Omtale fra forlaget
Historien om den største krigsoperasjonen på norsk jordVinteren 1942 blir den unge agenten Einar Skinnarland sluppet i fallskjerm over Hardangervidda. Oppdraget er å rapportere om tyskernes tungtvannsproduksjon på Vemork. Skinnarland fikk etter hvert følge av de andre operatørene. Sammen startet den lange planleggingen av anslaget mot Vemork. .Dette er en fortelling om sult og isolasjon i fjellet, nervepirrende forberedelser og minuttene før sprengladningen gikk av på Vemork-anlegget. Men aksjonen var slett ikke over da det gikk i lufta. Med tyskerne i hælene la sabotørene ut på en desperat flukt. Og tyskernes tungtvannsproduksjon ble snart gjenopptatt..For første gang har en norsk forfatter skrevet den samlede fortellingen om tungtvannsaksjonen. Ueland har oppsøkt utenlandske arkiver og kaster nytt lys over operatørene og den storpolitiske striden mellom London-regjeringen og våre allierte. Men mest er dette en enestående fortelling om patriotisme, oppofrelse og heltemot.. Asgeir Ueland (f. 1974) er historiker og skribent. Han er utdannet ved The Hebrew University of Jerusalem og har skrevet for en rekke norske aviser og tidsskrifter. Dette er hans første bok..
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2013
Format Innbundet
ISBN13 9788205430372
EAN 9788205430372
Omtalt tid 1939-1945
Språk Bokmål
Sider 351
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Mye av det denne boken forteller er kjent fra før, men man får her hele historien inklusive en del bakgrunns stoff. Det blir litt mye navn og etater å forholde seg til, og jeg syns kanskje det kunne vært litt bedre kart som hjelpemiddel til å følge hendelsene.
Norsk motstandskamp på norsk jord under britisk ledelse forandret neppe krigen vesentlig, men ga store lidelser for noen.
Men fortellingen om innsatsen til den enkelte av disse unge karene disse årene er smått ufattelig. Det har vært tøffinger. Blir også noe overrasket av det ganske store omfanget av hemmelige operasjoner. Også greit å bli minnet om i hvor stor grad lokalbefolkningen stilte opp, med den risiko det innebar.
Videre blir jeg forskrekket over hvor store "overgrep" de allierte tillot seg på norsk territorium, selv om den norske regjeringen hadde flyttet til England. Trengte de sende hundrevis av fly over et så lite sted som Rjukan?
Norsk krigshistorie blir heldigvis noe mer balansert beskrevet etter hvert. Det er f.eks. også en noe alternativ versjon av tragedien som utspant seg på hytta i Syrebekk og om nazilensmannen på Rauland http://nsbarn.no/tronstad.htm .
Her kommer enda en skammelig episode i norsk krigsoppgjør fram. Forfatteren måtte gjerne tatt med noe av dette også.
Denne har jeg kun lest ca 50 s. av. Synes den virket veldig solid, og forfatteren evner å gjøre teksten lesverdig og spennende. Temaet er selvfølgelig dramatisk nok for hvem som helst. Kunne godt tenkt meg å lese mer av boka.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHer er fagbøker jeg hadde glede av i 2013. Noen av titlene har omtaler.