Hvaaaaaaaaaa; lesehelg allerede?

Hvor ble denne uken av? Hvor forsvant syv døgn? Og alle timene? Svosj, borte vekk! Skrev ikke jeg akkurat en lesehelgtråd? Var det ikke akkurat helg? Sånn føles det. Men, hurra, det er frihelg for min del: her skal det leses og daffes. Sofa skal slites med god samvittighet og god bok :-) Imidlertid påregnes noe bevegelse utendørs; finværet er i gang og får frem smilet (selv om høstregn også er fint). At det bør ryddes og fikses - se den tanken har jeg behendig ryddet bort (så effektiv jeg var der)! Rotet fikses siden mens jeg kanskje har satt på en rydde-inspirasjonsvideo på youtube. Jeg mistenker at underbevisstheten min tror at det blir ryddig bare fordi jeg setter på ryddevideoen, he-he. Når det gjelder rydding er jeg redd visjon og virkelighet er litt på kollisjonskurs om dagen. Men i bokhyllene er det ikke så verst. Hovedproblemet nå er at det snart ikke er mer plass til bokhyller. DET er er problem.

The Nix av Nathan Hill er avsluttet denne uken. Denne romanen tror jeg at jeg kommer til å lese igjen om en del år. Det indikerer vel at jeg satte pris på den. Oppleseren på Audible hadde en suveren måte å lese romanen på. Slike opplesere bør berømmes. Nå er jeg igang med A Little Life av Hanya Yanagihara. Denne mursteinen var shortlisted for The Man Booker Prize i 2015. Det er det jo grunner til. Og de grunnene har jeg lyst til å finne ut av. Ny runde med veksling mellom lydbok og papir. Jeg kommer meg raskere gjennom lange romaner på den måten.

Nobel 2017! Mange her på bokelskere har nok lest Kazuo Ishiguro sine romaner. Noen har kanskje sett filmer basert på hans romaner. Den dystopiske lesesirkelen her på bokelskere leste for en tid siden Never Let Me Go. For min del var det et interessant bekjentskap med denne britiske forfatteren. Jeg kommer høyst trolig til å lese flere av romanene - f. eks. Remains of the Day som vant The Man Booker Prize i 1989. Fortell gjerne om dere har lest noe av vinneren eller hvorfor dere har planer om å bli kjent med forfatterskapet.

Nyt helgen, høsten livet og litteraturen, folkens!
Lev vel og god helg.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 22 svar.

har kommet til side 302 av 492 I dan bri\own siste bok og den er ikkesa ille... same tema som for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Brått solskinn, det burde kanskje etterforskes i terrenget?

Ellers prøver jeg å etter-forske (lenge etter), konseptet
'fred i verden'

som skal ha tiltrukket en krets entusiaster i mine mer yngre dager.
Skulle man ikke tro emnet måtte være såpass alment interessant
at sakens ev. realistiske muligheter lot seg drøfte,
trass i tidens noe stormfulle og orkanfulle tendenser?

'En okänd folkrörelse', innrømmet en rel. kulturkjent mahatma
redan i 1971. og skrev en bok..

'Fredshissere', det kunne alltid vise seg bare å avdekke skrekkelig
naive, emosjonelt ulogiske og ulærde svermeri-sjeler ?

Og stifter de eksp.apparater og bevegelser, kan disse fort bli
infisert infiltrert og kjøpt opp av Fienden,
hvem er forresten han gjennom historiens panikkløp rotteløp?

passiv kan han ikke ha vært lenge om gangen, åpenlyseligvis.

Men 'Militarisme' kan fort bety noe annet og verre enn bare en
skjelnsom nøktern forsvars politikk - der man er villig til å
innrømme at krigsvåpen beskjeftiger vanvittige industri-krefter
i hele farlige verden, når kommer de på marsj hit?
-ja, om de ikke alt bor her og har utrustningen klar til innsats.

Hva fremskritt har fredsinitiativet å legge fram, etter at det må
ha prøvd å dukke seg fram igjen..
siden de klassisk-greske bystatene, der Lysistrata gikk inn for
reformer i politikken.
meld fra om observasjoner

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blå himmel og godvær til tross
- blir litt uvel av En av oss.
Planen var å glemme uvelheten kvikt
ved å lese Tor Ulvens Etterlatte dikt
men hvem blir vel glad av knokler og død?
Så plan 2 er å opparbeide mer enn nok glød
til å gjøre dagens planlagte trim
med Juvelskrinet på øret – en helt grei krim

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jammen meg tok sprutregnet ei pause! Men ikke for det, fotballdømming blir det åkke som - og i fergekø, på ferge, på sofaen og i senga, har jeg kommet gjennom boka jeg starta med før forrige helg, En Sånn Jente, boka som omhandler særlig tre voldtektssaker og ofrene. Deprimerende! Måten forfatteren Monica Flatabø har forvaltet stoffet sitt, er etter mitt syn forbilledlig.

