Akkurat nå så leser jeg en liten bok av Elisa Shua Dusapin, Vinter i Sokcho. Handlingen er lagt til Sør-Korea. Forfatteren skrev denne debutromanen da hun var mellom 17 og 23 år, og hun har etterhvert mottatt internasjonale priser. Boka (eller bøkene hennes) er nå oversatt til ca 40 språk. Jeg har lest ca 1/3 av boka, og liker den godt så langt. Se link under, hvis du vil lese mer om henne.
Ønsker alle bokelskere en riktig fin - og fredfull jul!
https://www.boktips.no/skjonnlitteratur/romaner/elisa-shua-dusapin-vinter-i-sokcho-pachinko-kulene-intervju/
Det er veldig fint å ha mer og nok bøker å lese. Håper du får en god lesning og ha en god jul :)
Klokka beveger seg ubønnhørlig mot julaften. Hurra, det er kun èn eneste dag igjen å stresse på! Julaften og de to neste dagene feirer jeg med døtrene mine. Så setter jeg meg på flyet til Las Palmas for ei uke på stranda og gåturer i fjellheimen. Og boka jeg tar med meg heter Amerikansk Jord av Jeanine Cummins. Roman handler om ei mor og hennes jentebarn på flukt mot et bedre sted, USA. Ferden går nordover gjennom Mexico. Fly, strand, seng - boka skal leses overalt!
Denne uka leste jeg På Åstedet. Den er skrevet av Eva B Ragde, det med hjelp fra Trude Teige. Eva er søsteren til Anne B Ragde. Eva er krimtekniker i Oslo og er ofte blant de aller første på åstedet hvor alvorlige forbrytelser har skjedd. Hun beskriver jobben sin med grunnlag fra kjente saker hvor hun var involvert. Bomben i regjeringskvartalet og ranet mot tellesentralen i Oslo (utført av de samme som ranet Nokas i Stavanger) er eksempler på dette. Interessant og lettlest. Vel verdt fem lengre lesekvelder :-)
Ønsker bokfolket ei riktig god jul og et godt år. Må freden komme til krigssonene i verden. Det er flaut for menneskeheten hvordan krigshaukene får styre dagsorden. Siste verset i Bob Dylan sin Masters of War står hogd i stein!
Reisen til nattens ende.
Ja, det er tydelig at Cèline ikke er ute etter å innynde seg hos noen bestemte grupper, selv ikke medforfattere. Om Marcel Proust (død 1922) skriver han:
«Proust, som selv var en fremmed i virkeligheten, fortapte seg med en eiendommelig forkjærlighet i den konturløse, utvannede tomheten som innhyller menneskene i den såkalte fine verden med dens ritualer og konvensjoner.» (side 59 i 1967-utgaven).
Sitatet sier jo litt om Célines egen tilnærming.
Men innimellom - heldigvis - dukker det opp karakterer som omtales med nesten rørende sympati.
passert 300 sider
Jeg er ambivalent til denne romanen. Tidvis ler jeg og koser meg med presise observasjoner, krasse analyser og godt språk, tidvis irriterer jeg meg over passiviteten, negativiteten og kvinnesynet og må legge fra meg boken. Dette med kvinnesynet er muligens en overdrivelse fra min side, han sparer ingen andre grupperinger heller!
Det er iallfall ikke kjedelig lesning. Det er sjelden jeg blir så engasjert i en bok og er alt fra rungende uenig til imponert på en og samme side i boken. Kanskje er jeg mest imponert over Celines mot. Kanskje måtte man være sær og venneløs for å tørre å skrive så realistisk på den tiden? Det virker som han var "forut for sin tid" på flere måter.
Dersom han finner morgengryet etterhvert går nok denne romanen inn som en av favorittene.
Jeg bor heldigvis fordelaktig til, like utenfor sentrum av Odda, mens andre som har blitt evakuert bor langs Sørfjorden. Den starter ved sentrum av Odda og ender i Hardangerfjorden 45 km lenger ute. Her er det mange rasplasser på begge sider av fjorden. To av stedene som har rast ut har ikke rast tidligere. Det er en hovedutfordring å forutse hvor det faktisk kan rase neste gang; kjent rasløype eller ny og ukjent løype.
Best å finne seg ei god bok :-)
I skrivende stund er alle, absolutt alle, veier ut og inn av Odda stengt. Regn har skapt ras og søleskred mange steder. Mye det samme i Eidfjord. Så da kan jeg med god samvittighet lene meg tilbake med ei ulest bok, veit bare ikke hvilken ennå.
Brukte de første kveldene denne uka til å lese ut Elly Griffiths sin bok Jenta Under Jorden. Det er visstnok hennes debut. Jeg likte boka veldig godt, en krim med handling i Norfolk i England, i saltmarkene der. De av dere som har lest William Shaw får en ny god opplevelse fra Griffiths` sin penn. Anbefales!
Ei god helg og leseuke ønskes alle og enhver :-)
Jeg er akkurat ferdig med boka "En bønn for de bortførte" av Jennifer Clement. Sterk historie om hvordan kriminelle og narkotikakartellene herjer og styrer mye av det som foregår i byene, og ikke minst på landsbygda i Mexico. De tar unge jenter og bortfører dem til kartellene og til prostitusjon. Hvordan foreldrene til disse jentene gjør alt for at det ikke skal skje deres døtre. En sterk bok fra Mexico som jeg kan anbefale varmt. Les gjerne Rosa99 sin gode omtale av boka. Har nå begynt på "den andre" av Kristin Solberg som jeg lenge har hatt lyst til å lese.
God helg.
Reisen til nattens ende (side 237).
Når Ferdinand vender tilbake til Paris gir Céline romanen nok en dyster vending. Riktignok har hovedpersonen tilsynelatende på kort tid fullført et avbrutt medisinerstudium. Det burde gi grunnlag for en rimelig fast og lønnsom tilværelse, men han velger selv å jobbe i et fattigstrøk, kalt «Rancy» utenfor Paris.
Mye er gjenkjennelig fra Ditlevsens skildring av Vesterbro i Bardommens gate, men her møter vi sett fra legens perspektiv enda flere fordommer, og mer sykdom, alkoholisme, barnemishandling og død. Ikke noe bra for vårt følelelsesmenneske, som til gjengjeld benytter anledningen til å ta avstand fra kulden som han mener å finne hos 1500-talls-essayisten Michel de Montaigne i et brev til kona si etter sønnens død (s. 230).
Ja tenk at det er hele 8 år siden. Og rykende aktuell i dag.
Ja den aller første delen av boka er uten tvil et stor oppgjør med krig og de som oppmuntrer til deltagelse i dette. Patriotisme og fedrelandskjærlighet blir ikke godt omtalt. Svært interessant lesning i disse dager, da det dessverre er kriger med store lidelser både i Europa og Midtøsten.
Dyster lesning, men ispedd mye humor.
The night is darkening round me
The night is darkening round me,
The wild winds coldly blow;
But a tyrant spell has bound me,
And I cannot, cannot go.
The giant trees are bending
Their bare boughs weighed with snow;
The storm is fast descending,
And yet I cannot go.
Clouds beyond clouds above me,
Wastes beyond wastes below;
But nothing drear can move me;
I will not, cannot go.
Emily Brontë (1818-1848)
England
From Great Short Poems from Around the World, Edited by BobBlaisdell,
Dover Publications, INC.
Because My Students Asked Me
what I would want them to do
at my funeral, I told them:
write & perform a collective poem
in which each of you says a line
about how I made you reach for stars
until you became them,
about how much you loved
to pretend
you hated me.
You mean even after you die
you’re going to make us do work?
Velskrevet novellesamling og en god debutbok. Samlingen inneholder tolv korte noveller og er sånn sett ypperlig å bruke som en julekalender om man leser en novelle hver annen dag. Novellene handler om nærvær mellom mennesker, ensomhet og om lengsel og savn men også håp og optimisme. Noen er litt vemodige mens andre er nesten litt feelgood. Jeg liker at vi her treffer både barn,voksne og eldre mennesker.
Novellesamlingen anbefales på det varmeste!
Omtalen min kan leses her
Jeg hadde ikke lest om romanen Pariseren av Isabella Hammad før Pelikanen Forlag reklamerte for den på Facebook i høst. Boken ble utgitt i 2019, og på norsk i 2020. En god roman som har tatt meg over en måned å lese. Skal du lese en interessant anmeldelse av romanen, anbefaler jeg denne fra 2020 her på NRK.no:
Reisen til nattens ende (side 189).
Hovedpersonen Ferdinand kan virke både selvmedlidende og rastløs, men romanen har også en tydelig samfunnskritisk side. Beskrivelsen av arbeidsforholdene ved Fords bilfabrikk i Detroit framstår som et grotesk eksempel på «scientific management» med en personalsjef som høres ut som datatidens effektiviseringsguru, Frederick Taylor. Her ligger faktisk Céline noen år foran Charlie Chaplins film «Moderne tider» fra 1936. For mange amerikanere var 1920-årene gode tider, men Céline peker jo på at innvandrere uten engelskkunnskaper lett havnet på bunnen sosialt og økonomisk.
Det er mulig at det kun er jeg som reagerer, men jeg skulle ønske at denne diskusjonen ble holdt i andre «tråder». Dette er en «tråd» om hva ulike deltakere leser denne helgen og Lillevis opprinnelige innlegg dreide seg om det. Såvidt jeg kan se forsøkte hun å holde diskusjonen utenfor denne «tråden».
Syntes det blir drøyt å kalle det en heksejakt selv om Tone H gir beskjed om noe hun reagerer på her inne,har selv reagert på disse sitatene og synes ikke dette er rette stedet for disse så lenge de ikke er hentet fra en bok. Noe jeg forstod de ikke var. Nei,brukere av nettstedet styrer det ikke, men da mener du at man ikke kan reagere på ting? Hun har ikke et eneste sted påstått at hun styrer nettstedet eller setter premissene.
«Vi elsker bøker. Akkurat som deg. Velkommen hjem.» Det står det på forsiden av dette nettstedet. Sitatet som du har lagt til to ganger, første gang for en måned siden, og for tre dager siden, er ikke fra en bok. Den siste boken Mads Gilbert har utgitt er i 2014. Jeg antar sitatet er fra Mats Gilbert sitt forsøk på å ta seg inn på Gazastripen i oktober for å bistå det palestinske helsevesenet, og som mange medier har skrevet om. Jeg mener at det er feil at dette nettstedet brukes som en nyhetssentral. At du tillegger min kommentar noe mer, det får du selv ta ansvar for.