"Julemysteriet på Sjøfryd" av Lene Lauritsen Kjølner
– Leseeksemplar fra forfatteren

Idylliske Sjøfryd, fungerer som et eldresenter. En dag det er et skikkelig dårlig vær, blir en av de ansatte borte. Det er ingen hemmelighet at de finner han død, drept. Beboere og ansatte går sammen for å se mer på saken. For han har vel ikke falt ned ved et uhell? Hva gjorde han egentlig ute i det forferdelige været?

Boka er utformet som en adventskalender med 24 kapitler hvor du får julestemning, underholdningsfaktor og et glitrende språk. Kos deg med denne, eller gi den bort i julegave.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I vår moderne tid har Martin Beck blitt mest kjent for å være en tv-serie som har pågått siden 1997, som med jevne mellomrom kommer med nye sesonger, der tid og sted har fulgt samtiden episodene har spilt inn i. Serien er god den, men den føler ikke helt som den "ekte" Martin Beck da historiene om denne svenske politimannen egentlig er ti bøker som ble utgitt i peioden 1965-75 under serietittelen "Roman om en forbrytelse". Og som ble en viktig "rollemodel" for senere nordisk noir krim som blant annet Jo Nesbø, Henning Mankell og Stieg Larsson er gode eksempler på.

Den litterære Martin Beck er noe av det mest unike krimfortellingene som er blitt gitt ut i Norden. Serien er nyskapende og føles fremdeles like fresh i stilen 50-60 år etter at de ble utgitt. Samtidig som de romanene fortsatt har en fot innenfor den klassiske krimsjangeren med detektiver, som nå er erstattet mer av politimenn som løser sakene.

"Mannen som gikk opp i røyk" er bok nummer 2 i serien, der Martin Beck må dra til Budapest som den gangen var på den andre siden av jernmuren for å diskre etterforske forsvinningen av en svensk journalist som har etterlatt sitt pass og andre eiendeler i dette kommunist styrte landet en gang på 60-tallet. Hva kan ha skjedd med han, og hvem følger etter Martin Beck mens hans er der?

Etter min mening den beste av de ti bøkene, men vil allikevel anbefale alle bøkene i serien! Og helst kronlogisk, selv om jeg tror man kan ha glede av dem også i ikke kronlogisk rekkefølge.

Anbefaler på den sterkeste 2007-utgavene av hele bokserien, som også har skrevet forord av flere av kjente norske og svenske krimforfattere i tillegg til å være nyoversatte og den siste versjonen om Martin Beck!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En av de bedre julebøkene synes jeg. Koselig miljø, godt skrevet uten klisjeer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Ingen lykkelig familie" av Shari Lapena
– Leseeksemplar fra Gyldendal

Sheila og Fred Merton er et velstående eldre ektepar med tre voksne barn. Vi møter dem hjemme hos foreldrene på påskemiddag. Der får barna en beskjed som ikke blir så godt mottatt. Dagen etter blir foreldrene funnet døde etter et innbrudd i huset.

En litt rotete, usannsynlig – og en hjerteløs psykologisk historie. Men for all del spenning og underholdning på høyt plan.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Gledelig jul" av Kristin S. Ålovsrud
– Leseeksemplar fra Bladkompaniet

Søstrene Ellen og Frida mistet moren sin da de var barn, og har vokst opp hos besteforeldrene. De har et ulikt forhold til jul, og et lunkent forhold til hverandre. Nå vil mormor selge familiehytta, og søstrene blir tvunget til å ta et valg sammen – og ikke minst tilbringe en del tid sammen. Kan de finne tilbake til det gode vennskapet de hadde som barn?

Fin og lettlest julehistorie.

Les hele anmeldelsen min her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Carl Fredriksens Transport er et navn som mange har hørt om; kanskje gjennom noen bisettninger under en historie time på ungdomsskolen eller når man snakker om grenselosrutene under den andre verdenskrig, uten å tenke så veldig mye over hva som gjorde gruppen så spesiell overfor andre lignende grupper og som har gitt dem en slags legendestatus i norsk krigshistorie. Gruppen klarte blant annet å få 358 jøder (av over 1000 personer) over til Sverige, da største parten hadde blitt sendt nedover til Tyskland og senere Polen, mot alle odds i en krigens mest hektiske perioder i Norge.

Mye av det skyldes at det ikke hadde blitt skrivet så veldig mye om dette tidligere (ikke så mye som det burde ha gjort), slik at Hilde Vesaas bok om dem kan på mange måter være den første skikkelige detaljerte dokumentasjonen av gruppens virksomheter spesielt høsten 1942 og vinteren 1943 som ikke mange er klar over. Blant annet over lokaliseringer de brukte som samlingspunkter og systemene deres for å få folk på flukt til Sverige. Boken gir også detaljert bakgrunnstoff om flere av aktørene som utgjør Carl Fredriksen Transport både før krigen og fremtil første tiden etter frigjøringen.

Bokens store styrke er at den gir et levende bilde av tiden den beskriver, slik at man føler man på mange måter er litt tilstede i hendelsene som fortelles om i boka, uten at det blir for tørt og detaljert som fort mange bøker av denne sjangeren kan være.

Dette er bok alle burde lese! Spesielt hvis man har lest første utgaven av "Hva visste hjemmefronten?", som kom året etter og som ga mye feilaktige opplysninger om Carl Fredriksen Transport (riktignok rettet opp i revidert utgave), og som ikke har fått med seg dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Jul i strandhuset" av Veroncia Henry
– Leseeksemplar fra Gyldendal

Lizzy og familien pynter alltid juletreet sammen. I år virker det som om mannen og barna har glemt tradisjonen. Lizzy blir alene med den perfekte lasagnen, og juletreet upynta i stua. Det er da hun finner ut at hun trenger en "time-out". Hun reiser til venninnens hytte. Hun legger igjen en lapp, men sier ikke hvor hun har dratt. Mobilen, den glemte hun igjen på bordet – dermed vet ingen hvor hun er.

Hyggelig feelgoodbok med både julestemning og romantikk.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Den siste adventskalenderen" av Jenny Fagerlund
– Leseeksemplar fra Gyldendal

Da søsteren til Petra, Alice dør, blir hun verge for niesen, Charlie. Alice var storesøster, og før hun døde fortalte hun om et hus foreldrene hadde i Nypeviken. Dette var ny informasjon for Petra. Hun tar med Charlie og reiser dit. Uventet får hun en adventskalender i gave. I hver luke avsløres nye hemmeligheter.

Historien er ganske forutsigbar, men det er en varm, lettlest og hyggelig julehistorie.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke ofte jeg leser krim når jeg først leser noe av det i løpet av et år. Noe av det skyldes blant at jeg er ganske kresen på hva jeg liker å lese av krim.

Deriblant at jeg er veldig glad i klassiske krimmysterier av blant annet Agatha Christie, André Bjerke og Sjöwall & Wahlöö. Og krim som også samtidig har lagt sin handling til fjernt-nært historisk tid (f.eks. 1800-tallet og mellomkrigstiden) enn den vil lever i akkurat nå, selv om jeg også leser min dose av Nesbø, Egeland og andre krim/spenningsforfattere innimellom de store tyngre "leseslagene".

Derfor ble jeg ganske overrasket da den første romanen om lendsmann Thomas Tinnvik fra Hurumlandet kom ut for noen år siden. En norsk historisk klassisk krimmysterie som foregår i under det store hamskiftet på slutten av 1800-tallet, som også tar den tiden det trenger for å bygge seg opp handlingen sin slik mange stormestere innenfor sjangeren gjør det, er ikke hverdagskost i vår tid der ting skal skje fort og kjappere enten det er digitalt eller over på skjermer.

Da er det fint at slike bøker også finnes, for å få oss litt ned på bakken igjen og tilbake til virkeligheten som er her og nå. Nesten som å gå en tur i naturen, bare inne i hodet! Tenk at det finnes noen som er modig nok til å lage denne typen av fortellinger også!

Kan man ønske seg mer krim om lendsmann Tinnvik (og lignende), mon tro?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange forfattere utgir kanskje bare et litterært verk i hele sitt liv. Men det er ikke hverdagskost at den eneste boka de har utgitt blir til gjengjeld ansett som et liten stor mesterverk så å si fra starten av...slik som romanen "Forsoningen" av den tysk-engelske jødiske maleren og forfatteren Fred Uhlman ble det etter at den ble utgitt i 1971 (men skrevet allerede i 1960!).

"Forsoningen" er en helt unik litterær tekst, som ligger et sted mellom å være en novelle og en roman (eller bruker det beste fra begge sjangerne), der handlingen tar for seg et spesiell vennskap mellom to tenåringersgutter med helt ulike bakgrunner og forutsetninger i førkrigens Stuttgart. Den gangen da fremdeles byen var en blomstrende og lykkelig tysk kulturby, der jøder og tyskere fortsatt kunne være venner. Men disse vennskapene ble satt på en stor prøve når fremveksten av nazismen og den kommende (andre) verdenskrigen stadig nærmet seg også denne byen. Som i resten av Tyskland, Europa og "verden".

For disse guttene, som ble menn og som fikk sine "voksenplikter", ble deres vennskap avbrudt like fort som den ble til mot deres vilje. Eller kanskje ikke det vennskapet egentlig aldri ble avsluttet da den aldrende vennen med jødisk bakgrunn lenge etterpå får vite noe mer om sin tidligere tyske venn...

Dette er en av de beste romanene jeg har lest! Dette er en bok som vil sette dype spor i deg, som du vil vende tilbake til igjen og igjen etter å lest denne knappe kortromanen på 95 sider.

Eller på ca. 140 sider hvis du leser Den norske bokklubben-utgaven fra 1983 med forord av Arthur Kostler, etterord av Ebba Haslund og med illustrasjoner av Judith Allan! Denne utgaven anbefaler jeg på den sterkeste!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"En julestorm" av Camilla Davidsson
– Leseeksemplar fra Aschehoug

Vi er i Stockholm rundt juletider. Her møter vi Alice som levde det perfekte livet, drømmejobben i et stort forlag, og en flott kjæreste som nettopp hadde fridd. Så drar de på den årlige julefesten på jobben hennes, og brått tar livet en annen vending.

En koselig, varm og lettlest bok hvor romantikken flyter. Les den, og få et koselig avbrekk nå i førjulsstresset.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Natten reiser alene" av Ørjan N. Karlsson
– Leseeksemplar fra Gyldendal

Jakob Weber jobber fremdeles som etterforsker i Bodø. Siden dette er en krim, er det selvfølgelig noen drap. En gjeng med isbadere finner en død person i vannet i en privat havn på Kjerringøy. Samtidig blir det også funnet en død ung kvinne hjemme i sin egen leilighet.

Historien fanger interessen min helt fra start – for ikke å snakke om språket. Dette er bra!

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Koste meg veldig med denne. Colgan har knekket koden. Fint gjensyn med folkene på Mure.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Skjebnedøgn" av Jørgen Jæger
– Forhåndseksemplar fra Bonnier

I år feirer Jørgen Jæger 20års jubileum, og i høst ga han ut boka "Skjebnedøgn". Lensmann Ole Vik har permisjon, men politibetjent Cecilie Hopen er i aktiv tjeneste. Susanne får en telefon fra sønnen, Marius. Noen er på døra. Politiet kommer raskt, og da ligger det en død mann på trappa. Marius er det ingen som finner.

Jæger skriver godt, og på en folkelig måte som appellerer til leseren. Historien er som vanlig fylt av spenning og action, både på godt og vondt.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag. Du kommer direkte til artikkelen på linken under.

Les hele anmeldelsen min her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du noen ganger lurt på hvorfor vi mennesker ikke har vært på månen siden 1972?

