Jeg er nettopp ferdig med Bakom monumenten - Gestalter ur Europas gryning av Birgitta Kurtén-Lindberg og skal i kveld starte på Medeltida människor - Et porträttgalleri av samme forfatter, begge lånt på Strömstad bibliotek. Skal også lese I hundre bak rattet - skråblikk på norsk bilhistorie i helgen (mest bilder), og se om jeg får plass til Sherlock Holmes and the Vampires of London også (tegneserie).
Denne helgen leser jeg Vest i havet - Vesterhavsøyane gjennom tusen års norsk historie av Jon Leirfall. Har også Tusen år på Man - sagaøya i Irskesjøen av samme forfatter som blir neste bok, som jeg håper på å komme igang med på søndag siden dette er biblioteksbøker. Dette er en av de få gangene jeg leser på nynorsk siden de kun er på nynorsk.
Første gang jeg leste en bok på nynorsk var det et uhell, det var Tordivelen flyr i skumringen av Mara Gripe som jeg lånte etter å ha hørt en episode på Barnetimen på radio en sommer. Jeg gikk til biblioteket for å låne den, og den boka jeg først fant på hylla var på nynorsk.
Oh yes. Liker denne veldig godt. Spennende historie med klar moral som aldri virker innvaderende eller påklistra. Både de ekte og rent estetiske grøssereffektene er flotte og humoristiske situasjoner dukker opp med passe mellomrom. Synes nesten det går i overkant hardt ut over hovedpersonen uti her, men alt ender jo godt! Og uventa. Det er deilig at det ikke finnes en klisje i mils omkrets.
Boka krever en ganske moden leser i og med at en skifter syn på hovedpersonen underveis, men en belest niåring burde ha utbytte av den. Jeg synes det er synd at både hovedpersonens alder og klassetrinn nevnes så tydelig, det gjør det vanskelig å selge den inn til lesere i 14-15-årsalderen. Og de fortjener også bøker så gode som denne!
Mener at jeg startet med å lese enten 'Star Trek eller 'Buffy the Vampire Slayer' og via en cross-over med Xena kom over i Xena og Hercules, og via en annen cross-over begynte å lese Harry Potter, men både ST og BtVS har jeg lest bøker også og har hele seriene på DVD; av HP har jeg lest første boka og sett de 4 første filmene (har alle 7), mens for resten er det kun fanfiction så langt. Har senere også lest Avengers, Spider Man, Supernatural og Lucifer og leser mest HP, SPN og div Marvel for tiden. Hadde kick på Good Omens en stund, men har ikke lest boka enda. Har vanligvis gått ut ifra tv-serier, filmer og bøker selv om jeg ikke alltid har lest/sett utgangspunktet.
Det har blitt mye fanfiction denne uka, men jeg leser på en bok til leseutfordringen, Ost av Anne Nilsson ('A Book about Food'), og etter at jeg er ferdig med den fortsetter jeg med Kaffe av samme forfatter. Senere skal jeg også lese de 2 andre bøkene i serien av en annen forfatter om Whisky og Sprit.
Synes denne var tung å komme inn i, men den ble stadig mer fascinerende. Godt gjort å skrive en 1700-tallsroman i dag, det er riktig så troverdig gjort, synes jeg. Og New-York (med bindestrek, ja) på 1700-tallet er et tankevekkende bekjentskap. Dette er jo rett før Hamilton, faktisk! Det setter ting i perspektiv.
Altså, jeg likte den. Jeg gjorde jo det. Det var noen gode karakterer her. Men hovedpersonen fikk jeg aldri helt tak på. Og så var den i overkant stillestående i perioder.
Igår fredag leste jeg Skrekkelig jul - skumle skapninger som herjer i julen av Sveinung Lutro (forfatter) og Ronald Jakobsen (illustratør), den sto lenge som reservert hos Sarpsborg bibliotek, da den ventet på klargjøring. Og idag morges startet jeg på Weird & Wonderful - A Calendar of British Customs, hadde egentlig satt den opp som 'utebok' siden den er lettlest, men går også greit hvis jeg har kun 10-15 min til å lese. Våknet først kl 5, og leste noen sider før jeg fikk sove videre til kl 9 når vekkeklokka mi ringte. Skal en en tur på biblioteket og hente 2 pakker på post-i-butikk idag.
Resten av helgen skal jeg lese tegneserien Gulosten - liv i helvete 1914-1921 og ihvertfall komme med igang med Gulosten - kjeltring, motstandsmann og kongevenn.
