Tekst som har fått en stjerne av Kristin:

Viser 1 til 20 av 385:

Jeg har aldri likt Harry Hole, så måtte jo gi Nesbø en sjanse når jeg fant ut at Harry ikke var med. For en sjuk bok! Spennende til siste slutt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Onsdag 10. juni, kl. 21.03

Hei,
Andre valgomgang for En10 er avsluttet.
Det ble avgitt ti stemmer.

Markens grøde: 6 stemmer
Barndommens gate: 4 stemmer

Jeg skal lage diskusjonstråd for Markens grøde i neste uke, og tenkte å sette
leseperioden fra 17. juni til 15. juli.

Er det ok?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Mandag 1. juni 2020

Hei,

En10 blir siste felleslesing før sommerferien.
Vi starter med forslag til ny bok (Ev11) i siste halvdel av august.

Høres det greit ut?

God sommer! :-))

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Min umiddelbare reaksjon på denne boka var at sammenhengen ble svært uoversiktlig Gang på gang startet jeg på boka, og gang på gang mistet jeg etter hvert tråden. Nå skal det sies at jeg bare har lydbokutgaven å holde meg til, og da blir det for komplisert å bla tilbake og sjekke tidligere opplysninger om de enkelte personene. Det som forstyrret var de stadige hoppene fra den enes historie til den andres, og ikke bare var det mange personer, men flere av dem hadde i tillegg relativt likelydende navn som begynte på O.
Etter hvert fikk jeg jo mer tak på det hele, og da slutten nærmet seg var innlevelsen på topp. En utrolig tragisk utgang, der indianerne nærmest dreper og utsletter hverandre. Gjennom mange hundre år har de lidd etter at de ble fordrevet av de europeiske kolonistene. Og hva er blitt resultatet? De fleste vi hører om her, var henfalne til alkohol og/eller narkotika Familier var splittet eller hjemmet var preget av vold. Mange av dem hadde totalt mistet kunnskapen om eget opphav. Powwowen skulle være et samlingspunkt for dem, være et møtested som skulle bidra till økt bevissthet og stolthet over eget opphav, men så blir den isteden skueplassen for den totale selvødeleggelsen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Edderkoppen er et dyr det knyttet mye symbolikk til. Her er mine tanker om edderkoppbena Orvil finner i sitt eget ben (før jeg så intervjuet med forfatteren, tusen takk til Ava).

Orvils bestemor, Jacquie Red Feather minnes en historie hun har hørt av sin mor. Den handler om den utspekulerte edderkoppen Veho, som pleide å stjele øyne for å kunne se bedre. «Veho var den hvite mannen som kom og tvang den gamle verden til å se gjennom hans øyne. Se. Se her, det er slik det kommer til å bli – først gir dere meg alt landet deres, så oppmerksomheten deres, helt til dere glemmer hvordan det er å være oppmerksom. Til øynene deres er tomme og det ikke er noe å se frem til, og nålen, flasken eller pipen er det eneste som gir mening.» (side 125).

Orvil Red Feather (14 år) er sterkt opptatt av sin indianske identitet. Han maser på Opal, «bestemoren», for å få henne til å fortelle. Men Opal holder på sitt: «Hør her vil venn, jeg er glad for å høre at du vil vite mer, men å lære om arven sin er et privilegium. Et privilegium vi ikke har. Og dessuten, uansett hva jeg forteller deg om arven din, gjør det deg hverken mer eller mindre indiansk. Mer eller mindre til en ekte indianer.» (side 140).

Henger edderkoppbena sammen med legenden som den utspekulerte Veho, han som i sin tur symboliserer den hvite mann? Kan edderkoppbena symbolisere en frykt for å ha «hvitt» blod i årene, for ikke å være en «ekte» nok indianer?

Da Opal får beskjeden om at Orvil har funnet edderkoppben i sitt ben, tekster hun straks til sin halvsøster Jacquie og forteller at hun selv, for lenge siden, har funnet edderkoppben i sitt eget ben. «Og jeg har aldri sagt det til noen før nå. Jeg må vite om det har skjedd med deg. Jeg føler at det har noe med mamma å gjøre.» (side 180)

Edderkoppbena har åpenbart en viktig symbolsk (og tabubelagt?) betydning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Moren til Jaquie og Opal sier at edderkoppnettet er et symbol på et hjem og på en felle. Opal oppdager "edderkoppføtter" i kroppen sin den dagen hun og Jacquie rømmer fra Ronald (onkelen). Hos Ronald blir Jacquie forsøkt voldtatt, altså et hjem og en felle.