Det "svaret" kan kanskje "Darlah 172 timer på månen" gi deg, da denne ungdomsromanen (som godt kan leses av voksne også!) og grøsseren om tre ungdommer fra Norge, Frankrike og Japan, med ulike grunner til å dra, havner på et romskip som skal til månen igjen etter å ha vunnet fribilletter etter en internasjonal konkurranse. Men kanskje burde man ha snakket mer med noen av de som vet hvorfor man egentlig sluttet med måneferdene på 70-tallet...som han senile vaktmesteren som jobba på NASA.

"Darlah 172 timer på månen" er en annerledes og unik Johan Harstad historie, som passer de som liker f.eks. grøsserfilmer som "Alien", "Invasion of the Body Snatchers", "The Thing" og lignende science fiction og grøsser historier. Veldig godt skrevet og spennende hele veien.

En veldig annerledes oppveksthistorie med andre ord.

I 2025 (i vår virkelighet) så ser det ut som at en ny månereise er planlagt...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ukomplisert, søt og koselig - en bok å slappe av med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Jeg burde kanskje sagt nei" av Else Kåss Furuseth
– Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Else Kåss Furuseth, talkshowdronningen har gitt ut ny bok, skrevet av Kine Jeanette Solberg, "Jeg burde kanskje sagt nei". Den tar for seg episoder i livet til Else hvor hun har glemt alt om grensesetting, og hoppet inn i ting som hun kanskje kunne droppet.

Her er det massevis av humor, men jeg føler også at humoren kommer med en bismak. Selvsagt er dette en del av konseptet, men jeg føler at det ligger mye sårt, flaut og vondt mellom linjene.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Byttet" av Stefan Ahnhem
– Leseeksemplar fra Aschehoug

Her møter vi to familier som bytter hus en måned i ferien. Av flere grunner, så får ingen av parene den drømmeferien som dem så for seg. Det ene huset stemmer ikke med bildene, og i det andre finnes skjulte hemmeligheter og plagsomme naboer.

Jeg har sett at flere bokbloggere "slakter boka" for at den er for forutsigbar, og at de liker de tidligere bøkene til forfatteren bedre. Jeg er ikke sikker på om jeg er helt enig.

Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.

Les hele anmeldelsen her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Collini-saken er en av de beste leseopplevelsen jeg har hatt på veldig lenge. Hvorfor den er så bra skyldes at denne romanen forteller en slags krim- og rettssalhistorie på en spennende og engasjerende måte hele veien uten å være kjedlig eller å være forvirrende da man hopper litt frem og tilbake i tid og hendelser mellom enkelt personenes fortid og rettssakens nåtid.

I tillegg er denne romanen også den beste teksten jeg har lest hittil som beskriver godt hvordan en rettsprosess kan forgå på en enkel og forstårlig måte fra en gjerning har begått til en dom over saken skal bli bestemt, skrevet av en som i tillegg har en lang erfaring med å være forsvarsadvokat og kjenner alle prosedyrene veldig godt. Det er imponerende for en kort roman på 139 sider, som også er forfatterens egen oppgjør med sin egen bestefar med en mørk nazi-fortid!

Romanen får meg til å tenke på andre store leseopplevelser jeg har hatt med store forfattermestere og egen favoritter som Hemingway, Remarque, Golding, Kafka og García Márquez (for å nevne noen) og gleden av å finne slike tekster igjen. Det hjelper at selveste Hemingway siteres før første kapittel, som en liten forvarsel på hva man har i vente!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fascineres av snåle, originale bøker så jeg klinker til med en sekser på denne. Den må leses sakte, så ikke man går glipp av gullkornene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

FredrikAnne-Stine Ruud HusevågVioleta JakobsenFriskusenRunePi_MesonTonesen81PiippokattaKirsten LundJoakimToveAud Merete RambølHilde H HelsethMarenJane Foss HaugenTom-Erik FallaGeir SundetBeathe SolbergEllen E. MartolAlice NordliCecilie69Kikkan HaugenIrakkBirkaConnieHilde VrangsagenSolveigJarmo LarsenBjørg Marit TinholtKaramasov11Cecilie EllefsenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNorahAnniken RøilMonica CarlsengretemorJon Torger Hetland SalteKarin  JensenAnne Berit GrønbechKjell F Tislevoll