Nettopp fått boken inn dørene her. Gleder meg til å lese etter denne fine omtalen! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Odile og Louis fyller 35 år, og lever et idyllisk liv med de to barna i fjellheimen. De er et vellykket og lykkelig par, men det er bare på overflaten.
De traff hverandre i Paris, knapt 20 år gamle. Louis hadde nettopp dimmet fra militæret. Odile prøvde å slå gjennom som sanger. Begge var foreldreløse. For å overleve gjør de ting som den andre ikke får vite om. Hvordan kom de seg opp fra gjørma, og til det solskinnslivet de nå lever?

Velskrevet, og medrivende om to menneskeskjebner som var avhengige av andres godhet.
Modiano fikk Nobelprisen for sitt forfatterskap i 2014.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi følger livene til flere mennesker i en gammel leilighetsbygning. Byen er Lisboa, og tidsrommet er tidlig 50-tall.
Silvestre, som er skomaker, og konen Mariana, sliter med økonomien. De averterer etter en leieboer for å spe på inntekten. Valget faller på unge Abel, men har han rent mel i posen?
Carmen forlot Spania for ektemannen, Emilio, men etter åtte års ekteskap angrer hun bittert. Det eneste positive som har kommet ut av forholdet, er sønnen Henrique.
Lidia er tidligere gateprostituert, men de siste årene har hun fått seg en rik elsker, som forsørger henne. Men, hun er likevel ikke tilfreds.
Justina og Gaetano mistet datteren som åtteåring, og forholdet deres er iskaldt.
Adriana bor sammen med moren, søsteren, og tanten. Hun er hemmelig forelsket, noe bare dagboken får høre om.

Godt skrevet om vanlige mennesker, og deres forhold til hverandre.

Boka er forfatterens debut, men den ble gjenglemt i en skuff på forlaget. Da de fant det igjen, nektet Saramago dem å utgi det før hans død. (Han døde i 2010.)

Saramago fikk Nobelprisen i 1998.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare hyggelig – og ideen var din, Vannflaske!

Mange gode bøker på listen, både nyere og litt eldre.
Nå tror jeg neppe disse løser «problemene» med alle referansene i Nootebooms Allesjele. Så langt jeg leste, var det mange referanser til mindre kjente forfattere, journalister og kulturpersonligheter. Uansett, jeg gleder meg til å lese flere av foreslåtte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv takk, Harald. Ja, jeg gleder meg til å ta fatt på flere på listen. Kom gjerne med flere titler du mener hører hjemme her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har kost meg med å lese alles innlegg, så mange spennende bøker som holdes på med...ønskelisten min fylles mye fortere enn har lest-listen krysses ut! En altoppslukende never ending hobby, bra!
Jeg har begynt på Juli Zeh: "Landsbyen" Tysk samtidslitteratur, den tegner bra, er spent på hvordan historien utvikler seg. Så langt er 1/3 lest.
God helg til dere alle. Nyt vinterværet!!!!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

På en sliten havnekro i Amsterdam, sitter den tidligere advokaten, Jean-Baptiste Clamence. Han er pariser, og forsvarte de utstøtte og fattige; ja han elsket å hjelpe andre. Så falt han, hardt og brutalt, og nå fører han sak mot seg selv. Tilhøreren er en landsmann, og vedkommende får høre om fortiden, der utskeielser og forfengelighet var en selvfølge for den ivrige advokaten.
Den lille boken er en slags monolog, som er meget godt skrevet. Forfatteren fikk forøvrig Nobelprisen i 1957.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Barnebarnet til Wilhelm, kontakter forfatteren, som også er journalist. Han vil gjerne vite mer om morfaren som han aldri traff. Hjemme hos mormoren fantes utmerkelser, og en reisekiste som var forbudt område. Det var mange hull i historien, og i 2019 startet jakten på å få tettet dem.
Wilhelm Holst var forretningsmann, men gikk konkurs. Han måtte sende hjem kone og tre barn fra Paris til Norge, på statens regning. Selv ble han igjen i mellom-Europa. Året var 1936, og Spania trengte hjelp. Borgerkrigen var et faktum, og Wilhelm meldte seg som bårebærer og frivillig. Dette foregikk fram til krigens ende, for deretter å hjelpe flyktninger over grensen til Frankrike. Da tyskerne invaderte Norge, skjedde det utenkelige, og Holst kastet seg ut i alle farene. Han ble spesialagent, og sammen med ham figurerte en "fru Holst", men det var ikke han ekteviede kone.
Interessant og viktig historie om, for meg, ukjente kjensgjerninger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren har holdt kurs, talt ved konferanser, og lært bort disse knepene i flere år. Nå er alle samlet i denne boken. For vi misforstår det som skjer i verden. Det er det negative som blir omtalt i nyhetene - dermed tror vi at vi er "fortapt". For det positive som skjer, er tydeligvis ikke nyheter det er verdt å skrive om. At det er færre ekstremt fattige i verden, at flere barn, også jenter, får utdanning etc.
Utrolig bra skrevet, og veldig lærerik. Boka inneholder diagrammer, så man kan "se" endringene selv.
Denne boka hadde jeg ikke hørt om, og jeg hadde nok ikke plukket den opp på eget initiativ. Heldigvis er den månedens bok i #carolinesbokklubb på Instagram. Les og lær!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har akkurat lest boka. Den var overraskende, ikke forutsigbar i det hele tatt. Slutten var heller ikke som jeg hadde trodd den skulle være. men sånn er jo livet også. Det skjer alltid uventede ting som man ikke er herre over.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden jeg føler meg litt "skyldig" i denne avsporingen, har jeg tatt din oppfordring og samler alle forslagene i en liste. Så mange gode forslag at det tar litt tid, men listen kommer!

