Overvåket

Edward Snowden, NSA og overvåkningsstaten

av (forfatter), Eivind Lilleskjæret (oversetter) og Gunnar Nyquist (oversetter).

Cappelen Damm 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (12 terningkast.)

27 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Sommeren 2013 sjokkerte IT-teknikeren Edward Snowden en hel verden da han til avisen The Guardian lekket graderte opplysninger fra innsiden av det amerikanske etterretningssystemet. Dokumentene viste at USA over flere år hadde bedrevet omfattende overvåkning av egne og utenlandske borgere.


Glenn Greenwald var Snowdens kontaktperson i avisen, og mannen som stod mellom varsleren og verden. I Overvåket forteller han hele historien bak lekkasjen, og kommer med nye store avsløringer. Ved hjelp av Snowden og hans unike materiale avdekker han hvordan folk verden over bruker dataprogramvare uten å vite at de blottlegger seg selv, og uten å bevisst å ha gitt sitt samtykke til det. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA overvåker ifølge Greenwald millioner av amerikaneres telefontrafikk, og myndighetene har adgang til dataene til Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.


I Norge forsøker e-tjenesten å berolige oss med at opplysninger om norske statsborgere bare blir delt med utenlandsk etterretning dersom det er i «Norges interesse». Greenwald kjøper ikke denne forklaringen, og mener vi alle må bli mer kritiske til amerikanske og egne myndigheters overvåkning av privatpersoner på nettet.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788202435790

EAN 9788202435790

Omtalt person Edward Snowden

Språk Bokmål

Sider 283

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 12 0 0 0 0

Bokomtaler

Satt en stund før jeg greide å klassifisere boken som "faglitteratur", det er heller ikke dekkende, men jeg hadde ingen kategori som passet bedre. Journalistikk i bokform kunne vært en sjanger, for det er lite annet. Det er lettere å si hva dette ikke er. Det er ikke en biografi om hverken Snowden eller Greenwald. Det er ikke et forsøk på å skrive skjønnlitteratur om et alvorlig emne.

Dette er en "varsku" bok om overvåkningen som allerede skjer i dag og hvilke konsekvenser det vil få videre. Som norsk er det spesielt skuffende at dette har tatt seg opp under Obama sin regjering, som nordmann har jeg - via media - fått et godt inntrykk av hva som skjer mens han har vært president.

Selv etter å ha lest boken, og denne boken - for meg - er "å preike for menigheten", er det vanskelig å ta det innover seg. Jeg jobber med IT og er veldig klar over hva som ligger i "de store tallene". Det å lage statistikk over hva som har skjedd og bruke det som styringsparameter er en voldsom kraft. Det trenger man selvfølgelig ikke å jobbe med IT for å mene - se på nettavisene sin dreining mot å få lesere (bedre kjent som "klikkhoreri"), så er det åpenbart hva det styres etter.

Jeg også ser tegnene på at det jeg gjør digitalt får en konsekvens som jeg ikke liker. Flybilettene som mannen min bestiller til ungene dukker på magisk vis opp i kalenderen min. Jeg får en forespørsel fra LinkedIn om å kontakte en mann som jeg har sendt to mailer til (ikke i jobbsammenheng), men fra gmail kontoen min.

Alikevel, har jeg store problemer med å skjønne omfanget av overvåkningen, enn videre ta det inn over meg. Må med skam (?) bekjenne at jeg opplevde SPECTRE (siste James Bond filmen) som noe jeg ble mer påvirket av. Påvirket i den forstand at jeg opplevde at jeg burde gjøre noe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En skremmende bok om Obama-administrasjonens massive og ulovlige overvåkning. Bør være obligatorisk for alle som er opptatt av ytringsfrihet.

Som andre har påpekt er en del av de tekniske beskrivelsene i noen av kapitlene rimelig avanserte, men alt i alt er dette en thriller fra virkeligheten som dessverre overgår det meste av det verdens ledende krimforfattere greier å koke sammen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viktig bok! Bør leses av alle samfunnsengasjerte mennesker. Ikke bli avskrekket av et relativt tung og teknisk kapittel 2. Det kan skummes gjennom. Resten er meget bra

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vanskelig å gi terningkast til denne boka. Terningkast 6 for viktighet - boka er utvilsomt et svært viktig dokument i debatten om elektronisk overvåking. Snowden ofret hele sitt vanlig liv, karriere, familie osv for disse avsløringene. Hans største bekymring var likegyldighet, at folk skulle trekke på skuldrene og ikke bry seg. Samtidig blir siste halvdel av boka litt for lang og utflytende og inneholder stort sett Greenwalds argumenter mot overvåking osv. Denne delen kunne ha vært strammet opp og kuttet litt. Men alt i alt en av de virkelig viktige bøker om statens kontroll av enkeltmennesker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Systemfeil" av Edward Snowden
 • "Hysj, vi regner - hvorfor økonomer ikke forstår virkeligheten" av Roman Linneberg Eliassen
 • "De opplyste - roman" av Øystein Stene
 • "Fjordman - portrett av en antiislamist" av Simen Sætre
 • "Small talk - hvordan snakke om det meste med de fleste" av Thomas Leikvoll
 • "Sinte hvite menn - de ensomme ulvenes terror" av Audhild Skoglund
 • "Råskapens Europa - kontinentet i kjølevannet av andre verdenskrig" av Keith Lowe
 • "Kister av sink - sovjetiske stemmer fra krigen i Afghanistan" av Svetlana Aleksijevitsj
 • "Digital demens - alt om hvordan digitale medier skader deg og barna dine" av Manfred Spitzer
 • "KonspiraNorge" av John Færseth
 • "Putin - mannen uten ansikt" av Masha Gessen
 • "Stå imot - si nei til selvutviklingen" av Svend Brinkmann
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver