Sloane sank ned på en stol og vred en lillefinger i øret, som om han sveivet seg i gang.
Den finsk-karelske familien, Toimi, består av mor, far, og fjorten barn. To av barna dør tidlig. De resterende tolv, må finne seg i en oppvekst utenom det vanlige. I Tornedalen, i nordre Finland, vokser de opp på en gård som de fleste av barna drømmer om å forlate så fort de blir gamle nok. Faren, Pentti, er lunefull og grusom - man må alltid være på vakt.
Den eldste datteren, Annie, som bor i Stockholm er på vei hjem til jul. Hun er gravid, men hun ville helst sluppet å være det. Det er Annie som starter denne boken, men de andre søsknene melder seg på med sine historier etterhvert, og frampek viser til at det skal skje noe grusomt.
Mørk, dyster, men også fascinerende. Det hintes om en stor familiehemmelighet, noe som driver leseren fram.
Jeg fikk endelig kommet meg til Skåne for å besøke min søster som bor i Malmö. Etterlengtet!
Har ikke fått lest så mye men hadde med meg: "Farvel, Columbus" av Philip Roth. Avsluttet i dag. Jeg må lese mer av denne amerikanske forfatteren.
Da jeg kom hjem for noen dager siden hadde en bok jeg har stått på venteliste på kommet. "Powwow" av Tommy Orange, jeg er ikke helt sikker på om jeg er så interessert lenger men får begynne...så får se...! Det har vært så lang ventetid.
Sol i dag, regn i morgen og kjøligere...:-)
Som 17-åring reiser Maria fra landsbygda til Havanna. De eneste jobbene hun får, er som danser på diverse nattklubber. Etterhvert møter hun musikeren, Nestor Castillo. Maria inspirerer Nestor, og han skriver sanger om den vakre, unge kvinnen.
Maria er nå en godt voksen kvinne, som bor i Miami med datteren. Hun har aldri glem Nestor Castillo, og nå mimrer hun tilbake til den utfordrende tiden i Havanna, som også inneholdt hete netter.
interessant, men litt for gjentakende og dårlig driv.
Boka leses som en del av juli-utfordringen til Trondheim folkebibliotek, der man skal lese fra Cuba.
Lagt til ønskelisten. Takk!
Jess er alenemor, og bor i Manchester. Barnefaren, Adam, har flyttet til Frankrike, der han driver et herregårdshotell. Denne sommeren skal Jess og sønnen, William, feriere på Adams hotell. Jess` mål for ferien, er å forbedre forholdet mellom far og sønn. Det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort...
Lettlest underholdning med alvorlig undertone. Fint å drømme seg til vakre Dordogne når man ikke kan reise dit fysisk.
Ludo har flyttet fra hjemlandet, Portugal, til Angola. Da Angola får uavhengighet, går det ikke akkurat rolig for seg, og Ludo har alltid vært redd for å bevege seg utendørs. Nå murer hun seg inne i leiligheten, og blir der de neste 30 årene. Dietten består av duer og grønnsaker, og for å kunne lage mat må hun brenne møbler og bøker. Hun underholder seg med å skrive ned historien sin på veggene. Ludo vet så og si ingenting om verden utenfor, men små brokker siver inn via dårlig radio, naboer, brevduer, og så Sabalu. Han er en ung gutt som klatrer opp til leiligheten.
Lettlest og interessant. Mysteriet Ludo fascinerer. Månedens bok i En slags bokklubb.
Forfatteren tar utganspunkt i eget liv som debattant og forfatter, når hun tar for seg historien om kvinner i offentligheten. Om å bane seg vei i en mannsdominert verden; innen politikk, litteratur, idrett, kunst, og uteliv. De som tok kampen, gjorde ikke dette uten personlige konsekvenser...
Breen er innom mange kjendiser - Amalie Skram, Ingmar Bergman, Bjørn Afzelius, André Bjerke, Selma Lagerlöf m.fl.
Lettlest og utrolig underholdene om kvinnekamp både før og nå.
Helga har gitt bort huset sitt i Auckland. En ung mann og hans tre år gamle datter, skal nå flytte inn. Før hun drar til Europa, går Helga til Hamilton Beach. På stranda har hun funnet trøst etter et stort tap. Historien startet i Paris åtte år tidligere. En kjærlighetshistorie som snudde tilværelsen opp ned. Et familieliv med et barn, og deretter en katastrofe som slo Helga i bakken.
Nydelig og lavmælt med godt språk. Sakte nøstes historien opp, og spørsmålet er - kan Helga bli glad i mennesker nok en gang?
To poeter, fra henholdsvis Chile og Mexico, står i sentrum for denne ville historien. De leder en litterær retning, kalt «den viscerale realismen». Her finnes både vagabonder, idealister, og poeter. Deres eventyr tar dem gjennom Latin-Amerika, Israel, Europa og Afrika.
Hendelsene strekker seg fra 1976-1996, og her florerer det av kelnere, psykopater, horer, og livskunstnere. Litteraturen har en sentral plass, og detektivhistorie blir det også, når de to poetene jakter den kvinnelige dikteren, Cesárea. Hun var medlem av den opprinnelige viscerale realismen, men det er femti år siden hun forsvant, så jakten blir langtfra enkel.
Et stort persongalleri, så man må holde tunga rett i munnen. Veldig ujevn, og til dels kjedelig. Så ingen sammenheng mellom historiene i midtpartiet - det ble for mye «pjatt».
