Frédéric Moreau

en ung manns historie

av (forfatter) og Axel Amlie (oversetter).

Aschehoug 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.14 (7 terningkast.)

66 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Første gang vi møter romanens helt er når han som attenåring er på vei bort fra Paris til hjembyen, Nogent-sur-Seine. Her treffer Frederic kvinnen som skal bli hans store, håpløse kjærlighet: den ærbare madame Arnoux. Forholdet mellom de to utgjør den tematiske kjernen i boka. Her skildres en hel epoke i fransk historie, boka dekker et tidsrom på nesten tredve år. Det er februarrevolusjonen i 1848 som står som sentral politisk begivenhet i Moreaus liv, med det påfølgende antiklimaks som Napoleon IIIs statskupp i 1851 representerte. Har navneliste og stoff om den politiske bakgrunnen.

Omtale fra forlaget

Første gang vi møter romanens helt er når han som attenåring er på vei bort fra Paris til hjembyen, Nogent-sur-Seine. Her treffer Frederic kvinnen som skal bli hans store, håpløse kjærlighet: den ærbare madame Arnoux. Forholdet mellom de to utgjør den tematiske kjernen i boka. Her skildres en hel epoke i fransk historie, boka dekker et tidsrom på nesten tredve år. Det er februarrevolusjonen i 1848 som står som sentral politisk begivenhet i Moreaus liv, med det påfølgende antiklimaks som Napoleon IIIs statskupp i 1851 representerte. Har navneliste og stoff om den politiske bakgrunnen.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788203205682

EAN 9788203205682

Serie Maxi-klassiker

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 507

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 4 1 0 0 0

Bokomtaler

Boka har undertittelen "En ung manns historie", og her møter vi hovedpersonen Frèdèric som drar til Paris som 18 åring for å studere. Det blir lite skolegang, for han vil heller leve et sorgløst liv blant venner og prøver å innynde seg hos de riktige menneskene. Han mangler dømmekraft og han er på en måte en litt naiv drømmer som er passiv i forhold til å gjøre karriere. Den ene dagen vil han bli forfatter, maler, politiker eller ta seg andre småjobber. Han jakter på lykken og forelsker seg lett og lar seg enkelt rive med i mange situasjoner. Madame Arnoux er den mest sentrale kvinnen i boka og i Frèdèric's liv.

Det er ingen spesiell handling i boka, men vi blir kjent med Frèdèric og noen av vennene hans der de suser rundt på besøk til hverandre og prøver hardt og få innpass og bli venner med de hos Paris-sosieteten som betyr noe. Her kurtiseres det over en lav sko, gift eller ei, de fleste har seg elskere eller elskerinner. I kjølvannet av dette oppstår det ofte sjalusi, og konfliktene murrer i bakgrunnen.
Vi får også et innblikk i oppgjøret mellom det konservative borgerskapet og de revolusjonære arbeidermassene i mai og juni 1948. Med gatekamper og plyndringer.
"Frédéric Moreau. En ung manns historie" er en lang rapport om et helt liv, uten at personene så å si tar noen aktiv del i handlingen. Marcel Proust
En god bok som ble lest med glede.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

For å holde balansen mellom den elegansen som passet til alderen hans, og den verdighet som passet til yrket, vekslet han mellom å henge tommelfingrene i armhullet på vesten, slik lapsene gjorde, og å stikke hånden inn mellom knappene i det samme plagget, slik man gjorde på den liberalt konservative fløy. Lakkstøvlene hans var ekstra blanke, men til gjengjeld hadde han barbert seg i tinningen for å se ut som en tenker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Han sa til seg selv at en ubrukt anledning kommer alltids tilbake, men en dumhet kan aldri bli ugjort.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Rosenrøde skyer lå som et langt sjal over takåsene. Butikkeierne begynte å sveive opp markisene. Sprøytevognen dusjet vann på gatestøvet, og en uventet kjølig og behagelig luft blandet seg med dunstene fra kafeene, som sto med åpne dører, slik at man så rett inn på sølvtøyet, gullkantede tallerkener og blomsterbuketter som ble reflektert i speilveggen. Folk drev langsomt langs gatene. Mannfolkene sto i grupper og pratet midt på fortauet, mens kvinnene gikk forbi med de trette blikkene og den kameliableke hudfargen kvinner får når det blir for varmt.
Noe overnaturlig stort spredde seg mellom husene og la seg rundt dem.
Aldri hadde Paris forekommet ham så vakker. Fremtiden sto for ham som en endeløs rekke av år fulle av kjærlighet

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Verdensbiblioteket

Jeg er imponert over dette initiativet fra De norske Bokklubbene. Verdenslitteraturens skattkiste må stadig vernes. Ikke bare yngre mennesker, men også de eldre, trenger en påminnelse om hvor vidunderlig, variert, rik og omfattende litteraturen er.
Doris Lessing

Bare å starte i den ene enden, skal bli de 100 beste


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er bøker fra Verdensbiblioteket
Velg blant 2,6 millioner titler
Her er listen over tidenes 100 beste bøker ifølge avstemningen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Omsider seiler vi inn i mer kjente litterære farvann, ja, endog til Skandinavia og Ibsen. Mange saftige godbiter i denne listen! Balzac, Flaubert, Hugo, Stendhal, Zola, Austen, Scott . . . og selvsagt flere.

Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.

Link til boken her på Bokelskere.no.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I år vil jeg for første gang forsøke å planlegge hva jeg skal lese av prosa. Jeg har derfor laget en foreløpig liste som antagelig kommer til å utvides. Hittil har jeg kun listet opp klassisk litteratur, men jeg kommer i tillegg til å lese et par samtidsromaner. Jeg trenger imidlertid noe mere tid til å finne ut hvilke det skal bli. Jeg tar gjerne imot anbefalinger. Jeg har i tankene å prøve meg på Knausgård.

Listen er:

  • Goethe: Wilhelm Meisters Lehrjahre
  • Flaubert: Madame Bovary
  • Flaubert: Frederic Moreau
  • Hesse: Steppeulven
  • Strindberg: Det røde rommet
  • Hamsun: Benoni og Rosa
  • Hemingway: Klokkene ringer for deg
  • Mykle: Sangen om den røde rubin
  • Blixen: Den afrikanske farm
  • Lawrence: Sønner og elskere
  • Dostojevskij: De besatte
  • Henry D. Thoreau: Walden

Og dette er hva jeg faktisk har lest:

  • Goethe: Wilhelm Meisters Lehrjahre
  • Flaubert: Madame Bovary
  • Hesse: Steppeulven
  • Jon Kalman Stefansson: Himmelriket og helvete
  • Renberg: Charlotte Isabel Hansen
  • Zweig: Verden av i går

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Bouvard og Pecuchet" av Gustave Flaubert
  • "Døden i Roma - roman" av Wolfgang Koeppen
  • "Ved Syrtenes strender" av Julien Gracq
  • "Fortunata og Jacinta" av Benito Perez Galdos
  • "Kazarenes leksikon - den kvinnelige utgaven" av Milorad Pavic
  • "Affæren" av Juan José Saer
  • "Rameaus nevø" av Denis Diderot
  • "Julie, eller Den nye Héloïse 2" av Jean-Jacques Rousseau
  • "De skyldløse - roman i elleve fortellinger" av Hermann Broch
  • "Om kjærlighet" av Stendhal
  • "Valgslektskapene" av Johann Wolfgang von Goethe
  • "Det feige hjerte" av Javier Marías
Alle bokanbefalinger for dette verket