Har begynt på Britt Karin Larsen si seineste bok Av Lys Har Du Kommet. Den handler om et fosterbarn både i veldig ung alder og i voksen alder, og hennes datter igjen. De første 40 sidene er simpelt hen flott og forstandig litteratur!

Onsdag som kommer starter på ny Litteratursymposiet i Odda. Har tatt ei ferieuke for å hjelpe til der samt at jeg får familiebesøk de første dagene.

Gode lesedager alle i hop :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg Vest i havet - Vesterhavsøyane gjennom tusen års norsk historie av Jon Leirfall. Har også Tusen år på Man - sagaøya i Irskesjøen av samme forfatter som blir neste bok, som jeg håper på å komme igang med på søndag siden dette er biblioteksbøker. Dette er en av de få gangene jeg leser på nynorsk siden de kun er på nynorsk.

Første gang jeg leste en bok på nynorsk var det et uhell, det var Tordivelen flyr i skumringen av Mara Gripe som jeg lånte etter å ha hørt en episode på Barnetimen på radio en sommer. Jeg gikk til biblioteket for å låne den, og den boka jeg først fant på hylla var på nynorsk.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ser du har lest The Nix, krira. Likte den og oppleseren godt, jeg også, og skrev litt om den her på Bokelskere i fjor.

Denne helgen regner jeg å lese ut en sprelsk og snodig sak, Sæt og match av den meksikanske forfatteren Álvaro Enrigue. Romanen kom på dansk nå i 2017, og jeg tror originalen, Muerte súbita, utkom i 2013. Blant veldig mange andre ting handler romanen først og fremst om tennis og den fantastiske italiensk barokkmaleren Carravaggio! Ikke umulig at det blir flere bøker av denne for meg tidligere ukjente forfatteren.

Apropos sprelsk og snodig - jeg skal også lese litt videre i nattbordboka, nemlig Myrbråtenfortellingene av Thure Erik Lund. Én pocketbok, fire romaner (Grøftetildragelsesmysteriet, Compromateria, Elvestengfolket og Uranophilia). Jeg har lenge planlagt å lese noe av Thure Erik Lund, og denne en har stått i hylla i mange år. Nå har jeg så vidt begynt på den tredje, og må si jeg er mektig imponert. For en originalitet, og som den mannen kan skrive! Hvorfor har jeg ikke lest den før?

På øret har jeg Every Man Dies Alone av Hans Fallada. Har tidligere lest hans Hva nå lille mann, som jeg likte godt, så forventningene er høye.

Av bøker jeg har hatt en stund har jeg også – omsider – funnet fram og lest de første sidene i Jan Kjærstads Kjærstads matrise, Det er en murstein på 950 sider som bla inneholder to essaysamlinger, så her regner jeg med å ha godt og interessant lesestoff en stund.

Fortsatt god helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne helga leser jeg ei bok fra hylla av Ethan Canin som heter Blue river. Den har jeg ikke lest siden den kom på norsk i starten på 90-tallet. Den er faktisk ganske bra. Og så finner jeg med jevne mellomrom bøker jeg ikke har lagt inn her,og en sånn bok er Norske mødre av Ulla Meyer. Fant fram den da jeg leste om den her inne. Har dagen i dag å lese på, da det fra i morgen kommer to barnebarn med høstferie som skal være her noen dager, så da blir det nok travelt for ho bestemor.
God lesehelg til alle.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg krim,Fortielsen av Jørgen Jæger:) har ikke lest noe av han før,men spennende er det..å hjelpe seg...ellers blir det en hjemmehelg med mye kos og vaffelsteking.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, denne uka har gått utrolig fort!
Men det skal bli deilig med helg da :-)
Denne helga blir av den rolige sorten, etter nå mange helger på rad med fullt program. Nå skal jeg for det meste være hjemme, alene blir jeg også; mann er på jobb og datter har reist på hyttetur. Værmeldingen er ikke særlig bra, så endel inneliv og hussysling blir det nok. Og så skal jeg selvfølgelig lese :-)

Denne uka har jeg lest Krystallslottet, og for en bok og for en historie! Helt utrolig for et samhold denne søskenflokken har hatt, og hvor godt de mot alle odds klarte seg. Fascinerende!

I kveld må jeg begynne på ny bok, og da spørs det om jeg velger Amal Adens selvbiografi eller Muleum av Erlend Loe. Sistnevnte har jeg hatt lyst til å lese en god stund, så den ble med meg hjem fra biblioteket sist. Amal Aden er ei dame jeg virkelig beundrer, hun er så sterk og flott - så ung som hun er - så dette ser jeg også fram til. Begge er nokså korte, så kanskje jeg rekker begge to denne hjemme-alene-i-regnværet-helga mi?

God helg ønskes dere alle :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Amal Aden har bein i nesa - det har hun tydelig vist. Muleum står på vent her også. Erlend Loe er en forfatter jeg må innom med noen års mellomrom. Hver roman blir sittende i hjernebarken lenge etterpå. Jeg husker godt stemningen jeg fikk da jeg leste Fvonk eller Doppler enda det er år siden jeg leste dem. Har også lest Tatt av kvinnen og Naiv. Super. Mollstemningen iblandet underfundig humor er noe av det som gjør at Loe er en forfatter jeg gjerne følger med på.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig, jeg har lest det meste Loe har skrevet, og digger humoren. Da guttene mine var yngre leste vi Kurt-bøkene til stor fornøyelse for både små og store. Helt herlig. Det spørs om det blir han som 'vinner' i kveld.. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ha-ha, Kurt ruler! :-D Leste de to første Kurt-bøkene med barna da de var så små at de nok har glede av å lese selv og utvide bekjentskapet samt reflektere over samfunnsmessige aspekter som berøres i Kurt-bøkene. Så kan barna og jeg evt diskutere grepene forfatteren gjør for å lage morsomme og spennende historier :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er helg, og med Barbara er det snart slutt
Utfor døra så regnar det monaleg trutt
Sidan planar om godverstur no gjeng i dass
Får eg ta meg ei økt i Begjærets palass

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Skammer meg over ikke å ha lest noe som helst av Kazuo Ishiguro ... men tenker altså å gjøre noe med den saken asap - hvor asap egentlig heller er asaifee As Soon As I Finish Everything Else ... har altfor mange godbiter stående klar i hylla. Skikkelig luksusproblem.

Denne uka leste jeg uke femte og siste bok i håkan nessers Gunnar Barabarotti-serie, og i går gikk jeg i gang med Tore Renbergs Skada gods. Er omtrent 130 sider inn i boka allerede så regner med den går relativt kjapt unna. Vurderer nesten å lese langsommere bare for at den skal vare lengre ... har gledet meg lenge til denne da jeg likte de to forrige bøkene i serien veldig godt.

I lydbokverdenen har jeg denne uka hørt to krimbøker av Michelle Davies - to i serie. Den første ("Gone Astray") likte jeg go nok til å gå rett videre til nummer to ("Wrong place") som jeg likte enda bedre enn den første. Foruten at plottet og karakterene er likandes så er kvaliteten på lydbokene veldig bra. Har nå startet å lytte til The Thirteenth Tale - en bok jeg leste (oversatt til norsk) for omlag ti pr siden og jeg elsket den. Det var faktisk den boka som vekket leselysten hos meg ...nettopp derfor var jeg nesten litt redd for å gå løs på lydboka i tilfelle jeg i løpet av disse årene har blitt så kresen og "belest" at jeg skulle komme til å oppdage at denne boka ikke var så bra som jeg husket den .... men ... det er den altså!!! Vet ikke hva det er med denne boka men den er så bra!!!

Er eller fremdeles sykmeldt og hangler rundt med småforkjølelse og noe som kjennes ut som kronisk hodepine, gir pokker ikke slipp... så det blir mye sofa ig seng og lydbok om dagen ... Forsøker p trøste meg med drittværet utenfor, det hjelper faktisk litt

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sånne luksusproblemer kan vi like! - Så lenge valgets kvaler kan leses som/betyr muligheter :-)
God bedring!

PS: Har du sjekket om det er synet/lesingen som gir deg hodepine? Har du sjekket om du trenger lesebrille? Bare tipser i og med at det virker som om du leser mye :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre er det ikke "bare" synet, bruker linser hver dag, ect briller, og har nylig sjekket synet for å utelukke det. Pådro meg noen småbrudd i nakken for noen år siden, og lurer på om det ikke heller er noe der som trigger det. Vanvittig press bak øynene og dunking i tinningene, ømfintlig for lyd og lys, svimmel og blek ... tipper det er spenningshodepine og intet annet, men vanvitttig frustrerende da jeg liksom ikke får noenut av dagene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Godt sagt" som i føler med deg. Har du fått stående scanning? Det kan visstnok avdekke bedre enn liggende om noe er i press. Ikke gi opp å finne svaret, det er nøkkelen til helsa, vet du ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"godt sagt" = takk! :-)
Har ikke fått scanning nei, skal ta å foreslå det til legen neste gang jeg er der. Enn sp lenge lurer jeg på om det kan henge sammen med magetrøbbelet jeg også har sitt med i to år og som innen nå har gjort at jeg har mistet altfor mange kilo slik at kroppen er undervektig og generelt utmatta ...hodepineanfallene begynte i vinter, magen var hovedproblemet før dentid. Kjipe greier, forsøker å gjøre det beste ut av det, men måninnrømme at det svir litt å kjenne sofagropen bli stadig dypere og dypere ... burde kanskje endre sittested men sp er det liksom denne kroken her som er min da

