Thinking, fast and slow

av (forfatter).

2011 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.17 (86 terningkast.)

374 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Elisabeths eksemplar av Thinking, fast and slow

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

på ekte

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Daniel Kahneman, recipient of the Nobel Prize in Economic Sciences for his seminal work in psychology challenging the rational model of judgment and decision making, is one of the world's most important thinkers. His ideas have had a profound impact on many fields - including business, medicine, and politics - but until now, he has never brought together his many years of research in one book. In "Thinking, Fast and Slow", Kahneman takes us on a groundbreaking tour of the mind and explains the two systems that drive the way we think and make choices. One system is fast, intuitive, and emotional; the other is slower, more deliberative, and more logical. Kahneman exposes the extraordinary capabilities - and also the faults and biases - of fast thinking, and reveals the pervasive influence of intuitive impressions on our thoughts and behaviour. The importance of properly framing risks, the effects of cognitive biases on how we view others, the dangers of prediction, the right ways to develop skills, the pros and cons of fear and optimism, the difference between our experience and memory of events, the real components of happiness - each of these can be understood only by knowing how the two systems work together to shape our judgments and decisions. Drawing on a lifetime's experimental experience, Kahneman reveals where we can and cannot trust our intuitions and how we can tap into the benefits of slow thinking. He offers practical and enlightening insights into how choices are made in both our professional and our personal lives-and how we can use different techniques to guard against the mental glitches that often get us into trouble. "Thinking, Fast and Slow" will transform the way you take decisions and experience the world.

Bokdetaljer

Utgivelsesår 2011

Format Heftet

ISBN13 9781846146060

EAN 9781846146060

Språk Engelsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

35 40 4 5 2 0

Bokomtaler

Denne får det til å smelle i nepa!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vi overtolker og analyserer, trekker slutninger og lager historier i hodene våre - selv om datagrunnlaget kan være spinkelt. Vi forveksler korrelasjon (det at ting samsvarer) og kausalitet (det at en ting skjer på grunn av noe annet). Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien. Vi brenner etter å gjøre verden forståelig, og derfor tenker vi ikke særlig godt. Fascinerende om menneskelig tenkning, og definitivt en bok som gjør noe med troen på egen rasjonalitet. Men 551 sider er for langt. Hele omtalen ligger på Sølvberget sine nettsider.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interessant, men tunglest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En virkelig øyeåpner hva gjelder hvordan vi oppfatter (og feiloppfatter) verden rundt oss. Dette er interessant i seg selv, men i tillegg har man større mulighet til å gripe tak i sine egne feiloppfatninger når man er oppmerksom på i hva slags situasjoner slike feiloppfatninger har en tendens til å oppstå.

(Kom til denne boka via "Folkeopplysningen"s Hesselberg -- Tankesmed)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tankevekkende bok om beslutninger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herlig å se hvordan psykologien som vitenskap har klart å tvinge frem forbedringer i tradisjonell tenkning hos oss økonomer. Boken er full av overraskelser - her er i tillegg fakta til ettertanke for noen og enhver :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dypper innom, men kommer meg liksom aldri helt i mål...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant og tunglest bok. Her tar forfatteren for seg hvordan mennesket tar beslutninger og hvilke feil som kan oppstå under prosessen. Om du er interessert i psykologi og økonomi er nok dette boken for deg. Om du ikke er så interessert, kan den fint styres unna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av og til leser jeg bøker som berører meg dypt - dette er en slik bok. Jeg blir å sette den i bokhyllen sammen med andre populærvitenskapelige bøker som de av Stephen Hawking og Oliver Sacks. Det er ingen andre plasser enn i litteraturen man kan omgåes genier, og en viktig grunn til å lese sett fra min side. Gjennom bøkene kan jeg treffe levende og døde. Frihetsforkjempere, mennsker som har gjennomlevd krig, mennesker med stor politisk innsikt, mennesker med stor kompetanske. (Og en og annen tulling - men da kan jeg lukke boken, og starte en ny)

Grunnen til jeg blir berørt er flere. En av de er en nydelig og presis skrivestil - helt uten alt skrytet og "fluffet" som mange andre bøker er fulle av. Det andre er selvfølgelig at verden her beskrives i detalj og ikke som så mange andre bøker beskriver resultater, konklusjoner og symptomer.

I nesten hele mitt voksne liv har jeg vært overbevist om at jeg var steintøff, og grunnen til jeg trodde det var at jeg holdt ut ting som ga meg store blåmerker uten å klage. For tre år siden ble jeg oppringt av sykehuslegen min som innsisterte veldig alvorlig på at jeg måtte ta en ny blodprøve om fire uker for å sjekke blodplateverdien min. Rett hjem til min elskede google oppdaget jeg fort at lave blodplateverdier kunne være et tegn på leukemi, så det ble en måned i spenning. Senere ble det konstantert at jeg bare hadde et veldig lavt (litt under nedre normalgrense) antall blodplater generelt. Så mye for tøffheten! Det var med andre ord ikke mitt mot og tapperhet som gjorde at jeg "holdt ut" smertene - det var bare det at jeg lettere enn andre fikk blåmerker.

Denne boka ga meg samme nyttige - men kanskje ikke så flatterende - innsikt. Jeg har alltid hatt mye lettere enn andre for å vurdere både meg selv og andre realistisk. Jeg har da trodd at jeg kanskje var spesielt smart, men ved å lese denne boken oppdaget jeg at dette skyldes helt andre faktorer. Den ene er at jeg er mer på vakt enn andre, og derfor lettere aktiverer det systemet som gjør at jeg blir mer realistisk. Det andre er mest sannsynlig at jeg i mange sammenhenger ikke handler intuitivt, fordi jeg ikke er "trent opp" i en spesiell tankegang.

I tillegg styrket boken troen min på at liberalisme ikke fungerer. Jeg er veldig fasinert og tiltrukket av de liberale partiene, og det virker forlokkende å tro at folk vil handle på en rasjonell måte. Grunnen til at jeg har null praktisk tiltro til liberalismen er at jeg har sett hundrevis av eksempler på at folk ofte velger det som gir de en kortsiktig, lav gevinst fremfor å velge det som gir en mye høyere gevinst (men med lang tidshoriont og stor spredning). Denne boken forteller hvorfor - og det er jo lite som varmer så kraftig som det at man har rett, i tillegg forslår han en ny politisk retning: "liberalistisk paternalisme" som jeg øyeblikkelig falt for.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

En sikker måte å få folk til å tro på en løgn er å gjenta den ofte, fordi det er vanskelig å skille det som er kjent, fra det som er sant.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Det er mulig å utvikle nyttige algoritmer uten forutgående statistisk forskning. Enkle, likt vektede formler bygd på eksisterende statistikk eller sunn fornuft er ofte veldig gode indikatorer på signifikante utfall. I et uforglemmelig eksempel viste Dawes at følgende formel forutsier helt utmerket om ekteskap vil vare:

elskovsfrekvens minus krangelfrekvens

Sørg for at summen holder seg over null.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Our comforting conviction that the world makes sense rests on a secure foundation: our almost unlimited ability to ignore our ignorance.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

The world in our heads is not a precise replica of reality […]

Godt sagt! (2) Varsle Svar

An image came to mind: mental life […] is normally conducted at the pace of a comfortable walk, sometimes interrupted by episodes of jogging and on rare occasions frantic sprint.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

John Gottman, den kjente eksperten på parforhold, (...) observerte at et forholds holdbarhet avhenger langt mer av at man unngår det negative enn at man søker det positive. Gottman anslo at et stabilt forhold forutsetter at det er minst fem ganger flere gode enn dårlige samhandlinger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det eneste som kunne måle seg med forsøkspersonenes uvilje mot å slutte seg til det spesielle fra det generelle, var deres vilje til å konkludere om det generelle fra det spesielle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Amos and I set out to examine whether I was the only fool or a member of a majority of fools […]

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er fagbøker jeg hadde glede av i 2013. Noen av titlene har omtaler.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriving er forlengelsen av lesing. Her er de jeg leste (og deretter omtalte på Sølvbergets nettsider) i 2015.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange liker selvhjelpsbøker, og sjangeren selger godt. Det finnes selvhjelpsbøker for stort sett alle problemer. Nå (i 2016-2018) har vi en følelse av at trenden er bøker som gir bedre tid, ro i sjelen og som setter fokus på grunnleggende verdier som familie, natur eller spiritualitet. Her anbefaler vi våre favoritter innen denne mangfoldige sjangeren.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leste og uleste bøker i bokhylla


Godt sagt! (1) Varsle Svar

:)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg vil lese


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er min liste over spennende bøker som tar opp vitenskap, fakta og forskning på en underholdende og lettlest måte som gjør at du ikke klarer å legge boka fra deg, både fordi du blir nysgjerrig på fortsettelsen, men også fordi du føler at du får et større verdensbilde og blir stadig litt smartere.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lister over bøker over bokgruppa i Stavanger


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Homo Deus - A Brief History of Tomorrow" av Yuval Noah Harari
 • "Factfulness - ti knep som hjelper deg å forstå verden" av Hans Rosling
 • "Stille - introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke" av Susan Cain
 • "Godt nok for de svina - en leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet" av Anita Krohn Traaseth
 • "Bli best med mental trening" av Erik Bertrand Larssen
 • "Udødelighetens elixir - roman" av Gabi Gleichmann
 • "Hjernen er stjernen - ditt eneste uerstattelige organ" av Kaja Nordengen
 • "Om å skrive" av Hans Olav Brenner
 • "Sapiens - en innføring i menneskehetens historie" av Yuval Noah Harari
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Slik talte Zarathustra - en bok for alle og ingen" av Friedrich Nietzsche
 • "Gravlunden i Praha - roman" av Umberto Eco
Alle bokanbefalinger for dette verket