'Vest i havet' lånte jeg nylig sammen med 'Tusen år på Man' på Fredrikstad bibliotek da jeg sjekket bøker av Jon Leirfall.
Husker at en lærer (husker ikke hvilken og for hvilket fag) leste høyt for oss fra denne boka.
Skjønner at boka ble kutta ved første utgivelse, intensiteten er ikke akkurat på topp hele veien her. Men det er King og han vet å lage karakterer leseren bryr seg om. Og han vet å la det gå dårlig med dem...
Fantastisk å sette så gode ord på opplevelser som kan så være så vanskelige. For det er slett ikke nødvendigvis en idyll å ha små barn i hus, kolikk eller ei. Hvor var denne boka da jeg hadde småttis?? Ikke for det, jeg hadde vel nekta å ta den til meg. For "sånt kan du faktisk ikke si!" Eller tenke. Men verden går framover. Takk, Kristin!
Interessant, god vending i plottet, men mangler intensitet, synes jeg. Klarte ikke helt å holde på interessen min.
Siden det ikke har kommet noen denne helgen enda, lager jeg en nå. Selv har jeg vært forkjølet så og si hele uka, så det har gått i Tv-titting og lesing hele uka. Kom også til å huske på at det er valg Søn/Man. Husker jeg var syk sist også, såpass syk at jeg ikke fikk stemt i det hele tatt den gangen.
Denne helgen veksler jeg mellom å lese Gesellar, rebellar og svermarar - om "farlege folk" rundt 1850 av Tore Pryser og Norske utposter - nordmenn utenfor allfarvei av Fredrik Larsen Lund, og den siste har jeg også lagt til leseutfordringen for 'A Book Involving Travel' isteden for den jeg hadde siden jeg leser 'Norske utposter NÅ.
Sitter nå og ser på 9 timer med Hele Norge/Sverige/England baker på TV6, og leser litt i reklamepausene.
Jeg var på tur til Strömstad med båten Vesleø II fra Skjærhalden (på Hvaler) igår for å handle litt, men først og fremst for å levere lista til sommerbingoen på Strömstad bibliotek. Mens jeg var der lånte jeg meg 5 bøker (Mystik på svenska slott, Nunnorna i Venedig, Londons bästa dagsutflykter, Medeltida människor og Bakom monumenten), og så en om turer i Skotland også, men venter med den til neste bibliotekstur. Fikk også kjøpt Jordstorm av Mons Kallentoft innb for 20 kr i en restekurv. Mens jeg var på denne turen, leste jeg ferdig 101 London Oddities og begynte på den andre boka jeg leser denne helgen, Kvinner i hemmelige tjenester - etterretning i Norden under den annen verdenskrig av Tore Pryser.
Så på avslutningen av Diamond League fra Brüssel på TV igår, og idag og imorgen er det Finnkampen (landskamp i friidrett mellom Sverige og Finland) på SVT1 & SVT2.
Har også 5 DVDer lånt på biblioteket som forfaller på Mandag som jeg skal se på i helgen, 4 i serien Nordmennenes egen historie (Den norske mann, Den norske kvinne, Opplevelser fra Oslo, Opplevelser fra Østlandet) og en om De syv Underverk.
Fra min samling kan jeg nevne Ben Hur av Lewis Wallace, Men jeg så ham dø (the Robe) av Lloyd C. Douglas, og bøkene til Marianne Fredriksson: Evas bok, Kains bok, Noreas bok (samlet i Paradisets barn) og Syndfloden om Noa; denne leste jeg som tenåring: Ester - stjernen og septret av Gini Andrews.
Andre som jeg ikke har lest selv er Francine Rivers. Lunde forlag gir også ut kristen litteratur.
God, original, hjertevarm og medrivende krim.
Had it always been here - this marvellous black earth in which she sank to her ankles, this coral-coloured fungus frilling the branches at her feet? Had birds always sung? Had the rain always this light touch, as if she might inhabit it? She supposed they had, and that it had never been very far from her door. She supposed there must have been other times when she'd laughed alone into the wet bark of a tree, or exclaimed to no-one over the fineness of a fern unfolding, but she could not remember them.
Varm, hysterisk morsom, spennende og klok. Kan jo ikke be om noe mer, da!
Så denne anbefalt i Amagasinet og leser av og til det som virker interessant der. Men denne gangen trodde jeg Nore og Slettemark hadde røyka sokkene sine. Standardkjedelig macho bullshit! Men så utvikla både historien ig personene seg og det ble riktig så nervepirrende det hele. Så gutta har nok fortsatt sokkene på!