Leses som julibok i Elidas 1001lesesirkel, der vi skal lese en bok på 500s+.
Her er Johan Falkbergets bibliografi. Femti ser ikke ut til å være et dårlig anslag, uten at jeg har fintelt.
Kilde: Falkberget-ringen.
Leser for tiden en flott roman av en debutant " Pariseren" av Isabella Hammad. Den kom på norsk nå i vår. Handler om Midhat, en palestinsk ung mann fra Nablus som blir sent på kostskole i Konstatinopel og senere til Montpellier for å utdanne seg som lege, han flytter seg til Paris og senere hjem til Nablus. Handlingen foregår rundt 1900+++ Veldig spennende/interessant om Palestinerne og kampen for selvstendighet, konflikter mellom folkegrupper og engelskmenn/ franskmenn...et turbulent område allerede den gang.
Anbefaler den!
Denne leser jeg på ebib og kan ikke lese ute pga skjermen, så i sola leser jeg Karin Brunk Holmqvist. " kaffe og musikk" fant den i trillebåren med bøker som gis bort utenfor biblioteket. En helt annen type stil, lettvekter men sjarmerende!
God søndag i regnvær( her...) til leseentusiaster.
Vi er i Oslo mot slutten av 60-tallet. Yngve er kriminell, i hvert fall på den tiden; han er homofil. Som fjortis blir han forelska for første gang, og livet er herlig, selv om de to må møtes i smug. Frampek tyder på at det ikke varer evig. Deretter følger vi Yngve gjennom livet, kjærligheten, politikken og angsten.
Forfatterens debut, (1979), og den har blitt en skeiv klassiker. Lettlest og medrivende. Vel verdt å bruke tid på!
«Litterære tjukkaser», ha, ha, nei jeg er heller ikke så glad i dem. Men nå har jeg likevel gitt meg i kast med Pariseren av Isabella Hammad. Den virker lovende! For meg går det tregt på lesefronten for tiden, så jeg får bare se når jeg kommer til «Unntaket». God sommer!
Tusen takk for en interessevekkende og fin omtale! Jeg har god erfaring med dine anbefalinger, Bjørg - "Unntaket" er lagt til ønskelisten.
Miriam føler seg som en fange i eget hjem. Selv om hun er fulltidsarbeidende, krever ektemannen, Thord og tenåringsbarna at maten står på bordet, og klær blir vasket og strøket. Hun er drittlei, men klarer ikke å si noe om hvordan hun føler det. Dessuten har hun noe langt hyggeligere å tenke på - Markus. Han skal bli den nye IT-sjefen på jobben. De har danset tett, og sendt dusinvis meldinger og e-poster til hverandre. Markus er alt det Thord ikke er. Han ser Miriam, og gir henne komplimenter. Men, plutselig er det bråstopp, og Miriam vet hverken ut eller inn.
Skildring av hverdagslivet til en virkelig frustrert husmor. Litt mye gjentakelser, uhorvelig mengder klesvask, og innestengt frustrasjon.
På et fattigslig gårdsbruk i Nordland, vokser Erkki og Hugo opp. Foreldrene er kranglete og voldelige. Faren var på feil side under krigen, og måtte flykte til Finland. Der traff han guttens mor, men idyllen varte ikke lenge. Faren drikker, og begge har et farlig temperament. Erkki utmerker seg tidig ved å være annerledes, noe ingen i familien setter større pris på. Erkki blir hundset av både broren og foreldrene, men iblant finnes det også godhet, og muligens kjærlighet.
Godt og saftig språk om vond oppvekst. Gleder meg til å diskutere den i lesesirkelen til uka.
Elvira bor i Risør. Hun er revisor, og nesten folkesky. Hva er vitsen med å engasjere seg i dumme og irriterende folk? Den av naboene hun faktisk liker, er stedets gamle jordmor på 90. Men, en dag dør hun, og samtidig forsvinner en annen dame, som leier et av sommerhusene. Elvira blir kontaktet av damens venninne, og ettehvert aner hun ugler i mosen. Noen i den søvnige sørlandsbyen skjuler mørke hemmeligheter, og med en ubrukelig og innpåsliten hund, går Elvira til verks med falkeblikk. Hun må finne den forsvunne kvinnen. Dermed må hun også snakke med folk, noe som skal få uante følger.
Lettlest og humoristisk bok med snert.
Orket ikke å fullføre. Klarte ikke fortellerstilen. Tok meg flere ganger i å ha lest en side uten å ha fått med meg noe.
I Helsinki sitter to kvinner på en benk i en hundepark. De observerer en familie på to voksne, to barn, og en hund. Kvinnene er fra Ukraina, og kjente hverandre godt for 10 år siden. Der var de involvert i Ukrainias voksende fertilitetsindustri - en som donor, den andre som organisator. Det hele skulle være veien til rikdom for dem begge, men på veien gikk noe galt. Nå virker det som at den tidligere donoren har kommet for å ramme den andre kvinnen gjennom diverse familier de har hjulpet i hjemlandet.
Boken veksler mellom fortid og nåtid, og vi får et innblikk i hvordan det var i Ukraina etter Sovjetunionens fall. Grådighet i vesten, møter korrupsjonen i øst, og i orkanens øye - kvinnekroppen som brukes som handelsvare.
Veldig interessant i kjent Oksanen-stil, men synes slutten var vel åpen.