Hvite tenner

av (forfatter) og Torleif Sjøgren-Erichsen (oversetter).

Aschehoug 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (139 terningkast.)

767 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Møt familien Jones, Iqbal og Chalfen. De er alle engelske på et eller annet vis og involvert i hverandres liv på alle tenkelige måter, personlig, politisk, historisk, genetisk. De møter med forskjellige hudfarge, forskjellig religion og har sine røtter på ulike sider av kolonitidens skillevegger. Tre familiefedre står i fokus: Den engelske antihelten og eksterrengsyklisten Archibald Jones, inderen og restaurantsliteren Samad Iqbal og filantropen og genteknologen Marcus Chalfen. Når deres veier krysser hverandre, og deres sønner og døtre kysser hverandre, aktiviseres rasemotsetninger, klasseforskjeller og religiøse konflikter. Hver på sin måte bryter den unge generasjonen med alt deres foreldre har basert sin eksistens på, og det hele kuliminerer nyttårsaften 1992 i en situasjon der genteknologi står mot ekstreme dyreverngrupper. Vil dette føre til verdens undergang, slik Clara Jones gamle mor og hennes venner i Jehovas vitner forventer?

Omtale fra forlaget

Møt familien Jones, Iqbal og Chalfen. Tre familier på tampen av det 20. århundre. De er alle engelske på et eller annet vis og involvert i hverandres liv på alle tenkelige måter, personlig, politisk, historisk, genetisk. De møter med forskjellige hudfarge, forskjellig religion og har sine røtter på ulike sider av kolonitidens skillevegger. Men en ting har de felles: en bydel i Nord-London hvor alle typer ekstremisme er en del av dagliglivet og tidligere generasjoners dilemmaer ubønnhørlig styrer nåtiden.
Tre familiefedre står i fokus: Den engelske antihelten og eksterrengsyklisten Archibald Jones, indieren og restaurantsliteren Samad Iqbal og filantropen og geneteknologen Marcus Chalfen. Når deres veier krysser hverandre, og deres sønner og døtre kysser hverandre, aktiviseres rasemotsetninger, klasseforskjeller og religiøse konflikter. Spesielt vanskelig blir det når familien Chalfen hyller Jones- og Iqbal-barna inn i sin meget politisk korrekte kappe
Hver på sin måte bryter den unge generasjonen med alt deres foreldre har basert sin eksistens på, og det hele kuliminerer nyttårsaften 1992 i en situasjon der genteknologi står mot ekstreme dyreverngrupper. Vil dette føre til verdens undergang, slik Clara Jones gamle mor og hennes venner i Jehovas vitner forventer?
Hvite tenner kan fortjene betegnelsen postmoderne i den forstand at den viser at etnisk og religiøs bakgrunn ikke lenger betyr noe for personenes valg av moralsk ståsted og sosial tilhørighet. Alt er mulig, du kan velge hvilke "ismer" du vil. Zadie Smith er en sjelden debutant. Hun mestrer en unik kombinasjon av humor og ettertanke, som gjør bokens temaer aktuelle langt utover det britiske øyriket.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788203205385

EAN 9788203205385

Omtalt sted London

Språk Bokmål

Sider 490

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Årets beste oversatte bok av nyintrodusert forfatterskap 2001

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 58 49 9 3 0

Bokomtaler

Tre ulike familier i Nord-London. De har alle forskjellig hudfarge, religion, og røtter. Familiene er sterkt involvert i hverandre, og det er de eldre generasjonene mot de unge.
Fedrene har hovedfokus; kelneren med kun en brukbar arm, Samad Iqbal, antihelten Archie Jones, og filantropen og genteknologen Marcus Chalfen. Samad og Archie har kjent hverandre i en årrekke, men når deres døtre og sønner kysser hverandre, kommer rasemotsetningene fram. I bakgrunnen står den politisk korrekte Chalfen-familien.

Humoristisk og fengende. Interessante dilemmaer, og godt språk.

