Omtale fra forlaget
Året er 1158 og 17 år gamle Marie de France blir kastet ut av hoffet til sin slektning, dronning Eleonore av Aquitania, og sendt til England hvor hun skal stues bort som priorinne i et stort kloster herjet av sult og sykdom. Som den siste i en lang rekke krigere og korsfarere, kjennes klosterlivet som å begraves levende for Marie. Men etter hvert vekkes stridslysten i henne, også innenfor de tunge steinveggene, og hun innser at rollen hun er tvunget inn i, kan romme både store kamper og stor makt. Ettersom årene går, blomstrer det isolerte og skakkjørte klostret under Maries styre. Og i et kvinnesamfunn preget av hardt kroppsarbeid og religiøs overgivelse, vokser det fram både sterke viljer, vilt begjær og høyst verdslig ekstase. Inspirert av to virkelige kvinner, begge så godt som oversett av historikerne, har Groff skrevet en av årets mest kritikerroste, sanselige og originale romaner. «Glem Keanu Reeves i skinnfrakk. Lauren Groffs «Matrix» er en frisk feiring av kvinnelist og praktisk arbeid, i en historie som gjør klosterliv på 1100-tallet uventet fascinerende. (...) Marie er en uforglemmelig heltinne, med en stor feit langfinger i været mot patriarkatets undertrykking av kvinner og undertrykkende «slik-har-vi-alltid-gjort-det»-strukturer generelt. Ja takk og amen til det!» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen «Jeg kunne lest om at disse svettende nonnene hugger trær, passer sauer og har sex i mange hundre sider til ...» Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land «Lauren Groff skaper en frydefull feministisk visjon inspirert av eldgamle livsformer. Matrix fikk - med god grunn - begeistret mottagelse da den utkom i USA i fjor. Romanen foreligger nå på norsk i Inger Gjelsviks flotte oversettelse.» Ingunn Økland, Aftenposten «Heftig roman om Gud og hjelparane hennar. (...) eit stort og fengslande drama. (...) ein svir å lese om nonneliv i mellomalderen, lett justert for å passe inn i vår samtid.» Marta Norheim, NRK «Alt i alt et herlig bilde av en sterk kvinne som nekter å bøye hodet verken for skjebnen eller kongelig og keiserlig overmakt. Det hele er så uanstrengt at det rett og slett er imponerende.» Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788203367786
EAN 9788203367786
Genre Historisk litteratur Biografisk litteratur
Omtalt tid Høymiddelalderen
Omtalt person Marie de France
Språk Bokmål
Sider 282
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Boken handler om drømmer, vilje, lederskap og hva mennesker kan få til i fellesskap. Godt skrevet, god flyt og god underholdning.
Året er 1158. Marie er 17 år da hun som uekte barn av kongelig byrd, blir sendt i kloster. Ikke som vanlig nonne, men som priorinne. Hun er stygg, mer på høyde med en mann, ja rett og slett mannhaftig. Tantene hennes var alle krigere, og hun mangler ikke styrke selv heller.
Selv om hun savner elskerinnen Cecily og hennes kjære dronning, Eleanor, går hun inn for sin nye tilværelse med den hensikt å gi søstrene et bedre liv. Under hennes styre skal de trives og klosteret utvide sin horisont. Kvinnen er ikke der svake kjønn i Maries øyne.
Interessant og annerledes. Den engelske utgaven er nydelig skrevet.
Lettlest men med solid tyngde og dybde i innholdet. Fasinerende innblikk i klosterlivet, (de drev håndverk, landbruk og ingeniørkunst på høyt nivå), og i kirkelig og kongelig maktspill. Forbausende sterke kvinner ! Flott portrett av hovedpersonens indre utvikling. Imponerende research av forfatteren. En bok som skiller ut på en positiv måte!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketFor det er en dyp og menneskelig sannhet at de fleste sjeler på jorden ikke kjenner seg trygge med mindre de er underlagt en makt langt større enn dem selv.
Kvinner er utsatte i denne verden; kun deres ry kan beskytte dem mot undertrykkelse.
Det å eldes innebærer et vedvarende tap; alt hun anså for å vesentlig i ungdommen, viser seg med tiden ikke å være det. Den ene hammen etter den andre kastes av og etterlates langs veien så de unge kan ta den opp og iføre seg den.