Detaljene

roman

av (forfatter) og Bodil Engen (oversetter).

Oktober 2023 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.05 (42 terningkast.)

122 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

En kvinne ligger til sengs med feber da en håndfull mennesker fra fortiden trer fram for henne: en ekskjæreste som nå er en berømt programleder, en venninne som forsvant sporløst fra en dag til den neste, en mann som etterlot seg noe uventet, en mor som bare ønsket å ha det litt bedre. I feberens spente tilstand flimrer de forbi - alle møtene, tilfeldighetene og øyeblikkene som utgjør et liv.

"Detaljene" beveger seg i sporene etter disse menneskene, fra 1990-tallets Stockholm via København til havnebyen Galway på den irske vestkysten. Det er en roman med fire portretter og tusen detaljer, om lefsete pocketbøker, psykedelisk dans, uovervinnelig ungdom og nagende uro. Hvilken er den perfekte nyttårskjolen til millenniumsfeiringen? Kan et elsket menneske virkelig forsvinne? Og hva skjedde egentlig med alle de flyktige relasjonene som en gang betydde alt?

VINNER AV AUGUSTPRISEN 2022

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2023

Format Innbundet

ISBN13 9788249525997

EAN 9788249525997

Omtalt tid 1990-1999

Språk Bokmål

Sider 139

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Augustprisen. Skjønnlitteratur 2022

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 25 6 1 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Innsiktsfullt og velformulert om kjærlighet og relasjoner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Vi lever så mange liv inne i livet vårt, mindre liv med mennesker som kommer og går, venner som forsvinner, barn som vokser opp, og jeg forstår aldri hvilket av livene mine som er selve rammen. Når jeg har feber eller er forelsket, fremstår alt som så selvfølgelig, selve mitt «jeg» synker tilbake og gir plass til en navnløs lykke, en helhet med detaljene bevart, uadskillelige og tydelige ved siden av hverandre. Etterpå husker jeg tilstanden som velsignet. Kanskje det er slik helheten kan fortelles, med mennesker som uten rang vandrer inn og ut gjennom ansiktet mitt. Ingen «begynnelse» og ingen «slutt», ingen spesiell kronologi, bare øyeblikket og det som oppstår der.»

Roman Detaljene av Ia Genberg ble omtalt i NRK radioprogrammet Åpen bok. Etter å ha hørt på omtalen bare måtte jeg lese romanen som er på 139 sider. Den skuffet ikke. Detaljene ble en god leseopplevelse.

Forlaget omtaler den den slik:

«En kvinne ligger til sengs med feber da en håndfull mennesker fra fortiden trer fram for henne: en ekskjæreste som nå er en berømt programleder, en venninne som forsvant sporløst fra en dag til den neste, en mann som etterlot seg noe uventet, en mor som bare ønsket å ha det litt bedre. I feberens spente tilstand flimrer de forbi - alle møtene, tilfeldighetene og øyeblikkene som utgjør et liv.
"Detaljene" beveger seg i sporene etter disse menneskene, fra 1990-tallets Stockholm via København til havnebyen Galway på den irske vestkysten. Det er en roman med fire portretter og tusen detaljer, om lefsete pocketbøker, psykedelisk dans, uovervinnelig ungdom og nagende uro. Hvilken er den perfekte nyttårskjolen til millenniumsfeiringen? Kan et elsket menneske virkelig forsvinne? Og hva skjedde egentlig med alle de flyktige relasjonene som en gang betydde alt?»

