Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2010
Format Heftet
ISBN13 9788202325022
EAN 9788202325022
Serie Melkior Mussenden (1)
Språk Bokmål
Sider 206
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Klokkemakeren", Gert Nygårdshaug
Forfatteren bruker jo å dra lange linjer frem og tilbake i tid, ofte strekker han ut et stort lerret, lengt utenfor de kjente rammene, og fargelegger godt, også ofte med svart/hvit.
Vel, i denne boka synes jeg han ikke var spesielt heldig. Boka handler om Tid og tidsforståelse, og for meg ble den for stillestående. Den hadde riktinok en litt spennende begynnelse og slutt, men i det store og hele likte jeg boka dårlig. De som blir fasinert av bøker med svært få punktum, masse komma og semikolon, kan sikkert studere denne og glede seg over det. Siden boka handler om tid, antar jeg at han brukte denne tegnsettinga som et spesielt tematisk virkemiddel, men jeg synes det ble for lite eller for mye av det gode.
En herlig bok om urmaker Mussenden og hans kone Mathilde.
Forunderlige ting skjer i nabolaget og klokkene går ikke lenger synkront.
Kan det være dvergene som er på ferde, eller er det noe som har falt ned fra himmelen?
Jeg føler meg innvidd i en hemmelighet...
En av de mest spesielle, forunderlige bøker jeg noen gang har lest! Jeg er dypt fascinert av forfatterens gjennomførte kløkt og min egen opplevelse av at Tid virkelig ER noe menneskeskapt... Den røde tråden i boka er nettopp noe av det mest fundamentale i tilværelsen: Tiden.
Boka er ideell, fant én tyrkleif (den overser jeg elegant), den er fullendt!
Denne boken ble litt merkelig for meg. En salig blanding av småbyidyll, militære og politikk og en tid som var helt ute av kontroll eller i allefall nesten. Ble litt paff av slutten.
Jeg tror jeg blir sittende her i hagen i dag, Gjør det, mor, men hvor mye viser klokken din akkurat nå? Fem på ni, Vel vel, da er det snakk om over fire timer mellom oss, Vet du hva jeg tror, Melk? Nei, At egentlig er den galskapen vi ser rundt oss ikke større enn det vi fortjener.
Tiden er ikke rund eller firkantet, ingen strek eller linje, har ingen begynnelse eller ende, men er bare luften du puster inn og ut.
”at dommedag kunne være avlyst var gode nyheter, men dette gikk slett ikke inn hos en mindre forsamling som omtrent samtidig hadde møte i et hus kalt Lysets Tempel lenger oppe i gaten, der holdt nemlig endetidsmenigheten Lysets Ord til; disse hadde med mindre hell spådd verdens undergang og Jesu komme hele fjorten ganger de siste tyve årene, men mistet slett ikke håpet, en gang ville det klaffe”
deres år besto av 365 dager oppdelt i 12 måneder hver på 30 dager pluss fem tilleggsdager på slutten av året, månedene var videre underoppdelt i tre perioder hver på ti dager, som igjen dannet fire grupper som utgjorde de tre årstidene benevnt som oversvømmelsen, vinteren og sommeren;
for ham var ikke Tiden noe som kunne skrives med liten t, ikke noe som kunne justeres eller bestemmes ved å se på en klokke, en tallskive med visere, ordet eksakt tid fantes ikke i Mussendens vokabular, derimot anså han Tiden som svært relativ,
Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.
Det er på tide med oppsummering av året. De bøkene jeg har satt størst pris på i år er disse: