Jeg er godt i gang med Uro av Jesper Stein og i natt blir jeg vel ferdig med nattlektyren: Silo av Hugh Howey siden jeg har mindre enn 100 sider igjen. Etter hvert skal jeg begynne på Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, og Lukk øynene av Josh Malerman. Blir selvfølgelig ikke ferdig med alle disse i helga, men blir forhåpentligvis blir jeg ferdig med Uro og Silo og fått begynt på de andre to bøkene før helga er omme.
Spent på din dom av Misery til slutt. God helg:)
I går begynte jeg på Kiellands samlede verker. Fant en serie med rød innbinding fra 60-tallet i kjeller`n på biblioteket i Odda. Leste ei novelle som heter Håpet Er Lysegrønt, og da lærte jeg hvor det uttrykket kommer fra :-) Får se hvor langt jeg kommer i sommer, men det blir en del Kielland framover. Regner med at en herr Ingemundsen rister av glede når han leser dette ;-D
Denne helgen skal jeg lese ; Sønnen av Jo Nesbø. Jeg begynte på den for en tid tilbake men glemte den litt. I dag har jeg kommet godt inn i boken og har falt for Simon , en av hovedpersonene.
Nesbø som forfatter har jeg allerede falt for x ant ganger , så der er jeg ikke overrasket, han er dyp den mannen.! Fantastisk.
God helg:-) her på østlandet er det fantastisk vær, så det skal nytes til fulle. Og hva er vel bedre enn å sitte ute å lese? Nå leser jeg Åndenes hus av Isabel Allende.
Da er det fredag og det betyr lesehelg! Litt tidlig ute for en gangs skyld. En god natt søvn betyr at humøret er på topp og jeg gleder meg til en stille og rolig helg.
I helgen fortsetter jeg på Misery av Stephen King. Jeg regner med å fullføre den, men har ikke bestemt meg for neste bok ennå. Det er stor mulighet for at jeg fortsetter på Sin egen herre av Halldór Kiljan Laxness. Dette er en bok jeg ønsker å fullføre så jeg tenker det gjelder å fortsette før jeg glemmer den.
God helg, bokelskere!
"Jeg tror ikke jeg er tjukk - jeg er egentlig ganske sikker på at jeg ikke er tjukk. Problemet er bare at jeg ikke lenger er tynn, og det er vanskelig å akseptere"
Då er eg straks halvvegs i leseutfordringa og kan konstatere at 25 bøker er lest. Eg ligger altså omtrent der eg burde. :) Då har eg lest nokre få lange og tunge bøker, som Cloud Atlas, men og fleire små som eg kom gjennom på ein dag. Akkurat no les eg Lud-In-The-Mist av Hope Mirrlees, som forhåpentligvis skal fylle kategorien "a funny book".
Må innrømme at det blir vanskelegare og vanskelegare å plassere dei bøkene eg har lyst til å lese for tida på lista. Men det er vel litt av poenget, at du skal leite etter bøker du ellers ikkje ville ha endt opp med, heller enn å lese det du vanlegvis ville. Eg tok også ein liten snarveg og plasserte ei Narnia-bok under punktet "A book set somewhere you've always wanted to visit" - men det er jo sant, då, kven har vel ikkje lyst til å besøke Narnia? Eg lar det passere ;)
Korleis går det med dykk andre? Heng folk fortsatt med?
I 2002 kjøpte jeg Knut Hamsuns brev i 7 bind (6 + supplementsbind). Jeg begynte lesingen i kronologisk rekkefølge da, men kom ikke lenger enn et stykke ut i bind 2. Tilsammen inneholder samlingen mer enn 3300 brev.
Jeg vil forsøke å lese (minimum) 10 brev pr. dag, så om ca. ett år skulle alle sju bindene være lest.
Neste brev blir nr. 121.
Av og til blir det nok noen sitater å finne her på forumet. Som dette, hentet fra bind I
(1879-1895), brev nr. 112, til den svenske forfatteren Gustaf af Geijerstam (1858-1909):
"[København ?mai/juni ?1890]
Hr. Gustaf af Geijerstam.
Jeg sender Dem idag mit sidste Arbejde, ikke en Roman, men en Bog, hvori jeg har forfulgt en ømtaalig Menneskesjæl, hvis uendelige Bevægelighed har interesseret mig. Her forekommer ingen dikteriske Opfindelser, ingen Giftermaal, Baller, Landture o.s.v., det er som sagt ingen Roman. Det er et Forsøg paa at skildre det sære, ejendommelige Sindsliv, Nervernes Mysterier i en udsultet Krop. Der spilles blot paa én Stræng, men med Forsøg paa at faa Hundrede Toner ud af den. Det har vel lykkedes og mislykkedes omhinanden. Naturligvis!"
Jeg synes dikterhøvdingen (in spe) er ganske beskjeden her: "mislykkedes"?
Og mens jeg er i skrivemodus/sitatmodus:
På siste side i dagens (25. juni 2015) "Dagbladet" har Fredrik Wandrup en liten artikkel om Grand Café.
Han skriver blant annet:
"KNUT HAMSUN VAR MYE på Grand og ga en gang en kelner hundre kroner i driks, godt beruset. Kelneren beholdt hundrelappen. En kjent syklist, A. Gresvig, så det hele og sa fra til hovmesteren som sladret til direktøren. Kelneren ble truet med sparken, men kunne neste dag levere følgende attest fra giveren: "Jeg Knut Hamsun, i Besiddelse af min Forstands fulde Brug, erklærer herved at hvad i Helvede haver den Cykkelgutten at gjøre med de Drikkepenge jeg giver kelnerne. Knut Hamsun""
Noen mennesker finner taushet ubehagelig. Ikke jeg. Jeg har aldri brydd meg stort om spørsmål og svar. Noen ganger tenker jeg på noe å si, og så spør jeg meg selv: Er det verdt det? Og det er bare ikke det.
Folk rotet seg inn i unødvendige løgner for å gjøre livet lettere, noe som bare førte til det motsatte. Alltid, nesten uten unntak.
I thought it might be a great thing to be the air.
I could be something and nothing at the same time. I could be necessary and also invisible. Everyone would need me and no one would be able to see me.
Eg er så lei
av at all radio skal dreie seg om radio
og av at all teve skal dreie seg om teve
og av at alle aviser skal dreie seg om aviser.
Må eg komme med eksempel?
Eg finner heller fram fløytepakken.
Eg er så lei, så lei
av at alle dikt skal dreie seg om dikt.
Må eg komme med eksempel?
Eg finn heller fram meliseska.
Eg er så lei, så lei, så lei
av at alle diktarar skal vere sinte på ein og same
diktar
og av at alle kritikarar skal vere illsinte på den
diktaren også.
Må eg komme med eksempel?
Eg skjer heller desse nysteikte kakene her i to.
Eg er berre så lei
av at alle media skal dreie seg om media
og av at alle reklame skal dreie seg om kunst
at no har eg tenkt å ete tolv vannbakkels
eg aleine!
Tusen takk for ditt interessante svar, Emily!
"Eg syns boka var lett nok å lese, men eg sleit med å "komme inn i boka", om ein kan seie det sånn." Ja nettopp, dette synes jeg er en god måte å si det på!
Jeg har nå lest Mrs. Dalloway og har skrevet litt om min opplevelse av den lenger nede i tråden (min første Woolf). Trengte hjelp for å få tak i innholdet. Kanskje må jeg lese den en gang til. Som en annen bokelsker skriver: «Eg opplever at Virginia Woolf er ein forfattar som blir meir interessant å lesa dess meir eg les rundt forfattarskapen». Dette tror jeg er en riktig vurdering. Den virker i hvert fall riktig for meg, og jeg har lyst til å lære Virginia Woolf bedre å kjenne.
Siden jeg oppfatter en interesse for det her på bokelskere, vil jeg ta initiativ til en felleslesing av Til fyret omkring 10. august (som du er inne på, er den neppe ferielektyre). Du leser boken nå; om du ønsker å delta i diskusjonene i forbindelse med felleslesingen, er du hjertelig velkommen.
Født feminist av Marta Breen begynte jeg på hos en venninne, men har ikke fått fullført. Jeg tilhører en helt annen generasjon og ønsket primært å lese boken for å se hvordan unge kvinner tenker i dag. Er ikke spesielt interessert i såkalt feministisk litteratur. Det at Woolfs A room of one’s own er nevnt, øker interessen. Kanskje har Breen mer å si meg enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt.