Best likte jeg historien om Niki – her er et utdrag;

«Antagelig fikk hun en diagnose til slutt, som alle andre som var «helt sprø», «jævlig snåle» eller «generelt ekle», og kanskje har hun gått noen runder i psykiatrien med åpen behandling og medikamenter og behandlingsplanlegging og automatisk genererte SMS-er med påminnelse om timeavtaler. Kanskje har hun en liten dosett som hun skramler med om morgenen, piller som holder følelsesgudene i hennes indre i sjakk, og kanskje går hun regelmessig hos en kvinne med briller i en autorisert profesjon på en klinikk som hjelper henne å få et bedre syn på seg selv, «og da han sa det til deg, hvordan håndterte du følelsen som oppsto?» Jeg har lett etter svar, en eller annen ledetråd, på samme måte som de fleste en gang har lett etter spor av gamle venner og fiender på internett, men navnet hennes finnes ikke engang på websidene som overtok etter telefonkatalogene som de sluttet å distribuere til alle landets husholdninger for flere tiår siden. Hun finnes ikke noe sted, har ingen konto på sosiale medier, hun verken blogger eller publiserer fotografier eller filmsnutter, i hvert fall ikke i eget navn. Mot slutten av nittitallet traff jeg på en felles bekjent som fortalte at Niki hadde solgt leiligheten i Atlasområdet da den ble omgjort til borettslag, og flyttet til en annen by, eller kanskje utenlands. Vår felles bekjent var usikker, siden hun selv var blitt avvist i forbindelse med flyttingen. Niki hadde brutt med Stockholm, gjort det slutt med hele byen og alle dens innbyggere og alle som noensinne hadde kjent henne her. Hun hadde lovet aldri å sette sine bein i dette mugne hølet igjen, men bosette seg et sted der det var mulig å puste. Hun fikk med seg et stort overskudd fra salget av leiligheten hun hadde jukset til seg. Jeg antar at det er sånt en hovedstad kan tilby en «helt sprø» person, i bytte mot det hun ga oss: fest, varme, kaos, utskjelling, tusen ting å irritere oss over og selverkjennelsen som følger av dette.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fine personskildringer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den [Mannen uten egenskaper] skulle bli en av bøkene jeg har eid uten å lese den, bøker som finnes i de fleste menneskers hjem som en slags garanti for en morgendag, en fremtid av ro for lesing.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var en tid da folk som hadde forsvunnet, var vanskelige å finne. Det er slett ikke lenge siden; mange som lever nå, husker hvordan det var å miste noen for alvor, å se fram til neste utgave av telefonkatalogen, bære den inn fra oppgangen der de lå i hauger, A-M og N-Ø pluss Gule sider, en plastbelagt pakke på seks eller sju kilo i armene, og hvordan det var å sette seg på gulvet i entreen og føre fingeren nedover en side på jakt etter navnet på noen som var tapt av syne, for å se om vedkommende kanskje var med dette året.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forholdet vårt var kort som et åndedrag, men han ble værende likevel, som om noe i meg krøllet seg sammen rundt ham, et nytt bøyningsmønster for alle mine kommende verb.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeget er ikke noen annet enn dette, eller det såkalte «jeget»: avtrykk av de menneskene vi gnir oss mot. Jeg elsket Johannas ord og gester og lot dem bli en del av meg, med hensikt eller ikke. Det er vel det som er kjernen i relasjonene vi har, og det er vel derfor de, i en viss forstand, aldri tar slutt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På en tv er det en annen som forsøker å bestemme over blikket mitt, i en bok gjør jeg som jeg selv vil.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "En fransk familie" av Sandra Lillebø
 • "Mange mil før mørket faller" av Jocelyne Saucier
 • "Morsmelk" av Nora Ikstena
 • "Vi skulle fortalt hverandre alt" av Judith Hermann
 • "Jeg har fotografert deg mens du sover - roman" av Alicia Thi Nguyen Ryberg
 • "Hafni forteller - roman" av Helle Helle
 • "Svømmerne - roman" av Julie Otsuka
 • "De som venter - roman" av Ingrid Melfald Hafredal
 • "Til dancing boy - roman" av Sara Johnsen
 • "Skinnende døde - roman" av Mazdak Shafieian
 • "Dagny - roman" av Aasne Linnestå
 • "Fortrolighet" av Katie Kitamura
Alle bokanbefalinger for dette verket