En rar liten bok, som forteller en historie som er, men som ikke er. Om en dam, som er et hav, som ikke er. Kanskje hvis jeg fokuserer kraftig, vil jeg se en skygge, av noe som er, men som ikke er.
Takk til sønnen min, fordi han forer sin mor med bøker jeg ellers ikke ville ha lest.
Jeg holder på med en artig bok nå, - i hvert fall for oss som liker historie;) Det er "Eidsvoll 1814 - hvordan grunnloven ble til" av Eli Fure. Boken bygger i vesentlig grad på eidsvollsmennenes dagbøker og referater fra forhandlingene fra påske til 17. mai 1814. Her kommer vi under huden på deltakerne og oppdager dem som mennesker og ikke bare historiske navn. Vi får høre tankene og resonnementene deres og blir kjent med det poltiske spillet som foregikk mellom de to fløyene, selvstendighetspartiet og dem som ønsket union med svenskene. Boken er rikt illustrert, helt kildenær og autentisk og faktisk veldig interessant! Kan anbefales som en grundig innføring i hva som egentlig skjedde på Eidsvoll for 200 år siden!
Denne boken var så spennende at jeg klarte ikke legge den fra meg. Skildringene er meget godt beskrevet, noe som gjør boken veldig fengende, og skummel.
Jeg har også lett for å bli revet med av salg, men skal prøve å trappe mere ned på hvilke jeg kjøper meg, heller låne de på biblioteket. Skal også lese flere av mine egne bøker, og se å få solgt unna flere av de i salgshylla mi, på tide med å legge ut annonser på QXL igjen med bøker og Billyblader.
I 2013 kom jeg over 300 bøker, godt hjulpet av en del tegneserier som jeg vanligvis ikke telte med før bokelskere.
På fisketur igjen?
En desperat fisker hadde i fangstløs fortvilelse ført opp et rådyr på 28 kg, felt på riksveien. I kolonnen for fiskeutstyr, sto det pliktskyldigst notert at dyret var tatt med en blå Nissan.
Gode nyheter i Namdalsavisa for oss som venter på bok nr. 3.
Eg byrja med eit "haust-forsett" for nokre år sidan, om at minst annakvar bok eg les skal vera ny for meg. Dette var fordi eg so ofte les om att bøker. Det kan jo vera kjekt, men ikkje alltid. Det forsettet gjekk so bra at eg har slutta å tenkja på det, men føl det likevel. Det opna rett og slett opp lesehorisonten min ein heil del. Sjølvsagt les eg av og til omatt gamle favorittar, men då er det eit medvite val.
Elles deler eg forsetta til mange andre her.
- Eg skal ikkje gå til impulskjøp av (so mange) bøker, men derimot lesa det eg har i hylla.
- Eg skal bli flinkare til å bruka biblioteket enn bokhandelen (elles må eg snart gå til innkjøp av enno ei bokhylle, og det er det rett og slett ikkje plass til).
- Eg skal lesa meir enn eg ser fjernsyn.
- Eg skal prøva ting eg får anbefalt.
- Eg skal (prøva å) nyta at eg ikkje lenger er student og lesa det eg har lyst til.
Eg hadde ei liste over bøker og forfattarar eg skulle lesa - og som listefanatikar var det godt å kunna stryka ut etterkvart som noko var ferdig - men då telefonen min måtte leggast inn til behandling gjekk den tapt. So eg skal nytta det høvet til å
- byrja med blanke ark.
Venter på livet, lenket til sengen.
eller
Lenket til sengen, livet venter ikke.
No er det pinadø nok somling
Fin utfordring:
Trasket stille stier og støyende asfalt
Eg har no vore med her inne på bokelskere.no i ca toogeithalvt år, og sidan eg har ei lita stille stund for meg sjølv her, begynte eg å fundere på kvifor eg likar denne nettstaden så godt....
Eg hadde vore innom fleire gonger for å sjekke bøker, før eg fekk ei lang periode der eg måtte halde meg i heimen - og vart freista til å melde meg som bokelskar. Det har eg ikkje angra på, fordi:
Eg har for det første fått registrert alle bøkene, det er lett å finne ut om eg har ei bok eller ikkje (så sant eg ikkje har lånt den ut til ein eller annan eg ikkje huskar...)
Eg slår ofte opp her før eg kjøper bøker, og kan vurdere om dette verkeleg er noko for meg
(med unntak av ein del impulskjøp - som går både i pluss og minus). Og- ein ting er sikkert: boktipsa eg har fått her inne er mange, mange :-D
Eg har lært meg å lese på ein annan måte - der eg prøver å meir reflektere over innhaldet. Det likar eg godt, sidan eg får eit anna syn på innhaldet både i bøker eg les for første gong, og bøker eg les omatt.