Side 221
«Jacquie knelte foran minibaren. I hodet hørte hun moren si: «Et edderkoppnett er et hjem og en felle.» Og selv om hun aldri helt hadde forstått hva moren mente med det, hadde hun funnet mening i det i årenes løp, og tillagt det større betydning enn moren antagelig hadde hatt til hensikt. I dette tilfellet var Jacquie edderkoppen, og kjøleskapet var edderkoppnettet. Hjemme betydde drikke. Og å drikke var fellen. Eller noe i den dur. Poenget var La være å åpne kjøleskapet. Og det gjorde hun ikke heller.»

Noen mener også at dette kan symbolisere overgangen fra barn/ungdom til voksen. Orvil finner disse edderkoppføttene den dagen han skal være med på powwowen, noe som kan være et slags overgangsritual for han.

Men jeg susset også på dette, og jeg klarte ikke å se noen klar symbolikk eller mening bak. Det jeg skriver over her, er andre sine tolkninger.

https://www.gradesaver.com/there-there/study-guide/symbols-allegory-motifs

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Onsdag 20. mai 2020.

Da har jeg lest ut Powwow

Bra roman, men jeg greide ikke å få helt taket på handling og miljøskildring.
Mange interessante og spennende karakterer, som jeg ble godt kjent med etterhvert.

Bokens disposisjon er litt uvant for meg, og jeg synes også det er for mange personer å forholde seg til (måtte ofte bla tilbake til persongalleriet i begynnelsen).

Alt i alt er jeg fornøyd med å ha lest denne boka, og jeg kommer fortsatt til å benevne en del av (Nord-, Mellom- og Sør-)Amerikas innfødte for indianere.

Og hva betyr det at et par av personene i Tommy Oranges roman plukker edderkoppbein ut av sine egne bein?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Generelt sett er vel ordlyden "There There" vanskelig å oversette. Det gir sikkert lite mening, og da er sikkert Powwow et nærliggende valg for å få fram det indianske perspektivet (frampek).

For de som er spesielt interessert :)
På spansk heter boken: "Ni aquí ni allí" som betyr hverken her eller der

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei
Angående tittelen så skal Tommy Orange ha lånt disse ordene (There There) fra forfatteren Gertrude Stein: “There is no there there.” Her er et sitat:

In "the autobiography of Alice B. Toklas" she is talking about how the place in Oakland where she’d grown up had changed so much, that so much development had happened there, that the there of her childhood, that the there there, was gone, that it wasn’t there anymore.

Det gir jo et interessant perspektiv

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har lest Prolog og DEL I ("Bli").

Jeg synes boka er bra, så langt.
Er blitt ganske godt kjent med både Tony Loneman (jeg-forteller), Dene Oxendene (fortelleren skriver om Dene Oxendene i 3. person), Opal Viola Victoria Bear Shield (jeg-forteller med spennende navn) og Edwin Black (jeg-forteller) + litt mindre kjent med noen andre personer.

Kanskje treffes alle disse og andre senere. På powwowen?
I så fall ikke ulikt oppbyggingen av andre fortellinger (bøker, tv-serier, film) fra USA.
Bare en følelse jeg har.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Har lese Prolog og Del I- og kan sei med ein gong at eg likar det eg les, men - meir pga gode skildringar av både personar og miljø, enn av det miljøet og den kvardagen dei ulike personane opplever.
Både unge Loneman og dei to halvsøstrene er deltakarar i eit liv der alkohol og dop spelar ei stor rolle.
Synest Orange får fram tankar, melankoli og hendingar på eit vis som får meg til å tru på det han skriv.
Og heilt utan håp er det ikkje - der finst draumar og von...og språkleg godt.
Ser fram til resten.....

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Stort sett holder jeg meg på hjemmebane for tida, men i dag har jeg vært ute i verden og flotta meg litt: Koronasveisen er vekk (nesten bokstavelig talt!); jeg kom hjem med ekstrem sommersveis - og med Powwow i veska. Bok kjøpt til full pris for første gang på mange måneder. Noen ganger er det befriende å være litt ekstravagant. Ser fram til å lese!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hei,
Så bra. Jeg har ført deg opp i deltakerlisten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fullførte romanen i dag, og også denne gongen gjer eg meg mange tankar om både språk og innhald. Eg har sagt det før, og eg seier det igjen; Kjærstad skriv godt!

