Jeg har hørt flere steder at russiske forfattere visstnok skal være veldig flinke, og at russiske fiksjonsromaner er utrolig gode. Da jeg så at TheBookDepository.com hadde salg på "Forbrytelse og Straff", tenkte jeg at jeg skulle slå til! Likevel lurer jeg på om dere, kjære bokelskere, har noen anbefalinger til russisk litteratur jeg kunne lest?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 31 svar.

Leo Tolstoj "Anna Karenina"! Fantastisk bok! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les: Gogol-"Døde sjeler" morsom og rar ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg oppdatert min liste En russisk skattekiste - med kommentarer og anbefalinger fra dere.
Listen baserer seg i hovedsak på svar som er komment til deg, Charlie Sant! Om jeg skal si det selv, synes jeg det er blitt en inspirerende og interessant liste.

Ta gjerne en titt og kom med forslag og utfyllende kommentarer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser at noen allerede har nevnt Mesteren og Margarite, av Bulgakov. Han har også skrevet en liten bok som heter Fatale egg som var herlig, full av svart humor og satire.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste Fatale egg så sent som i mars og må innrømme at jeg likte den. Min korte anmeldelse ligger her: http://kristiansymseboker.blogspot.com/2011/05/fatale-egg.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker korte anmeldelser. Og helt enig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Årh, svart humor liker vi!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tusen takk for alle anbefalingene så langt, folkens! Det var ikke alle bøkene dere nevnte som jeg fant her på bokelskere, men noen av de jeg ellers fant interessante har jeg satt på ønskelista mi. "Forbrytelse og Straff" ble bestilt for et par dager siden, og jeg gleder meg til å lese den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenkte å følge opp Karins initiativ og anbefale deg noen litt ukjente romaner også.

"Moskva-Petusjki" av Venedikt Jerofejev, ganske moderne bok om en togreise mellom de to byene i tittelen. Hovedpersonen har drukket litt mye vodka og oppfører seg deretter.

Vil du lese en kuriositet kan jeg anbefale "Sement" av Fjodor Gladkov. Dette er en sosialistisk-realistisk roman, altså ren propaganda og ikke realistisk overhodet. Handlingen er syltynn, personene overfladiske og språket elendig, men jeg personlig er glad for å ha denne på merittlisten, for da vet jeg i alle fall hvordan regimets offisielle litteratur så ut i en periode.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Interessant! Hele innlegget ditt, men særlig det du skriver om "Sement". Av og til er det nyttig å lese "dårlige bøker" - for sammenligningens skyld, slik at man har noe å måle gode bøker opp mot. Og i dette tilfellet kom det et nytt argument på banen: det er klart det er av verdi i et historisk perspektiv å vite hva slags litteratur et totalitært regime gouterte! Men du - ble den boken oversatt til norsk, altså? Når da - og på hvilket forlag? Hvis den er så elendig (og jeg tviler ikke, altså!) - hvem tok seg da bryet og bekostet utgivelse på norsk? Nå ble jeg nysgjerrig... (Eller kanskje du har lest den på russisk, selvfølgelig - du leser visst flere slaviske språk, om jeg husker rett fra andre tråder?)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er sant, i noen tilfeller kan det å lese dårlige bøker være nyttig. men som KjellG påpeker, selve temaet er ikke egentlig så dumt, så under andre forutsetninger kunne boken hatt potensiale.

Det er den utgaven fra 1977 som KjellG nevner jeg har lest. Jeg leste den for mange år siden og da var den vanskelig å få tak i, jeg fant den til slutt hos bokhulen.no. Det finnes en engelsk utgave her.

Og jeg leser dessverre ikke spesielt godt russisk, selv om det er mulig at jeg kunne klart sement siden språket er ganske enkelt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da jeg gikk på gymnaset, hadde norsklæreren min et forslag til særemne som gruppen min (vi kunne gå flere sammen om å skrive særemne-oppgaven) tente på: velg ut tre bøker om samme tema, av ulik kvalitet og sjanger, og sammenlign dem. Vi endte opp med følgende tre:

  • Ivan Turgenjev: Fedre og sønner
  • Paul Leer-Salvesen: Fader Petrus
  • En "kristelig forfatter" jeg ikke husker navnet på: En "kristelig kioskroman" om en vakker, lyshåret odelsjente som falt for en svartsmusket tatergutt (ja, det stemmer: en skikkelig klisjéspekket sak, de gode var bare gode og de onde var skrekkelig onde... Forfatteren var visst en masseprodusent av "oppbyggelig underholdningslitteratur".)

