2024
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2023
Format Innbundet
ISBN13 9788203398377
EAN 9788203398377
Genre Historisk litteratur Biografisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt person Rakel Feldmann Jacob Feldmann Ellen Glott
Språk Bokmål
Sider 366
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Sterkt og godt skrevet om holocaust, med utgangspunkt i historien til familien til forfatterens kone. En frittstående oppfølger til Leksikon om lys og mørke. Mye generell krigshistorie, men også personlige fortellinger. En miks av fakta og fiksjon som fungerer godt, selv om jeg kunne ønsket meg mer av det siste.
Personlig og nær dokumentasjon av holocaust i Norge.
Boka er en tydelig oppfølger av "Leksikon om lys og mørke". Forrige gang dokumenterte han gjennom et leksikon. Denne gangen bruker han museet som medium. Gjenstander, fotografier og tekster som avslører for oss de forferdelige forbrytelsene som ble begått mot våre jødiske landsmenn/kvinner under andre verdenskrig.
I denne romanen opplever jeg at det halter litt. Vi kommer ikke helt inn på personene som uretten ble begått mot. Der blir som om vi står utenfor og iakttar. Blir det for mye fakta og for lite fiksjon?
Men for all del: en viktig bok om noe vi aldri må glemme. Derfor er museet viktig!
Stranger gjør historien levende ved å blande fiksjon og fakta. God bok om grusomme hendelser!
Simon Stranger skriver godt om andre verdenskrig og hvordan den påvirket så mange, deriblant hans kones bestemor Ellen. De ble fratatt alt og måtte flykte fra tyskerne.
Et jødisk ektepar er også på flukt og finner to av landets mange grenseloser som skal føre dem over til det nøytrale Sverige. I stedet blir de drept og dumpet i et skogstjern av sine såkalte redningsmenn.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHendelser fra fortiden glir gradvis inn i glemselen og forsvinner, som speilingen av skyer i et stille vann. Samtidig er fortiden med oss i alt vi gjør, og lever videre i hver eneste gjenstand vi berører eller betrakter. Fortiden finnes i gatene vi går i, byggene vi bor i, og i værelsene hvor vi spiser, sover, jobber og elsker. Fortiden er med oss i tankene og ideene våre, i våre talemåter og gester, så innvevd i våre forestillinger om verden at den forblir usynlig.
Et sted i jødenes hellige bok, Talmud, står det at vi ikke ser verden slik den er, men slik vi er. Våre forestillinger og erfaringer, våre fordommer og forventninger vil farge hva vi ser, og bestemme hva vi vektlegger, og hva som havner i blindsonen.
De færreste bør innbille seg at de ville ha vært i stand til å ofre livet sitt for fremmede. Særlig når represaliene ikke bare ville bli rettet mot en selv, men også helse ens nærmeste familie, slik at søsken, foreldre, ektefelle og barn kunne bli torturert eller drept. Da er det ikke lenger ens egen avgjørelse.
Skjønnlitteratur og sakprosa.