"Hva driver du med?" (...) "Jeg samler blomsterfluer", er et risikabelt svar. Fremfor alt utilstrekkelig. Ordet "blomsterflue" gir alle normale svensker assosiasjoner til små, enerverende fluer, først og fremst bananfluer, som suser rundt innendørs blant potteplantene. Omtrent slik pleier det å lyde: "Fluer!?" "Ja, blomsterfluer." "Ja, men da kan du komme hjem til meg. Der finnes det massevis". Altså får man begynne med å utrede denne misforståelsen. Det tar en stund...
Ja, en guidet tur til Finsland er absolutt av interesse etter å ha lest denne boken! Knakende god; spennende, rørende og levende fortalt!
Nå ble jeg virkelig nysgjerrig på de andre romanene til Gaute Heivoll, spesielt "Himmelarkivet". Den entrer i dette øyeblikk ønskelisten :)
Neeei, fortellingen var nok ikke av de beste jeg har lest, men søt og hyggelig :) De historiske omgivelsene var derimot høyst interessante! Her var det mye fakta jeg aldri har fått med meg i historietimene... Helt enig med deg; flott å lære mer om historiske hendelser ved å lese denne typen romaner.
Vil absolutt anbefale boken!
Jeg prøver å unngå å leve i fortiden, men hvem vet, noen ganger lever fortiden i meg.
Da var jeg endelig ferdig med "Uskyldighetens museum"... Jeg synes den var spesiell, interessant, unødvendig lang og litt skremmende. Det siste med tanke på den ualminnelig sterke besettelsen til Kemal. Jeg synes egentlig museums-ideen hans var ganske håpløs, men ble samtidig litt fascinert og nysgjerrig. Det er derfor ikke helt utenkelig at jeg oppsøker museumet hvis jeg drar til Istanbul en gang.
Blikkenes kunst er den måten vi kan fortelle om oss selv til den vi har overfor oss, uten å bruke et eneste ord. Men både det som fortelles og det som forstås, er omgitt av en diffus tåke vi egentlig liker
Det finnes jo så mange som ikke tenker på hva de selv føler, men bare på hva andre kommer til å si...
Oi, takk for tipset, jeg noterer :)
Jeg er på side 85, og må si jeg er spent på fortsettelsen...
Også her er gullkorn og morsomme passasjer i kjent stil, men jeg synes ikke dette er den beste Paasilinna som er utgitt på norsk. Jeg holder fortsatt en "favorittknapp" på "Tordengudens sønn".
Turlege Seppo Sorjonen testet daglig graden av demens hos sin turkamerat. Han ba Taavetti Rytkönen svare på noen enkle spørsmål, delvis gjaldt det sånt som hadde skjedd for lenge siden. Han utfrittet Taavetti om hvilken ukedag det var, og hvis det slumpet til å være torsdag, kunne svaret være: - I går var det fredag, og da må det jo være mandag i dag.
Et busslast med førti frodige damer fra husmorlaget i Kornkammer-Finland ankom tilfeldigvis for å spise middag. (...) Da damene først hadde overvunnet sjenansen, gikk de med liv og sjel inn for å lære bosniske ringdanser. Det gikk så vilt for seg at hovmesteren ble rent bestyrtet. Ved midnatt hadde den muntre husmorflokken veltet et bord, og den tykkeste husmoren i den ytterste danseringen landet med baken oppi orkesterets største tromme, slik at den sprakk. Hendelsen gikk senere under betegnelsen "braket i Seinäjoki".
Samme her! Familiegåten pirret nysgjerrigheten min og iveren etter å lese videre...
Det er en del personer å holde styr på i de ulike tidsepokene, så jeg hadde god nytte av "slektstreet" jeg tegnet fra begynnelsen. Nettopp av denne grunn er det fordelaktig å lese denne boken i "store jafs".
Jeg koste meg veldig med "Den glemte hagen", og anbefaler den på det varmeste.
Et menneske, i alle fall en mann, kunne på en måte sammenliknes med en bruktbil. Man kan se hvilken årsmodell personen er, og hvor langt vedkommende har kjørt. Er det en mann, kan en sakkyndig betrakter avgjøre om støtdemperne ennå er i orden, om tenningen fusker, og om sylinderne er slitte.
Eliza strøk ut alt hun hadde skrevet. Det var ikke bra nok. Og likevel, uansett hvor mye hun vrengte og vred på plottet, klarte hun ikke å få det til. For hvilken eventyrprinsesse hadde noen gang foretrukket kammerpiken fremfor prinsen?
Samme her! Jeg er òg nysgjerrig på forfatteren, men like nysgjerrig på oversetteren!! Synes oversetteren klarer å finne frem til utrolig mange fornøyelige ord og uttrykk :)
Ja, det er vanskelig å rangere Paasilinna-bøkene. Jeg har så langt ledd aller mest av "Tordengudens sønn" :) men synes historiene om både revene og bjørnen er fantastisk morsomme!
Takk for tipset om Jonasson!
Helt enig! Jeg har ca to hundre sider igjen, og er veldig spent på hva de vil fortelle...
Her er det mange navn/personer å holde styr på i de ulike tidsepokene, så for nye lesere anbefaler jeg å lage et lite "slektstre" i løpet av de første kapitlene. Jeg gjorde det, og tar det stadig frem igjen.
Han bestemte seg for å bruke det lange vielsesformularet som var krydret med flere bibelord. Nå gjaldt det å holde en oppbyggelig tale, som han først og fremst ville rette til brudgommen. En sånn slubbert kunne trenge noen alvorsord.
Oskari Huuskonen prøvde å lære bjørnen å knytte slips, men det ble det ikke noe greie på. Dægern prøvde intenst, men slipsknuten var for vanskelig for den. Når den merket at resultatet ikke ble tilfredsstillende, ble den rasende og rev hele slipset i filler, og fikk en dask på snuten for det av prosten.