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"brenner det blått lys?"

Det er blitt kjent tilfelle av at folk som i årevis har
vært storbrukere av dataskjermer og andre "flimrebokser",

utvikler øyebesvær med overfølsomhet, spesielt for det blå
i lysspekteret -
søvnforstyrrelser blir nevnt,
risiko for brå migrene-lignende symptomer -
de må skru kraftig ned på forbruket av skjermflimmer.

Denne flimrete skyheten kan rent bli invalidiserende.

Noen kan bli hjulpet av orange-aktige filterbriller
som skjærer ned på blått spektrum

og det finnes program-apper som skal endre lysspekteret
på skjermene tilsvarende - så en kan tåle forsiktig bruk!

Produsentene har begynt å ta reservasjoner:
I en brukertips-blabla notatlapp som fulgte en LED-belyst
dataskjerm vi anskaffet for et dryss år siden, het det at
man ikke kunne garantere mot mulige øyeskader.
Det sto kamuflert inni det vanlige rablepreket om at vi
må unngå å helle kaffe og cola over skjermen mv, og alt det
en ikke må..

og det er ikke helt nyheter at mange helst ikke leser
større dokumenter på skjerm, men må ta utskrift.

Et større dokument som tar opp disse belastningene
finnes - her -
så ta gjerne en utskrift.

“Exposure to the eye to intense light, particularly blue light,
can cause irreversible, oxygen-dependent damage to the retina."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Usj. leie greier - jeg kjenner igjen symptomene. Hadde selv en periode på noen år da jeg jevnlig fikk noen fæle, lammende hodepiner med smerte bl.a. fra øynene. Dette kunne vare i dager og rett og rett og slett være funksjonshemmende. Jeg kunne ikke lese og. på det verste, ikke gjøre noenting. Løsningen, for min del, så ut til å ligge i nakken. Fikk bl.a. hjelp av kiropraktor og lærte meg etter hvert selv å håndtere problemet i tide - før hodepinen kom. Derfor er det mange år siden jeg opplevde det. - Heldigvis! For hodepine er pyton. Rett og slett. Ønsker deg rask bedring!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne helgen blir det mest fokus på bind 2 i Ketil Bjørnstads romansyklus " Verden som var min". I det bindet skriver han om 70 - tallet, og dermed tar han for seg historiske hendelser som f- eks EF - avstemningen, konflikten i Midtøsten, avslutningen av Vietnamkrigen - pluss sentrale begivenheter i eget liv. Helgen gir godt lesevær, siden det er meldt kjølig vær på Vestlandet, med snø på høyfjellet. God lesehelg :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ja ukene kan gå utrolig fort når det skjer mye og man har en del på agenda da. Denne helga har jeg dessverre ingen bok med meg der jeg er på besøk. Håper jeg kan finne noe i morgen. Likevel har jeg lest mye denne uken som har vært av pensumlisten og blitt ferdig med boka Ulven fra steppene av Conn Iggulden i går. Den var utrolig god og kan anbefales. Spennende og drivende samtidig. Jeg har ikke lest noe av Kazuo, men jeg har veldig lyst å prøve noen bøker av han.

Ha en god helg alle sammen og kos dere med bøker :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Anette  MfornixLeseaaseChristofer GabrielsenEvaKristin F. JørgensenBoktimmyVibeke LundetræJostein RøysetHarald AndersenLilleviTone HLine Charlotte M.SyntaksfeilKristinmoiraGro-Anette SlettebøIngunn STanteMamieTonjeTuridStåle Haverstadløkkenerlend kongsvollHanne KolbruLesevimsaMarteKathrineMargrethe  HaugenLibris50HeleneEster MahlumPer T. BrønmoEmilie Siljuberg KlevenHallgrim BarlaupannelinguaBabynemiLisbeth Kingsrud KvistensiljehusmorLibrosaurus vMartine Gulbrandsen