Omtale fra forlaget
Jonas (1955) er et stormangrep på norsk skolevesen. Jonas har lesevansker og plasseres på hjelpeskolen "Iddioten". Han blir et offer for systemet, vergeløs mot hetsen fra klassen. Til slutt rømmer han fra alt. Den onde hyrde (1960) er et angrep på politi og fengselsvesen. En skildring av hva som møter et ungt menneske når det slippes ut i friheten etter å ha tilbrakt halvparten av livet innesperret. Drømmen og hjulet (1964) er fortellingen om Ragnhild Jølsen (1875-1908), hennes liv og diktning, med den industrielle revolusjon som bakgrunn.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2010
Format Innbundet
ISBN13 9788203194092
EAN 9788203194092
Serie Aschehoug gigant
Genre Klassisk litteratur
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Fantastisk om oppvekst, og onde krefter i skolesystemet, utgitt i 1955, nydelig femtitallskoloritt
Har nå lest ferdig Jonas og den satt ord på mange ting som er feil i skolevesenet på tiden og hvordan kunnskap blir formidlet til barn. Selve kritikken mot skolevesenet var vel utarbeidet og selve språket i romanen er veldig godt. Boken rørte mye i meg og jeg ser at boken kan trekke delvis til i dag om problemene til noen og hvordan ting ikke har endret seg blant annet mobbing. Tidligere har jeg lest Haiene og må si jeg likte bedre Jonas. Den skal lese igjen og for meg klassiker.
Man kan godt ha levet et fullt og helt menneskeliv, selv om man dør ganske ung.
Av hensyn til sine venner, skal man ikke dø om våren.
Du skal ikke leve som om morgendagen var den siste. Du skal leve som om du allerede var død.
«De holder altså på med å berøve menneskene deres ulykkelige barndom. Men hvis man nu gjør det, hvis man tar den ulykkelige barndommen ifra dem, hva blir der da igjen? Er det egentlig vel overveiet?» - «Der blir allikevel utrolig meget faenskap tilbake. Jeg tror ikke det er mulig å gjøre dem mindre ulykkelige, men jeg er sikker på at det lar seg gjøre å arrangere elendigheten mere fruktbart.»
[Frk. Bø og overlærer Jochumsen diskuterer Jonas' leseferdigheter]
Overlæreren: "Kan han lese da?"
Frk. Bø: "Nei, han vil liksom ikke lære noen ting. Der er derfor...."
"Allikevel har De latt ham lese?"
"Ja."
"Hvor ofte?"
"Hver dag."
"Har det hjulpet?"
"Nei, det har - det vil si -"
"Det vil si nei?"
"Ja."
"Han er kanskje tvert i mot blitt dårligere?"
"Ja, tenk, - han er faktisk det."
"Tenk det, Hedda!"
Hun ble blussende rød. Dette var værre enn hun hadde ventet. Og dessuten het hun ikke Hedda.
Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.
Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...
Bøker for å bli litt mer boksmart ;)
Har mange ganger tenkt at jeg har lest veldig mye uten å ha lest noen av de bøkene som "alle" kjenner til. Har ikke visst hvor jeg skal begynne, men etter en diskusjon her inne har jeg fått satt opp endel bøker, og flere legger jeg til etterhvert som jeg kommer på dem.
Endel av bøkene har jeg allerede ulest i hylla, og endel av forfatterene har flere aktuelle bøker jeg vil se på.
Dette er ingen liste som jeg har tenkt å haste meg igjennom, mest som en huskeliste for meg selv + at det er morsomt å se hvor mange av de som blir lest fremover :)
Bøker der en romanfigur opplever skolen. Kanskje hun eller han er en elev som er "umulig", underyter, begavet, står utenfor eller ikke blir forstått? Kanskje det ikke er en elev. Eller kanskje det handler om gode skoleopplevelser? Eller ikke om skoleopplevelser i det hele tatt, men noe annet som er til nytte for pedagoger og andre som sysler med og i skolen.
Flere bøker som bør inn her?
Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?