Det eg likar - nesten aller best - er bokdiskusjonane! Det er så positivt at vi kan delta i diskusjonar, vurderingar og omtaler som ofte gir meg som lesar eit meir nyansert syn både på språk og innhald. Og - om vi ikkje deltek sjølve, så kan vi lese kva andre meiner om litteratur vi har interesse av.
Derfor: takk til Andre Nesse og Tore Renberg som konstruerte nettstaden - og takk til alle som deltek med gode innspel!
Godt nytt leseår til alle!
Leite derramado (på norsk tyder det "Spilt mjølk") av den brasilianske sangaren, musikaren, komponisten og forfattaren Chico Buarque. Først og fremst på grunn av den gode forteljarteknikken. Monologar frå ein døyande utgamal mann kan i utgangspunktet høyrest traurig ut, men eg meiner Buarque løyste det på ein strålande måte. Historia er solid underfortalt (er det eit ord, forresten?), som har den effekten at eg enno grip meg i å reflektere over boka, og undrast over enkelte av tinga som blei fortalt.
Av 122 leste bøker i år er det flere som må nevnes. Det blir derfor ingen favorittbok, men mine topp 6 bøker for i år. Og enda er det flere jeg føler fortjener å bli nevnt.
Bokåret har variert veldig for min del, både i kvalitet og leselyst. Det begynte sterkt med Raven
The Untold Story of the Rev. Jim Jones and His People av Tim Reiterman. Sterk historie om sekten der over 900 mennesker begikk kollektivt selvmord, mange av disse ble sannsynligvis drept.
Etter den var det på tide med noe positivt med god innflytelse, det ble Kvinne blant krigsherrer -Afghanistans modigste stemme av Malalai Joya. Denne damen burde være en inspirasjon for alle.
Positiv og koselig var også Through a Window -My Thirty Years with the Chimpanzees of Gombe av Jane Goodall. Som ape-elsker var dette den perfekte boken, den er både lærerik og sjarmerende.
Etterpå tilførte The Proving Ground av G. Bruce Knecht spenning og en ny respekt for seilas. Sydney-Hobart Yacht Race er ett seilas på 1 170 km som er betraktet til å være det hardeste seilaset i verden. Boken dreier seg om seilaset i 1998, som var et spesielt hardt år av ulike grunner.
Så var tiden inne for det etterlengtede Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Denne er sjarmerende, trist, oppløftende og veldig godt skrevet. Denne står muligens som største kandidat til "Årets Favoritt"
De siste månedene har det blitt lite lesing, men Dagbok 1942-44 av Hélène Berr rørte meg på en måte 2. verdenskrig ikke har gjort tidligere. Det alene er nok til å fortjene den siste plassen, når språket også er veldig bra så er det en selvfølge.
Alle bøkene har det til felles at de er godt skrevet og har en spennende og lærerik historie.
Kjære alle Bokelskere, jeg ønsker dere en fin nyttårsfeiring.
Takk for et fint bokår med dere her inne og Et Godt Nytt År ønsker jeg dere alle.
Avslutter dette året med et fint lite dikt av Andre Bjerke:
På jorden et sted
Tro ikke frosten som senker en fred
av sne i ditt hår.
Alltid er det på jorden et sted
tidlig vår.
Tro ikke mørket når lyset går ned
i skumringens fang.
Alltid er det på jorden et sted
soloppgang.
En virkelig god leseropplevelse. Språket er godt og det er mange humoristiske formuleringer. Fortellerstemmen er 10 år gamle Finn, og gjennom ham får leserne skildret en oppvekst sammen med mor og en halvsøster. i en drabantby i Oslo på 1960 tallet. Jacobsen klarer å skrive på en måte som gir leseren et godt inntrykk av samfunnsforholdene på den tiden, og hvordan barneårene danner grunnlag for videre identitetsutvikling. Videre klarer forfatteren å legge opp handlingen på en slik måte at leseren holdes engasjert hele veien, det er god flyt. Synes boka minner litt om Tove Nilsens barndomsskildringer fra sin oppvekst på Bøler i Oslo.
Harold Fry fekk eg til jul, og hadde aldri høyrt om ho. Godt å sjå at ho vert anbefalt av nokon!
Tusen takk for svar! :D Det høres ut som dette er bøker jeg vil ha stor glede av å lese, så nå er jeg veldig spent :) Gleder jeg meg til å dra til bokhandelen så jeg kan få fatt i noen av disse!
Denne helgen leser jeg videre i "Vidunderbarn" av Roy Jacobsen, og fullfører "Alene sammen" av Abraham Verghese. Første bok i det nye leseåret, blir "For dagene er onde" av Anne K. Elstad. God helg og godt nytt leseår :-)
Denne boken var en fryd å lese! Drivende, underholdene og umulig å legge ifra seg. De utrolige vendingene og sannhetene gjør virkelig boken til en av de beste jeg har lest i år!