Britisk maleri etter krigen
Absolutt glimrende skrevet om britisk kunst fra 1945 til omkring 1970. Boka har 77 fargeillustrasjoner, men teksten er likevel det viktigste. Gayford lar i stor grad malerne selv snakke om seg og sine kolleger — både om kunsten og livet. Det gjør framstillingen spennende og engasjerende.
Tre kunstnere får spesielt grundige presentasjoner: Francis Bacon, Lucian Freud og David Hockney. Typisk er at de tre malerne er figurative og ikke tilhører de abstrakte ekspresjonistene som ellers preget den tidlige etterkrigstiden. Amerikanske malere som Pollock og Rothko hadde stor påvirkning i England.
Dette er i høy grad en leseverdig kunstbok. Den gir god oversikt samtidig som den er underholdende.
Se også omtalen min av Man with a blue scarf av samme forfatter.
Hei.
Godt nytt år.
Så klart du kan bli med, her er rom for alle.
Velkommen.
Første boken til Joseph Wilting "Riket som ikke kom" var en oppsiktsvekkende og rivende interessant bok om hans oppbrudd etter 40 år i Jehovas Vitner og hans vei inn i den kristne troen. I "Herre, hvem skal vi gå til?" er en slags oppfølger om veien og kallet hans videre, skrevet rundt åtte år senere. Der tar han for seg sin vandring rundt i det kristne landskap, og selvom han møtte på mye godt mange steder, så la han også merke til lignende trekk av sekterisme, som han så hos Jehovas Vitner, i mange menigheter og forsamlinger rundt om. Han retter søkelyset spesielt mot Trosbevegelsen, Torontobevegelsen, Vineyard bevegelsen, Smiths Venner og visse retninger innenfor pinsemenigheter. På flere av disse steder la han merke til maktesyke, mentale, fysiske og seksuelle overgrep som et vanlig fenomen, kjente new age fenomener og annen okkult praksis, blandet med pengekjærhet og mange ødelagte menneskeliv. Midt i alt dette beholder han troen på Jesus som Veien, Sannheten og Livet, og har arbeidet mange år med å hjelpe utallige avhoppere fra forskjellige sekter.
Boken gir mye oppsiktsvekkende informasjon og anbefales for kristne innenfor alle slags menigheter og for ikke troende som kunne vært interessert i tematikken, og hva som egentlig kjennetegner en sekt. Det lille negative med boken er at den innholder flere skrivefeil og oppsettsfeil enn den gjennomsnittelige bok, så det ser ut som denne boken ikke har hatt en fase med retting, men bokens innhold overskygger dette og gjør at skriveleifene kun blir bagatellmessig pirking.
Hei igjen.
Takk for respons, tips og gode ord, og takk for motivasjonen Lillevi.
Om det er flere som ønsker å lese sammen med oss er det ikke for sent og bli med. Det er fortsatt tid til å skaffe boken (oppstart om 1 uke) og som Stig tipser om finnes boken hos Storytel.
Veldig greit at vi blir en gjeng hvor noen har erfaring fra lesesirkler og flere er uøvet, som meg. Jeg er likevel ikke helt uten ideer for hvordan dette kan bli en god leseopplevelse og påfølgende samtale for alle. Jeg kommer tilbake med noen tanker, så kan vi gjerne ha noen meningsutvekslinger før vi går i gang med lesingen.
Velkommen til alle og på gjensyn til dere som allerede er med :)
Så lang et vi 13 deltagere:
Kristine Louise
Eli Hagelund
Hufsamor
Lillevi
EBDN
Stig T
Anniken L
Ingunn S
KatiMai
Laila
Krira
Torill Revheim
og
Piippokatta
Hei alle leseglade.
Du inviteres herved til å delta i en POP-UP lesesirkel, eller en spontan samlesing, som denne gangen vil ta for seg boken Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov.
Det står ikke mye om boken her inne på forumet, så jeg velger å skrive litt fra omslaget hvor den bl.a omtales som «En russisk knallperle» av anmelderen i Morgenbladet.
Boken ble første gang utgitt i 1947. Her er hva som står bak på boken:
Dette er en eksistensiell thriller om mord, skyld og livets tilfeldigheter. Den skildrer en eksilrusser i Paris som tynges ned av et drap han begikk som ung mann, langt ute på den russiske steppen. Én dag kommer han over en novelle der hendelsen på steppen blir beskrevet i detalj, men fra perspektivet til mannen han skjøt. Dermed starter jakten på novellens forfatter, den mystiske Alexander Wolf.
Gajto Gazdanov (1903-1971) ble født i St. Petersburg, men emigrerte til Paris etter å ha kjempet på de hvites side i den russiske borgerkrigen. Dette er hans hovedverk, en moderne klassiker, en perle i 1900-tallets europeiske litteratur som på 2000-tallet er kommet ut i nye oversettelser til en lang rekke språk.