Håper det blir mer fart i diskusjonene om "din" bok, Allesjele. Uansett - boken har avstedkommet en fin diskusjon om tysk litteratur. Takk for det!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Forfatteren dedikerer boka til oss alle - melaninrike, eller ikke. Temaet er rasisme. Guro har norsk mor og sør-afrikansk far. Hun er norsk, men ikke norsk nok. Folk spør stadig: «hvor er du egentlig fra?» Tar for seg både rasismens historie, og egne erfaringer rundt temaet.

Utrolig interessant, rystende, lærerik, og viktig bok!

Månedens bok i En slags bokklubb.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morgenstunden har kommet så langt at jeg må begynne å sæla på. Har tenkt meg på bibben og levere Cees Nooteboom-boka og låne meg en ny...tenkte det skal bli Juli Zeh: "Landsbyen" etter anbefaling av Monica Carlsen i en annen tråd. Ellers leser jeg enda Llewellyn: " Grønn var min barndoms dal" koser meg med den selv om den avogtil føles litt vel gammeldags. Så har jeg begynt på en krim i mitt engelske prosjekt. Raymond Chandler:" The big sleep" men litt større utfordring enn Roald Dahl, haha, så jeg har lastet ned den norske versjonen på nationalbiblioteket som støtte...
Pow Wow har jeg også lest og likt. Godt valg!
God helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Russell Stone er forfatter og lærer i skriving. På kveldskurset han holder, havner 23 år gamle Thassa. Hun er algerisk flyktning, og foreldreløs. I sitt unge liv har hun opplevd flere grusomme ting enn læreren sin. Allikevel er hun blid som en lerke - hele tiden. Thassa blir fort midtpunktet i klassen. Alle trekkes mot hennes magnetiske utstråling. Stone blir bekymret, og søker seg til internett og Wikipedia. Thassa må, i følge ham, ha en diagnose. Da han så kontakter en ekspert, begynner ballen å rulle. En ellevill jakt på Thassas gener starter.
Underfundig og original historie, som er godt skrevet.
Leses i forbindelse med Trondheim folkebiblioteks månedsutfordring, som i år tar for seg FNs bærekraftsmål. Denne måneden er det nr. 3 - god helse og livskvalitet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne klassikeren er hermed lagt til min ønskeliste. Tusen takk, gretemor!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den australske forfatteren, Elizabeth Costello, begynner å nærme seg sytti. Hun blir stadig invitert til å holde foredrag og motta priser, men hun er lei. De fleste vil helst snakke om gjennombruddsboken, men den ligger jo så langt tilbake i tid. John, Elizabeths eneste sønn, følger henne pliktskyldigst rundt i verden. Han og søsteren hadde en lettere traumatisk barndom, med en skrivende mor som krevde stillhet til enhver tid. Dette er nok også grunnen til at han ikke leste noe moren hadde skrevet før han var godt voksen. Moren kommer heller ikke spesielt godt overens med svigerdatteren, så det hele er ganske kinkig.
Gjennom åtte "leksjoner" følger vi Elizabeth og John, både til lands og til vanns. Veldig godt skrevet, og original, men også ujevn og noe vanskelig å forstå seg på.
Leses i Elidas 1001-lesesirkel, der det i februar skal leses afrikanske forfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hatt denne boken på ønskelisten lenge. Nå rykker den sannsynligvis frem i køen. Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det vel bare å gå i gang med "An-Magritt" :-)))

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ingar hPiippokattaHeidi LBjørg L.Egil StangelandLinda NyrudAnneWangJulie StensethLilleviAstrid Terese Bjorland SkjeggerudDemeterOdd HebækAnn-ElinHelena EAnniken RøilAvaChristofferBenedikteTralteMorten MüllerKirsten LundEvaMonica CarlsenmarvikkisMorten JensenDaffy EnglundToveMads Leonard HolvikBertyAlexandra Maria Gressum-KemppiTanteMamieVannflaskeTove Obrestad WøienElisabeth SveeSynnøve H HoelGodemineHeidi HoltanKari FredriksenKjell F TislevollAskBurlefot