekke noveller. Hans knappe, men effektive skrivestil har vært forsøkt kopiert av utallige forfatterspirer - som regel uten hell. Hemingway selv beskrev den som isfjellteknikken: Sju åttendedeler befinner seg under overflaten, mens bare én åttendedel stikker opp i dagen.

Først skal jeg lese Tove Nilsens innledende essay til VB-utgaven.

Hvilken utgave av Den gamle mannen og havet leser dere?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Fredag 31. mai 2019

Ny diskusjonstråd:
Felleslesing av Ev9: Den gamle mannen og havet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Velkommen til felleslesing av og diskusjon om
Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway.

Leseperiode: juni 2019

Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i starten av innlegget hvor langt dere er kommet i boka (utgave?).

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Søndag 26. mai 2019, kl. 18.05

Valg av Ev9 er avsluttet.

Vinner ble:
Den gamle mannen og havet med 7 stemmer.

Gratulerer!

Antall stemmer for de andre bøkene:

6: Dekameronen
6: Tre kamerater
5: Den gode jord
5: Familien Moskat
4: Verden av i går
3: Canterbury-fortellingene
3: Hva nå, lille mann?

Jeg skal lage diskusjonstråd for Den gamle mannen og havet om en ukes tid.
Romanen er kort, men jeg foreslår å sette leseperioden til hele juni måned.
Deretter tar lesesirkelen sommerferie i et par måneder (juli-august).

Høres det greit ut?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Neida, ingen skade skjedd.
Jeg regner med å kunne være med på felleslesingen uansett hvilket verk som blir valgt.
Og sist jeg sjekket var tre bøker på førsteplass. Dekameronen var én av dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

IngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaske