Du kan jo kanskje legge til "Kokkejævler" av Anthony Bourdain.
Synd at du har opplevd det.
Jeg har også skrevet om innholdet i en del bøker jeg synest er utrolig bra. Når jeg gjør det er det fordi jeg ønsker å fortelle litt om handlingen og for å fange andres interesse.
Mitt mål med det er at flere skal få lyst til å lese en bestemt bok/bøker. Jeg har hatt utrolig stor glede av mange andres kommentarer om ulike bøker.
Det er vel det som er noe av grunnen til at bokeleskere.no har blitt så populær som den har blitt.
Det er akkurat som med tanta mi, når hun begynner å fortelle om noe, slutter hun alltid et helt annet sted. En gang skulle hun fortelle doktoren hvor vondt hun hadde i hoften, men før han fikk stoppet henne, var hun kommet til å lage persesylte.
En utrolig flott biografi av den kvinnen som var gift i 48 år med Leo Tolstoj og som fødte ham 13 barn.
Denne boken er basert på dagbøkene til begge og alle de brev som de sendte hverandre og andre nedtegnelser. Her blir Sonja Tolstoj lagt vekt på, men mye av stoffet handler om samlivet med "geniet" og hans forfatterskap. Hun jobbet bl.a. med å reinskrive og utgi hans bøker og var en "buffer" på hjemmefronten mot alt og alle.
Her kommer det fram at han brukte levende modeller i sine mest kjente verker, det var nær familie eller andre mennesker og hendelser. Sonja skriver bl.a. i sin dagbok at Tolstoj var best i å bruke levende modeller og hadde vansker med å komponere fiktive personer.
Her blir det fortalt om Tolstojs møter med bl. a. Anton Tsjekov, Maxim Gorkij og Turgenjev.
En meget interessant bok om denne spesielle familien i gode og mindre gode dager.
Anbefales :)
Det tretter henne at hun må renskrive en "skarve artikkel" ti ganger. Det gir henne ikke noe av den følelsen av å ha utrettet noe som frydet henne da hun renskrev Krig og fred og fant frisk skjønnhet på hver side.
Jeg legger alle bøkene under "skal lese". Det er ikke alltid jeg vet om jeg skal kjøpe de som nye eller som brukt bøker, men det er min huskeliste for disse bøkene har jeg lyst til å lese.
Ombestemmer jeg meg, ja da fjerner jeg de bare. Enkelt og greit, for meg.
Jammen datt ikke denne boka også rett i skal lesehylla. Ei bok fra eller til....
Takk og lov at jeg fant denne flotte boka av Bjørneboe.
Du verden hvordan denne mannen kan skrive, så ærlig og rett fram. I denne boka lar han oss få et lite innblikk i de utallige artiklene han har skrevet for aviser og magasiner samt andre manuskripter.
Han tar bl. a. et oppgjør med de "lærde" herrer i rettsvesenet og andre i et avsnitt som heter " De siste dagers skinnhellige". Ikke bare sin egen rettsak skriver han om men også "skandalene" ang. Mykle og Hamsuns saker.
Han skriver også "myndighetene har alltid rett" og om urettferdigheter flere blir utsatt for og Bjørneboe forklarer alltid hvorfor han mener det. Det synest jeg er en sterk side ved disse artiklene/manuskriptene, han slenger ikke bare ut påstander og meninger han grunngir hvorfor.
Han har skrevet artikler og han navngir mange utenlandske forfattere og filosofer, og fornøyelige episoder som han selv har opplevd.
Jens Bjørneboe er en av de norske forfatterne jeg setter stor pris på, og håper det er flere der ute som setter pris på hans forfatterskap.
Kommer dere over denne boka, ikke nøl :)
Keiser Romulus den store var klar over at Romas kultur var ferdig, og han overlot scenen til germanerne. Men før det kom så langt,fikk han enda en oppfordring:"Vi må ofre oss for staten!".
"Nei," svarer Romulus; "vi har ofret oss lenge for staten, at nu er det på tide at staten ofrer seg for oss".
Lenge siden jeg leste bøkene og jeg synest også de var fantastiske.
Jeg leser fortiden "Gift med Tolstoj" og det er interessant lesing kan du tro. Her kommer det fram at han har sine nærmeste som modeller i både Anna Karenina og Krig og fred.
Jeg noterer for harde livet, for når jeg gjenleser de en dag kan jeg finne fram til både personene og handlingene som er forklart i biografien. Bra de var flinke til å skrive dagbøker og brev for det er her mye av stoffet ligger til grunn for boka.
Jeg skal også se serien, be sure!
Det finnes ingen bøker i verden som alle må lese, men bare bøker som bestemte mennesker må lese til en bestemt tid på et bestemt sted under bestemte omstendigheter i en bestemt periode i det menneskets liv.
Lin Yutang
Ingen hadde på angjeldende tidspunkt rett til å sette sin egen mening opp mot flertalets. - Det lyder som en siste akt replikk i et stykke av Ibsen, men det står i aktene fra en norsk domstol.
A.D. misliker sitt og andre menneskers jag etter komfort og materielle ting. Det er som en protest mot alle normer i samfunnet at han velger ensomheten.
Nei, figuren er kanskje ikke kandidat (du bestemmer, det er ikke så nøye om han er med eller ei) men hans adferd er spesiell og kanskje Loe mente noe med boka, at faktisk flere burde trekke seg litt mer tilbake og ikke jage etter mer og mer. Vel, hva vet jeg, vi får spørre Erlend Loe :)
Jeg kom på en person til og det er Andreas Doppler i boka "Doppler" av Erlend Loe. A.D. snur ryggen til familie, venner og karrierejag, begynner et nytt liv ved å flytte ut i marka og camperer snart sammen med en elgkalv. Litt uvanlig vil jeg si, kan han være en kandidat til dine noe sære typer?
Jeg følger Jens Bjørneboe når har nå får ned på papiret hvordan han opplevde rettsaken over sin bok og seg selv. Boka er selvfølgelig "Uten en tråd"
Her får høyesterettens menn som forsikrings-Dorenfeldt og Libertas-Hjorth så hatten passer og vel så det, pluss flere andre "mørkemenn". Året er 1968.
Jeg leser "Norge, mitt Norge" av Jens Bjørneboe
Ja selvfølgelig er det Lajja, beklager. Boka ser lovende ut så den vil nok bli lest snart av meg også. Vi får kommentere etter endt lesing av boka.
Her følger vi en fattig familie i et lite fiskesamfunn hvor kampen om tilværelsen er dagligdags. Vi følger familien Flata's slit, strev og kamp mot fattigdommen.
Jeg synest Bojer behandler disse menneskene med stor verdighet og beskriver små og store begivenheter blandt de fattige menneskene med en varsomhet og kjærlighet.
Bojer har klart det igjen :)
Det finnes da en mengde "seriøs" litteratur som har mye smil i seg, tror det er mer vanlig enn vi tror.
Det er vel heller et definisjonsspørsmål hva vi legger i "ei bok som får leseren til å smile/le."
Jeg vil si i at i noen av bøkene til Dostojevskij er det flere handlinger/personer som får meg til å smile.
Til og med "de elendige" av Victor Hugo har elementer i seg, det samme har "Prosessen" av Kafka.
Flere her har kommet med eksempler på at ikke "tung, mørk, dyster litteratur" ikke har noe lett latter og smil i seg.
Det tyngste er ikke det du bærer på ryggen, for da kan du sette deg å kvile. Det er verre med det som tynger på sinnet, især hvis en del av det er di egen skyld. Da nytter det ikke å kvile, og da når du kanskje aldri fram.
Det er en glede, berikelse,og en stor fornøyelse å være her inne sammen med så mange bokvenner som det etterhvert har blitt.
"Problemet" er at jeg bruker mye tid her. Kan jo snart ikke dra på ferie heller uten pc. Var borte i 2 uker og det første jeg gjorde når jeg kom hjem var å logge meg på Bokelskere for å ta igjen det "tapte".
For en herlig galskap.