Eg las sjølv Mrs. Dalloway som del av engelsk årsstudium på universitetet for nokre år sidan. Eg syns boka var lett nok å lese, men eg sleit med å "komme inn i boka", om ein kan seie det sånn. Synst det var vanskeleg å følgje med kven som tenkte kva og kva som skjedde på ordentleg og kva som berre var tankar. Eg skjønte at det var ei bra bok og at Woolf var ein bra forfattar, men det var liksom ikkje noko for meg.
I alle fall, så blei eg interessert i feminisme for omlag to år sidan og begynte å lese meg opp på det. Las bl.a. "How To Be A Woman" av Caitlyn Moran og "Født Feminist" av Marta Breen. I sistnemnde bok blei "A room of one's own" av Virginia Woolf nemnt, og eg fann ut at eg ville lese den boka (som er basert på nokre førelesinger av Woolf). Eg likte denne boka veldig godt, og fann ut at modernisme og Woolf kanskje var noko for meg likevel.
Held no på å lese "To the lighthouse". Eit tips eg kan gi, som eg ser at andre óg har gitt: ta deg god tid med å lese. Det er også ein fordel om det ikkje er så mange distraksjonar rundt deg, sånn at du klarar å følge med i "tankerekka" - og, om du "faller ut", så klarar du mest sannsynleg å hente deg inn igjen om du les litt meir. Woolf er nemleg flink til å skape samanheng og til å knyte saman starten og slutten.
Marte sliter med (en begynnende?) angst og tvangstanker. Dette dukket opp kort tid etter at lillebroren hennes ble født, hun føler seg nemlig ansvarlig for hans ve og vel. Heldigvis har hennes kloke mor et godt råd: skriv ned tankene, alle som en.
Fin, morsom, viktig og spesiell - men hvem er den for? Hovedpersonen er 11 år, men språkmessig synes jeg kanskje den ble litt i det vanskeligste laget. Eller tar jeg feil?
Håper ikke det er galt av meg å benytte anledningen til å reklamere for den kjekke Hamsunbibliografien vi har her på Nasjonalbiblioteket, som inneholder over 10.000 referanser til bøker, artikler i bøker og tidsskrifter, avisartikler samt noe audiovisuelt materiale - utgitt i Norge, i andre europeiske land og til en viss grad i andre verdensdeler fra 1879:
Eg har ein mistanke om at du må dra på skattejakt i antikvariat og på loppemarknadar etc. for å få tak i dei du manglar. Dersom ein skal døme etter bokfunn.no (ei side som samanliknar prisar på bøker som er til sals i bokhandlar, klikk på lenka og søk på "Falkberget, Johan" for å sjekke) så er det eit særs avgrensa utval som er til sals som nye. Mest lydbøker, ser det ut for.
Men skattejakt er jo moro!
En diskusjon på forumet har kvernet og gått over en tid.
Diskusjonen har startet rundt såkalte "stjerner" som er vår versjon av "Likes" eller "Tommel opp".
Når man ser et innlegg, sitat, en bokomtale eller bokliste her inne på bokelskere.no kan man gi det en stjerne som et signal om at man setter pris på det som ble skrevet.
Stjernene bruker internt i systemet til to ting - sortering av innhold (i visse situasjoner), og kåring av dagens mest "likte" innlegg.
Hvis du har forbrytersk forsett og en umettelig tørst på denne virtuelle valutaen, så er det mulig å utnytte systemet.
Hvis du skulle være så uheldig å ikke få stjerner fra andre brukere kan du gi stjerner til deg selv ved å logge deg ut, lage en ny profil og gi din andre konto et par velfortjente stjerner.
For å opprette en konto hos oss trenger du kun en e-postadresse som ikke er registrert fra før.
Man kan også alliere seg med familie eller venner og konspirere med dem - be dem gi stjerner til innleggene dine.
Eller man kan inngå i en permanent eller løs allianse med eksisterende brukere og avtale å stemme på hverandres innlegg eller sitater.
For å få en slags etterprøvbarhet på dette har vi valgt å legge ut lister over hvem som gir andre brukere stjerner.
Hvis du lurer på hvem som gir stjerner til hvem er dette enkelt å finne ut.
Diskusjonen rundt dette systemet har utartet seg til krangling og ukvemsord som ikke passer her på forumet.
Det er barn og unge som er inne på nettstedet på samme måte som oss voksne.
Jeg har derfor fjernet flere samtaletråder.
Jeg har også sperret tre brukerkontoer på grunn av åpenbart upassende meldinger.