Moderne, men akk så råtne tider på 1840-tallet.

Her suges leseren inn i intrigene fra første avsnitt. Siden følger det ene dramatiske opptrinnet etter det andre som i en god føljetongroman - som den også opprinnelig var. Handlingen omfatter et stort persongalleri sentrert rundt familien Hulot, som stadig trues av erotiske skandaler og økonomisk ruin. Kusinen «Bette», Lisbeth Fischer, fylt med gammelt nag, gjør sitt for i skjul å vippe sine slektninger over stupet.

Balzac skildrer et samfunn hvor individualismen (eller egoismen) og pengene har fått overtaket. Karakterene følger sine mål og lyster til katastrofen rammer dem enten det skyldes viljestyrke eller det motsatte.

Boka gir også en grundig skildring av sosiale forhold i Paris på 1830- og 40-tallet både blant rike og fattige. Interiører blir nøye beskrevet og vurdert, og vi får vite at de mest moderne boligene har en ny form for usynlig sentralvarme. Balzac er svært nøye i gjengivelsen av faktiske detaljer som lett kan sjekkes og utdypes på Internett. Som i romanen Tapte illusjoner sveiper han innom pressen som kanal for det aktuelle fenomenet «falske nyheter».

Dessverre er Cousine Bette aldri oversatt til norsk, men finnes i en rekke utgaver på originalspråket og engelsk. Everyman's utgave kan sterkt anbefales, behagelig å holde i og med en fyldig innledning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men han følte også, at det var en skam, en brøde at leve det slappe tilskuerliv, han nu så lenge havde ført, uden det sagteste forsøg på dog ialfald indenfor en liden kreds at gjøre kampen om tilværelsen så lidet frygtelig som mulig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lisbeth. miserable already at seeing the family so prosperous, could not survive this happy event. [ . . . ] And vindictiveness hastened Cousin Bette's end. The family followed her, weeping to the grave.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forsøk Hegdehaugen Antikvariat i Hegdehaugsveien, Oslo (Adresse til Oscars gate). Spesialist i antroposofisk litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nattdykk og Origo av Kim Småge?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Andre gode bøker fra USAs østkyst

Du har lagt ut en interessant liste med flere romaner som jeg kjenner godt og andre som er nye for meg. Siden koronakrisen gjør det nesten umulig å gjennomføre reisen i år, blir det kanskje desto mer tid til å lese? Så her er noen tips på noen andre forfattere som skaper god stedsatmosfære. For immigrantbydelen Brooklyn har jeg laget en egen liste. For Manhattan anbefaler jeg Tom Wolfe: Bonfire of the Vanities. For Harlem bør nevnes James Baldwin for et afrikansk-amerikansk perspektiv.

Du har ikke tatt med New Jersey på reiseuten din, men to aktuelle forfattere her er Philip Roth med The Plot against America og Richard Fords The Sports Writer og andre bøker i serien om Frank Bascombe.

Når det gjelder småbyliv i Pennsylvania gir John Updike gode beskrivelser i Rabbit-serien sin. Storbyen i Maryland, Baltimore, får grundig behandling i Anne Tyler: The Accidental Tourist, mens Gore Vidal forteller om oppvekst på 1930-tallet i Washington, DC. En ny roman fra samme by er The Secrets We Kept av Lara Prescott.

Atmosfæren i romanene endres etterhvert som man reiser sørover. Nord-Carolina forbinder jeg med klassikeren Look Homeward, Angel av Thomas Wolfe og Georgia med Margaret Mitchell: Gone with the Wind, men sterkest inntrykk har jeg fått fra Carson McCullers: The Heart is a Lonely Hunter. Flere av Elmore Leonards artige spenningsbøker er lagt til Florida.

For returreisen vil jeg anbefale Bill Bryson: A Walk in the Woods fra en fottur han tok nordover langs the Appalachian Trail. Selv har jeg vært på teltur i sin tid på samme rute men nordfra. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Artig å se den GGP-listen, selv om det faktisk var mange av dem jeg ikke hadde lest, - men som jeg kjente igjen på forsidebildet, fordi disse var gjengitt på baksiden av de andre bøkene. "Barna på Lilleøya" så jo skikkelig spennende ut, - hvorfor har jeg ikke lest den, og heller ikke Trulte-bøkene av Aimée Sommerfelt som ellers var en favorittforfatter. "Miriam" var en av yndlingsbøkene mine, sammen med "Morten og Monika", - også var det en som handlet fra årene før 1814, men som jeg ikke husker tittelen på. Ellers var Annik Saxegaard også en av favorittforfatterne, - samt Eugenie Winther, - her dukker de opp i hodet mens jeg skriver!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dimsie på pensjonaskole er den første, og så kom Dimsie går videre, og begge de har jeg. Jeg er usikker på den videre rekkefølgen, de har så like navn, men alle kom ut i grovt sett første halvdel av 50-tallet her i Norge, - opprinnelig tror jeg de ble skrevet på 20-tallet. Jeg er født i -49 og er altså egentlig for ung til disse bøkene, men jeg hadde en eldre søster og en kusine som hadde dem og som jeg lånte av.

Artig liste du hadde laget, - jeg kjenner de fleste, men ikke alle. Jeg har også bevart en del av barndommens bøker, særlig Anne-Cath. Vestly-bøkene, jeg fikk en hver jul, så jeg får rent julefølelse av å se dem. Den første var Ole Aleksander fili-bom-bom-bom, - som jeg var like gammel som, fem år var vi vel begge da de startet. Så ga jeg meg etter at mormor og de åtte ungene hadde bodd i huset i skogen en stund.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I tider som disse har jeg snust litt i bokhyllene mine og kommet over gamle favoritter, - blant annet Dimsiebøkene. Er det flere her inne som har et forhold til dem? For meg ble det et lykkelig møte med min barndoms venninner: Dimsie og kusinen Daphne, Rosamund, Erica, Jean, Mabs og alle de andre pikene på Jane Willardskolen. Jeg vet fremdeles akkurat hvordan det så ut der, bildene skapt i mitt hode den gang, dukker opp igjen nå, - som hvordan det så ut da prefekten Daphne satt og snakket med frøken Yorke foran peisen. Dimsie var skotsk, og jeg tror kanskje det var mitt første møte med Skottland, noe som kanskje var med på å gi meg en egen følelse av tilknytning til det landet. Jeg leste disse bøkene så mange ganger at jeg nesten tror jeg har gått på en engelsk pensjonatskole.

Jeg har de to første bøkene i GGP-serien, og bevilget meg i går to til via nettet, - jeg har jo ikke alle selv, selv om jeg har lest dem. Men jeg har et problem med å få lagt dem inn her. Det rare var at da jeg søkte på Dimsie blant bøkene her inne, dukket det bare opp noen tidlige utgaver på engelsk, og det er jo ikke dem jeg har lest. Da jeg googlet, dukket imidlertid to av de norske utgavene opp blant bøkene her, - man kan bli svimmel av mindre! Men ingen av disse var den første, «Dimsie på pensjonatskole», som er den jeg nå leser innimellom, i små kosestunder. Og så må jeg bare bekjenne at jeg ikke finner ut hvordan jeg skal legge den til, jeg har gjort denslags tidligere, men klarer ikke å finne ut av det nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Med litt hjelp fra Google oversetter . . .

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forstår at du er forvirra. Boka du nevner her er den første i "The Beautiful Series." Serien består av 10 bøker og de 3 første er oversatt til norsk. Av en eller annen grunn står de 3 norske oversettelsene oppført som "Book bitch"-serien. "Book bitch" referansen finner jeg ikke noe annet sted på nettet. Serien heter "The Beautiful Series."

Angående sammenblandingen av seriene, jeg leste at en av karakterene fra "Wild Seasons" såvidt dukker opp i en av bøkene i "The Beautiful Series".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Før hadde jeg vært en jævel til å reise meg igjen, nå levde jeg livet på huk.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det ser ut som du må bestille hele "pakka".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KTorill RevheimVegardAnne Berit GrønbechKaramasov11DemeterBeathe SolbergJarmo LarsenKirsten LundRandiAnniken RøilIngrid HilmerToveSverre HoemJørgen NLeseberta_23Anne-Stine Ruud HusevågMads Leonard HolvikVannflaskeLailaLinda NyrudHegeNinaTotoroBjørg  FrøysaaMarteTone Maria JonassenMorten JensenEgil StangelandBenedictealpakkaRisRosOgKlagingDaffy EnglundBjørg L.Tine SundalEli HagelundIngunn SLinda RastenLisbeth Kingsrud KvistenTor Arne Dahl