Ifølge anmelderne handler boken om hvordan ethvert menneske former egne erindringer, om følelse av tap, om fornøyelser, atspredelse, kjærlighet, skjebne, skyld, redning, død og tilfeldigheter. Om innholdet bruker de adjektiver som elegant, dyp, trøstende, vakker og ulidelig, forstyrrende, uimotståelig, klok, opprørende og presis. Alt dette bør gi rom for mange spennende observasjoner og innspill om boka.
Jeg har aldri selv vært del av en lesesirkel, uten at det bør være en hindring, tenker bare at det kan være greit for deg å vite i tilfelle du stusser over noe i gjennomføringen :)
Tenker at denne invitasjonen får ligge ute noen dager for å bli sett, slik at det gis tid til å få meldt seg på å eventuelt skaffe til veie boken. Så starter lesingen den 15. januar.
Når det kommer til innspill og samtaler om boken settes det ingen begrensninger, du kan dele det du måtte ønske, stort, smått, langt eller kort. Personlig synes jeg det er interessant og høre om noe som treffer deg, noe som gjør inntrykk, skaper en følelse eller minner om noe.
Boken er ikke spesielt tykk, under 200 sider, noe som gjerne gjør det lett å «hive sæ me» selv om du har en travel hverdag.
Velkommen!
Jo. Å tro på norsk media er det lett å få det synet du har. Ensidig og demoniserende slik at Israel blir fremstilt som overgriperen.
Så hyggelig! Jeg henter også tips her og der blant bokelskerne :)
På forsiden av mitt eksemplar står det «Blir dette årets morsomste bok?» Spørsmålet er stilt av anmelder i Dagbladet, som sånn sett antyder at dette blir gøyalt. Mitt svar på det spørsmålet er «Nei». I motsatt fall står det dårlig til med humor i litteraturen. Et annet alternativ er selvfølgelig at egen humor ikke samsvarer med dette.
Side 400
Jeg har hatt juleferie fra Celine og har fortsatt en del sider igjen.
Historien om familien Henrouille er på samme tid grusom og fornøyelig. Min søster bor i Nice og har fortalt om alle de franske pensjonistene som leter rundt i søppelkassene etter mat. Barna vil ikke ha noe med dem å gjøre. Jeg lurer på om det er lange tradisjoner i Frankrike når det gjelder å ikke bry seg om egen slekt -og er vi på vei dit selv?
Har lest at det er håp om en morgen etter nattens ende og det er bra. Jeg kom over Fra slott til slott på biblioteket og kjøpte den for kr 10,- Den skal omhandle hans flukt gjennom Europa etter 2. verdenskrig. Det blir altså mer syting og elendighet, så boken får vente i hylla en stund.
Gjentar meg sikkert mye, men tydeligvis nødvendig. Israel ønsker ikke fordrivelse av palestinere, men å leve i fred med alle sine naboer,
Helt enig med deg. Men det er viktig å lese denne serien i kronologisk rekkefølge. Hjorth/Rosenfeldt er for meg det ypperste av krim-litteratur. Jeg har lest/lyttet alle - Ivar Nergaard leser knakende godt. Denne siste topper hele serien - utrolig spennende, og mange tråder som vi har fulgt gjennom hele serien.
Da nærmer 2023 seg slutten og det er tid for å oppsummere.
For min del ble det 46 bøker, de aller fleste romaner. Men jeg har også lest noveller, essay og sakprosa. Godt under halvparten av bøkene er skrevet av norske forfattere, og jeg har lest forfattere fra 12 andre land, både fra Europa, Amerika, Afrika og Asia. Jeg liker å bruke skjønnlitteratur til å forstå verden, og da er det et poeng å lese forfattere fra ulike verdenshjørner og fra ulike tider. Når det gjelder eldre litteratur, har jeg i år ikke lest noe som er fra før 1900-tallet, men jeg har lest 8 bøker som er eldre enn 50 år. I år har jeg ikke lest Fosse, men jeg har lest fire andre Nobelprisvinnere: Saramago (1998), Naipaul (2001), Munro (2013) og Takarzuk (2018).
Jeg håper at også andre vil dele sine litterære selvangivelser, og ikke minst sine beste boktips fra året som har gått. Og jeg er opptatt av de tipsene vi ikke får i avisene, med årets beste lister.
Årets beste bok utenfor allfarvei (som ikke «alle» andre leser)
I betydning ikke alle andre leser: Claire Keegan Småting som dette
I betydning fortelling langt borte fra: Tsiitsi Dangarembga Nervøse tilstander
Forfatter jeg vil lese mer av
Deborah Levy
Beste «gamlis»
De beste eldre bøkene jeg har lest i år, har jeg lest med lesesirkelen her inne og jeg klarer ikke å bestemme meg om det er Knut Hamsun Landstrykere eller Célines Reisen til nattens ende
Hva med dere andre? Hva er årets beste tips? Det er lov å finne nye kategorier...
Jeg er akkurat ferdig med Den nye fisken av Simen Sætre og Kjetil Østli. En utrolig god bok om oppdrettsnæringen og hvordan bransjen drives. Her har forfatterne grav dypt, og avslører de tette båndene mellom statlige instanser, forskning og oppdrettsnæringa. Fakta om massedød av laks, rømningsproblemene og det enorme forbruket av giftige kjemikalier i krigen mot lus. Løgnene om hvor sunn fisken er, løgnene om hvor miljøvennlige de er. Alt forsvart fra toppen i politikken. Man lærer om hvordan kritiske forskere og andre røster blir kneblet i aviser og utsatt for karakterdrap i forskningsmiljøer. Gjerne med betegnelsen aktivist. En næring der profitt betyr alt, og med velsignelse fra toppen. En bransje som har nok makt til å gi forskere med kritisk mening munnkurv. Dette skjer i land vi ikke liker å sammenligne oss med, men det skjer også her i landet. Denne boka bør alle som spiser oppdrettslaks lese. Denne boka avslører rett og slett oppdrettsnæringens mange skyggesider. Og det er ikke få.
Godt nyttår :)
Denne helgen har jeg såvidt startet på Lars Saabye Christensen sin bok En tilfeldig nordmann, så det er vanskelig å si noe om den foreløpig.
Leseåret 2023 ble bra. Målet er å få lest ca. 40 bøker i året, og i år har det blitt 61 (62 i fjor, så ganske jevnt). Av disse er 20 krim, ca 25 er romaner, noen noveller, noen biografiske bøker, noen skuespill og noen barnebøker. 20 av bøkene er skrevet av norske forfattere, og det er 15 forskjellige nasjonaliteter totalt. Lydbøker har jeg aldri fått dreisen på, jeg må lese bøkene rent fysisk, på papir.
Neste år tenker jeg at jeg har samme målet; å få lest ca 40 bøker. Dette for å ikke skape noe lesepress, men bare lese for at det er hyggelig :) Jeg tror jeg skal være mer bevisst på variasjon: lese bøker av forfattere fra alle verdensdeler (gjerne enda flere land), lese romaner, krim, noveller, biografisk litteratur, barnebøker - og være åpen for nye eller ukjente sjangere. Jeg bruker leseutfordringen til The 52 Book Club som utgangspunkt for lesingen min, kombinert med de bøkene jeg allerede har, eller har på ønskelista.
Riktig godt nyttår til alle bokelskere!
Så koselig med en bok for ti kroner, litt av en butikk og pris. Håper du forsetter å like boken. Håper du får en god lesning og ha en god søndag og et godt nyttår :)
Dette er en god bok om de fremskritt kristendommen har hatt for samfunn som har blitt påvirket av Jesus og den kristne troen. Boken tar også frem hvordan tilstanden i store deler av verden var før Jesus kom på banen og hvordan mye av det ble forvandlet til det positive etter at Jesus kom og rørte ved samfunnskjernen.
I korte trekk så gir forfatterne et interessant innblikk i hvordan verden kunne ha sett ut hvis Jesus ikke hadde blitt født, men ikke bare det, vi får også se hvilken enorm betydning det at Jesus ble født har hatt siden den gang. Vi får også innblikk i hvordan et samfunn i ateismens klør ville ha sett ut sammenlignet med et samfunn der kristendommen får råde. Boken tar også for seg noen vanlige myter som man får levert fra ateister rundt negative ting som er blitt gjort i Jesu navn.
Jeg leste den norske oversettelsen som jeg aner kanskje var noe dårlig oversatt, men innholdet var tross det spennende og fengende. En god bok å lese i julen!
ON A STARLESS NIGHT
On a starless night,
I toss and turn.
The earth shakes, and
I fall out of bed.
I look out my window. The house
next door no longer
stands. It’s lying like an old carpet
on the floor of the earth,
trampled by missiles, fat slippers
flying off legless feet.
I never knew my neighbors still had
that small TV,
that the old painting still hung on their
walls,
that their cat had kittens.
Mosab Abu Toha
Things You May Find Hidden In My Ear, Poems from Gaza
City Lights Books, San Francisco
Melding hjem av Eystein Ellingsen
Lærer'n av Frank McCourt (ok, dette er ikke en roman, men like lesverdig som en)
Jonas av Jens Bjørneboe
Han liker meg av Marita Liabø
Notater fra en skandale av Zoe Heller
Frøken Jean Brodies beste alder av Muriel Sparks
Etter siste time av Christophe Dufosse
Lærer Lingaas vender tilbake av Espen Holm
Hikken av Magnar Johnsgaard
Globus og Akilles av Kristian Klausen (disse har jeg ikke lest)
På engelsk har vi f.eks Adequate yearly progress av Roxana Elden og For your own good av Samantha Downing. Charlotte Brontes Villette har skoletema, og det har egentlig deler av Jane Eyre også.
Er mer på jakt etter bøker om lærere i grunnskolen eller videregående snarere enn universitetsprofessorer og studenter(som Den hemmelige historien og så videre).
Noen flere forslag?
Takk for tipset om mail adressen, og jeg har sendt admin en mail om tillatelse til å bruke Bokelskere