Som et eksempel på ovennevnte :D Jeg hadde redaktørmøte i dag for gjennomgåelse av manus. Fikk også hjemmelekse: gå hjem og bruk CTRL-F knappen, finn ut hvor mange ganger jeg bruke "klappe ... på". 16 ganger på 170 sider ... Det er godt noen følger med!
Det mangler i hvert fall to på den "gamle" listen: Amalie Skram og Cora Sandel. Bjørnson burde ikke være med i det hele tatt. De fire store fra vår tid? Blir vanskelig å finne. Men ellers synes jeg Jens Bjørneboe burde få førsteplassen, hvert fall Vera Henriksen fortjener plass, og hvor ble det av Sigrid Undset? Dessuten er Trygve Gulbrandsen helt fantastisk. Det slår meg at ingen av disse er i live lenger. Hm. Og hva med Johan Borgen og Johan Falkberget? (Også døde).
Finnes det noe verre enn å kill your darlings? Jeg synes det er like fælt hver gang.
Det varierer sikkert veldig, men jeg ser at små forlag og bøker som utgis på egne forlag ofte kan lide under mangel på en skikkelig språkvask. Å være sin egen redaktør er aldri lurt. Sparekniven fører også tli at språkvask overlates til redaktøren, og da blir det straks en kamp om tiden.
Det varier antageligvis med hvor mye forlaget satser på boken ... Vanligvis er det redaktøren som går gjennom manus sammen med forfatteren. Ofte tas det språkvask underveis i omskrivinger, men den "ordentlige" språkvaskeren kommer inn til slutt, som en siste gjennomgang, men da har også minst en eller to andre i forlaget også lest manuset først og plukket opp ting. Det er klart at kvaliteten på språkvasken kan variere, noen er bare flinkere enn andre til å plukke opp feil i teksten. Jeg har vært språkvasker og vet hvor pirkete man må være. Det kan være en krevende jobb, spesielt i et vanskelig manus, og uansett hvor nøye man er vil det være ting som blir oversett.
Som forfatter må jeg le. Jeg har sånne hang-ups hele tiden, og når jeg blir gjort oppmerksom på dem, blir de gjerne byttet ut med andre. Ved siste gjennomgang av manus er jeg alltid glad for at det finnes en ctrl-søk og bytt funksjon! Det er her den årvåkne redaktør og språkvasker kommer inn. Forfattere blir blinde som en flaggermus for sin egen tekst, dessverre. Og det kan være utrolig irriterende å lese de samme vendingene gå igjen i en tekst.
Ja takk, begge deler, må jeg vel si. Jeg har en del faktabøker (bl.a. Conradine Dunker), men skulle gjerne hatt tips om skjønnlitterære bøker også.
Prøver igjen! Noen som har tips om bøker som omhandler Christiania mot slutten av 1700-tallet? Altså ikke Kristiania som vel er hundre år senere (tror jeg).
Kanskje Anan Singh er noe for deg?
God krim igjen fra John Hart. Veldig mange i Harts persongalleri har triste skjebner, gått videre i livet på en annen vei enn de egentlig ønsket, fulgt andres forventninger ol. Det gjør at også denne boken blir litt kjedelig innimellom fordi ingen er fornøyde!
Samtidig er det en god driv i boka, overraskende slutt. Nok en gang viser det seg at makt og penger er det som verdsettes høyest av noen, men det lønner seg ikke alltid........
Om du ikke allerede har lest Dark Towers bøkene til Stephen King, så er de absolutt å anbefale.
Spennende bok som virkelig berører leseren. Menneskehandling og prostitusjon, det evige jag etter å bevare fasaden utad, det daglige stresset med å beholde den perfekte familieidyllen, å gå på bekostning av seg selv og sine egne behov, å hele tiden prioritere kjøpt sex foran et godt samliv med ektefellen, her er det mange elementer som berører oss.
Jeg synes det ble vel mye, og vel detaljert, seksuelle beskrivelser, litt for mye av det gode. Som om det var sex som var førsteprioritet i tankene, til og med hos den 14-årige datteren.
Jeg er flau på menns vegne, tror nemlig at holdningene til mennene i boka ikke er oppdiktet. Det er ingen tvil om at hvis ikke mange menn har disse holdningene, ville det ikke vært behov for de tjenestene som traficking og prostitusjon gir. Og når lovgivere og dommere ofte er menn, med slike holdninger, vil heller ikke straffene bli harde, eller markedet bli borte. Veldig trist på vegne av alle de jentene som er ofre.
Ikke en krim-bok, men en god spenningsbok. Fikk lite sympati med Jonas og de holdningene han står for. Fikk også mindre sympati for Rebecka etter hvert, da hun heller ikke klarte å ta skikkelig tak i ting og gjøre noe med de. Den ytre fasaden var så viktig at hensynet til den var viktigere enn andre ting.
Synes synd på barna som ble oversett av foreldrene. Når den dårlige samvittigheten kom, var det bare å kjøpe med de siste filmene og den nyeste musikken, så ble alt en flott familieidyll igjen. Jeg klarte heldigvis ikke å kjenne meg igjen i de verdiene denne familien sto for.
Flott fortsettelse om Nina Borg, etter boken Gutten i kofferten! Spennende med koblingen mellom fattige barn som leter etter verdier i ruiner i Ungarn, og Danmark. Hva i all verden var det ungene fant som kan være interessant for enkeltpersoner langt her nord?
Intens og fin handling, fin blanding mellom flere enkelthistorier som til slutt blir vevd sammen på en finurlig måte.
Gleder meg allerede til neste bok om Nina Borg!
Fortsatt spennende krim fra Indridason, men dette er ikke av det beste fra ham. Sigurdur Oli er flink nok, men kanskje ikke spennende nok til å bruke flere bøker på ham?
Følte ikke at boka var så spennende at jeg bare måtte lese videre, klarte uten problemer å legge den i fra meg flere ganger.
Synes det er spennende at han har med en del om finanskrisa på Island. Har fulgt med en del på det selv tidligere, og synes det hevet boka flere hakk for min del. Jeg synes slikt er spennende og interessant.
Håper Erlendur kommer tilbake i neste bok, jeg savner ham!
Nydelig bok! En utrolig fin fortelling, om forskjellige skjebner, om å tro på seg selv, om å finne seg selv og stå for det en mener, om å ikke bare finne seg i og jatte med på det andre sier, om å finne de riktige verdiene i livet.
Fin slutt, som det er helt opp til hver enkelt leser å tenke seg selv hva som skjer videre!
Herlige hovedpersoner, som er blir glad i. Og desto mindre glad i bygdesladder og de som sprer både det og fordommer!
Det er mye gode tanker å ta med seg videre i vår egen hverdag, dette er rett og slett en bare god bok!
Enkelte setninger var kanskje litt dårlig oversatt, så jeg måtte lese de flere ganger for å forstå de, men samtidig var det fint å lese om igjen, for da fikk jeg det enda bedre med meg og forsto det enda bedre! Dette er en bok som en må bruke god tid på, tenke over det en leser, relatere det til egen hverdag og egne tanker, og helst bruke det videre i vårt eget liv videre!
Verden er ikke annet enn hver enkelts egen oppfinnelse, den blir hva vi gjør den til.
Utrolig debut! Flott spenningsbok, med mange spennende personer. Sebastian Bergman skal det bli veldig artig å bli enda bedre kjent med i de neste bøkene om ham.
Boka er godt skrevet, ingen dødperioder, vanskelig å legge i fra seg. Det ble morgen før jeg klarte å legge den fra meg, og da var den utlest!
Spennende å se hvordan glansbildet av den perfekte privatskolen slår store sprekker, hvordan personer som ikke liker hverandre allikevel fungerer sammen, små og store personlige problemer hos mange forskjellige vanlige folk.
Lang, og litt merkelig, tittel, som jeg forsto betydningen av først helt på slutten. Og tittelen stemmer!
Ser at noen allerede har nevnt Mesteren og Margarite, av Bulgakov. Han har også skrevet en liten bok som heter Fatale egg som var herlig, full av svart humor og satire.
Terry Pratchetts humoristiske fantasy og Alexander McCall Smith lune damedetektiv. Totalt forskjellige, men morsomme på hver sin måte.
Jeg tror jeg vil slå et slag for Terry Pratchett. Han har skrevet flere bøker for YA. Bøkene om den unge heksen Tiffany (The Wee Free Men, A Hat Full of Sky og Wintersmith) handler bl.a. om å finne sin plass i verden når man er anderledes, eller i hvert fall føler det sånn. Lykke til med eksamen!