Jeg hørte boka i bilen, lest av Svein Tindberg. Gjennom hele boka omtaler han Alaska som "Aliaska". Noen som veit hvorfor?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette tipset er bokstavelig talt i grenseland. Det er ikke en bokanbefaling, men det er litterært, og Portugal er et stikkord i handlinga.
Hvis ferieturen din går med fly kan du titte ned når du passerer grensa mellom Belgia og Frankrike og tenke på oss som kjørte gods til og fra Portugal på nittenåttitallet.
Grenser, trailerkafeer og korrupsjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

When early English promoters portrayed North America as a rich and fertile landscape, they grossly and perhaps knowingly exaggerated. Most were describing a land they never had seen, of course. Wary investors and state officials had to be convinced to take the plunge into a risky overseas venture. But most important, it was a place into which they could export their own marginalized people.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei Harald.
Jeg ser du har fire bøker av Joseph Roth i biblioteket ditt, to seksere og to femmere. Denne Roth, i motsetning til Philip, er ukjent for meg. Kan du si noe om forfatterskapet, og hva som fascinerer deg?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

While the threat of communism was used in the past as an excuse to invade, now humanitarian conserns are the justification for military force abroad.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Så du synes altså det er totalt unødvendig at folk som kjøper SIM-kort samtidig blir registrert med det?»
«Det er ikke bare unødvendig. Det er uforskammet og frekt overfor vanlige mennesker.»
«Men letter ikke det arbeidet for dere i politiet?»
«Jeg har ikke bedt noen om å lette arbeidet mitt. (...) I hvilke typer land er politiarbeid enkelt?»
«Politistater?»
«Der sa du det. Jeg vil ikke bo i et land der statsmakten vinkler behovene sine etter de kriminelle. Jeg vil bo i et land der statsmakten vinkler dem etter vanlige folk.»

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dag Solstad med minneord om da Jon M sto på slottsballkongen sammen med kongen på 17. mai.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi går inn på pleiehjemmet og ser alle de gamle menneskene som sitter der. Tomme blikk, triste smil. Og vi bare avfeier dem som ... vel, gamle. Oppbrukte, ikke noen man behøver å bry seg om lenger. Og likevel har de alle bak blikkene hatt et liv, en historie de kunne ha delt med deg. Om smerte, kjærlighet, håp, fortvilelse. Alt det vi selv føler. At de blir gamle, gjør dem ikke mer verdiløse, mindre virkelige. Og en dag blir det oss. Som sitter der og ser at de unge avfeier oss som ... vel, gamle. Og hvordan kommer det til å føles?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne omtalen er lang, men for noen kan den likevel være interessant. Denne krigen ligger jo til tider farlig nær å utløse en tredje verdenskrig. For noen av oss er det da vanskelig bare å lese skjønnlitteratur.

Jeg legger ut dette to dager etter at USA, Frankrike og GB på ny brøt folkeretten og sendte raketter inn i Syria. Denne gang på ordre fra president Trump, som i forrige uke sa USA meget snart ville trekke seg ut av Syria.

Stadig flere folk i vest begynner å undre seg over den krigs-versjonen vi får servert på landets TV kanaler og i de aller, aller fleste av landets pressestøttede aviser. Mange tenker tilbake på Irak-krigen, hvor USA invaderte for å slå ut Saddams masseødeleggelsesvåpen. I dag innrømmer selv USA at det var en løgn. Alle de norske stortingspartiene var enig om å bombe Libya, fordi Ghadaffi var i ferd med å ”myrde sitt eget folk.” I dag vet vi at det ikke stemte. Libya er ødelagt, norske bombefly spilte en vesentlig rolle.

Et av de viktigste poengene i Andersons bok er drøftingen av hvorfor ikke flere i vesten reagerer?
Han mener at ingen krig i manns minne har nådd et slikt nivå av desinformasjon som krigen mot Syria. Krigspropagandaen har primært vært innretta på ”demonisering av fiendens leder gjennom skrekkhistorier, virkelige eller innbilte» og formålet har vært regimeendring. Det grunnleggende spørsmål han stiller er imidlertid hvordan og hvorfor så mange anti-imperialister i vest har havna på samme side som det hvite hus?

Den vestlige verdens invasjoner og ”koloni-tenkinga”
I ”fargerevolusjonenes tid” har språket blitt snudd opp ned sier han. Sekteriske fanatikere har blitt til aktivister og imperiene til beskyttere av verdens folk mot overgrep. Frantz Fanon og Paulo Freire har påpekt at koloniserte folk rammes av psykiske skader og trenger å få tankene ”avkolonialisert”. Anderson mener vesten venstreside trenger noe liknende. De deler illusjoner med vestens høyreside om å støtte en ”væpna revolusjon” mot en diktator som ”dreper sitt eget folk”, en revolusjon som ledes av ”moderate islamister”. ”Mycket av dette kan låta löyligt för en bildad gjenomsnittsarab eller latinamerikan, men tiltalar alltjämt i något mån vesten”. Så lenge stormaktene ikke kriger direkte er det lettere å få folk i vest til å tro at man hjelper folk til å reise seg og vinne sin ”frihet”.

Han sier vesten liberalere kan kritisere Washington og Israel, men klarer ikke å forsvare Kuba eller Syria. Man skiller ikke mellom nasjonenes selvbestemmelsesrett, og politikken de fører. En mulig forklaring er ei ultra-venstre linje som går mot all statsmakt. Eller en uklar oppfatning av at nasjonalisme er i slekt med fascisme.

Et annet moment er at tilliten til vestlige medier fremdeles stor. Media har i stor grad lykkes med å fremstille president Assad som et udyr, som ikke har gjort annet enn å myrde sitt eget folk siden krigen startet. Likevel fikk han rundt 70% oppslutning i presidentvalget i 2014. I Syriakrigen har the Guardian fortsatt å gi Assad skylda for gassangrepene i Østre Ghouta i 2013, sier Anderson, selv etter at det forelå uavhengig bevis som aviste det. Den mest aggressive støtten for humanitær intervensjon har kommet fra nettopp liberale massemedia som Guardian og BBC, mens det fåtall journalister som har beholdt ett uavhengig syn stort sett har befunnet seg utenfor de kjente etablerte mediene.

Humanitær intervensjon og R2P er angrep på folkeretten
Boka er et kraftig prinsipielt forsvar for det syriske folkets rett til å bestemme over sitt eget samfunn og sitt eget politiske system. Dette er i tråd med folkerettens prinsipper, slik de er kjempa fram av 120 land, de fleste tidligere kolonier. En viktig del av boka er derfor via angrepene på disse prinsippene, spesielt ideen om «humanitær intervensjon» og «Responsibility to Protect», R2P.

Intervensjonen i 2011 av Libya hvilte tungt på R2P. Mens lederne for den alliansefrie gruppa kraftig har forsvart prinsippet om ikke-innblanding, har et framtredende trekk ved R2P vært at drivkraften kommer fra den liberale sida i vesten. Anderson peker spesielt på Human Rights Watch og Amnesty International. Et interessant fokus her er også at folk som Susanne Nossel går direkte fra jobb i USAs utenriksdepartement til leder for Amnesty, mens Holly Burkhalter blir talsmann for USAs utenriksdepartement etter jobben som leder for Amnesty. USAs regjering sto bak etableringen av flere NGOer i Libya som bidro til kampanjen for humanitær intervensjon, og bruker samme framgangsmåte i Syria. Prinsippet om R2P har også bidradd til å øke volden fra leiehærene i Syria, i et forsøk på å framprovosere utenlands invasjon, sier Anderson.

                                      -o0o-

Grunnen til rakettangrepet for to dager siden, var at president Assad angivelig har brukt gass mot egen befolkning, noe som blir kraftig benektet fra syriske myndigheter - som inviterte OPCW, organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen til Syria for å etterforske påstandene. Men i demokratiet og rettsikkerhetens navn ønsket verken Trump, Macron eller May å vente på etterforskning.

Anderson gjør for øvrig en grundig kildegransking av flere av krigens massakre og gassangrep som vesten og jihadistene har gitt Assad skylda for, og viser at store deler av vesten propaganda bygger på partiske og ensidige kilder. Kildeomfanget er stort. 56 av bokas 244 sider er referanser.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for samarbeid og kameratskap fra 1972.
Jeg har hatt mange fine stunder med bøkene dine, jeg har lest de aller fleste, og gleder meg til siste bind av En sjøens helt, som jeg forstår er ferdig skrevet.
Steppeulven er pseudonymet jeg skreiv under i Klassekampen, blant annet da Jon var redaktør fra 1997 til 2002, og dedikasjonen er fra 2017, da Jon holdt foredrag om bokserien "En sjøens helt". De fleste av oss har sjøfolk i slekta, og alle de gamle sjøgutta fra hjembyen satt på benken foran meg og lytta. En opplevelse!
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Morsomt!
(Nå jeg går tilbake og sjekker den opprinnelige tråden er alle bildene borte. Er det bare hos meg?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tenker du som studenter eller ansatt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter seminaret på Bolkesjø:
Og Odvar Borge, han var skolens gladgutt og humørspreder, han begynte å tromme i bordplata med to penner og ropte drumroll, drumroll og spesialpedagogen heiv seg på med noen totalt urytmiske klask i bordet og jeg så Inga Sanden smile som bare det, øya hennes gnistra, hun var nesten vakker og powerpointen kom til syne på lerretet med navnet på skolen helt øverst og så sto det: Med kunnskap strekker vi oss inn i fremtiden og gjør hverandre gode. Og under kom de nye kjerneverdiene; Raushet, respekt, mangfold. ...
Det kosta 200 tusen å komme fram til tre ord. ... Tenk om ordentlige arbeidere hadde holdt på sånn.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dermed hadde man fått høre endel om fotproblematikken til Rolf Haugen, ei mannelig kjerring som alltid meldte inn eventuelt saker til pedagogisk forum sånn at ingen skulle få dra hjem i skapelig tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men apropos lukt, såpa på bensinstasjonen i Sande er god, den er nøytral på lukt. En gang de hadde stengt på grunn av noe evakueringsopplegg, det lakk bensin fra en tankbil, da måtte jeg kjøre til Esso i Kobbervikdalen, og den såpa de har på toalettene der, jeg lukta kvinnelig pensjonistparfyme etterpå. Det var som jeg skulle rulla meg mellom muggene på ei bingo-vertinne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tre åpne latterutbrudd på de første halvannet CDene. Deilig befriende klassehat!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Også Vera var i begynnelsen sky overfor Maggie, men tross skyheten så jeg at de likte hverandre ganske godt. Først da jeg forsto at Veras farfar og morfar hadde stått på de rødes side under opprøret, og at det i Maggies slekt hadde vært både hvite generaler og hvite kampdiktere, forsto jeg Veras tilbakeholdenhet.
Forunderlig er forknyttheten og skammen som bor i finnenes sjeler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pussig. Jeg prøvde å legge det inn på ny nå, fremdeles uten resultat. Jeg får det bare inn under diskusjon om boka, men du klarte det jo. Det tyder jo på at min maskin er litt ...rar?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg prøver å legge inn dette sitatet fra denne boka, men det funker ikke. Er det Bokelsker-sida som er nede, eller er det sitatfunksjonen?

KING IBN SA'UD (also known as 'Abd-al-'Aziz) united Saudi Arabia into a single kingdom in 1932 and ruled it until his death in 1953.
He has at least forty-three sons, eight of whom died before the Age of twenty. Among the most prominent of the survivors:

SA'UD. Succeded his father as king November 1953. Deposed November 1964.

FAYSAL. Proclaimed king November 1964. Assassinated March 1975.

KHALID. Named crown prince March 1975. Died of natural causes June, 1982.

FAHD. Named crown prince March 1975. Proclaimed king June 1982. Incapacitated by a stroke November 1995. King Fahd has seven sons, including his youngest, 'Abd-al-'Aziz (or "Azouzi"), by his favorite wife, Jawhara Al Ibrahim.

SULTAN. Minister of Defense and Aviation and chairman of Saudi Arabian Airlines, among other titles. Father of Prince Bandar, long- time Saudi ambassador to the United States.

TURKI. Resigned AS head of Saudi intelligence just days before the September 11 terrorist attacks. The closest of the princes to the Taliban. Attended Georgetown University with Bill Clinton.

SALMAN. Govenor of Riyadh for more that forty years and de facto head of the Saudi charities some of whose money found its way into al Queda.

'ABDALLAH. Named crown prince June 1982. Commander of the National Guard since 1963.
NAIF. Current Minister of Interior.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Do you know how they refer to Qaddafi in the White House?" Bearden asked.
I didn't.
"They call him the Mad Dog of the Middle East. Look, Baer, if Genghis Kahn were to crawl out of his grave and declare his intention to get rid of Qaddafi, this administration would support him. So forget about it."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

marvikkisEgil StangelandHenrik  Holtvedt AndersenAlexandraIngunn SAvaKirsten LundWencheHarald KCathrine PedersenJanne Kristin HøylandTralteAnniken BjørnesTanteMamieLilleviAnette Christin MjøsJulie StensethVannflaskeEivind  VaksvikKarin BergEli HagelundReadninggirl30lillianerBjørg L.VariosaBeathe SolbergLene AndresenTor Arne DahlBente NogvaHanneAkima MontgomeryChristofferSverreElisabeth SoleimTatiana WesserlingAnn-ElinSynnøve H HoelHilde VrangsagenJarmo LarsenReidun Værnes