TEMAET for særemnet vårt var "tro og tvil", eller noe sånt, forresten. Romanfiguren "Bazarov" i "Fedre og sønner" har blitt betegnet som tidenes første anarkist (tenk - det husker jeg over femogtyve år senere!); "fader Petrus" i Leer-Salvesens bok er en prest som sliter med troen sin og andre problemer; mens i den "kristelige" romanen var det i grunnen ikke særlig rom for tvil - moralen i den boken var at troen på Vårherre løser alt til sist...

Vi hadde en veldig morsom særemne-prosess med dette utvalget! Diskuterte i vilden sky, og sammenlignet litterære virkemidler så det stod etter. (Fikk bra karakter på oppgaven også, så vidt jeg husker.) Genialt av norsklæreren å sette oss på dét sporet - jeg husker jo bøkene og prosessen rundt, tjuefem år senere...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Flere av de russiske romanene jeg har lest var i forbindelse med at jeg tok et universitetkurs i russisk litteraturhistorie. Kurset var nettbasert og lagt opp sånn at vi leste en eller to bøker i uken, avhengig av hvor tykke de var, og så møttes vi til chat på lukket nettsted etterpå.

Ved ett nettmøte sammenlignet vi Gladkov med Jerofejev, to forfattere som var omtrent samtidige men representerte hver sin type litteratur. Om det ikke hadde vært for dette hadde jeg nok aldri lest "Sement", og jeg har sagt til foreleseren at det var bra den var pensum. Mange andre var negative til boken, men jeg er stolt av å ha lest den.

Det er fra dette kurset min kjærlighet til russisk litteratur kommer, jeg fikk mulighet til å diskutere og gjennomgå de bøkene på en annen måte enn det jeg vanligvis gjør, samt at jeg fikk lest en del bøker jeg aldri ellers ville valgt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Då eg las "Sement", i 1977 eller 1978, oppfatta eg romane som ei skildring av kor vanskeleg det er å byggje eit nytt samfunn på ruinane av eit anna. Ny Dag gav ut Torbjørn Bergstrøms omsetjing frå russisk. Boka kom for fyrste gong på Ny Dag i 1951 og deretter i ny utgåve i 1977 i amarbeid med det sovjetiske forlaget Progress. Den som hadde tid til å lese og vurdere romanen på nytt i dag!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så flotte tips du har fått. Takk for bra initiativ!
Jeg må lage meg en egen liste over russisk litteratur; her er det mye jeg har gått glipp av.

Et tips til selve lesingen - russiske forfattere gir gjerne romanpersonene sine tre-fire navn (minst!), og sjonglere fritt med dem. Å holde styr på personene, hvis du ikke er klar over dette, er en utfordring! Etter hvert venner du deg til denne navnebruken.

For øyeblikket leser jeg "Anna Karenina" av Lev Tolstoj med stor glede! Gripende kjærlighet og levende bilder av Russland mot slutten av 1800-tallet (før revolusjonen). Legger inn en omtale om ikke så lenge.

Lykke til med lesingen og la oss gjerne få høre hvordan det går!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har fått mange og gode boktips om bøker av de "store russere". Jeg vil tipse deg om et par bøker som nok ikke er blandt de mest vanlige, men du verden så bra de er. Den første heter:

"Mannen fra Sibir" av Boris Koseleff. Boka handler om Rasputin og er en interessant og god bok.

"Et livs musikk" av Andrei Makine. Boka handler om to menn som møtes på en jernbanestasjon en iskald vinternatt i Sibir. Nydelig språk og en herlig bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ang. eksilrusseren Andreï Makine
Jeg har hans "Rekviem for Russland" i bokhyllen. Kjenner du, eller noen andre av dere, til den? Jeg har lest "Det franske testament" og likte den godt. Er "Rekviem for Russland" av samme kaliber?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kun lest den ene boka og likte den utrolig godt. Har "Det franske testament" på ønskelista mi og jeg kan så gjerne legge til "Rekviem for Russland" også for den er sikkert. Kjøper den hvis jeg kommer over den, det er i allefall helt sikkert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Det franske testament" går jeg god for!
"Rekviem for Russland" legger jeg i påskesekken nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale "Dr. Zhivago" av Boris Pasternak. Dette er kanskje tidenes beste roman, i alle fall er det min favoritt. Andre forfattere fra Sovjet-perioden som er verdt å få med seg er Sjolokhov, Solsjenitsyn og Bulgakov.

Ellers har Tolstoj og Turgenjev skrevet mye bra. Tolstoj er spesielt kjent for mursteiner som "Anna Karenina" og "Krig og fred", men han var også en utmerket forfatter av den russiske spesialiteten som går under betegnelsen kortroman eller langnovelle. "Kreutzersonaten" og "Sevastopol-fortellingene" kan anbefales på det sterkeste. Romanene "Hadji Murat" og "Kosakkene" kan også være en fin inngangsport til hans forfatterskap.

Hvis du liker skuespill, er Anton Tsjekhov ikke å forakte. Han har også skrevet endel noveller og kortromaner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva med denne?

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?rom=MP&tittel=The%20Twelve%20Chairs%20%28European%20Classics%29&isbn=9780810114845&ept=2&pid=300300

Jeg vet ikke om den er oversatt til norsk. Den er gjennomsyret av en slags desperat og svart humor og morsom elendighet og ..."den russiske sjelen". Så mye humor, og så emosjonelt, den er helt fantastisk. Den var forbudt på sovjettida og er en raffinert og skarpsindig kritikk mot systemet, nei, den fanger det organiske ved systemet, og det på en- skal si det en gang til- utrolig morsom måte.

Ellers anbefaler jeg på det varmeste Viktor Pelevin: den største moderne russiske forfatteren. "Skrekkens hjelm" er vel det eneste som er oversatt til norsk, men du kan jo google ham, ev se på amazon.com etter engelske utgivelser. Grovt sagt, han drar paralleller mellom Sovjet-Russland og det nye Russland/ kommunisme-kapitalisme +++ litt psykedelisk, litt surrealistisk, litt eksistensialistisk,GANSKE forvirrende :)

Her fant jeg en av de beste bøkene hans (hehe, kan ikke være helt til å stole på, har bare lest 3 av hans bøker ,men men):

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?rom=MP&tittel=Generasjon%20P&isbn=9788202206802&ept=2&pid=300300

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Listen til AnjaE er veldig bra, og hennes råd om å begynne med noe kortere synes jeg du skal ta. Jeg ønsker å legge til "Fedre og sønner" av Ivan Turgenjev, den er ikke voldsomt lang, men heller ikke så kort som enkelte andre.

Om du liker det litt mer eventyrlige og spesielle kan Gogols noveller og korte historier være et bra sted å begynne, Petersburg-novellene hans blir jeg aldri lei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes utrolig mange gode og interessante russiske forfattere! Etter hvert har jeg lest en del av verkene deres og her kommer en liste over dem jeg har likt best. Jeg anbefaler deg å begynne med en av kortromanene eller ett av skuespillene. Mange av dem finner du gratis på nb.no (det går greit å lese såpass korte tekster på pc’en)

  • Mikhail Bulgakov: Mesteren og Margarita og Hundehjertet (kort)
  • Fjodor Dostojevskij: Idioten, Brødrene Karamasov og Opptegnelser fra et kjellerdyp (kort)
  • Lev Tolstoj: Ivan Iljitsj’ død (kort) og Det levende lik (skuespill)
  • Anton Tsjekhov Kirsebærhaven (skuespill)

Det skal bli morsomt å høre hva du synes om verkene du velger deg ;)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vil legge til Dobbeltgjengeren av Dostojevskij. Kort, morsom, og med stor psykologisk dybde. Skrevet av en ung Fjodor, flott innledning til hans univers.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

.. og Gogols Kappen som jeg helt hadde glemt. En liten perle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Var nettopp og lånte den i sted, eller Petersburgnoveller da:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Søk på "russiske forfattere" i søkefunksjonen her inne (diskusjonsforum) så får du opp ulike tråder om emnet, blant annet denne:

<http://bokelskere.no/liste/21741/>

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oh. Det visste jeg faktisk ikke at man kunne! Tusen hjertelig takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen årsak:-) Mange muligheter her inne, - det dukker hele tiden opp noe nytt også:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil absolutt anbefale Dostojevskijs Opptegnelser fra det døde hus. En forholdsvis liten og lett bok som byr på fantastiske skildringer fra tukthuset i Sibir. Lev Tolstoj sa om boken: "Jeg kjenner ingen bedre bok i nyere russisk litteratur"; det i seg selv er et massivt kvalitetsstempel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland Skjeggerud