Siste delen høyrer til Nicolai Berge. Eg opplever han som ein sjølvsentrert mann, ein som prøver å vere forfattar, og som er svært sjalu.
Han greier aldri å gløyme sitt livs kjærleik- Gry- og brukar fleire år på å vinne henne tilbake. Han ville verte Ap-politikar, men vende partiet ryggen då Gry slo handa av han.
På meg verkar han nesten sjuk...nesten psykopat i tankar og gjerninger.....

Synest også at eg vart betre kjend med Ine Wang gjennom dei møta ho hadde med Berge.

Romanen gir mykje tankeverksemd gjennom å skulle finne svar på hendingar og handlingar..
22 juli - og dei vonde handlingane der vert nærliggande å minnast. Vondt!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Velkommen til felleslesing av Berge av Jan Kjærstad

Leseperiode:
Søndag 22. mars - søndag 12. april

UNNGÅ SPOILERE:
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i starten av innlegget
hvor langt dere er kommet i boka (utgave?).

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Velkommen skal du være, Kristin :)
Jeg er "vikar" for kjell. Jeg ordner så godt jeg kan, men har ikke mulighet for å redigere i Kjell sin hovedtråd, så jeg må overlate til ham å føre deg opp når han er tilbake.
Vær gjerne med å lese "Berge", så inkluderer han deg i tråden så snart han kan :)
Hyggelig at du vil være med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har som nyttårsforsett å komme gjennom noen av de mange uleste bøkene i egne bokhyller, men i dag ble jeg typisk nok fristet av tre bøker som alle var utstilt på biblioteket. "Sauebondens liv", "Silkeveiene" og "Nilen - historiens elv" ble lånt. Så dermed blir nyttårsforsettet utsatt litt. Her på Vestlandet blir det gode forhold for å sitte inne og lese - ute er det vått og grått. God lesehelg til alle :)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg la meg tett på deg i mine nyttårsforsetter for 2018. Som deltidsstudent ved siden av full jobb ble det lest mindre skjønnlitteratur enn vanlig, men jeg leste bøker fra alle verdensdeler unntatt Afrika, jeg leste 1800- og 1900-tallsbøker, jeg leste nye bøker, kun en skjønnlitterær på engelsk (og maaaange fagbøker), ingen på fransk, to for meg nye nobelprisvinnere og noen bøker fra bokhylla. Alt i alt en god spredning, tenker jeg.

Skal gjøre ferdig masteren i 2019, så det blir fremdeles en hovedvekt på faglitteratur, men jeg satser på kvalitet og variasjon fremfor kvantitet i år også:
- en bok fra de ulike verdensdeler
- to romaner skrevet før min fødsel
- to nobelprisvinnere
- to prisvinnende romaner (unntatt Nobelpris)
- to 2019-romaner
- en diktsamling

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg har tre planer: lese Dickens i kronologisk rekkefølge...venter nå på Nicholas Nickleby fra bibben, lese H.C. Andersens eventyr og biografien jeg fikk til jul og den siste planen er innfallsmetoden! Det innebærer spennende anmeldelser her inne, noen av lesesirkelens valgte på sidelinjen og dykking inn i egen hylle! En plan til dukker opp når jeg skriver dette og det er å ha et gjennomsnitt på 3 bøker i måneden...er en sakteleser nemmelig! :o))

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Selv om jeg de 4 siste årene ikke har blitt ferdig med PopSugar Reading Challege gyver jeg løs med ny frisk iår, skal til og med prøve å komme meg gjennom Goodreads Reading challenge også, og har valgt 11 respektive 12 bøker. Jeg venter jeg med å spikre flere før jeg er nede i 4, siden jeg har kjørt meg fast før ved å velge bøker for tidlig. Leste litt over 160 bøker ifjor så det skulle gå bra. De siste årene har det også vært sommer leseutfordringer ved et eller flere bibliotek som jeg har prøvd meg på (vant en bok i Strömstad i 2017). Det skal være en på Instagram på Sarpsborg bibliotek, men smart telefonen min har for dårlig minne til at jeg kan laste ned programmet. Får bare følge med på oppslagene på biblioteket, siden jeg husker fra i fjor av at det var en bok i måneden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliVigdis VoldTralteVannflaskeMads Leonard HolvikToveThomas KihlmanDolly DuckKirsten LundWencheRune U. FurbergTonesiljehusmorIreneleserEster STove Obrestad WøienLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenLailaBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil KristiansenmarithcPerSpelemannOdd HebækMarianne  SkageKarina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud Husevåg