Velkommen til felleslesing av Berge av Jan Kjærstad

Leseperiode:
Søndag 22. mars - søndag 12. april

UNNGÅ SPOILERE:
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i starten av innlegget
hvor langt dere er kommet i boka (utgave?).

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Det later til at det for tida er liten interesse for denne boka. Litt underlig, tenker jeg, for innholdet her har da en viss likhet med dagens situasjon. I begge tilfellene dreier det seg om en katastrofe som plutselig er blitt kastet over oss. Men naturligvis, bokas katastrofe er langt mindre omfattende enn den vi blir tutet ørene fulle med i dag. En annen slags likhet er lovprisningen av det norske hyttelivet som blir dratt fram som det eneste frie, ubesudlede, men som altså ikke er det (eller ikke får lov til å være det) i noen av situasjonene.

Det boka først og fremst handler om er beskrivelsene av de tre hovedpersonene. På hver sin måte er de ganske sære og ensomme personer. Ine Wang er en relativt ung journalist som allerede føler seg utbrent. Men så kommer nyheten om drapene i Nordmarka og skaper en slags «den enes død, den andres brød»-effekt hos henne. Nå vil boka hun er i ferd med å avslutte, virkelig komme til sin rett. Høye salgstall og stor berømmelse venter henne. I denne sammenhengen synes jeg det er litt underlig at hun plutselig er rede til å ofre alt dette for en seksuell omgang med Nicolai Berge. Men naturligvis, denne episoden er kanskje nødvendig for å skape fortgang i bokas handling. Jeg leser i innleggene at Ine er en lite interessant person. Her er jeg ikke enig. Hun engasjerer absolutt meg selv om jeg finner henne lite sympatisk, rett og slett egoistisk (men det har kanskje også med yrket hennes å gjøre). De to mannlige hovedpersonene virker til forveksling ganske like. Begge er ytterst sære, kler seg gammeldags og tilstreber å ha helt andre interesser enn folk flest. Er det nettopp denne artslikheten som får dommeren Peter Malm til å skifte mening om tiltalte?

Boka slutter med et stort spørsmålstegn. Hva skjer videre? Blir Nicolai dømt skyldig eller ikke? Kommer han til slutt til å ta ordet og gi sin versjon? Tror vi lesere på hans forklaring om uteliggeren i skogen som druknet seg? Ja, hva mener dere andre lesere?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg for min del koser meg veldig med boken og er svært glad for at du foreslo denne. Jeg har hatt den en stund i hyllen, og nå var det endelig tid for å ta den fram. Jeg kom ikke så raskt i gang med å lese likevel, blant annet på grunn av den store omveltningen med å gå fra undervisning i klasserommet til å bli digital lærer med hjemmeundervisning pga korona, men nå er jeg godt i gang, men mangler å lese siste del om Nicolai Berge.

Det er første gang jeg leser noe av Kjærstad, men det blir nok ikke siste gang. Jeg synes han skriver på glimrende vis. Jeg liker denne typer bøker med indre spenning, med tankereferat og refleksjon. Han har mange gode intertekstuelle referanser, og det er fornøyelig å lese mellom linjene her - at han setter søkelyset både på media, på politikerne, på rettssystemet, på folkeopinionen osv. Hittil synes jeg at romanen er både lærerik og tankevekkende. Jeg synes det er gøy, når jeg for eksempel kan google for å finne ut steder og referanser i boken, som kan relateres til virkeligheten. Jo, der finnes et blankvann i Nordmarka og en Engebret Café, han siterer fra Forkynneren, og nevner flere litterære verk (blant annet "To kill a Mockingbird av Harper Lee).

Jeg synes dette var en av de riktig gode leseroppleveser så langt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant alt du peker på her. Håper at du også har noen kommentarer til alle spørsmålene mine når du har avsluttet boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan går det, folkens? Hvordan går det med lesingen av Berge?
Så langt synes jeg "Berge" er gode greier. Har kun lest om Ine Wang, så er ikke kommet så veldig langt, men vi har jo tid enda. Jeg har aldri lest Jan Kjærstad før, han er en ny forfatter for meg. Jeg synes at han skriver godt. Han har en måte å uttrykke seg på som jeg liker. Her er rom for refleksjon. Ser fram til at samtalene om Berge kommer i gang her inne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heia! Beklageligvis har leselysta mi gått rett i dørken pga det som skjer rundt oss...I dag har endelig greidd å opne ei bok, ei svært lettlest krimbok. Må sjå om eg kan få lyst til å fordjupe meg i bøker igjen. Og «Berge» ligg framleis på bordet...

Vil ynskje alle ei God påske! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En lettlest krim kan være vel så bra - hva har du valgt deg ut da?
Jeg har valgt meg ut Kerstin Ekman sin "Hendelser ved vann" som påskekrim i år :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Salt Lane av William Shaw vart den som fekk meg tilbake til å lese. Boka er som sagt lettlest, og har ein passe dose spenning...har brukt ein god time på den no i ettermiddag.
Kjøpte den svært billig på bokhandelen.
Viktig at vi bruker nokre kroner til å kjøpe litt i desse tider - mange butikkar får store økonomiske problem - likar ikkje!

Ekman er kanskje også ei bok det er verdt å bruke tid på? Har lese litt av henne før.

Så må eg få ønske både deg og alle andre her inne ei God påske! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

William Shaw sine bøker likte jeg også svært godt både "The birdwatcher (fuglekikkeren) og Salt Lane er god krim etter min smak :). Har skaffet meg Deadland også (bok 3).

God påske til deg og dine også

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser sjelden krim, men nå har John Le Carré’s En fri agent fanget min interesse. Språket er en ren nytelse, så elegant, handlingen medrivende. Passer utmerket nå når det er så mye som stjeler oppmerksomheten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan være mange årsaker til at det har vært liten aktivitet i lesesirkelen i disse tider. Ut fra de få innleggene som har kommet, får jeg inntrykk av at jeg ikke har gått glipp av så mye ved å stå over denne runden. Nå er jo ikke leseperioden omme, men har dere noen kommentarer på Kjærstads roman «Berge»?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som jeg har prøvd å si ved noen anledninger tidligere, så mener jeg det har noe med antall aktive lesere og antall bøker/type bøker som foreslås å gjøre. Lesesirkelen er nå i ferd med å bli en liten gruppe lesere, og bøkene som foreslås frister tydeligvis ikke mange. Akkurat nå er det 4 aktive lesere (?). Det er ingenting, ut i fra hvor mange som bruker sidene her, og som liker å lese bøker. Dessverre. Jeg personlig finnner sjeldnere og sjeldnere bøker eller bokforslag som jeg har lyst å være med å lese. De bøkene jeg foreslår, når ikke opp, så nå har jeg sluttet å foreslå. Jeg antar dette gjelder for flere.

Koronaviruset kan sikkert ha satt en demper på leselysten, men det jeg beskriver er en langsiktig trend.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har merket samme tendens som deg og kan ikke gi noe godt svar. De første årene jeg var med her, hadde vi mange og lange diskusjoner om bøker og forfattere. Etter hvert som medlemstallet økte, og også nettstedet ble lagt om, endret Bokelskere.no karakter. For å sette det på spissen, vi er blitt et sted der vi registrer bøkene våre, og kommer med noen uttalelser om dem. Og enkelte meningsutvekslinger. Denne tendensen setter sitt preg også på lesesirkelen.
Det er vel en smakssak hva folk ønsker dette nettstedet skal være.

Jeg håper du finner noe av interesse i lesesirkelen, Laila og blir med videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei

Det er en tykk bok :)
Jeg er ikke kommet så veldig langt og må nok ta påsken til hjelp. Satser på å komme tilbake med meninger når jeg har kommet litt lenger ut i boken :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men må tilføye at jeg liker veldig godt det jeg har lest til nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så, idag kom Berge i posten. Og det har skjedd (igjen) det som kan skje når en bestiller på nett, og ikke blar i boka i en bokhandel. Min utgave er oversatt til engelsk. Det blir for utfordrende. Hører gjerne lydbøker på engelsk, men det er tung å lese.
Ergo ble det e-bok på bibliotekets BookBites denne gang.
Heldigvis er jeg ikke enig med dere som syns den første delen blir tung uten avsnitt. Liker tankestrømsformen hvor scener og betraktninger flyter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uff, dette går trått. Utganspunktet for historien er spennende, språket er godt, men du verden så kjedelig dette er. Jeg er på side 68 av 448 på lesebrett/bookbites og det blir mer og mer skumlesing. Ine Wang karakteren engasjerer meg svært lite. Håper det tar seg opp!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er også godt i gang med Ine Wang og gjesper ofte. Det blir forhåpentlig klarere etter hvert hva som er hensikten med de langdryge beskrivelsene av ambisjoner, håp, mismot og andre følelser. Med den anseelse Kjærstad har som forfatter, regner jeg med at han har en plan for oppbygginga av dette dramaet. Jeg er for øvrig ganske enig med Hilda i at det hadde gjort seg med litt flere avsnitt. Men det er kanskje også en del av planen at dette skal være tett og kompakt? Vi får vel streve oss videre ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heia! Boka er leita fram, og eg har lese nokre få sider...Medan eg las reflekterte eg over at Kjærstad skriv godt, men kunne gjerne vere litt rausare med avsnitt?
Etter ei kort stund la eg bort boka- alt som skjer rundt meg her gjer at eg ikkje greier å samle tankane om innhaldet.

Håper at situasjonen betrar seg slik at både denne og andre bøker gir meg meir.
Likte boka sist eg las den ....og det er ikkje lenge sidan :-)
(...eg har tenkt åhalde fram...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt at du har tenkt å halde fram.
Ikkje så lett å konsentrere seg alltid. Eg kjem nok til å bruke tid på boka.
I dag har eg hatt fjernundervisning sidan eg sto opp.
Ikkje alltid like lett å vera motivert på kveldstid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klar for å begynne å lese Berge?
jeg fikk kjøpt en bruktbok i fjor og er klar for å begynne i morgen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Vigdis VoldHarald KEnneaVoidkeeperAnitaØystein LToveJulie StensethLeseberta_23Berit RJ.G. RobertsLibraritas vIngunn SKarin  JensenTine SundalIngeborg GSynnøve H HoelDolly DuckStine AskeTorill Elisabeth RevheimTrygve JakobsentuhamreKay Nilsenkntschjrldingar hIngunn ØvrebøSimen "Boktimmy" IngemundsenHildaknut erikIda SHilde H  HelsethLeselenaLisbeth Kingsrud KvistenrubbelMartinenJan Erik  OlsenMonica CarlsenHeleneIngrid Urdal StøleAnMaBerty