Det Usynlige Fjellet er ei virkelig god bok. Anbefales!
För allt du hatar hos deg själv – forlåt dig själv.
För allt du älsker hos dig själv – forlåt dig själv.
För allt du skäms över.
För allt du är stolt över.
För allt du vil dölja.
För allt du vil visa upp.
För allt som inte blev som det skulle.
För allt du är.
För allt du ville vara.
Förlåt dig själv.
Det er umulig å snakke om det man kjenner inni seg, som er mykt som voks, og som det ikke finnes noe språk for, men som kanskje er det viktigste likevel
Det er derfor handlingen i det hele tatt settes ut i livet, fordi den har allerede vært innom avveiningen av rett og gale, om dette er noe man bør gjøre eller ikke. Lander man på å gjøre det, er handlingen allerede rettferdiggjort. Da er det krevende å angre, fordi det forlanger at man går tilbake, at man våger å se på motivasjonen og begrunnelsen med andre øyne
Jeg lever et liv som ligner deres. Jan Grue
Jeg bruker rullestol, ergo er jeg en rullestolbruker, men jeg er ikke lenket til den, sånn som mange dårlige journalister har det med å skrive om oss. Rullestoler et fantastisk hjelpemiddel for oss som går så dårlig. At vi blir definert som mennesker fordi vi bruker en, synes vi er slitsomt. Det synes Jan her også, og siden han er professor og greier, så klarer han å skrive ei hel bok om dette, så jeg skal holde inne mine egne opplevelser.
Boka har fått svært god omtale, og jeg er sikkert litt inhabil i å vurdere den som litteratur, men jeg kjente godt igjen utfordringer, opplevelser og tanker.
God og viktig svært velskrevet bok.
Herregud, jeg måtte ta meg selv i å reagere emosjonelt på dette, og så si strengt til meg selv, at det er bøker, ikke mennesker vi snakker om nå. Og jeg er ikke ironisk.
Stavanger.. Ivar gjenvinning på Forus..
Når jeg leverer skrot der er jeg innom Byttebua og tar med meg en bærepose med bøker.
Vil tro det er rundt 1000 bøker der til enhver tid. Mye bra og utvalget varierer..
Byttebua
I stedet for å kaste brukbare ting i containerne på gjenvinningsstasjonen, kan du sette dem fra deg i byttebua. Da kan du glede noen andre med dem og samtidig gjøre en innsats for miljøet. Kanskje finner du selv noe du har bruk for i byttebua? Byttebua er en del av IVAR gjenvinningsstasjon Forus og har samme åpningstider som gjenvinningsstasjonen.
Kunder som skal levere til byttebua kjører inn på gjenvinningsstasjonen som før. De betaler ved innkjørselen etter vanlige takster. Avfall som ikke er egnet til direkte gjenbruk blir kastet i containerne. Fine ting som andre kan ha nytte av, blir spart til slutt. På veg ut av gjenvinningsstasjonen er det skiltet til byttebua, som er en hall i den vestre enden av området. Her kan kundene sette fra seg gjenstander som de syns er for fine til å gå i containerne. Byttebua er betjent.
Det du ikke trenger kan andre ha bruk for. Og omvendt.
Samtidig som kundene setter igjen saker i bua, kan de ta en runde og se etter ting de trenger. Finner de noe interessant, er det fritt fram for å ta det med seg.
Kunder som ikke har noe som det passer å sette inn i byttebua, er sjølsagt også velkomne innom. Det er full anledning til å ta med seg gjenstander uten å sette inn noe.
Utvalget i byttebua vil variere fra dag til dag. Vi kan aldri love at kundene finner akkurat det de leter etter, og vi garanterer heller ikke for kvaliteten. Men det går an å gjøre virkelige kupp i byttebua.
Alle gjenstander i byttebua er kassert av tidligere eier. IVAR har ikke kontrollert kvaliteten og gjenstandene kan være ødelagte og farlige i bruk uten reparasjon. All videre bruk skjer derfor på eget ansvar.
Eksempler på ting som kan finnes i byttebua er verktøy, leker, husholdningsartikler, elektrisk og elektronisk utstyr, bøker, møbler, sportsutstyr, hobbyartikler, hageutstyr og pyntegjenstander.