Leses i Elidas1001lesesirkel, der vi skal lese europeiske forfattere denne måneden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Hvite tenner", Zadine Smith

En bok om kjemi, biologi, religion, følt tvang, valg og utvelgelse.
Boka følger stort sett tre forskjellige familier på de samme veiene i Cricklewood Broadway i London. Hver enkelt person går sine egne veier, og ser nok denne bydelen ganske så forskjellig, pga egne erfaringer og ikke minst omgivelsenes forskjellige forventninger av dem som individ - på de samme veiene. En universell lærerik bok om hvordan leve sammen med forskjellige type mennesker.
Jeg sitter og reflekter over at de som er skråsikre egentlig må være "mett av dage" eller redde. Jorden roterer rundt sin egen akse, alt rundt Jorden er også i bevegelse, og på Jorden foregår det en evolusjon, enten vi vil det eller ikke - og den bør vi henge oss på. Fundamentalisme, i samma hva; en luthersk prest innerst i en norsk fjord, eller en mulla langt inn i en hule i midtøsten, kan ikke være løsningen - vi må samhandle, influere og forstå hverandre bedre. Dominante grupperinger; religiøse, politiske, økonomiske eller teknologiske - har alle sin pris.
"Faktum er at kryssbestøvning produserer et mer variert produkt som er bedre i stand til å takle endringer i omgivelsene", (Side 284 om biologi), er nok en påstand som kan, i overført betydning, brukes i mange sosiologier; ikke minst i de religiøse, men også i idretten, i alle lag og organisajoner og i næringslivet.
Det synes jeg både ABB og Greven kan sitte i sine mørke huler og tenke litt på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Du må ikke ta det ille opp.For min mening ække Guds ord,det skal Fanden vite,men det er fortsatt min mening.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He had to please all of the people all of the time. [...] Social chameleon. And underneath it all, there remained an ever present anger and hurt, the feeling of belonging nowhere that comes to people who belong everywhere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

And this belief in her ugliness, in her wrongness, had subdued her; she kept her smart-ass comments to herself these days, she kept her right hand on her stomach. She was all wrong.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

'Do you know how battery chickens live?'

Irie didn't. Joshua explained. Cooped up for most of their poor chicken lives in total chicken darkness, packed together like chicken sardines in their chicken shit and fed the worst type of chicken grain.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

And then you begin to give up the very idea of belonging. Suddenly this thing, this belonging, it seems like some long, dirty lie... and I begin to believe that birthplaces are accidents, that everything is an accident. But if you believe that, where do you go? What do you do? What does anything matter?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Ingenting er som å jobbe seg gjennom en bok på 6-7-800 sider og bare håpe at det aldri tar slutt....


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Verden brenner, og vi kan alle bli bedre, aktive anti-rasister. Å lese skjønnlitteratur som gir et innblikk i hvordan det er å oppleve rasisme kan være et steg på veien. Mitt lille bidrag er et knippe bøker jeg har lest som omhandler rasisme, minoritetsopplevelsen og utenforskap. Alle bøkene er gode, men Sula, Disgrace og Unaccustomed Earth var utrolig gode! Videre planlegger jeg å lese flere svarte forfattere, bl.a Toni Morrison og Zora Neale Hurston. Andre forfattere jeg har lyst til å lese er Bernadine Evaristo, Ta-Nehisi Coates, Audre Lorde og Maya Angelou.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Alle disse bøker som kom inn i mit hjem, lite visste jeg at de skulle forbli uleste... Men i år, dere. I år skal jeg komme meg igjennom en liten brøkdel!

Ingen umulighet, langt i fra, samtlige bøker ØNSKER jeg å lese. Det er et bra utgangspunkt!

Vel. Utenom Silmarillion. Den gir meg akutt angst.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Om skjønnhet" av Zadie Smith
 • "Brick Lane" av Monica Ali
 • "Den uekte" av Hari Kunzru
 • "Den blinde morderen" av Margaret Atwood
 • "Vernon God Little - en komedie i dødens nærvær fra det 21. århundre" av D.B.C. Pierre
 • "En passende ung mann" av Vikram Seth
 • "Middlesex" av Jeffrey Eugenides
 • "Sammen" av Josie Lloyd
 • "Røyksopp" av Fay Weldon
 • "Kjøkkengudens kone" av Amy Tan
 • "Hilal - roman" av Torgrim Eggen
 • "Lykke og glede" av Amy Tan
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver