Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 20 av 58145 sitater

I tekster om Warszawaghettoen beskrives det ofte hvor trangt det var. I gjennomsnitt bodde det ni mennesker i hvert rom, mennesker som sultet, var redde og syke, blant annet av tyfus. Ghettobefolkningen ble tildelt mat tilsvarende 184 kalorier per dag, polakker utenfor ghettoen skulle overleve på 699 kalorier per dag, mens de tyske okkupantene hadde dagsrasjoner tilsvarende 2613 kalorier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ga hadde sett en gammel mann miste livslysten - man kunne se at den forsvant - da en fangevokter ba ham gi fra seg en medaljong. Nei, man måtte oppbevare folk man elsker tryggere enn som så. De måtte bli like vanskelig å miste som en tatovering, den kan ingen ta fra deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kona. Hun mente at sosialismen var det eneste som kunne gjøre oss sterke igjen. Hun sa alltid at det ville bli en vanskelig periode, hat vi måtte ofre litt. Og så ville alt bli bedre. Jeg trodde ikke at jeg ville savne det. Det gikk opp for meg hvor stort behov jeg hadde for at noen fortalte meg hvorfor.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De burde bare stenge den helsestasjonen, spare noen kommunale kroner, bare stenge hele skiten og henge opp en diger plakat på den låste døra hvor det kan stå: DET GÅR OVER.

I Mor&Barn står det: Det er lov å være sliten og lei seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eike sa har du huska sånn og sånn, jeg hadde huska alt, lommene var fulle av ting jeg hadde huska på for jeg er en bra mamma, en som husker våtservietter, Tom & Jerry-kjeks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen små ting trenger de, ungene. Tusen ting å huske på. Vann og bleier og mat og pupp. Klær på og klær av, de trenger andre sokker og nye sko, BPA-fri drikkeflaske og turvennlig matpakke, leke til bilen, såpe uten parfyme og sjampo uten parabener, dyner uten allergener. Tusen små ting trenger de, tørk rundt munnen og tørk i rumpa, klipping av negler og kam gjennom håret, kundekrem og solkrem og sinksalve, kyss på kinnet og kyss på panna, plaster på kneet og sitte på fanget, bok på senga og Lego på do, bære opp trappa og løfte fra stolen, hode skulder kne og tå, kne og tå. Tusen små ting. Lage mat og fryse mat og tine mat og blåse på mat og kaste mat og ha kjeks i lommene, alltid ha kjeks i lommene. Tørke vaske kle på kle av kose kysse holde bysse synge sovne, synge sovne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hendte jeg ble rasende over at Eike kunne komme og gå, tre inn og ut av det jeg var fanga i, vandre rundt på gata og på jobben uten at noe syntes på ham. At han kunne komme hjem så tilforlatelig og bare hei hei på dere. Du får ikke lov, tenkte jeg, til å late som om du er en del av dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

In one of his last newsletters, Mike Ranney wrote: "In thinking back on the days of Easy Company, I'm treasuring my remark to a grandson who asked, 'Grandpa, were you a hero in the war?'
No,'" I answered, 'but I served in a company of heroes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

We have, as human beings, a storytelling problem. We're a bit too quick to come up with explanations for things we don't really have an explanation for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The key to good decision making is not knowledge. It is understanding. We are swimming in the former. We are desperately lacking in the latter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også fordi polakkene var kategorisert som mennesker av lavere rang, var samarbeid aldri noe alternativ, sett fra nazistenes side. Det fantes dermed ingen polsk Quisling, ikke noe Vichy-aktig støtteapparat for nazistene, tyskerne forsøkte ikke å finne allierte - det var rå krig fra dag én. I stedet utviklet polakkene en sterk motstandsbevegelse, kanskje den sterkeste i Europa.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Først i 1918, etter første verdenskrig, ble Polen igjen en egen stat. Derfor har denne krigen en annen posisjon i historien enn i mange andre land. Den betraktes som en form for befrielseskrig. Til tross for store tapstall og det virkelig grusomme faktum at polske soldater ble innrullert av både Tyskland, Russland og Østerrike og derfor bokstavelig talt møtte hverandre som fiender på slagmarken, er første verdenskrig ikke tungt til stede som tragedie i polakkenes egen historiefortelling. Etterpå ble nemlig Polen seg selv igjen. En ny æra begynte: den andre republikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I siste halvdel av 1700-tallet var den polske staten så svekket at den ble oppdelt, i tre omganger. Med den tredje delingen var landet utradert fra kartet og territoriet stykket ut til tre makter: Preussen, Russland og Østerrike.

-Delingen er det største traumet i polsk historie, sier en bekjent til meg i Warszawa.
-Hva med andre verdenskrig, spør jeg.
-Den sees som en følge av delingen. Alt som kommer etterpå, har røtter tilbake dit.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kl. 22.30 den 31. august 1939 fikk tyske radiolyttere høre om en alvorlig grensekrenking: En polsk bande hadde overfalt radiosenderen Gleiwitz i Schlesien. Dagen etter var de tyske avisene fulle av beretninger om hendelsen, om hvordan væpnede polakker hadde overfalt stasjonen og avfyrt skudd på den tyske siden av grensen. Om formiddagen 1. september holdt rikskansler Adolf Hitler en tale der han oppga tallet på grenseoverskridelser fra polsk side til 21 i løpet av de siste dagene, 14 bare i løpet av denne natten.

I virkeligheten var alt dette løgn. Riktignok hadde angrepet mot Gleiwitz funnet sted, men det var tyske soldater under ledelse av SS-Sturmbahnführer Alfred Naujoks som sto bak. Han hadde fått ordre om å la det se ut som om polakker angrep. Tyskerne drepte også en av sine egne for å øke propagandaeffekten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg blei av den type retorikar som slutta med manuskript. Det hende i ulike samanhenger at det kom ting som eg ikkje visste eg hadde i meg. Ein slags tungetale. Som regel vart det drivende godt. (Einar Førde)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

With the development of television, and the technical advance which made it possible to receive and transmit simultaneously on the same instrument, private life came to an end.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Den lille gutten er oss alle," sa han. "Vi er alle ensomme. Ingen av oss får det vi trenger. Det er det som driver oss. Det er det som driver verden fremover."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uten kontroll og tillit til seg selv, og egne følelser, kan også andre mennesker oppleves truende på mange ulike måter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men sjølv under særs ugunstige kår vil einsemda vere deg ei hamn og ein heim, og frå henne går alle dine vegar ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må det bety noe, må man ha fullstendig soleklare motiver for alle sine handlinger? Kan man ikke bare gjøre noe som føles rett og riktig i øyeblikket, uten å analysere alle mulige fremtidige konsekvenser?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Tatiana WesserlingMartinenMarte OnarheimVannflaskeLeseaaseEivind  VaksvikBjørg L.fornixHelenetuhamreDemeterHeidi LSynnøve H HoelReadninggirl20alpakkaHilde H  HelsethMarianneRandi | randiloves2readFrode Øglænd  MalminAlice NordliPer HellemIngeborg GkntschjrldJulie StensethBjørn Erik Strand-HanssenJorid FKaroline in WondersomniferumDolly DuckIngunn SStine_JJane Foss HaugenLisbeth Kingsrud KvistenMarit AamdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnetteToveEli HagelundGrete AastorpHarald K