Tenk dere å kunne gå rundt i en bokhandel å bare plukke med seg alle bøker man vil ha helt gratis. Det fikk jeg gjøre i dag - på en måte ;)
Min lokale bruktbokhandel er desverre gått konkurs, og for å kvitte seg med alt holdt de i dag åpen butikk hvor hvem som helst kunne komme å ta med seg hvor mye som helst HELT GRATIS! Jeg fikk med meg rundt 200 bøker. Helt sykt gøy å bare kunne gå å plukke slik. Og det var ganske bra utvalg også :)
(Ikke akkurat en diskusjon, men syntes jeg måtte dele denne opplevelsen)
Denne debatten forundrer meg. At det å skrive på dialekt skal være en «uting». Her er jeg så imponert over bokelskere som leser engelsk, dansk og svensk som ingenting, ja endog tysk, fransk, spansk og gresk – og så skal norske dialekter være et problem... Jeg sier som Geitebukkskjegg, hva hadde norsk litteratur vært uten Duun, Prøysen og Falkberget, og som Steinar Sæther, Olav H. Hauge. Og Arne Garborg - og mange flere.
Når jeg leser Johan Falkberget, forstår jeg selvfølgelig ikke alltid den nøyaktige betydningen av hvert enkelt ord. Men ut fra sammenhengen har jeg ingen problemer med å forstå meningen. Det samme gjelder Olav H. Hauge, en annen av mine favorittforfattere. I fare for å bli litt skarp, jeg synes det er trist om vi ikke skal kunne lese vårt eget språk – i alle dets avskygninger - mens det er forventet at vi mestrer fremmedspråk (les: engelsk/amerikansk).
Hvorfor skal du si at du har lest den? Kan du ikke bare si at du har hørt den?
I utgangspunktet tenker jeg at det ikke har noe å si om du har lyttet eller lest den, du har fått med deg akkurat de samme ordene og den samme historien. Å mene at du ikke kan si at du har lest den blir enten veldig firkantet eller veldig arrogant. Firkantet om det er den språklige forskjellen i lytte/lese det pirkes på eller arrogant om de mener det er mindre status å lytte.
For diskusjonens del så har det ingenting å si om man har lyttet eller lest, med mindre man ønsker å diskutere linjeavstand, skriftstørrelse eller andre praktiske ting. Om det er det det gjelder så må man selvfølgelig også passe på at man har lest samme utgave.
Jeg bryr meg fint lite om å se på sport, så her blir det desto mer tid til å lese ;)
"Du forsvinner" har jeg stående også. Veldig spent på den!
På torsdag leste jeg de siste sidene i "Manilahallen" av Ruth Lillegraven, før jeg på kvelden var på bokbad av henne og hovedpersonen I boka hennes. Det var et sterkt møte, med mye fokus på spiseforstyrrelser. Også morsomt med signert bok av både forfatter og hovedperson.
Da jeg først var i Oslo måtte jeg selvfølgelig innom mamuttsalget, og til min store overraskelse så jeg at boklageret hadde åpnet igjen! Jippi!! Så det ble med endel bøker hjem... Jeg er håpløs med det der! ;)
I går hørte jeg ferdig "Bibbi Bokkens magiske bibliotek" av Jostein Gaarder. Den imponerte meg stort!! :) Desto eldre jeg blir desto mer ungdomsbøker leser jeg. Fått skikkelig sansen for en del de siste årene!
Nå leser jeg "Hanegal" av Lars Ove Sæther. Liker den veldig godt, mye som skjer og mye spenning!
Neste bok ut må bli noe koseligere, uten at jeg har bestemt meg for hva...
God helg!!
I år vil eg prøve meg på denne! Er det andre der ute som gjer noko liknande, eller har lyst til å vere med?
Eg har to reglar eg vil følgje: ei bok kan ikkje brukast til å hake av meir enn ein boks, og bøkene må sjølvsagt lesast heilt ut før eg kan hake dei av på lista. Så får vi sjå om eg klarar å lese 52 bøker i løpet av dei 11 månadane som er att av 2015...
Enig!
Enkelte forlag gir heller ikke ut lydbøker, punktum, og da er det så kjedelig når forfattere bytter forlag! Tre eksempler på det i 2013: Liza Marklund sin siste kom ikke på lydbok, men hakket verre etter min mening, de kutter lydbøkene halveis i Jan Guillou sin "store århundret" serie. De to første kom på lydbok, men så var det forlagsbytte og full stopp :( Jonas Jonasson byttet også forlag, og det førte til at "Analfabeten som kunne regne" heller ikke kom på lyd.
Jeg liker heller ikke når bok 2 eller 3 i en serie kommer på lydbok, men de første bøkene i serien, nei de kan vi se langt etter...
Jeg vil heller ikke tro at interessen for lydbøker er dalende, kanskje etter den fysiske lydboka, men ikke etter lydfila. Jeg kjenner utrolig mange som er avhengig av lydbøker i bil og på trening. Jeg pendler selv, og har lydbøker i bilen, men akkurat nå innrømmer jeg at jeg går etter engelske lydbøker, for det norske markedet er usabilt med tanke på hva som kommer, og hvor i serien det stopper.
Jeg har ikke fått med meg at bøker til avstemning plukkes ut på denne måten. Da iler jeg til og setter:
Universets engler av Einar Mar Gudmundsson som første prioritet på min liste.
Se begrunnelse i tråden med mine forslag.
Da blir denne boken med i avstemningsgrunnlaget, ikke sant Kjell?
jeg vil si noe om å lytte
om å sitte helt rolig
og høre at jorden puster
jorden puster langsomt
det er, tror jeg, mye godt å si
om å høre at jorden puster
sånn som jorden har pustet i millioner av år
jeg vil si noe om å drømme
drømme om et land
en jord
en verden uten lange kniver
hvor barn går på skole
hvor du ikke hører noen skrike
fra noen kjeller
hvor du hører vinden som
synger i en park
hvor gamle folk sitter helt
stille og mater duene
om å drømme
om en verden som smiler langsomt mot skyene
det er, tror jeg, mye godt å si om å drømme
det er mye godt å si om å vite at tiden ikke går
det er vi som går
toget som går
alle verdens klokker som går
tiden går ikke .
den ligger stille og venter
som tiden alltid har gjort
og det er mye godt å si om å vite
at når et eldgammelt år dør
så blir det født et nytt samme natt
og det er mye godt å si om å håpe
at det neste vil smile til oss
som et nyfødt velpleiet barn
som smiler nede i en hvit seng
det er mye godt å si om å drømme
om neste vår
det er mye godt å si om å
sitte helt stille og høre at
jorden puster
det er mye godt å si om å
sitte helt stille
og håpe
og drømme
og merke
jordens langsomme tålmodige puls
Takk! Så lenge folk ønsker lesehelgen og bidrar så ser jeg ingen grunn til å ikke fortsette tradisjonen inn i 2014 :-)
Når du skal på salg for å kjøpe kjole og sko til et jubileum....og kommer hjem med en pose full av bøker...
Eg starta å lese så smått i går
På Margaret Atwood sin Flommens år
Og det skal ho ha:
Ho skriv rett så bra
Om apokalypse og trange kår
Jeg hadde ikke hørt på lydbøker på mange herrens år, før jeg ble inspirert av tråden krira startet her inne, men nå er jeg helfrelst. Får liksom ”lest” så mye mer, for nå kan jeg lytte i tillegg det de bøkene jeg ellers leser.
Audible er bra, men tilbyr ulike abonnementsordninger og bonuser, så man skal vel kjøpe en del bøker for at det skal lønne seg. Men det kan du jo lese mer om på nettet.
Ordflyt har en app for android-telefoner (Jeg har også en Galaxy). Det er bare å gå inn på Google Play og laste den ned. Der ligger det en del gratis bøker i tilegg til kjøpebøker.
Lydbokforlaget har også nedlastbare bøker, og stadige tilbud, samt at du vel ved kjøp av alle lydbøker fra norske nettbokhandler kan velge mellom cd og lydfiler.
Hvis du har en Galaxy, følger det vel med en avspiller under "programmer", så det trenger du strengt tatt ikke laste ned.
Derimot må du laste ned et program - en app - fra Google Play for den leverandøren du evt. velger, og den fungerer som en bokhylle. Hvis du vil lese mer, har alle greie forklaringer på nettsidene sine.
Når det gjelder lydbøker på bibliotek, er vel det greieste å bruke en gammel discman og ta cd-ene med seg, men det blir jo mye mer drass.
Lykke til!
Jeg kommer på flere:
Filmatiseringen av Günter Grass' Blikktrommen, Milan Kunderas Tilværelsens uutholdelige letthet, Annie Proulx ' Quoyles reise og John Irvings Garps bok.