Viser 1 til 5 av 5 omtaler

Omfattende, klassisk videoforedrag : Frihet og Overvåkning

ved Edw. Snowden

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Satt en stund før jeg greide å klassifisere boken som "faglitteratur", det er heller ikke dekkende, men jeg hadde ingen kategori som passet bedre. Journalistikk i bokform kunne vært en sjanger, for det er lite annet. Det er lettere å si hva dette ikke er. Det er ikke en biografi om hverken Snowden eller Greenwald. Det er ikke et forsøk på å skrive skjønnlitteratur om et alvorlig emne.

Dette er en "varsku" bok om overvåkningen som allerede skjer i dag og hvilke konsekvenser det vil få videre. Som norsk er det spesielt skuffende at dette har tatt seg opp under Obama sin regjering, som nordmann har jeg - via media - fått et godt inntrykk av hva som skjer mens han har vært president.

Selv etter å ha lest boken, og denne boken - for meg - er "å preike for menigheten", er det vanskelig å ta det innover seg. Jeg jobber med IT og er veldig klar over hva som ligger i "de store tallene". Det å lage statistikk over hva som har skjedd og bruke det som styringsparameter er en voldsom kraft. Det trenger man selvfølgelig ikke å jobbe med IT for å mene - se på nettavisene sin dreining mot å få lesere (bedre kjent som "klikkhoreri"), så er det åpenbart hva det styres etter.

Jeg også ser tegnene på at det jeg gjør digitalt får en konsekvens som jeg ikke liker. Flybilettene som mannen min bestiller til ungene dukker på magisk vis opp i kalenderen min. Jeg får en forespørsel fra LinkedIn om å kontakte en mann som jeg har sendt to mailer til (ikke i jobbsammenheng), men fra gmail kontoen min.

Alikevel, har jeg store problemer med å skjønne omfanget av overvåkningen, enn videre ta det inn over meg. Må med skam (?) bekjenne at jeg opplevde SPECTRE (siste James Bond filmen) som noe jeg ble mer påvirket av. Påvirket i den forstand at jeg opplevde at jeg burde gjøre noe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En skremmende bok om Obama-administrasjonens massive og ulovlige overvåkning. Bør være obligatorisk for alle som er opptatt av ytringsfrihet.

Som andre har påpekt er en del av de tekniske beskrivelsene i noen av kapitlene rimelig avanserte, men alt i alt er dette en thriller fra virkeligheten som dessverre overgår det meste av det verdens ledende krimforfattere greier å koke sammen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanskelig å gi terningkast til denne boka. Terningkast 6 for viktighet - boka er utvilsomt et svært viktig dokument i debatten om elektronisk overvåking. Snowden ofret hele sitt vanlig liv, karriere, familie osv for disse avsløringene. Hans største bekymring var likegyldighet, at folk skulle trekke på skuldrene og ikke bry seg. Samtidig blir siste halvdel av boka litt for lang og utflytende og inneholder stort sett Greenwalds argumenter mot overvåking osv. Denne delen kunne ha vært strammet opp og kuttet litt. Men alt i alt en av de virkelig viktige bøker om statens kontroll av enkeltmennesker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viktig bok! Bør leses av alle samfunnsengasjerte mennesker. Ikke bli avskrekket av et relativt tung og teknisk kapittel 2. Det kan skummes gjennom. Resten er meget bra

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

IngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KMads Leonard HolvikHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaase