Om foreldre og barn

roman

av (forfatter) og Kristin Sofie Kilsti (oversetter).

Bokvennen 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.67 (3 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Vi møter en mann i førtiårene som er på spasertur med sin far i Prahas gater. Boka skildrer relasjonen mellom en far og en sønn, og beskriver kombinasjonen av nærhet og distanse som preger den.

Omtale fra forlaget

I denne prisbelønte romanen møter vi en mann i førtiårene med sin far på spasertur gjennom Prahas gater, med hyppige stopp på byens utallige ølbuler. Gjennom noen timers samtale - blant annet om fly.motorers yteevne, Kvinnens natur, fabrikk.eier..familiens fortid under kom.mu.nis.men, spermasetthvalens fremtid, annen verdenskrig, Tsjekkoslovakia 1968 og mye annet - tegner Emil Hakl et uforglemmelig portrett av Mannen og mannlig kommunikasjon og den særegne kombinasjonen av nærhet og distanse som så ofte preger forholdet mellom fedre og sønner. Boken er en hyllest til tsjekkisk øl, til Praha og til livets mange uløste mysterier. Emil Hakl (1958) er født og oppvokst i Praha. På 1980-tallet skrev han poesi, men det var som prosadebutant i 1998 at Hakl for alvor gjorde sin entré på den tsjekkiske litterære scene. Hakl har så langt skrevet seks romaner, han har mottatt en rekke litterære priser og regnes blant Tsjekkias ledende forfattere. Om foreldre og barn er oversatt til en lang rekke språk og boken er også filmatisert. Med denne utgivelsen foreligger Emil Hakl for første gang på norsk.

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788274882560

EAN 9788274882560

Omtalt sted Praha

Språk Bokmål

Sider 174

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Hakls korte roman er et funn. For 49 kroner på salg kan man alltids ta en sjanse med en for meg ny og ukjent forfatter. Særlig når boka ikke er så tykk og dessuten pent trykt og innbundet.

Her er det forholdet mellom far på 71 og sønn på 42 som gjelder. En dag går de to fra kneipe til kneipe i Praha og snakker om livene sine. Som i virkelige samtaler veksler det mellom tullprat om fly og damer til mer dyptpløyende spørsmål om skjellsettende livserfaringer. Faren er nok mer pågående og direkte i sine spørsmål og fortellinger enn sønnen, som til tider reagerer med undertrykt raseri når faren blir for nærgående. Likevel fortsetter de samtalen som på samme tid både er sørgelig og morsom.

For meg minner boka mye om filmen «Min middag med André» fra 1981 der vi følger to venner fra de går inn i restaurant i New York til de går ut igjen. Men Hakl sørger for en rekke avbrekk ved at far og sønn går fra sted til sted. Øldrikkingen fører dessuten til hyppige toalettbesøk, hvor hovedpersonen gjenkaller drømmer og minner utover dem han deler med faren sin. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Dialog er en illusjon, alle mennesker i verden ønsker å snakke uavbrutt om seg og sitt!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Man kan ikke hjelpe for det: Man må stadig fikse på virkeligheten, forenkle og stilisere den. Kultivere. Klippe og lime. (... ) Men når alt kommer til alt er det som skjer om ti minutter umåtelig mye viktigere enn det som skjer om et år.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Såkalt skjønnlitteratur eksisterer først og fremst for folk som ikke får noe hverken i eller ut av livet, for elendige stakkarer. De som er friske og har penger, anser skjønnlitteratur for å være lett, halvkjedelig tidsfordriv før man sovner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg har bestemt meg for å lese etter et blikk på coveret. Det jeg faller for er farger, tegninger, foto og stemning på omslaget.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Våre sjeler om natten" av Kent Haruf
  • "Legenden om den hellige drankeren - tre langnoveller" av Joseph Roth
  • "Bonsai - roman" av Alejandro Zambra
  • "Bartleby og Co." av Enrique Vila-Matas
  • "Montedidio" av Erri De Luca
  • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
  • "Powwow" av Tommy Orange
  • "Sommerregn" av Marguerite Duras
  • "Never Mind (Melrose Novels 1)" av Edward St Aubyn
  • "Uhellet" av Friedrich Dürrenmatt
  • "På stedet mil" av Ali Smith
  • "Et system så storslått at man blendes" av Amanda Svensson
Alle bokanbefalinger for dette verket